ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
TΥΝΗΣΙΑ
Στρατός στους δρόμους με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

Στρατιώτες στην Τύνιδα
Στρατιώτες στην Τύνιδα
ΤΥΝΙΔΑ.--

Με στρατό στους δρόμους των αστικών κέντρων και τουριστικών θερέτρων της Τυνησίας και τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας, σε συνεργασία με ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, επιλέγει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Προέδρου της Τυνησίας, Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι την προχτεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Εθνικό Μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας, από τζιχαντιστές της βορειοαφρικανικής ομάδας «Ούμπκα Ιμπν Ναφάχ» που έχει δηλώσει υποταγή στο «Ισλαμικό Κράτος».

«Θα τιμωρήσουμε τους τρομοκράτες χωρίς έλεος μέχρι την τελευταία μας πνοή», τόνισε χτες ο Τυνήσιος Πρόεδρος, που διαπίστωσε πως οι ακραίοι ισλαμιστές «κατέβηκαν από τις ορεινές στις αστικές περιοχές της χώρας». Ο ίδιος ανήγγειλε έκτακτα μέτρα λόγω «εξαιρετικών περιστάσεων» και ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, για παράδειγμα, μεταβαίνει απόψε στην Τύνιδα όπου θα συναντήσει τον Τυνήσιο ομόλογό του για να εξετάσουν «από κοινού ενίσχυση της γαλλο-τυνησιακής αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» και την πάταξη της τρομοκρατίας. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι από την πλευρά του ανακοίνωσε πως αυξάνεται η αντιτρομοκρατική συνεργασία με την Τυνησία και ότι αυξήθηκαν στη χώρα του τα επίπεδα αντιτρομοκρατικής ασφάλειας, καθώς οι τζιχαντιστές έχουν προαναγγείλει πιθανές επιθέσεις στην Ιταλία «και στις άλλες χώρες των σταυροφόρων»...

Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός, Χαμπίμπ Εσίντ, κατονόμασε τους δράστες της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 50, λέγοντας πως πραγματοποιήθηκε από τους Γιασίν Λααμπίντι και Χάτεμ Χασνάουι. Πρόσθεσε πως συνελήφθησαν ήδη εννιά άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις φέρεται πως εμπλέκονται άμεσα με την εξαπόλυση της επίθεσης και οι πέντε είναι ύποπτοι.

Ο ηγέτης του τυνησιακού ισλαμικού κόμματος Ενάντρα, Ραχίντ Γανούσι, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο λαός θα μείνει ενωμένος «μπροστά σε αυτήν τη βαρβαρότητα». Επιπλέον, στελέχη συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα σιωπηλή διαμαρτυρία στο όνομα της «εθνικής ενότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», κοντά στο Μουσείο Μπαρντό, που αναμένεται να λειτουργήσει ξανά την ερχόμενη Τρίτη.

Αρκετές ώρες μετά, ηχητικό μήνυμα τζιχαντιστών αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, με το οποίο ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης που έγινε, (όπως είπαν...) «από δύο ιππότες του "Ισλαμικού Κράτους"». Απείλησαν την Τυνησία με κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων υποστηρίζοντας πως η επίθεση στο Μουσείο Μπαρντό «ήταν η πρώτη σταγόνα μίας καταιγίδας».

Οσον αφορά στις εθνικότητες των θυμάτων της επίθεσης ανακοινώθηκε πως ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις Ιάπωνες, τέσσερις Ιταλοί, δύο Κολομβιανοί και από ένα άτομο ισπανικής, αυστραλιανής, βελγικής, βρετανικής και πολωνικής ιθαγένειας. Εως χτες, ωστόσο, έξι από τα πτώματα δεν είχαν ακόμη αναγνωριστεί. Τέλος, χτες το πρωί βρέθηκε εντός του μουσείου ένα ζευγάρι Ισπανών τουριστών που είχαν κρυφτεί την ώρα της επίθεσης και διανυκτέρευσαν εκεί φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.

ΜΕΞΙΚΟ
Διαμαρτυρία εργατών γης και καταστολή

Χιλιάδες Μεξικάνοι εργάτες γης στη μεθοριακή πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια ήρθαν αντιμέτωποι την Τετάρτη με ισχυρές δυνάμεις καταστολής της ομοσπονδιακής αστυνομίας, που προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων και εκατοντάδες συλλήψεις. Οι εργάτες διεκδικούν υψηλότερους μισθούς, πληρωμή υπερωριών, καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προχώρησαν στον αποκλεισμό κεντρικής αρτηρίας.

Οι εργάτες δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, στα γκέτο των μεγαλογαιοκτημόνων και των πολυεθνικών αγροτικών προϊόντων, δηλαδή 8 δολάρια τη μέρα και διεκδικούν τουλάχιστον 20 δολάρια. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, στην κινητοποίηση τους υπήρξαν διάφοροι προβοκάτορες που χρησιμοποιήθηκαν για το χτύπημά της από τις δυνάμεις καταστολής. Η καταγγελία τους αναφέρει ότι στους προβοκάτορες εντοπίστηκαν νεαρά άτομα που έχουν σχέση με συμβιβασμένες εργατικές ομοσπονδίες που ελέγχουν τα 2 κύρια αστικά κόμματα.

Χτες από τους 200 συλληφθέντες για «βανδαλισμούς» και «κατάληψη δρόμων» αφέθηκαν ελεύθεροι οι 100.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εκθεση ΟΗΕ για πιθανή «γενοκτονία κατά των Γεζίντι»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την πιθανή διάπραξη γενοκτονίας σε βάρος της μειονότητας των Γεζίντι του Βορείου Ιράκ από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» διαπιστώνει έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις τους πλέον «συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

Ωστόσο, στην έκθεση καταγράφονται δεκάδες περιπτώσεις μαζικών εκτελέσεων, βασανιστηρίων, απαγωγών και βιασμών γυναικόπαιδων από τους τζιχαντιστές όχι μόνο σε βάρος των Γεζίντι αλλά και πολλών άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων του Ιράκ, ανάμεσά τους Χριστιανοί, Σίτες Τουρκμένοι, Κούρδοι και άλλοι. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, αυτές οι διαπιστώσεις να χρησιμοποιηθούν ως επιπλέον πρόσχημα από δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για κλιμάκωση της επέμβασής τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσουν τα «ανθρώπινα δικαιώματα» ως πρόσχημα για κάτι τέτοιο...

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» των ΗΠΑ μετά τις καταγγελίες ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον της πόλης Σάρμιν με αέριο χλωρίου στις 16 Μαρτίου. «Αν και προς το παρόν δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις λεπτομέρειες, αν είναι αλήθεια, αυτό θα είναι το τελευταίο τραγικό παράδειγμα των ωμοτήτων (που διαπράττει) το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Ασαντ εναντίον του συριακού λαού, το οποίο όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει», είπε ο Κέρι. Φυσικά, θα είναι και ένα βολικό πρόσχημα για κλιμάκωση της επέμβασης.

ΥΕΜΕΝΗ
Πυραυλική επιδρομή και συγκρούσεις στο Αντεν

ΣΑΝΑΑ.--

«Αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος» που στηρίχτηκε από τον προκάτοχό του, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, χαρακτήρισε χτες ο Πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι τη χτεσινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο του προεδρικού μεγάρου στη νότια πόλη Αντεν.

Ο Πρόεδρος Χάντι κατήγγειλε το προηγούμενο καθεστώς για «εξολοθρεύσεις, φόνους και εκτοπίσεις», τονίζοντας πάντως πως η πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησε νωρίτερα μαχητικό αεροσκάφος αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από δυνάμεις αεράμυνας που είχαν αναπτυχθεί εντός του κτιριακού συγκροτήματος που χρησιμοποιεί ο ίδιος ως προεδρικό μέγαρο αφότου διέφυγε κακήν - κακώς από την πρωτεύουσα, Σαναά.

Πριν από την πυραυλική επιδρομή, στο διεθνές αεροδρόμιο του Αντεν είχαν προηγηθεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών των Σιιτών Χούτι, του στρατού και της ένοπλης φρουράς του προέδρου Χάντι. Οι τελευταίοι αναχαίτισαν την επίθεση, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων, και ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία του αεροδρομίου της πόλης.

ΡΩΣΙΑ
Ερευνα για θάνατο αστέγου έξω από νοσοκομείο

Ερευνα για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου 63χρονου άστεγου στο Ροστόφ επί του Ντον, που πέθανε από το κρύο έξω από νοσοκομείο, ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας. Τοπικά μέσα, που επικαλείται και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, υποστηρίζουν ότι το νοσηλευτικό προσωπικό έδιωξε τον άστεγο δια της βίας από το νοσοκομείο. Οι υπηρεσίες υγείας της πόλης, σε ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι ο 63χρονος, του οποίου το όνομα δε δίνεται, πήγε στο Νοσοκομείο αρ. 8 του Ροστόφ επί του Ντον τη νύχτα της 14ης Μαρτίου. Είχε πολλά συμπτώματα φυματίωσης και, αφού επιβεβαιώθηκε η διάγνωση, τέθηκε σε καραντίνα. Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος προσπάθησε πολλές φορές να φύγει από το νοσοκομείο, αψηφώντας τις εντολές των γιατρών και, τελικά, έφυγε την επομένη μέρα το πρωί, μαζί με μια γνωστή του που είχε πάει να τον αναζητήσει. Αυτή, ωστόσο, η εκδοχή διαψεύδεται από πλάνα που εμφανίζει τοπικό κανάλι, που επικαλείται υλικό των καμερών ασφαλείας, που δείχνουν τους νοσηλευτές να μεταφέρουν τον ασθενή έξω από το νοσοκομείο με ένα αναπηρικό αμαξίδιο και να τον αφήνουν στο πεζοδρόμιο, όπου ο 63χρονος πέθανε από το κρύο. Το νοσοκομείο έχει ξεκινήσει και αυτό εσωτερική έρευνα για το θέμα, όμως, ήδη απολύθηκαν ο γιατρός που είχε βάρδια εκείνη τη μέρα και μια νοσηλεύτρια. Το περιστατικό αυτό, εφόσον είναι αληθές, έρχεται να προστεθεί στο υπαρκτό φαινόμενο των χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων στην καπιταλιστική Ρωσία που φυτοζωούν στους δρόμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ