ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανέχεια και ζόφος, 16 χρόνια μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς

Από το ΝΑΤΟικό έγκλημα στην Τζακόβιτσα στο νότιο Κοσσυφοπέδιο στις 14 Απρίλη του 1999

Associated Press

Από το ΝΑΤΟικό έγκλημα στην Τζακόβιτσα στο νότιο Κοσσυφοπέδιο στις 14 Απρίλη του 1999
Σαν χτες, πριν 16 χρόνια, τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, με τη στενή συνεργασία της ελληνικής αστικής τάξης και της τότε κυβέρνησης του Κ. Σημίτη - που συνάντησε την έντονη αντίδραση και μαχητική κινητοποίηση του ελληνικού λαού - ξεκίνησαν την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση 78 ημερών ενάντια στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τον τότε πρόεδρό, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Εως τις αρχές Ιούνη, οι 35.000 επιδρομές των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών είχαν ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, καταστρέφοντας εργατικές συνοικίες, εργοστάσια, μαιευτήρια και βρεφοκομεία, κομβόι προσφύγων, γέφυρες, σχολεία, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία...Χρειάστηκαν 10.000 πύραυλοι «Κρουζ», 79.000 τόνοι εκρηκτικών, 35.500 βόμβες διασποράς και γραφίτη, δεκάδες χιλιάδες καρκινογόνες βόμβες και βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου με στόχο τη μακροπρόθεσμη υπονόμευση της υγείας και της ζωής του σερβικού λαού. Σκοτώθηκαν πάνω από 3.000 άμαχοι (ανάμεσά τους πολλά παιδιά) και 462 στρατιώτες. Τραυματίστηκαν πάνω από 6.000 άλλοι, ενώ ξεριζώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και οδηγήθηκαν στην οικονομική εξαθλίωση πάνω από 2.500.000 νοικοκυριά.

Ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είχε νομιμοποιήσει αυτόν τον επισήμως ακήρυκτο πόλεμο, λέγοντας πως «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δε θα έπρεπε να είχε συγκληθεί για να τερματιστούν οι επιδρομές αλλά... για να αποφασίσει πότε αυτές θα πραγματοποιούνταν». Είχε δε παράσχει πλήρη κάλυψη στις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, λέγοντας ότι είχαν τη δυνατότητα να εξαπολύουν ΝΑΤΟικές επιθέσεις βάσει... «προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που απαιτούν ειρηνική επίλυση του ζητήματος στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα και με το κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ»!

Εξυπακούεται ότι από τότε έως σήμερα, τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών όχι μόνον δεν προστατεύτηκαν αλλά έγιναν στάχτη από τις πολιτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που οδήγησαν στην ακραία φτώχεια πάνω από το 70% του πληθυσμού. Οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ φορώντας σήμερα τη μάσκα του «σωτήρα» συνεχίζουν τον πόλεμο με άλλα μέσα. «Ειρηνικά». Τινάζοντας στον αέρα τις ελπίδες των νέων γενεών που προσπαθούν να δραπετεύσουν από το δήθεν «ανεξάρτητο» προτεκτοράτο της ανέχειας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Εν τέλει, το «μέλλον», που επιφύλασσε στους λαούς της περιοχής η ΝΑΤΟική επίθεση, δεν ήταν παρά φτώχεια, ανεργία και μιζέρια που εξωθεί σήμερα στην ξενιτιά (ιδιαίτερα μετά την προ ολίγων μηνών χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τη Σερβία προς χώρες της ΕΕ), με δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Κοσσοβάρων να περνούν τα διοικητικά όρια με τη Σερβία και από εκεί τα σύνορα με την Ουγγαρία για ένα «καλύτερο μέλλον» στα εργοτάξια της Γερμανίας.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, οι τότε βόμβες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προκάλεσαν αναδιανομή της τράπουλας στα μονοπώλια που έβαλαν στο χέρι νέες ενεργειακές οδούς στην αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία. Το δήθεν «ανεξάρτητο» Κοσσυφοπέδιο υπέγραψε μόλις προχτές 11 συμφωνίες μεταξύ άλλων για τη δημιουργία «κοινής αγοράς» με την Αλβανία. Η ύπαρξή του εξακολουθεί παράλληλα να προκαλεί εντάσεις και εντός των χωρών - μελών της ΕΕ, πέντε εκ οποίων (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) αρνούνται έως σήμερα να το αναγνωρίσουν μολονότι στήριξαν την επέμβαση με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Κάλεσμα ενάντια στην προκλητική διέλευση αμερικανικών τανκς

Διαδήλωση ενάντια στην επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και τη διέλευση μεγάλης φάλαγγας αρμάτων μάχης (πάνω από 100 τανκς) που συμμετέχουν στις προκλητικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες διοργανώνουν οι κομμουνιστές της Τσεχίας, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, το Σάββατο 28/3 στις 3 το μεσημέρι.

Οπως έγινε γνωστό, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ενέκρινε στις 16 Μάρτη τη διέλευση της αμερικανικής φάλαγγας, που από τη βάση τους στο Βιλσέκ της Γερμανίας θα μεταβούν μέσω της Τσεχίας και της Πολωνίας στις Βαλτικές χώρες για ΝΑΤΟικά γυμνάσια, που γίνονται, όπως ανακοινώνεται, στο όνομα της «δέσμευσης των ΗΠΑ στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ώστε να αποδειχτεί η ικανότητα των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας». Αυτό δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Childs, εκπρόσωπος της διοίκησης των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Οπως σημειώνει η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, που καλεί σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση, «οι ασκήσεις στα σύνορα με τη Ρωσία, μετά το φασιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία και τον δολοφονικό πόλεμο εναντίον του λαού με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι πρόκληση που φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης με ανυπολόγιστες συνέπειες». Και συνεχίζει: «Το σχέδιο μιλά για την εκπαίδευση στρατευμάτων σε επαφή με τον άμαχο πληθυσμό και ουσιαστικά εξοικείωση με τις κινήσεις των ιμπεριαλιστών».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης σημειώνει ότι «είναι ένα περαιτέρω βήμα παραίτησης από την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Τσεχίας υπέρ του ιμπεριαλισμού, παρόμοια με αυτή που επέτρεψε τη διέλευση από τον εναέριο χώρο των βομβαρδιστικών B52 και τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ που έσπειραν το θάνατο στο λαό της Γιουγκοσλαβίας».

Και καταλήγει: «Η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας αγωνίστηκε από την αρχή κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ, μια επιθετική ιμπεριαλιστική συμμαχία, η οποία έχει στο ενεργητικό του μόνο στην ιστορία του τα τελευταία 25 χρόνια πολλούς αιματηρούς πολέμους. Τώρα, με τη συμμετοχή της η κυβέρνηση της Τσεχίας γίνεται συνεργός στην κλιμάκωση του πολέμου που γίνεται για την επανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτές οι κινήσεις πρέπει να σημάνουν συναγερμό ενάντια στην κλιμάκωση του πολέμου και το νέο αιματοκύλισμα που θα πληρώσει ακριβά η νεολαία της Ευρώπης».

Από την πλευρά του το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, καταγγέλλοντας επίσης την αμερικανική πρόκληση, καλεί επίσης στη διαδήλωση του Σαββάτου.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Στην Ιαπωνία για να βρει επενδυτές

Η Τζακάρτα δηλώνει «παρούσα» στους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων

ΤΟΚΙΟ.--

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία ξεκίνησε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Γουιντόντο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του ιαπωνικού Τύπου, στις επαφές του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, αναμενόταν να υπογραφούν συμφωνίες «αμυντικής συνεργασίας», που θα περιλαμβάνουν τη συνεργασία των δύο χωρών σε «ειρηνευτικές αποστολές», την «ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού», την «ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών». Σε άρθρο του σε μεγάλη ιαπωνική εφημερίδα, «ο Γουιντόντο είπε ότι οι βασικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα στερούνται νομικής βάσης από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου, αλλά η Τζακάρτα θέλει να παραμείνει ένας τίμιος διαμεσολαβητής σε μια από τις πιο ακανθώδεις εδαφικές διαφορές της Ασίας».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή της Τζακάρτα να συσφίξει την «αμυντική» της συνεργασία με το Τόκιο εκδηλώνεται σε μια περίοδο που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ενισχύονται στην περιοχή, όπου ειδικά σε Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα ο μεγάλος ενεργειακός και φυσικός πλούτος έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλά μονοπώλια.

Οι «Τάιμς της Ιαπωνίας» έγραφαν ότι βασική προτεραιότητα της επίσκεψης Γουιντόντο είναι η προσέλκυση επενδυτών στη γοργά αναπτυσσόμενη χώρα του (που είναι και μέλος του G20, μην ξεχνάμε). Μάλιστα, το πρόγραμμά του περιελάμβανε και επίσκεψη στα κεντρικά της αυτοκινητοβιομηχανίας «Τογιότα», η οποία φέρεται να ενδιαφέρεται για νέες επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων στην Ινδονησία, ώστε να ενισχύσει τις εγκαταστάσεις της και να ενισχύσει τις εξαγωγές της από τη συγκεκριμένη χώρα. Μάλιστα, η Τζακάρτα φέρεται έτοιμη να «στηρίξει» το ιαπωνικό μονοπώλιο και με «φορολογικά κίνητρα». Στο πλαίσιο προσέλκυσης επενδυτών, ο Γουιντόντο είχε προγραμματιστεί να μιλήσει σε επιχειρηματικό φόρουμ. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η Ιαπωνία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ινδονησία μετά τη Σιγκαπούρη, σημειώνοντας ότι το 2013 1.440 ιαπωνικές εταιρείες δραστηριοποιούνταν στην Ινδονησία.

Πριν αναχωρήσει για το Τόκιο, ο Γουιντόντο σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «θέλουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των υποδομών μας και την αναζωογόνηση, την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της θαλάσσιας βιομηχανίας... Η οικονομία της Ινδονησίας βρίσκεται στη θεμελιώδη διαδικασία της μετάβασης από ένα είδος οικονομίας που εξαρτά πολλά από τις εξαγωγές πρώτων υλών σε μια οικονομία που δημιουργεί προστιθέμενες αξίες, από την καταναλωτική οικονομία στην παραγωγική, σε μια οικονομία προσανατολισμένη στις επενδύσεις». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «την περασμένη 10ετία πολλές μεγάλες βιομηχανίες μετακίνησαν κάποια από τα εργοστάσιά τους από Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα στην Νοτιοανατολική Ασία και αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί», ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος του είναι να συνεχίσει η χώρα του να προσφέρει προνομιακές συνθήκες δράσης για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως φτηνά εργατικά χέρια, αλλά και να επιταχύνει την ανάπτυξη υποδομών απαραίτητων για τη δράση των μονοπωλίων. Λέγεται μάλιστα ότι προσδοκά να εξασφαλίσει το ιαπωνικό «ενδιαφέρον» για την ανάπτυξη ειδικών λιμενικών εγκαταστάσεων και την εξασφάλιση της «συνδεσιμότητας» μεταξύ των αναρίθμητων νησιών της Ινδονησίας.

Οπως ο ίδιος εξήγησε, ελπίδα του είναι στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία, αλλά και στην Κίνα, όπου θα βρεθεί αμέσως μετά, είναι να εξηγήσει πώς η Ινδονησία βελτιώνει τις υποδομές της, είτε αυτές αφορούν την Ενέργεια, τους οδικούς άξονες, τα λιμάνια κ.τ.λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ