Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Κάλεσμα ενάντια στην προκλητική διέλευση αμερικανικών τανκς

Διαδήλωση ενάντια στην επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και τη διέλευση μεγάλης φάλαγγας αρμάτων μάχης (πάνω από 100 τανκς) που συμμετέχουν στις προκλητικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες διοργανώνουν οι κομμουνιστές της Τσεχίας, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, το Σάββατο 28/3 στις 3 το μεσημέρι.

Οπως έγινε γνωστό, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ενέκρινε στις 16 Μάρτη τη διέλευση της αμερικανικής φάλαγγας, που από τη βάση τους στο Βιλσέκ της Γερμανίας θα μεταβούν μέσω της Τσεχίας και της Πολωνίας στις Βαλτικές χώρες για ΝΑΤΟικά γυμνάσια, που γίνονται, όπως ανακοινώνεται, στο όνομα της «δέσμευσης των ΗΠΑ στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ώστε να αποδειχτεί η ικανότητα των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας». Αυτό δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Childs, εκπρόσωπος της διοίκησης των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Οπως σημειώνει η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, που καλεί σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση, «οι ασκήσεις στα σύνορα με τη Ρωσία, μετά το φασιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία και τον δολοφονικό πόλεμο εναντίον του λαού με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι πρόκληση που φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης με ανυπολόγιστες συνέπειες». Και συνεχίζει: «Το σχέδιο μιλά για την εκπαίδευση στρατευμάτων σε επαφή με τον άμαχο πληθυσμό και ουσιαστικά εξοικείωση με τις κινήσεις των ιμπεριαλιστών».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης σημειώνει ότι «είναι ένα περαιτέρω βήμα παραίτησης από την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Τσεχίας υπέρ του ιμπεριαλισμού, παρόμοια με αυτή που επέτρεψε τη διέλευση από τον εναέριο χώρο των βομβαρδιστικών B52 και τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ που έσπειραν το θάνατο στο λαό της Γιουγκοσλαβίας».

Και καταλήγει: «Η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας αγωνίστηκε από την αρχή κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ, μια επιθετική ιμπεριαλιστική συμμαχία, η οποία έχει στο ενεργητικό του μόνο στην ιστορία του τα τελευταία 25 χρόνια πολλούς αιματηρούς πολέμους. Τώρα, με τη συμμετοχή της η κυβέρνηση της Τσεχίας γίνεται συνεργός στην κλιμάκωση του πολέμου που γίνεται για την επανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτές οι κινήσεις πρέπει να σημάνουν συναγερμό ενάντια στην κλιμάκωση του πολέμου και το νέο αιματοκύλισμα που θα πληρώσει ακριβά η νεολαία της Ευρώπης».

Από την πλευρά του το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, καταγγέλλοντας επίσης την αμερικανική πρόκληση, καλεί επίσης στη διαδήλωση του Σαββάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ