Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Αλληλοκατασκοπείας ... συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η σαφής επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με αιχμή τα διαφαινόμενα σχέδια της Ουάσιγκτον για βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν μεταξύ άλλων και μέσω της επίτευξης διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αντικατοπτρίζεται πλέον και σε «αλληλοκαρφώματα κατασκοπείας». Χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» αποκαλύπτει πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες (Μοσάντ) κατασκόπευαν τις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες που έκαναν πέρσι Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια θα έδιναν στα πιο αντιδραστικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο για να τα στρέψουν ενάντια στην κυβέρνηση Ομπάμα και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Σαν να μην έφτανε η κατασκοπεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων, η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε δώσει εντολή στις μυστικές υπηρεσίες να αποκτήσουν πληροφορίες από εμπιστευτικές εκθέσεις και ενημερώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, πληροφοριοδότες και διπλωματικούς αξιωματούχους στην Ευρώπη. Ο Λευκός Οίκος αντελήφθη την παρακολούθηση από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες όταν Αμερικανοί πράκτορες κατασκόπευσαν Ισραηλινούς που είχαν υποκλέψει τηλεπικοινωνίες μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων που ανέφεραν λεπτομέρειες από απόρρητα έγγραφα και μυστικές συνομιλίες.

«Είναι άλλο πράγμα οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να κατασκοπεύουν αλλήλους και άλλο πράγμα το Ισραήλ να κλέβει αμερικανικά μυστικά για να τα δώσει σε Αμερικανούς γερουσιαστές και να υποβαθμίσει την αμερικανική διπλωματία», σημείωσε με νόημα ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος στη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» εκφράζοντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Ομπάμα για τις δραστηριότητες της Μοσάντ. Αυτή την κατηγορία πάντως αρνείται η ισραηλινή πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ