Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προς αποστολή αμερικανικών όπλων στην αντιδραστική κυβέρνηση

ΚΙΕΒΟ.--

Αν και χτες ήταν λιγότερες οι σποραδικές μάχες στην Ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, το βέβαιο είναι ότι συνεχίζονται οι στρατιωτικές προετοιμασίες που δείχνουν να οδηγούν προς μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ηδη έχουν ξεκινήσει τα εκπαιδευτικά γυμνάσια του στρατού στη Δυτική Ουκρανία από Αμερικανούς «εκπαιδευτές» και από χτες και Βρετανούς, ενώ συνεχίζονται επίσης οι ασκήσεις στις Βαλτικές χώρες αλλά και τα ναυτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα.

Χτες επίσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ ενός ψηφίσματος, με το οποίο καλείται ο Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό. Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 348 ψήφους υπέρ και 48 κατά, εγκρίθηκε από την πλειοψηφία και των δύο αστικών κομμάτων, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών και προτρέπει τον Πρόεδρο να παράσχει στην Ουκρανία οπλικά συστήματα που θα βελτιώσουν την ικανότητα των δυνάμεών της «να υπερασπιστούν την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας από τη συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, χαρακτήρισε την ψηφοφορία μια πρόσκληση για δράση και δήλωσε ότι το Κογκρέσο στηρίζει σε μεγάλο βαθμό το στρατιωτικό πλεονέκτημα. «Χωρίς τη δράση της κυβέρνησης, η ρωσική επιθετικότητα παραμένει ανεξέλεγκτη», είπε ο Μπρένερ. Οι ΗΠΑ πάντως έχουν ανακοινώσει την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης χαρακτηριστική είναι και η στάση της Βρετανίας, όπου, χτες επίσης, η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής δήλωσε ότι χρειάζεται επειγόντως να «ξαναχτίσει» η χώρα τις αμυντικές δυνατότητές της που εγκαταλείφθηκαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, εξαιτίας των αυξανόμενων παγκόσμιων απειλών, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, σύμφωνα με μια ανώτερη κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στις απειλές περιλαμβάνεται η Ρωσία, αλλά και οι τζιχαντιστές. Ετσι, η Επιτροπή Αμυνας θεωρεί απαραίτητο η χώρα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που ορίζει ότι πρέπει το κάθε μέλος της συμμαχίας να δαπανά σε αμυντικές επενδύσεις το 2% του ΑΕΠ, θεωρώντας ότι αυτή η ποσοστιαία αναλογία «δεν είναι αρκετή». «Είναι ζωτικής σημασίας να επανεξετάσουμε τις βασικές αρχές των αμυντικών σχεδίων μας, για να καταφέρουμε να βοηθήσουμε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του χάους που απειλεί να εξαπλωθεί από τη Δυτική Μεσόγειο έως τη Μαύρη Θάλασσα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διεύρυνσης των κυρώσεων στη Ρωσία για την κατάσταση στην Ουκρανία, των οποίων ένθερμοι υποστηρικτές είναι οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας, συναντά επιφυλάξεις από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, γιατί βλέπουν να χάνουν από την παρατεταμένη επιβολή κυρώσεων, λόγω των σχέσεων των μονοπωλιακών τους ομίλων με αυτά της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ