Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Φασιστική μάζωξη στην Αγ. Πετρούπολη

Νέα ερωτήματα προκαλεί η μάζωξη των δεξιών, ακόμη και φασιστικών δυνάμεων στη Ρωσία, μετά από πρόσκληση του κόμματος «Ρόντινα» («Πατρίδα»), σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκαζέτα», που αναφέρει πως η συγκεκριμένη οργάνωση συνδέεται στενά με το Κρεμλίνο και η ίδια αποκαλεί τον εαυτό της ως «οι ειδικές δυνάμεις του Πούτιν».

Η εφημερίδα, με τον τίτλο «Οι εθνικιστές συρρέουν κοντύτερα στο Κρεμλίνο», αναφέρετε στη σχετική συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στις 22/3 στην Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ), στην οποία μεταξύ άλλων είχαν προσκληθεί και οι ευρωβουλευτές της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί το «Εθνικό - Δημοκρατικό κόμμα» (Γερμανία), η «Ατάκα» (Βουλγαρία), η «Λίγκα της Λομβαρδίας» (Ιταλία), η «Νέα δύναμη» (Ιταλία), το «Βρετανικό εθνικό κόμμα» (Βρετανία), η «Εθνική δημοκρατία» (Ισπανία), το «Κόμμα των Σουηδών» (Σουηδία), το «Δανικό κόμμα» (Δανία) κ.ά. Μεταξύ αυτών και Ρώσοι φασίστες της ομάδας «Ρούσιτς», που πολεμάει στο Ντονμπάς στο πλευρό των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ.

Σε ανακοίνωσή του, το Ενωμένο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας (ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ), στο οποίο συμμετέχει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, καταδικάζει το γεγονός της παραπάνω φασιστικής μάζωξης. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Ενώ μιλούν διαρκώς για την πάλη ενάντια στο φασισμό και ενώ προετοιμάζεται μεγάλης κλίμακας εορτασμός της 70ής επετείου της νίκης σε κρατικό επίπεδο, την ίδια ώρα ένα φιλο-κυβερνητικό κόμμα προσκαλεί τους νεοναζί από όλη την Ευρώπη στην πόλη που βίωσε τη ναζιστική περικύκλωση». Στην ανακοίνωση καυτηριάζεται το γεγονός της σιωπής του επίσημου Κρεμλίνου, όσο και των τοπικών αρχών απέναντι σ' αυτήν την ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε έξι μόλις εβδομάδες πριν από την μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης της 9ης Μάη. «Ολα αυτά δείχνουν ότι οι ρωσικές αρχές διαισθάνονται την πνευματική συγγένειά τους με τους ακροδεξιούς, όλο και περισσότερο διακηρύσσουν τα αυτοκρατορικά ιδεολογήματα, όλο και περισσότερο κηρύττουν τον αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό, όλο και περισσότερο δείχνουν σημάδια αντιδραστικοποίησης και φασιστικοποίησης στην εσωτερική πολιτική τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ