Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΦΓΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ανοίγουν στα μονοπώλια δρόμο για νέες μπίζνες

Από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζ. Κέρι και του Αφγανού Πρόεδρου Α. Γκάνι
Από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζ. Κέρι και του Αφγανού Πρόεδρου Α. Γκάνι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Αμερικανοί και Αφγανοί ηγέτες θέτουν τις βάσεις για τις σχέσεις τους μετά τον πόλεμο» ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος, με το οποίο η «Ουάσιγκτον Ποστ» επέλεξε να ξεκινήσει την παρουσίαση της πολυήμερης επίσημης επίσκεψης που ο Αφγανός Πρόεδρος Ασραφ Γκάνι ξεκίνησε την Κυριακή στις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν ότι χρειάζεται να μείνουν κι άλλο αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, δεδομένης και της «ανησυχίας» για πιθανή «εξάπλωση» της δράσης του «Ισλαμικού Κράτους». Η αλήθεια βέβαια είναι πως η συζήτηση για την «ασφάλεια» της χώρας αφορά την προώθηση μιας σειράς επενδυτικών σχεδίων, τα οποία επηρεάζονται από την εξασφάλιση «σταθερότητας» ή όχι (καθόλου τυχαία, σε συνέντευξή του σε αμερικανικό ραδιόφωνο, ο Γκάνι περιέγραψε ως ένα βασικό πρόβλημα με την εξάπλωση των τρομοκρατών το ότι «ελέγχουν τεράστιους πόρους»). Γι' αυτό άλλωστε, οι ...μνηστήρες για την ασφάλεια του Αφγανιστάν αυξάνονται, με την Κίνα να έχει εκφράσει κι αυτή ενδιαφέρον να δράσει ως διαμεσολαβητής στις επαφές με τους «Ταλιμπάν».

Ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης Γκάνι βρισκόταν ασφαλώς η ανάπτυξη της αφγανικής οικονομίας, με την «Ουάσιγκτον Ποστ» να έχει επισημάνει από τις αρχές της βδομάδας ότι η Ουάσιγκτον αναζητά «εγγυήσεις» για την προώθηση «μεταρρυθμίσεων», προκειμένου να δώσει 800 εκατομμύρια δολάρια. Αλλωστε, σε άρθρο που συνυπέγραψε μαζί με τον πρωθυπουργό Αμπντουλά Αμπντουλά (που επίσης συμμετέχει στην αντιπροσωπεία) ενόψει της άφιξής του στις ΗΠΑ, ο Γκάνι σημείωσε: «Η εταιρική μας σχέση (σ.σ. των δύο χωρών) εκτείνεται πέρα από διαβεβαιώσεις για αμοιβαία ασφάλεια. Τώρα υπάρχει ελπίδα σε ένα έθνος που κάποτε δεν είχε καθόλου... Οπως χρειαστήκαμε την αμερικανική βοήθεια για να παλέψουμε την τρομοκρατία, έτσι χρειαζόμαστε την αμερικανική βοήθεια για να ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας. Θέλουμε τεχνογνωσία, όχι ελεημοσύνη. Ζητάμε οι όμιλοί σας, οι Μη κερδοσκοπικές εταιρείες σας, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις σας να μας βοηθήσουν να ενσωματώσουμε καθαρούς, αποτελεσματικούς τρόπος για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης».

Σ' αυτό το πλαίσιο, Γκάνι και Αμπντουλά σημειώνουν ότι θα επιταχυνθεί η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της «κακής διαχείρισης», ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες που αποζητούν πολυεθνικοί όμιλοι που θέλουν να δράσουν στη χώρα τους (και «ανησυχούν» από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, τη «διαφθορά» που εμποδίζει την «υγιή ανταγωνιστικότητα» κ.τ.λ.).

Από την άλλη πλευρά, σε συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα στο Καμπ Ντέιβιντ, παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, συμφωνήθηκε να συστηματοποιηθούν οι διμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Μιλώντας σε στελέχη του Αμερικανικού Πενταγώνου, ο Γκάνι ανέδειξε τη σημασία που δίνει η αφγανική άρχουσα τάξη στη συνεργασία της με την αμερικανική πλουτοκρατία υποστήριξε προκλητικά ότι ο αφγανικός λαός «βλέπει τις ΗΠΑ ως ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον τους» και υπογράμμισε: «Ποια είναι λοιπόν η κληρονομιά; Η κληρονομιά είναι περήφανες αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας με τις οποίες ασχολήθηκαν οι καλύτεροι από σας και τώρα μιμούνται το καλύτερο παράδειγμα...»

  • Στο ίδιο το Αφγανιστάν ένοπλοι (πιθανά «Ταλιμπάν» κατά τις αρχές) άνοιξαν πυρ εναντίον του λεωφορείου τα ξημερώματα χτες στην επαρχία Ουαρντάκ, με αποτέλεσμα 13 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ