ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κυβερνητική «παράσταση» κατά της διαφθοράς και μνημόνιο με την ΕΕ

ΚΙΕΒΟ.--

Σε μια επικοινωνιακή επίδειξη προχώρησε την περασμένη Τετάρτη η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, για να δείξει ότι δήθεν καταπολεμά την διαφθορά και ...οικοδομεί ένα κράτος δικαίου, την ίδια ώρα, βέβαια, που, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών συμμάχων της, αιματοκυλά εδώ και ένα χρόνο το λαό. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης και έχοντας καλέσει τηλεοπτικές κάμερες, προχωράει στη σύλληψη του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων Σέρχι Μποχκόβσκι και του αναπληρωτή του Μπασίλ Στογιέσκι, που κατηγορούνται για διαφθορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ύπαρξη offshore (εξωχώρειας) εταιρείας και καταθέσεις στο εξωτερικό.

Οπως αναφέρθηκε μετά από μια προδικαστική έρευνα της Βουλής, αποδείχτηκε ότι μέσω της υπηρεσίας είχαν αγοράσει σε υπερβολικές προμήθειες για καύσιμα και λιπαντικά και αποσπούσαν διάφορα κονδύλια. Στη θέση του Γενικού Διευθυντή της υπηρεσίας διορίστηκε ο σύμβουλος, ως τώρα, του υπουργού Εσωτερικών, Ζοριάν Σκιριάκ.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, το περασμένο 48ωρο δε σημειώθηκαν μάχες, παρά μόνο ένα περιστατικό όπου ένα λεωφορείο στην πόλη Αρτεμίβσκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, έπεσε σε νάρκη με αποτέλεσμα 4 άνθρωποι να σκοτωθούν και 17 να τραυματιστούν, από τους οποίους οι 15 νοσηλεύονται, ενώ 4 εξ' αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε χτες την εκταμίευση δανείου συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την Ουκρανία με αποπληρωμή σε 15 χρόνια, που θα δίνεται σε δόσεις. Σύμφωνα με την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα κεφάλαια από τη διεθνή αγορά ομολόγων και θα τα δανείσει στην Ουκρανία με το ίδιο ακριβώς επιτόκιο. Φυσικά, προβλέπεται να υπογραφεί και μνημόνιο που προϋποθέτει μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα εξασφαλίζουν στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο ανάκαμψη κερδών.

Το σχέδιο του μνημονίου περιλαμβάνει, κατά την επίσημη εκδοχή, «δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλαγές στη φορολογία, μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τομέα της Ενέργειας, καθώς και μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».


IΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Προτροπές για επανέναρξη συνομιλιών και νέες προκλήσεις

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο Ρόμπερτ Σέρι, Ολλανδός διπλωμάτης και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαπραγμάτευση στη Μέση Ανατολή, άσκησε χτες πιέσεις, στη διάρκεια παρουσίασης έκθεσής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ξαναρχίσει η («παγωμένη» από τον Απρίλη του 2014) διαδικασία ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να ασχοληθεί «σοβαρά» με την παρουσίαση ενός νέου πλαισίου ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι αυτός ίσως είναι «ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί ο στόχος περί λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών». Ο ίδιος επέκρινε έντονα τη συνέχιση των ισραηλινών εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σημειώνοντας ότι «μπορεί να σκοτώσει την ίδια την πιθανότητα της επίτευξης ειρήνης στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών για τους δύο λαούς».

Η τοποθέτηση του Ολλανδού διπλωμάτη προκάλεσε ευμενή σχόλια από τον πρέσβη των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ, που δήλωσε ότι «συμφωνεί απολύτως» με τις διαπιστώσεις του.

Συλλήψεις ανηλίκων από τις κατοχικές δυνάμεις

Το ίδιο 24ωρο, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ συνέλαβαν άλλους πέντε Παλαιστίνιους εφήβους με διάφορα προσχήματα, ανεβάζοντας τον αριθμό παιδιών και εφήβων που κλείνονται στις ισραηλινές φυλακές δίχως απαγγελία κατηγοριών για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Διεθνής Αμυνα για τα Παιδιά της Παλαιστίνης», ο μέσος όρος ηλικίας των, τουλάχιστον, 200 Παλαιστινίων παιδιών και νεαρών που έχουν φυλακιστεί από τις δυνάμεις κατοχής στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης» είναι κάτω των 18 ετών. Παράλληλα με την πρακτική της τρομοκράτησης και φυλάκισης παιδιών και εφήβων, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν επιδοθεί από την αρχή του χρόνου και στην επιβολή εξοντωτικών προστίμων στις οικογένειές τους, ώστε να εκμηδενίσουν κάθε πιθανότητα απελευθέρωσής τους.

Υπολογίζεται ότι στις φυλακές Οφερ, όπου κρατούνται πολλοί Παλαιστίνιοι ανήλικοι, έχουν επιβληθεί από την αρχή τρέχοντος έτους συνολικά πρόστιμα ύψους 23.000 δολαρίων. Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι το 2014 οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν στο 93% των ανήλικων κρατουμένων οποιαδήποτε νομική υποστήριξη, ενώ πολλοί από αυτούς υποβλήθηκαν σε απομόνωση, πολύωρες ανακρίσεις, δηλαδή σε πρακτικές που από το διεθνές δίκαιο ορίζονται ως τακτικές βασανιστηρίων...

Τις τρομοκρατικές συλλήψεις και φυλακίσεις ανηλίκων δε βλέπουν, ωστόσο, άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που κατά καιρούς έχουν παίξει βρώμικο ρόλο υποστήριξης διάφορων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και επιχειρήσεων, όπως η «Διεθνής Αμνηστία», που χτες κατηγόρησε παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ότι διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου», σκοτώνοντας Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αμάχους κατά την εξαπόλυση της ισραηλινής φονικής επίθεσης το περασμένο καλοκαίρι στη Λωρίδα της Γάζας...


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Στο 4% επί του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας για το 2014, σύμφωνα με την INSEE, τη γαλλική στατιστική υπηρεσία. Οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για 4,4%. Το 2013, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας ήταν 4,1%. Το «Ρόιτερς» υποστήριξε ότι με βάση τα στοιχεία η χώρα μπορεί να στοχεύσει το 2015 το έλλειμμά της να φτάσει στο 3,8%. Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», αυξήθηκε πέρσι στο 95% του ΑΕΠ της χώρας από 92,3% που ήταν το 2013.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού θα μεταβεί σήμερα στην Κίνα για «να έχει συνομιλίες με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με την κινεζική, την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. Ο Λιού θα μείνει στην Κίνα έως την 31η Μάρτη.

ΑΝΤΟΦΑΓΚΑΣΤΑ.-- Τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν στη Βόρεια Χιλή από ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις, όπου 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αρκετοί είναι οι αγνοούμενοι και περίπου 1.484 έχασαν τα σπίτια τους. Οι περισσότερο πληγείσες περιοχές είναι αυτές της Αντοφαγκάστα, Κοπιαπό, Τιέρα Αμαρίγια, Ντιέγκο ντε Αμάργκο, Βαγιενάρ.

ΣΟΦΙΑ.-- Δικαστήριο της Σόφιας ενέκρινε χτες το διορισμό δύο προσωρινών διαχειριστών (Λαζάρ Ιλίεφ και Ρόσεν Ανγκέλτσεφ) της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας Corporate Commercial Bank (ΚΤΒ), η οποία «κατέρρευσε» τον Ιούνη του 2014, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που προκάλεσε η μαζική «φυγή» καταθέσεων.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Είκοσι τρία πρόσωπα, ύποπτα για συνέργεια με τους δράστες της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μάρτη στο Μουσείο του Μπαρντό της Τύνιδας, έχουν συλληφθεί και τέσσερα διαφεύγουν, δύο Μαροκινοί, ένας Αλγερινός και ένας Τυνήσιος, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η σερβική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Telekom Srbija» αποδέχτηκε χτες την προσφορά που κατέθεσε η γαλλική εταιρεία Lazard Freres SAS για να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το βρετανικό τμήμα της πετρελαϊκής εταιρείας SHELL ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στις απολύσεις 250 εργαζομένων και στη μη ανανέωση συμβάσεων με εργολάβους σε πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου της εταιρείας στη Βόρεια Θάλασσα, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.


Περιοδεία του Ρώσου ΥΠΕΞ σε χώρες της Λατινικής Αμερικής

Περιοδεία στη Λατινική Αμερική πραγματοποιεί από την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ξεκινώντας από την Κούβα ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι στόχος της επίσκεψης ήταν «να συζητηθούν περιφερειακά και διεθνή θέματα» αλλά επίσης και «να συντονίσουμε τις ενέργειές μας αναφορικά με τον αποκλεισμό» που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα από το 1962. Ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κούβας, Ρικάρντο Καμπρίσας, ο οποίος χαιρέτισε τη στήριξη που έχει προσφέρει η Ρωσία στη χώρα του στο θέμα αυτό. Ο Λαβρόφ είχε επίσης σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Ραούλ Κάστρο.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε την Κολομβία, όπου είχε συνάντηση με την ομόλογό του, Ανχελα Ολγκίν, όπου αναφέρθηκε στις καλές διμερείς σχέσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας. Μίλησε για πρακτικά βήματα της διμερούς διυπουργικής επιτροπής για την προώθηση της συνεργασίας σε εμπορικό, οικονομικό και τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στις χώρες και τις επιχειρήσεις, ενώ εξήρε το ρόλο της κυβέρνησης Σάντος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται με τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) και δήλωσε ότι η χώρα του είναι υπέρ του διαλόγου που διεξάγεται στην Αβάνα. Επίσης, εξήρε και τη συμμετοχή της κολομβιανής κυβέρνησης στις διάφορες διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις της ηπείρου. Επίσης, εξέφρασε τη στήριξή του στη Βενεζουέλα και καταδίκασε τη στάση των ΗΠΑ, που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ βρέθηκε στη Νικαράγουα και είχε συζητήσεις με τον Πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα, με τον οποίο συζήτησε την προοπτική διεύρυνσης της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η αγροτική οικονομία, η καταπολέμηση των ναρκωτικών και ο στρατιωτικός εξοπλισμός. Ενώ επίσης ρωσικές εταιρείες εμπλέκονται μαζί με κινεζικές στο μεγάλο έργο της διάνοιξης του καναλιού στη Νικαράγουα, που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα της ναυσιπλοΐας καθώς είναι ανταγωνιστικό με την αμερικανικών συμφερόντων διώρυγα του Παναμά.

Χτες, ο Λαβρόφ αναμενόταν να ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Γουατεμάλα, συμμετέχοντας και στη συνεδρίαση του λεγόμενου Συστήματος Ολοκλήρωσης της Κεντρικής Αμερικής (SICA), άλλης μιας διακρατικής ένωσης, από τις πολλές που δημιουργούνται στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ