ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ
Δίμηνη διορία για ισοσκελισμένους - αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς

Τις προθέσεις της συγκυβέρνησης για ασφυκτικό έλεγχο της λειτουργίας των δήμων, ώστε να μην ξεφεύγουν από τα πλαίσια δημοσιονομικής προσαρμογής που επιτάσσει η συνέχιση της άσκησης της αντιλαϊκής πολιτικής, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χτες, έκανε σαφές ότι παραμένει ο στόχος που θέτει το Μεσοπρόθεσμο για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς των δήμων, την ίδια ώρα που η κρατική χρηματοδότηση εξακολουθεί να βαίνει συνεχώς μειούμενη. Είναι «απόφαση της κυβέρνησης να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο μη εκτροχιασμού του προϋπολογισμού», είπε χαρακτηριστικά. Αυτό μεταφράζεται σε νέες μειώσεις της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι δήμοι για το 2015. Και κατ' επέκταση: Σε συνέχιση και επιδείνωση της υπολειτουργίας υπηρεσιών που -αν και λειτουργούν υποτυπωδώς- τις έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα, της μερικής απασχόλησης, της αύξησης της φορολόγησης, των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών, ως ο... ενδεδειγμένος τρόπος εξεύρεσης χρημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η συγκυβέρνηση προσανατολίζεται στη δίμηνη παράταση της υποχρέωσης των δήμων να καταθέσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς οι οποίοι εγκρίνονται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Η παράταση αυτή δίνεται γιατί, σύμφωνα με τον υπουργό, πολλοί δήμοι, δεν έχουν καταθέσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που σημαίνει ότι τίθενται σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Οι δήμοι που κινδυνεύουν άμεσα να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα ανέρχονται, σύμφωνα με το υπουργείο, στους 30.

Σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των ΟΤΑ, ο υπουργός είπε ότι αναμένεται να διαμορφωθεί ένα νέο πρόγραμμα, συναινώντας ουσιαστικά με το άκρως αντιλαϊκό περιεχόμενο αυτής της διαδικασίας, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες. Η... διαφωνία του ήταν ότι με πολιτικές παρεμβάσεις, κανένας δήμος δεν έμπαινε σε πρόγραμμα εξυγίανσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μέχρι τώρα γινόταν πολύ κακή λειτουργία από πλευράς Διοίκησης και ΟΤΑ». Προϊδεάζοντας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο Ν. Βούτσης ανέφερε ότι θα θεσπιστούν νέες ευνοϊκότερες για τους δήμους συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με λίγα λόγια, ο δανεισμός παραμένει ως κυβερνητική πρόταση για την εξεύρεση χρημάτων που οι δήμοι και κατ' επέκταση τα λαϊκά στρώματα θα έπρεπε να έχουν. Δάνεια που θα κληθούν να πληρώσουν στο τέλος οι δημότες.

Οι δύο ρυθμίσεις για παράταση της κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και διαμόρφωση νέου προγράμματος εξυγίανσης, θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τον «Εκδημοκρατισμό της Διοίκησης, την Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την Αποκατάσταση Αδικιών».

Στο μεταξύ, ο Ν. Βούτσης είπε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές στην χωροταξία των δήμων, όπως αυτοί προέκυψαν με τον «Καλλικράτη», ωστόσο αυτές δεν αναμένονται το πρώτο εξάμηνο. Οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για τη δημιουργία 10 με 12 δήμους σε νησιωτικές ορεινές και πολύ ορεινές περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τους δημοτικούς αστυνομικούς, ο υπουργός είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φύγουν όλοι από την ΕΛ.ΑΣ. και να επιστρέψουν στη δομή της προς επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζήτησε χρηματοδότηση για την Ειδική Αγωγή

Αρνήθηκε η περιφερειακή αρχή να συζητήσει τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης μονάδων και σχολείων Ειδικής Αγωγής και μισθοδοσίας προσωπικού

Το σοβαρό ζήτημα της χρηματοδότησης των μονάδων και σχολείων Ειδικής Αγωγής και της πληρωμής των εργαζομένων σε αυτά έθεσαν προ ημερησίας διάταξης, στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η περιφερειακή αρχή, διά της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη, κ. Θανοπούλου, παρέπεμψε το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση και απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αν υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και για πόσο διάστημα. Εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή σημείωναν πως υπάρχουν άτομα που δεν έχουν πληρωθεί για διάστημα ακόμα και εφτά μηνών και πως πρόβλεψη της περιφερειακής αρχής είναι να καταβληθούν οι μισθοί στις αρχές του καλοκαιριού.

Το αίτημα που κατέθεσαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ για συζήτηση έχει ως εξής:

«Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (Σ.Ε.Μ.Ι.Σ.Ε.Α.) στη συνάντηση του ΔΣ του σωματείου, πριν ένα μήνα (25/2/2015), με την Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής, κα Θανοπούλου, λόγω του ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι ενδιάμεσος φορέας, τέθηκε το αίτημα για άμεση χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων και καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Είναι γνωστά τα προβλήματα που απασχολούν εδώ και πάρα πολύ καιρό τους εργαζόμενους σε Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής, με σημαντικότερο αυτό της υποχρηματοδότησης, που δημιουργεί μια ζοφερή κατάσταση, όχι μόνο για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για τις οικογένειες και τα ίδια τα άτομα που φιλοξενούνται σ' αυτά. Οι εργαζόμενοι είναι ήδη απλήρωτοι 6 μήνες και η 1η δόση για το 2015 θα δοθεί τον Ιούνιο, δηλαδή μέχρι τότε θα έχουν κλείσει χρόνο, απλήρωτοι. Η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση έχει σαν συνέπεια πέραν της απλήρωτης εργασίας, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της δουλειάς, ωράρια λάστιχο, εργασιακή τρομοκρατία, απλήρωτες εποπτείες, εθελοντική εργασία, τροφεία από τις οικογένειες κλπ.

Γίνεται φανερό ότι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα από το προφίλ και το μείγμα διαχείρισης που παρουσιάζει, κινείται στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έναν δρόμο στον οποίο οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στη λογική του εφικτού εντός του συστήματος.

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Αττικής κάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, παραπέμπει τη λύση των προβλημάτων στο μέλλον, με προτροπή "κάντε λιγάκι υπομονή", ενώ τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις μονάδες Ειδικής Αγωγής καθώς και οι μαθητές των σχολείων, οξύνονται.

Καλούμε τη Διοίκηση της Περιφέρειας να απαντήσει πότε θα χρηματοδοτηθούν τα ιδρύματα ώστε να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα και τις ενέργειες που θα κάνει προς την κυβέρνηση για να δοθεί:

  • Εκτακτη χρηματοδότηση για την άμεση κάλυψη των αναγκών όλων των κέντρων (ΝΠΙΔ) από τον κρατικό προϋπολογισμό στην προοπτική ένταξής τους στο δημόσιο.
  • Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, που είναι ήδη 6 μήνες απλήρωτοι, με καμία μείωση μισθών απεναντίας να ανακτηθούν όλες οι απώλειες που είχαν το προηγούμενο διάστημα.
  • Καμία απόλυση εργαζόμενου σε ΝΠΙΔ ή ιδιωτικό κέντρο και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής από τις οικογένειες».
ΔΗΠΑΚ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Ανακοίνωση για το θέμα των εργολάβων καθαριότητας

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση ενάντια σε κάθε είδους εργολαβία - και στην καθαριότητα- μέσα στις σχολές
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση ενάντια σε κάθε είδους εργολαβία - και στην καθαριότητα- μέσα στις σχολές
Με την κατηγορία της εκβίασης κατ' εξακολούθηση και με τη διαδικασία του αυτόφωρου θα δικαστεί σήμερα, Παρασκευή, στα Χανιά, εργολάβος που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, μετά από καταγγελία εργαζόμενης ότι ενώ της κατέβαλε τα δεδουλευμένα μέσω τράπεζας, στη συνέχεια της ζήτησε να του επιστρέψει κάποιο χρηματικό ποσό.

Με αφορμή τα παραπάνω και την ανάληψη της καθαριότητας των πανεπιστημίων από εργολάβους, η ΔΗΠΑΚ στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπογραμμίζει ότι τα τελευταία γεγονότα σχετικά με την εργολαβία της καθαριότητας στο Πολυτεχνείο Κρήτης δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. «Αποτελούν, τονίζει, συνέπεια της εκχώρησης στον ιδιωτικό τομέα όλο και περισσότερων υπηρεσιών των Πανεπιστημίων: Στην καθαριότητα, στη φύλαξη, στη συντήρηση, στις διοικητικές υπηρεσίες έγιναν οι πιο φανερές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση, όμως με συγκαλυμμένο τρόπο προωθούνται ανάλογες εξελίξεις ακόμα και στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με εξάπλωση της απασχόλησης προσωπικού που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή με άθλιες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, και με ταυτόχρονη μεταφορά δημόσιων πόρων σε ιδιώτες».

Ειδικά με το συνεργείο καθαριότητας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι πρέπει να καταδικαστούν οι πρακτικές που στρέφονται σε βάρος των εργαζομένων. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η ΔΗΠΑΚ πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να συμμετάσχει στην κάλυψη των δικαστικών δαπανών με τις οποίες ενδέχεται να επιβαρυνθούν τα μέλη του συνεργείου που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με διάφορα προσχήματα από την πλειοψηφία του ΔΣ. Η ΔΗΠΑΚ ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τους εργαζόμενους του συνεργείου καθαριότητας και θα τους συμπαρασταθεί, με όποιον τρόπο κρίνουν σκόπιμο, «στη θαρραλέα προσπάθειά τους να αποκαλύψουν την αλήθεια, να προασπίσουν την αξιοπρέπεια και τα εργασιακά τους δικαιώματα».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης οι 6 προφυλακισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνται για το βασανισμό μέχρι θανάτου του βαρυποινίτη Ιλίε Καρέλι. Πρόκειται για τους έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους που, μετά τις απολογίες τους τον περασμένο Απρίλη, είχαν κριθεί προφυλακιστέοι. Το δικαστικό συμβούλιο, ενόψει της συμπλήρωσης του 12μηνου της προφυλάκισής τους, αποφάσισε να αντικαταστήσει την προσωρινή τους κράτηση με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αυτοπρόσωπης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα όπου μένουν, όπως επίσης υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 3.000 ευρώ στον καθένα. Την υπό όρους αποφυλάκισή τους είχε προτείνει προς το Συμβούλιο και ο εισαγγελέας.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: Αλλοι 672 μετανάστες και πρόσφυγες πιάστηκαν στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα τις προηγούμενες μέρες, μεγαλώνοντας τον κατάλογο των ανθρώπων που αναζητούν μία καλύτερη τύχη στη χώρας μας, διωγμένοι από τον τόπο τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων.

Αλλαγή ώρας την Κυριακή

Το καλοκαίρι πλησιάζει και την Κυριακή στις 29 Μάρτη αλλάζουμε την ώρα. Πιο συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Κυριακής στις 03.00 θα γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά (δηλαδή η ώρα θα δείχνει 04.00). Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μάρτη (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη (μία ώρα πίσω).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ