ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για τις «μπίζνες» του κεφαλαίου σε Πεκίνο και Αμπού Ντάμπι

Συνεχίζεται η επίσημη επίσκεψη των Γ. Δραγασάκη - Ν. Κοτζιά στην Κίνα

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Κινέζο ομόλογό του

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Κινέζο ομόλογό του
Παράλληλα με την ενεργό εμπλοκή της στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα, προτεραιότητα που ιεραρχεί στρατηγικά η ελληνική αστική τάξη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να συνεχίσει και να διευρύνει τα «ανοίγματα» των προκατόχων της και προς την Κίνα, με σκοπό τη δρομολόγηση περαιτέρω «μπίζνες» ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών. Σε αυτήν τη βάση, βρίσκονται από την Τετάρτη στο Πεκίνο, για επίσημη επίσκεψη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, προετοιμάζοντας και την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην κινεζική πρωτεύουσα, η οποία θα ακολουθήσει αργότερα.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση προχτές με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi. Οπως ανακοινώθηκε, «στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, εξετάστηκε το πλήρες φάσμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η διαμόρφωση ενός κοινού σχεδίου δράσης για τα έτη 2015 - 2017, καθώς και μια σειρά προτάσεων για συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Επίσης, έγινε διεξοδική αναφορά στις σχέσεις της ΕΕ με τη ΛΔ της Κίνας».

Σε σχέση με την τελευταία αναφορά (για τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας), να υπενθυμίσουμε ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο των έντονων ενδοαστικών ανταγωνισμών γύρω από υποδομές - «φιλέτα» της Ελλάδας, όπως είναι το λιμάνι του Πειραιά, δημοσιοποιήθηκε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χαρακτηρίζει ως «παράνομες κρατικές ενισχύσεις», ποσά που προέρχονται από τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπονται στη συμφωνία της παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ στην COSCO. Κατά την Επιτροπή, οι ρυθμίσεις αυτές προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη ΣΕΠ (θυγατρική της COSCO), κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις και ζητά από την κυβέρνηση να ανακτήσει αυτά τα ποσά.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε πρόσκληση στον Ν. Κοτζιά να πραγματοποιήσει διμερή επίσκεψη στην Κίνα, υπό την ιδιότητά του ως ΥΠΕΞ, ταξίδι που προγραμματίζεται να ακολουθήσει αυτό του Αλ. Τσίπρα.

Σήμερα, Παρασκευή αναμένεται η συνάντηση μεταξύ Γ. Δραγασάκη, και του Κινέζου αναπληρωτή πρωθυπουργού Ma Kai. Επίσης, προγραμματίζεται η επίσημη τελετή έναρξης του «Ετους Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας 2015», ζήτημα που αφορά πρωτίστως το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τα μονοπώλια του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Την Τρίτη 24/3, εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε στο Αμπού Ντάμπι με τον σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Στη συνάντηση εκφράστηκε η «κοινή βούληση» για «περαιτέρω εμβάθυνση και βελτίωση των πεδίων συνεργασίας».

Ο Ν. Κοτζιάς μετέφερε πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum, και τον διάδοχο του θρόνου των ΗΑΕ, σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan να πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο Ν. Κοτζιάς προσκάλεσε στην Αθήνα και τον ομόλογό του υπουργό. Τέλος, οι δύο ΥΠΕΞ εξέφρασαν τη βούληση για την κατά το συντομότερο δυνατό σύγκληση της 3ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών.

  • Εξάλλου, χτες, επισημοποιήθηκε το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα, στις 8 Απρίλη, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δρομολογήσει «μπίζνες» και με ρωσικά μονοπώλια, αλλά και να παίξει τον περιβόητο ρόλο του «γεφυροποιού» στις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις...
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ»
«Παίζουν» και το χαρτί της «θρησκευτικής διπλωματίας»

Επαναβεβαιώνει η κυβέρνηση τα σχέδιά της να διοργανώσει το Μάη «διεθνή συνδιάσκεψη» για τις χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, την προστασία τους από μια σειρά απειλές (βλ. τζιχαντιστές). Πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει και ιδεολογικό πρόσχημα για μια ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αλλωστε, τελευταία, πληθαίνουν οι διαρροές περί επικείμενης «εαρινής εκστρατείας» στην ευθεία από Λιβύη ως Συρία και Ιράκ, με αφορμή τη δράση του «Ισλαμικού Κράτους».

Συγκεκριμένα, σε έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή προς απάντηση Ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Νικ. Κακλαμάνη, προαναγγέλλεται η συνδιάσκεψη για τον προσεχή Μάη. «Εχω επανειλημμένα τονίσει σε επαφές μου με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, ομολόγους μου υπουργούς Εξωτερικών εντός και εκτός ΕΕ, την αναγκαιότητα ανάληψης συντονισμένης δράσης για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών», αναφέρει ο Κοτζιάς. Σκιαγραφώντας τα της συνδιάσκεψης, προσθέτει πως «θα θέσει στο επίκεντρο της προσοχής αυτούς τους πληθυσμούς, δίνοντας έμφαση στην πολυεθνικότητα, την πολυθρησκευτικότητα και την πολυπολιτισμικότητα που η Ελλάδα υποστηρίζει σε ό,τι αφορά αυτές τις περιοχές».

Σημειωτέον, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης έχει τη στήριξη και της Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας. Παραπέρα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει συζητήσει το θέμα με κυβερνήσεις κρατών - μελών της ΕΕ («συντονίζεται» επ' αυτού με Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία), τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, αραβικά κράτη, ιεράρχες του χριστιανισμού, του μουσουλμανισμού και του εβραϊσμού.

Κατά βάση, πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης μέσω και της λεγόμενης «θρησκευτικής διπλωματίας», που επιχειρείται με διττό στόχο: Να βελτιώσει τη θέση της στα παζάρια με τους πιστωτές και να αποκτήσει προβάδισμα στον ανταγωνισμό της με άλλες αστικές τάξεις της περιοχής.

Αλλωστε, η «πρωτοβουλία» συνδέεται με πληροφορίες από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας που καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει σε νέες ιμπεριαλιστικές αποστολές με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, παραχωρώντας αμέσως - αμέσως τη βάση της Σούδας (κρίσιμη υποδομή για την υποστήριξη και διεξαγωγή αεροναυτικών επιχειρήσεων)...

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σήμερα η ημερίδα με θέμα «Σχολικός Εκφοβισμός: Μύθοι και πραγματικότητα»

Εισαγωγική τοποθέτηση από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Σχολικός εκφοβισμός: Μύθοι και πραγματικότητα», σήμερα Παρασκευή, στις 13.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων (Αίθουσα Τελετών), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

-- Ανοιγμα - έναρξη ημερίδας.

-- Εισαγωγική τοποθέτηση από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες με θέμα:

-- «Για μια άλλη προσέγγιση της παιδικής επιθετικότητας», από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Εκπαιδευτικό σύστημα και "σχολικός εκφοβισμός"», από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Στερεότυπα και αλήθειες», από τον Παύλο Αλέπη, στέλεχος του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ