ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
Τρομοκράτες... οι «συνήθεις ύποπτοι»

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη μια συνέντευξή του αποφάνθηκε ότι οι οικολογικές οργανώσεις «δημιουργούν ατμόσφαιρα τρομοκρατίας», σε βάρος όσων θέλουν να αναθεωρήσουν το άρθρο 24! Στην άλλη δε δίστασε να ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του είχε στη φυλακή τους τρομοκράτες, εννοώντας... τους «συνήθεις υπόπτους» και το «κλεφτρόνι των Εξαρχείων» (Σκυφτούλης!) και πως αν είχε παραμείνει ακόμα έξι μήνες «η τρομοκρατία θα είχε τελειώσει»!. Δεν πρόκειται όμως για γραφικές ή ιδιόρρυθμες απόψεις του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν είναι καθόλου τυχαίο που τις επαναφέρει τώρα στο προσκήνιο. Πρόκειται για την ουσία του νέου τρομονόμου και των επιδιώξεών του. Δηλαδή, όποιος βαφτιστεί ύποπτος πρέπει να συλλαμβάνεται και να οδηγείται στη φυλακή, ανεξάρτητα αν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή του. Αρκούν και οι κατασκευασμένες «ενδείξεις». Αλλωστε, αυτό έγινε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και επιχειρεί να επαναφέρει με άλλα λόγια η κυβέρνηση Σημίτη. Ας επαγρυπνούμε, λοιπόν, γιατί η κρατική τρομοκρατία, στο πλαίσιο της τρομοκρατίας της νέας τάξης, ψάχνει νέους τρόπους να κτυπήσει το λαϊκό κίνημα, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά του.

Ερωτήματα

Εναν και περισσότερο μήνα γνώριζαν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ την ύπαρξη των θαμμένων πλακιδίων με το πλουτώνιο στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, όπως δήλωσαν στελέχη της υπηρεσίας, παρακολουθούσαν από κοντά την όλη υπόθεση και ως απόδειξη του γεγονότος αυτού, ανέφεραν μια μαύρη «Μπε Εμ Βε», η οποία πηγαινοερχόταν για ένα μήνα στο σημείο, όπου βρίσκονταν τα ραδιενεργά υλικά.

Γιατί τότε δεν έκαναν καμιά σύλληψη; Γιατί η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (έχοντας ενημερώσει και την κυβέρνηση, όπως λένε οι υπεύθυνοί της) δημοσιοποίησε το γεγονός πριν το ΣΔΟΕ προβεί στις κατάλληλες ενέργειες και δόθηκε η ευκαιρία στους όποιους ενεχομένους να πάρουν τα μέτρα τους ή και να εξαφανιστούν; Οφείλεται, άραγε, το τελευταίο γεγονός, απλώς και μόνο σε τόσο χοντρή έλλειψη συντονισμού, μεταξύ των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών; 'Η, μήπως, άλλα πράγματα κρύβονται πίσω από τα ραδιενεργά πλακίδια;

Απλώς αναρωτιόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις.

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...

Σε νέα συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών «προτρέπει» την ελληνική κυβέρνηση το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Στην προχτεσινή συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής, τα «συνεταιράκια» - δηλαδή οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Σημίτη και της ΕΕ - μετά τη διαπίστωση ότι ενδέχεται να μην εισπραχθούν φέτος τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί, συναποφάσισαν ότι για να υλοποιηθεί, όπως έχει σχεδιαστεί και ψηφιστεί, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001, είναι ...ανάγκη να «μαχαιρωθούν» κι άλλο, τόσο οι δαπάνες για μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο, όσο και οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Οχημα επιβολής της αντιλαϊκής και βαθύτατα ταξικής πολιτικής είναι το διαβόητο «πρόγραμμα σταθερότητας». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σαν «έτοιμοι από καιρό», είχαν ήδη προλειάνει το έδαφος και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το ...αγγλικό πρότυπο για τη λεγόμενη «αξιολόγηση των δαπανών», που περικόπτει ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

Είναι φανερό πως η «καλή» κυβέρνηση - αναζητώντας άλλοθι για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων - ζήτησε από το «κακό» Διευθυντήριο των Βρυξελλών να δημοσιοποιήσει τις σχετικές υποδείξεις του για παραπέρα «σφίξιμο» των κρατικών δαπανών.

Μ' άλλα λόγια, «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο», όπως λέει και η λαϊκή παροιμία.

Αν υπήρχε νεκρός στρατιώτης;

Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα από την πλευρά των Ελλήνων στρατιωτών στη Μητρόβιτσα, εξαιτίας των προχτεσινών επιθέσεων από αλβανόφωνους. Αν, όμως, υπήρχε ή υπάρξει στο μέλλον - και αυτό δεν είναι «υπόθεση εργασίας», αλλά υπαρκτός κίνδυνος - έστω και ένας νεκρός στρατιώτης, ποια δικαιολογία θα επικαλεστεί η κυβέρνηση; Μήπως ότι έπεσαν χάριν του «εθνικού συμφέροντος» ή χάριν της ειρήνης και της σταθερότητας, που είπε πρόσφατα ο Κ. Σημίτης, αρνούμενος την επιστροφή των φαντάρων από το Κόσσοβο;

Είναι φανερό ότι ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία δεν έχει τελειώσει. Οι δήθεν «ειρηνευτικές δυνάμεις» του ΝΑΤΟ παίζουν ρόλο στρατού κατοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, μόνο την επιβολή της «νέας τάξης» υπηρετούν. Η κυβέρνηση Σημίτη έχει αποδείξει, και μετά τις αποκαλύψεις για τα θανατηφόρα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ότι πάνω απ' όλα βάζει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Δεν απομένει, λοιπόν, παρά το δυνάμωμα του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, για να φύγουν οι δολοφόνοι των λαών από τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν οι φαντάροι, να σταματήσει η χώρα μας να διευκολύνει και να συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

ΝΑΤΟικές «δουλιές» και άλλα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΗΤΑΝ ΦΑΝΕΡΟ εξαρχής ότι οι «δουλιές» που άνοιξε το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με την ενίσχυσή του «Ουτσεκά» και διάφορων τέτοιων κινήσεων, δε θα έβγαιναν σε καλό και θα τις χρησιμοποιούσε στη συνέχεια ποικιλότροπα. Τώρα μιλάει για κίνδυνο από την αναβίωση της «Μεγάλης Αλβανίας»!

Είτε άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου στη γειτονική χώρα και τώρα δεν μπορεί να τα μαζέψει, είτε ψάχνεται για αφορμές επέμβασης, είτε συμβαίνουν και τα δυο, το θέμα είναι πως όλη αυτή η ιστορία γυρνά εναντίον των λαών των Βαλκανίων δημιουργώντας ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο.

ΔΗΛΑΔΗ, τώρα τι προσέφερε στην πολιτική ζωή του τόπου η χτεσινή δήλωση του δημάρχου Αθηναίων και αρχηγού του Αγνώστου Ταυτότητας Εκκολαπτόμενου Κόμματος (ΑΤΕΚ), Δημήτρη Αβραμόπουλου, για την πρόταση μομφής που συζητήθηκε χτες στη Βουλή;

Αν δε μας απατά η μνήμη μας, η θέση που λέει «να μην ανακατεύονται οι πολιτικοί με το χρηματιστήριο» που ήταν και η ουσία της δήλωσής του, είναι ίσως η πιο κοινότοπη και συνάμα υποκριτική, που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Αλλωστε, την έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές ως τώρα.

Μάλλον πρέπει να επιλέξει ο δήμαρχος διαφορετικά θέματα για να κάνει τις πολιτικές του παρεμβάσεις, πιο κοντινά στο στιλ του, γιατί σε θέματα, σαν το προαναφερόμενο, γίνεται βαρετός. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ασχοληθεί με τις Απόκριες, που είναι και επίκαιρες...

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ εντύπωση - όχι όμως για πολιτικούς λόγους - προκάλεσε στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής η παρθενική παρουσία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην σέντερ της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, Παναγιώτη Φασούλα.

Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ανέβηκε στο βήμα ομιλητής του οποίου το κεφάλι να φτάνει ψηλότερα από το υπεράνω έδρανο, στο οποίο κάθεται ο πρόεδρος της Βουλής! Πάντως, ο τελευταίος, αλλά και ο Κ. Γείτονας που τον διαδέχτηκε στο προεδρείο, δε φαίνονταν να αισθάνονται και τόσο άνετα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ιμπεριαλιστικό ανακάτεμα...

Ο

,τι δε χώραγε στο κρεβάτι του Προκρούστη κοβότανε για να χωρέσει. Αν ήταν μικρότερο, τεντωνόταν μέχρι να έρθει ίσα ίσα. Οταν τελικά το έφερνε στα μέτρα που ήθελε ο Προκρούστης, το θύμα είχε πεθάνει... Δεν μπόρεσε, παρά τις όποιες ερμηνείες, να αντιληφθεί η σύγχρονη επιστήμη ποιος ήταν τελικά ακριβώς ο συμβολισμός αυτού του μύθου και πώς δούλευε το μυαλό του «άρχοντα» - ληστή που έλεγχε ένα πέρασμα του δρόμου...

Πάντως, πώς δουλεύει ο ιμπεριαλισμός δε χρειάζεται πλέον και πολλή σκέψη, μετά από έναν αιώνα περίπου εμπειρίας των λαών. «Ξεσηκώνει» ή καταστέλλει κατά τα συμφέροντά του, αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι λαοί είναι που πληρώνουν την καταστροφή που προκαλεί. Κατά περίπτωση και ιστορική στιγμή, αυτούς που «ξεσήκωσε» ο ίδιος τους καταστέλλει, ή αυτούς που καταπίεσε τους «ξεσηκώνει», μέχρι την επόμενη «στρατηγική» των πολυεθνικών μονοπωλιακών συμφερόντων.

Ποιος ήταν που τάισε και φούσκωσε τον «αλβανικό εθνικισμό» όταν τον χρειάστηκε για να του «δείξει τα λημέρια» στα Βαλκάνια για να κάνει την εγκληματική βάρβαρη επίθεση; Ποιος παίζει ακόμα μαζί του σπέρνοντας με συμμορίες - παραφυάδες του UCK τις βαλκανικές χώρες για να τις έχει ομήρους των σχεδίων του; Από πού ξεφύτρωσαν ξαφνικά εκτός από το Κόσσοβο, οπλισμένοι με στολές και στρατιωτική εκπαίδευση στο Πρέσεβο, στην ΠΓΔΜ και τη γύρω περιοχή; Ποτέ δε θα φούσκωναν από μόνοι τους χωρίς τα «αναβολικά» του ιμπεριαλισμού.

Οταν βέβαια, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια τώρα τους θέλουν παρόντες αλλά λίγο μαζεμένους, αυτό το «μάζεμα» σημαίνει πάντα αίμα και καταστροφή για τους λαούς της περιοχής.

Περιττά λοιπόν τα δάκρυα ή οι αγριάδες κάποιων για τους «κακούς» Αλβανούς που χτύπησαν προχτές Ελληνες στρατιώτες στη Μιτρόβιτσα. Την ίδια κακή παράσταση την είδαμε μόλις πριν από λίγο καιρό με «αντεστραμμένη υπόθεση» και την έχουμε όλοι φρέσκια στη μνήμη.

Τότε ήταν οι «κακοί» Σέρβοι που έπρεπε να τιμωρηθούν... Τότε έπρεπε σώνει και καλά να έχουν αφορμή να βομβαρδίσουν, τώρα πρέπει να εγκατασταθούν και να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την περιοχή. Τότε χωρίς καμιά αφορμή αιματοκύλησαν τους Σέρβους, τώρα «ανακατεύουν πάλι τα χαρτιά» μέχρι να τους πέσει το «καλό φύλλο»... Θα είναι Κοστούνιτσα; Θα είναι πάλι οι UCK; Θα είναι «άλλοι» από τη γειτονιά; Πολλά θα εξαρτηθούν και από τα «εσωτερικά» του ίδιου του ιμπεριαλισμού...

Σ' αυτές τις περιπτώσεις λαοί που «πιάνουν το βήμα» από τον ιμπεριαλισμό και βαδίζουν μαζί του, ανεξάρτητα τα αρχικά κίνητρα, αργά ή γρήγορα θα το πληρώσουν. Η γνώση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι απαραίτητο εργαλείο, που όμως αχρηστεύεται όταν γίνεσαι «ένα» μαζί τους. Μόνο έμπρακτα ενάντιά τους έχουν ελπίδα οι λαοί.

Ας μη συνεχίσουν λοιπόν την κακιά χιλιοιδωμένη παράσταση για τους «Ελληνες ειρηνοποιούς», που «ευτυχώς που βρίσκονται εκεί πέρα». Η συνενοχή - συμμετοχή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια γέννησε την «ανάγκη» μαζί με τους άλλους ΝΑΤΟικούς να βρίσκονται εκεί και ευρισκόμενοι εκεί, γεννούν την επόμενη «ανάγκη» για την παρουσία τους.

Ο δρόμος της συνεννόησης και της ειρήνης δε συναντιέται πουθενά με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις όποιες «διασταυρώσεις» τους. Χαράσσεται από την κοινή πάλη των λαών που μπορεί να ανατρέπει τα πλάνα της καταστροφής και να κτίζει την αληθινή φιλία και συνεργασία.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ