ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
Περίσσεψαν η υποκρισία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περίσσεψαν η πολιτική υποκρισία και το θράσος τις μέρες αυτές στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, προς το πρόσωπο του Γ. Παπαντωνίου. Μέχρι και κριτική στους εκατοντάδες χιλιάδες «μικροεπενδυτές» έκανε ο τελευταίος, επειδή έβαλαν το υστέρημά τους στο Χρηματιστήριο. Ισως, επειδή πίστεψαν όλα όσα τους έλεγε, πριν από δυο και δυόμισι χρόνια, όταν, τόσο αυτός, όσο και τα υπόλοιπα, τότε και τώρα, πρώτα κυβερνητικά στελέχη καμάρωναν για την τότε άνοδο του χρηματιστηριακού δείκτη και πρόσφεραν, με απόλυτη βεβαιότητα και σιγουριά, εγγυήσεις για την παραπέρα ανοδική του πορεία...

Τα ίδια, βέβαια, ισχύουν και για την ηγεσία της ΝΔ. Μπορεί να έχουν - και έχουν - τις πρώτες ευθύνες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά κι αυτή είναι απολύτως και συνειδητά συνένοχη στο έγκλημα της μεγάλης ληστείας των λαϊκών αποταμιεύσεων, που όδευσαν προς το ναό του τζόγου. Μπορεί να ...κλαίνε και να οδύρονται τα στελέχη της ΝΔ τώρα, για όσους έχασαν τα λεφτά τους στη Σοφοκλέους, αλλά τα εντελώς αντίθετα έλεγαν την άνοιξη του 1999. Κι όπως γίνεται εύκολα φανερό, δυο μόνον πράγματα τους ενδιαφέρουν, όπως άλλωστε και την κυβέρνηση: Πρώτον, τα ψηφοθηρικά κέρδη και, δεύτερον, η μικρότερη δυνατή απαξίωση των αυταπατών του «λαϊκού καπιταλισμού» και του όποιου κύρους του μοχλού ανακατανομής κεφαλαίων και εισοδημάτων προς όφελος των ολίγων, που λέγεται Χρηματιστήριο.

... και οι αυταπάτες

Δεν περίσσεψε, όμως, μόνον η υποκρισία τις μέρες αυτές στη Βουλή. Περίσσεψαν και οι αυταπάτες, που μοιράζονταν απλόχερα και από διάφορες μεριές. Ισως, δεν έχουν ξαναγίνει τόσες προτάσεις για μέτρα «εκσυγχρονισμού» και «διαφάνειας», απ' όσες κατατέθηκαν τις μέρες αυτές για το Χρηματιστήριο και τη λειτουργία του. Χαρακτηριστικότερος όλων ο πρόεδρος του ΣΥΝ, που καυτηρίασε την κυβερνητικά στελέχη, γιατί «εν χορώ την περίοδο της χρηματιστηριακής έξαρσης παιάνιζαν το παράγγελμα "ιδού ο λαϊκός καπιταλισμός"» και από την άλλη απέφυγε επιμελώς, να αναφερθεί στον πραγματικό ρόλο του Χρηματιστηρίου και υπογράμμισε «την ανάγκη για αυστηρούς κανόνες, θεσμικές ρυθμίσεις, που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια», κάνοντας και ανάλογες προτάσεις.

Δηλαδή, εάν παρθούν τα όποια, καλύτερα και αυστηρότερα, μέτρα διαφάνειας είναι δυνατό να θεσμοθετηθούν στα σημερινά πλαίσια των «νόμων της αγοράς», θα πάψει το Χρηματιστήριο να αποτελεί ένα μοχλό ανακατανομής και συγκέντρωσης κεφαλαίων και εισοδημάτων από τους οικονομικά ισχυρούς, σε βάρος των ασθενέστερων; Θα πάψει να είναι ο χώρος, όπου κάνουν κουμάντο οι πρώτοι και αυτοί καθορίζουν τις συνθήκες του όποιου «παιγνιδιού», λιγότερου ή περισσότερου κερδοσκοπικού και ληστρικού; Και, τέλος πάντων, είναι ή δεν είναι «λαϊκός καπιταλισμός», να δημιουργείς την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρχει ένα, λίγο - πολύ, «αγνό» και «καθαρό» Χρηματιστήριο, έστω και «με μεγάλο επενδυτικό ρίσκο»; Κι αν ναι, γιατί καυτηριάζει τότε την κυβέρνηση ο κ. Κωνσταντόπουλος;

Φωνάζει ο κλέφτης...

Μια εκφοβιστική και τρομοκρατικού χαρακτήρα προπαγάνδα κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την κρίση στη Σοφοκλέους. Μετά τους μεγαλοκαρχαρίες του Χρηματιστηρίου, η κυβέρνηση, και χτες ο Δ. Αβραμόπουλος, ορύονται εν χορώ: Σταματήστε να μιλάτε για το Χρηματιστήριο! Αφήστε το στην ησυχία του για να πάει μπροστά! Πρόκειται, βέβαια, για φωνές ενόχων και συνενόχων για το έγκλημα που διαπράχτηκε τα προηγούμενα χρόνια στο ναό του τζόγου. Αφού κατάφεραν και καταλήστευσαν εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές τώρα θέλουν να απολαύσουν τη λεία τους, χωρίς «περιττές» ενοχλητικές φωνές. Προσποιούνται, όμως, ότι ξεχνούν πως το έγκλημά τους είναι προϊόν της πολιτικής που εφαρμόζεται και άρα θα πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται. Το Χρηματιστήριο δεν είναι κάποιος στεγανοποιημένος «μηχανισμός της αγοράς», αλλά κατ' εξοχήν -εκτός των άλλων- πολιτικό και ιδεολογικό εργαλείο. Αρα, όσοι φωνάζουν, όπως ο Δ. Αβραμόπουλος που ζητά «να διαγράψουν οι πολιτικοί για τουλάχιστον δύο χρόνια το Χρηματιστήριο από το λεξιλόγιό τους», το μόνο που στην πραγματικότητα θέλουν είναι να κουκουλώσουν το έγκλημα και να αθωώσουν τους υπαίτιους. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη, βέβαια.

Πολιτική κερδοσκοπία

Στο «λίμιτ απ» - για να μεταχειριστούμε κι εμείς έναν χρηματιστηριακό όρο - βρίσκεται τις μέρες αυτές η πολιτική κερδοσκοπία και δημαγωγία. Μομφή στη ΝΔ θεώρησαν αρκετοί την προχτεσινή και για δεύτερη μέρα άνοδο του δείκτη της Σοφοκλέους. Και είμαστε σίγουροι, ότι κάποιοι άλλοι θα σπεύσουν σήμερα να πάρουν τη ρεβάνς, θεωρώντας τη χτεσινή πτώση ως δικαίωση της πρότασης δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

Λες κι αν ήταν άλλος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ, δε θα γίνονταν, λίγο πολύ, τα ίδια και δε θα βρίσκονταν στη μεριά των χαμένων η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία όσων έπεσαν θύματα του προωθούμενου από το δικομματισμό «λαϊκού καπιταλισμού».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι λαθρέμποροι των λαών

Ηταν και αυτό αναμενόμενο. Θα μπορούσε κάποιος να πει, όσο κι αν ακούγεται, από μια πρώτη ματιά, υπερβολικό κάτι τέτοιο. Στα Βαλκάνια της «νέας τάξης», όπου τα πάντα μετατρέπονται σε εμπόρευμα. Στα Βαλκάνια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του χωρισμού σε ζώνες επιρροής των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στα βομβαρδισμένα Βαλκάνια με ραδιενεργά όπλα, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος διαρκώς υποβαθμίζεται. Στα Βαλκάνια, που έχουν μεταβληθεί σε σταυροδρόμι της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και λευκής σαρκός. Στα Βαλκάνια της φτώχειας, των προσφύγων, των οικονομικών μεταναστών και της εξαθλίωσης. Τι πιο φυσιολογικό, σ' αυτά τα Βαλκάνια, από την παράνομη διακίνηση ακόμα και πλουτωνίου και άλλων ραδιενεργών υλικών;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα φαινόμενα αυτά άρχισαν να εμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του '90, για να πάρουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας στις μέρες μας. Η ανακάλυψη, στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, των πλακιδίων που περιέχουν τα άκρως επικίνδυνα στοιχεία πλουτώνιο και αμερίκιο, είναι μια αφορμή, ένα καμπανάκι κινδύνου για τη γενικότερη υποβάθμιση των Βαλκανίων και της χώρας μας, φυσικά, που επιφέρουν οι εξελίξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στην περιοχή την τελευταία δεκαετία.

Κοινός παράγοντας αυτών των εξελίξεων, που σηματοδοτήθηκαν από τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων των βορείως της Ελλάδας χωρών, είναι η καθυπόταξη, με όποιο τίμημα, των χωρών αυτών και των λαών τους στους νόμους της αγοράς. Στους νόμους αυτούς, εξάλλου, στηρίζεται και η διακίνηση ναρκωτικών, το εμπόριο λευκής σαρκός, η εκμετάλλευση των μεταναστών, η ενοικίαση εργαζομένων από αφεντικό σε αφεντικό, ενώ για την εξυπηρέτηση αυτών των παιχνιδιών ενισχύονται οι εθνικισμοί και θρησκευτικοί φανατισμοί και, παράλληλα, παραδίδεται στην πυρά ο πατριωτισμός και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη λεγόμενη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση.

Οχι, η διακίνηση αυτού του είδους υλικών δεν εκφράζει την απόκλιση από τους νόμους της αγοράς, όπως κάποιος υπέρμαχός της θα μπορούσε να ισχυριστεί. Αποτελεί την πιο αυθεντική εφαρμογή τους. Η διαπλοκή που υπάρχει μεταξύ νόμιμης και παράνομης οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι δυνατό να οριοθετηθεί σχεδόν ποτέ. Ορατοί ή αόρατοι κρίκοι συνδέουν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τομείς, όπως εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και, τελευταία, πυρηνικών υλικών. Δεν είναι άσχετη η διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ τους. Οι δυνάμεις της «νέας τάξης» είναι αδίστακτες και ο στόχος τους, παρά τις επιμέρους διαφορές και αντιθέσεις για τη μοιρασιά, είναι ένας: Το όλο και μεγαλύτερο και γρηγορότερο κέρδος με όποιο κόστος, γι' αυτό που λέγεται άνθρωπος, είτε του σήμερα, είτε του αύριο.

Η εναντίωση, λοιπόν, σε τέτοιου είδους φαινόμενα δεν αποτελεί μια επιμέρους στάση. Το ίδιο το κίνημα που εναντιώνεται στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα, στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και, γενικά, στην επιθετικότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, έχει λόγο, αλλά και υποχρέωση να αντιπαλέψει και όλες τις άλλες εκδηλώσεις του ίδιου φαινομένου. Είναι οι δύο όψεις του αυτού νομίσματος. Ολοι μαζί είναι αυτοί, που εμπορεύονται λαθραία τη ζωή των λαών, απαξιώνοντάς τη για χάρη του δικού τους κέρδους. Στην ακριβώς αντίπερα όχθη απ' αυτούς, όμως, είναι οι λαοί και τα κινήματά τους.

Το πρόβλημα

Κι αν φύγει

ένας υπουργός,

σιγά η ουρά

μη στάξει,

τι θα κερδίσω,

δηλαδή,

τι τάχατες

θ' αλλάξει;

Αλλος στη θέση του

θα 'ρθει, χοντρά,

να μου τ' αρπάξει!

* * *

Κι αν φύγει

ακόμη εντελώς

ολόκληρη

η «σπείρα»,

σιγά! ευθύς

θα φορτωθώ

τον άλλον

τον «σωτήρα»,

θα λυτρωθώ

απ' τους κοριούς

και θ' αποχτήσω ψείρα!

* * *

Το πρόβλημά μας

δηλαδή,

δεν είναι

οι φιγούρες,

μα η αισχρή τους

τακτική,

οι τράκες

και «κούρες»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ