Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι λαθρέμποροι των λαών

Ηταν και αυτό αναμενόμενο. Θα μπορούσε κάποιος να πει, όσο κι αν ακούγεται, από μια πρώτη ματιά, υπερβολικό κάτι τέτοιο. Στα Βαλκάνια της «νέας τάξης», όπου τα πάντα μετατρέπονται σε εμπόρευμα. Στα Βαλκάνια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του χωρισμού σε ζώνες επιρροής των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στα βομβαρδισμένα Βαλκάνια με ραδιενεργά όπλα, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος διαρκώς υποβαθμίζεται. Στα Βαλκάνια, που έχουν μεταβληθεί σε σταυροδρόμι της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και λευκής σαρκός. Στα Βαλκάνια της φτώχειας, των προσφύγων, των οικονομικών μεταναστών και της εξαθλίωσης. Τι πιο φυσιολογικό, σ' αυτά τα Βαλκάνια, από την παράνομη διακίνηση ακόμα και πλουτωνίου και άλλων ραδιενεργών υλικών;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα φαινόμενα αυτά άρχισαν να εμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του '90, για να πάρουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας στις μέρες μας. Η ανακάλυψη, στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, των πλακιδίων που περιέχουν τα άκρως επικίνδυνα στοιχεία πλουτώνιο και αμερίκιο, είναι μια αφορμή, ένα καμπανάκι κινδύνου για τη γενικότερη υποβάθμιση των Βαλκανίων και της χώρας μας, φυσικά, που επιφέρουν οι εξελίξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στην περιοχή την τελευταία δεκαετία.

Κοινός παράγοντας αυτών των εξελίξεων, που σηματοδοτήθηκαν από τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων των βορείως της Ελλάδας χωρών, είναι η καθυπόταξη, με όποιο τίμημα, των χωρών αυτών και των λαών τους στους νόμους της αγοράς. Στους νόμους αυτούς, εξάλλου, στηρίζεται και η διακίνηση ναρκωτικών, το εμπόριο λευκής σαρκός, η εκμετάλλευση των μεταναστών, η ενοικίαση εργαζομένων από αφεντικό σε αφεντικό, ενώ για την εξυπηρέτηση αυτών των παιχνιδιών ενισχύονται οι εθνικισμοί και θρησκευτικοί φανατισμοί και, παράλληλα, παραδίδεται στην πυρά ο πατριωτισμός και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη λεγόμενη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση.

Οχι, η διακίνηση αυτού του είδους υλικών δεν εκφράζει την απόκλιση από τους νόμους της αγοράς, όπως κάποιος υπέρμαχός της θα μπορούσε να ισχυριστεί. Αποτελεί την πιο αυθεντική εφαρμογή τους. Η διαπλοκή που υπάρχει μεταξύ νόμιμης και παράνομης οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι δυνατό να οριοθετηθεί σχεδόν ποτέ. Ορατοί ή αόρατοι κρίκοι συνδέουν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τομείς, όπως εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και, τελευταία, πυρηνικών υλικών. Δεν είναι άσχετη η διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ τους. Οι δυνάμεις της «νέας τάξης» είναι αδίστακτες και ο στόχος τους, παρά τις επιμέρους διαφορές και αντιθέσεις για τη μοιρασιά, είναι ένας: Το όλο και μεγαλύτερο και γρηγορότερο κέρδος με όποιο κόστος, γι' αυτό που λέγεται άνθρωπος, είτε του σήμερα, είτε του αύριο.

Η εναντίωση, λοιπόν, σε τέτοιου είδους φαινόμενα δεν αποτελεί μια επιμέρους στάση. Το ίδιο το κίνημα που εναντιώνεται στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα, στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και, γενικά, στην επιθετικότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, έχει λόγο, αλλά και υποχρέωση να αντιπαλέψει και όλες τις άλλες εκδηλώσεις του ίδιου φαινομένου. Είναι οι δύο όψεις του αυτού νομίσματος. Ολοι μαζί είναι αυτοί, που εμπορεύονται λαθραία τη ζωή των λαών, απαξιώνοντάς τη για χάρη του δικού τους κέρδους. Στην ακριβώς αντίπερα όχθη απ' αυτούς, όμως, είναι οι λαοί και τα κινήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ