Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΘ του ΚΚΕ
Ξέφραγο αμπέλι από τους ΝΑΤΟ-δολοφόνους η περιοχή μας
  • Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Ασβεστοχώρι και στο στρατόπεδο της Σίνδου
  • Θολώνει, αντί να ξεκαθαρίζει, το τοπίο σχετικά με την ύπαρξη ραδιενεργών υλικών στο δάσος Κουρί

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ την Κυριακή 4 του Φλεβάρη στο Ασβεστοχώρι και στο στρατόπεδο της Σίνδου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, και καλεί το λαό του νομού να συμμετάσχει μαζικά και αποφασιστικά για να απαιτήσει να φύγουν τώρα από τη χώρα και τα Βαλκάνια οι ΝΑΤΟ-δολοφόνοι και τα πυρηνικά τους.

Και οι δύο συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 11 το πρωί, ενώ έχουν καθοριστεί και δύο προσυγκεντρώσεις για τις αυτοκινητοπομπές που θα αναχωρήσουν για τους χώρους της διαδήλωσης. Για τη συγκέντρωση στο Ασβεστοχώρι η προσυγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το Καυτατζόγλειο Στάδιο. Για τον αποκλεισμό του στρατοπέδου της Σίνδου στις 10 π.μ. από την πύλη 11 του λιμανιού.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η παρουσία στην περιοχή μας του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ-ΕΕ) την έχει μετατρέψει σε "ξέφραγο αμπέλι" τους. Δολοφονούν τον γιουγκοσλαβικό λαό και συνειδητά προκαλούν γενοκτονία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με δεκάδες χιλιάδες βόμβες, που περιείχαν μη εμπλουτισμένο ουράνιο. Τα δολοφονικά τους μηχανήματα εξακολουθούν να κυκλοφορούν μέρα-νύχτα στη Θεσσαλονίκη, οι μακελάρηδες στρατοπεδεύουν όπου θέλουν (πρόσφατα Γερμανοί ασκούνταν στο Σέιχ Σου). Τώρα σκάνε "βόμβες πλουτωνίου" και στο δικό μας τόπο!!!

Αν δεν ξεκουμπιστούν οι δολοφόνοι από τον τόπο μας και τα Βαλκάνια, δε θα ησυχάσει η περιοχή».

Ορμητήριο της KFOR το στρατόπεδο της Σίνδου

Και ενώ οι αντιδράσεις του λαού και της νεολαίας συνεχίζονται, με αίτημα να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από το Κόσσοβο, την ίδια ώρα εντείνονται οι μετακινήσεις ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των τακτικών κινήσεων αντικατάστασης στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα - φαίνεται από τις κινήσεις που παρατηρούνται - το στρατόπεδο της Σίνδου έχει μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο οχημάτων και υλικού των δυνάμεων της KFOR. Παρατηρήθηκε αλλαγή της σήμανσης στους δρόμους που οδηγούν ακριβώς στο στρατόπεδο. Επίσης, γίνεται κάλυψη του χώρου, όπου φυλάσσονται οχήματα και κοντέινερ. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες και τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί μετά το θόρυβο ο οποίος δημιουργήθηκε περί μεταφοράς ραδιενεργών καταλοίπων από τις στρατιωτικές φάλαγγες, εκτιμάται πως το στρατόπεδο της Σίνδου χρησιμοποιείται ως απολυμαντήριο για τα οχήματα που έρχονται από το Κόσσοβο. Και πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννώνται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται, τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται και το πού μεταφέρονται τα «μολυσμένα» απόβλητα.

Η ίδια κυβέρνηση, που αδιαφορεί για τη ζωή των Ελλήνων στρατιωτών στο Κόσσοβο, επιδεικνύει την ίδια εγκληματική αδιαφορία και για τους πολίτες, τους εργαζόμενους στο εσωτερικό της χώρας. Αποδεικνύεται από τον ανύπαρκτο έλεγχο στο τελωνείο των Ευζώνων, απ' όπου εισέρχονται οι ΝΑΤΟικές ουρανιοφόρες φάλαγγες. Αποδεικνύεται από τον τρόπο που χειρίστηκε τη «βόμβα» πλουτωνίου, που έσκασε στο Ασβεστοχώρι.

Τι κρύβεται πίσω από το πλουτώνιο;

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη του θέματος για τα ραδιενεργά υλικά στο δάσος Κουρί στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, αντί να ξεκαθαρίζουν, θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο, ενισχύουν τα ερωτήματα και τις υποψίες, που τα περιβάλλουν.

Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το ΣΔΟΕ ασχολείται με την υπόθεση περίπου έναν μήνα, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν πως οι διωκτικές αρχές και η ΕΥΠ παρακολουθούν την υπόθεση και την περιοχή, όπου βρέθηκαν θαμμένα τα 500 πλακίδια με πλουτώνιο και αμερίκιο, περισσότερο από τρεις μήνες.

Αποκαλύπτεται πως στον εντοπισμό του ραδιενεργού υλικού οι άνδρες του ΣΔΟΕ οδηγήθηκαν έπειτα από συγκεκριμένη πληροφορία για κύκλωμα λαθρεμπορίας ραδιενεργών και χημικών υλικών. Ομως, δε διευκρινίζεται πώς το εντόπισαν αφού ήταν θαμμένο στο χώμα. Τους υπέδειξε κάποιος το σημείο και τι απέγινε αυτός; Οι επιστήμονες που μετείχαν στην επιχείρηση δηλώνουν πως οι άνδρες του ΣΔΟΕ τούς υπέδειξαν το ακριβές σημείο. Πώς το ΣΔΟΕ ήταν σίγουρο για το περιεχόμενο των πλακιδίων;

Ενώ οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην επιχείρηση συλλογής των πλακιδίων, τα οποία περιείχαν πλουτώνιο και αμερίκιο, βεβαιώνουν πως μόνο επιστήμονες με ειδικές στολές ήρθαν σε επαφή με το υλικό, χτες έγινε γνωστό πως υπάλληλος του ΣΔΟΕ, που ξέθαψε το υλικό, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις στο Κέντρο Ερευνών του «Δημόκριτου».

Σε χτεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Μακεδονία» αποκαλύπτει πως το ΝΑΤΟ παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υπόθεση, ενώ αξιωματικοί της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που ρωτήθηκαν για το θέμα αυτό, δήλωσαν πως «ούτε η CIA μπορεί να βγάλει άκρη».

Σχετικά με την εθνικότητα των δραστών που μετέφεραν το πλουτώνιο στο ελληνικό έδαφος, αξιωματούχοι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως πρόκειται για Ρώσους μαφιόζους, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή Βούλγαρων.

Βουλευτής του ΚΚΕ στο Χορτιάτη

Τη δέσμευση του ΚΚΕ να φέρει το θέμα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης, μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χορτιάτη το βράδυ της Τετάρτης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ενημερώθηκε από το δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους για τις ενέργειες τις οποίες έχει κάνει ο δήμος και τα μέτρα που ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία. Εξέφρασε το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για το πρόβλημα που προέκυψε στην περιοχή και έθεσε για προβληματισμό δύο ζητήματα. Τον κίνδυνο για τη ζωή των ανθρώπων από τέτοιου είδους δραστηριότητες, που φαίνεται πως πληθαίνουν στο τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και το πώς μεθοδεύτηκε ολόκληρη η διαδικασία για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση του ραδιενεργού υλικού, στην οποία ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή και η ΕΥΠ, αλλά τελευταίοι ενημερώθηκαν η ΕΕΑΕ και ο δήμος.

Οι ανησυχίες παραμένουν

Παρά τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων, οι κάτοικοι του Χορτιάτη απαιτούν άμεσα μετρήσεις της περιοχής, που δυστυχώς συνεχίζει να είναι εύκολα προσπελάσιμη. Μάλιστα, οι κάτοικοι δηλώνουν πως ακόμη και η απάντηση που απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ, Λ. Καμαρινόπουλος, στα ερωτήματα που έθεσε ο δήμαρχος Χορτιάτη, σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, δεν είναι ικανοποιητικές.

Η ΕΕΑΕ καθησυχάζει αναφέροντας πως «δεν τίθεται θέμα ρύπανσης του δικτύου ύδρευσης του οικισμού» και πως «δεν υφίσταται επιβάρυνση του αέρα».

Επίσης, ενισχύει τις ανησυχίες όταν αναφέρει πως «τα πλακίδια ευρέθησαν απλά θαμμένα στο χώμα, άνευ συσκευασίας» και, σχετικά με το χρόνο παραμονής τους, πως «οι πληροφορίες από το ΣΔΟΕ αναφέρονται σε περίπου έναν μήνα».

Και ενώ από τη μία σημειώνει πως «δεν επιβάλλονται περαιτέρω μέτρα προστασίας, εκτός από το να μην υπάρξει επίσκεψη του προαναφερθέντος σημείου, μέχρις ότου απομακρυνθεί η ρυπασμένη ποσότητα χώματος», την ίδια ώρα ανακοινώνει πως εξετάζεται «το ενδεχόμενο μιας επισταμένης και εκτεταμένης επισκόπησης της ευρύτερης περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ