ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟ
«Χείμαρρος» ο Αναστασιάδης

Τα νέα αποκτήματα του Παναθηναϊκού

Sportidea

Τα νέα αποκτήματα του Παναθηναϊκού
Σε ήρεμο κλίμα (ύστερα από τα τελευταία παρατράγουδα) παρουσίασε ο Παναθηναϊκός σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες, τα νέα αποκτήματά του. Την παράσταση, ωστόσο, απ' όλους όσους μίλησαν έκλεψε ο τεχνικός της ομάδας, Αγγελος Αναστασιάδης. Ο Ελληνας προπονητής μίλησε εφ' όλης της ύλης ξεκινώντας από τα συμπεράσματά του για τη μέχρι τώρα πορεία του «τριφυλλιού», αλλά και για τα σχέδιά του στο άμεσο και απώτερο μέλλον: «Χτίζουμε την ομάδα της νέας τριετίας, είτε θα είμαι εγώ προπονητής μετά το καλοκαίρι, είτε όχι. Ο Παναθηναϊκός θέλει να χτίσει την ομάδα που επιθυμούμε όλοι». Με σκληρά, πάντως, λόγια αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των Σόουζα, Βλάοβιτς και Φλίπσεν: «Εχω φτύσει αίμα με τους συνεργάτες μου να γίνουμε ομάδα δεμένη. Οποιος επιχειρήσει να διαταράξει το κλίμα στα αποδυτήρια, τελείωσε». Οσον αφορά στα πιστεύω του για το νέο... αίμα στο «πράσινο» στρατόπεδο, ο Αγγελος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε έναν έναν ξεχωριστά: «Ο Μπόατεγκ έχει ταλέντο αλλά τώρα πλέον παίζει σε ομάδα ευρωπαϊκού επιπέδου και πρέπει να δουλέψει πολύ. Οι Δασκαλάκης και Σεϊταρίδης είναι μεγάλα ταλέντα και μπορούν να προσφέρουν πολλά, ενώ ο Ολισαντέμπε πρέπει να μάθει ότι άλλο πράγμα είναι η Πολόνια και άλλο ο Παναθηναϊκός. Χρειάζεται να κάνει μεγάλη προσπάθεια. Ο Κουτελιέρης μπορεί να παίξει μεγάλη μπάλα».

Λίγο πριν οι νεαροί παίκτες μίλησαν ο καθένας ξεχωριστά για την ενσωμάτωσή τους στο «πράσινο» στρατόπεδο. «Αυτή η μεταγραφή ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να μου συμβεί», είπε ο νεαρός Μπόατεγκ και το λόγο πήρε ο Ολισαντέμπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα στον Παναθηναϊκό. Ακολουθώ ειδικό πρόγραμμα ώστε να ξαναβρώ τη φόρμα μου και να είμαι έτοιμος να παίξω». Αμέσως μετά ο 19χρονος Σεϊταρίδης μίλησε για σκληρή δουλιά, άποψη με την οποία συμφώνησε τόσο ο Δασκαλάκης όσο και οι Δάρλας και Κουτελιέρης.

ΦΙΦΑ
Νέο τελεσίγραφο

Ο «πόλεμος» ελληνικών ποδοσφαιρικών αρχών (ΕΠΑΕ, ΕΠΟ)-ΓΓΑ και των συμμάχων τους, ΦΙΦΑ-Ευρωπαϊκή Ενωση, αντίστοιχα, αναζωπυρώθηκε. Η περίοδος επιφανειακής ύφεσης διακόπηκε από το νέο τελεσίγραφο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας. Με καταληκτική ημερομηνία τη 15η του Φλεβάρη η ΦΙΦΑ ζητάει... συμμόρφωση της ΓΓΑ αλλιώς (ξανα)απειλεί με κυρώσεις.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο γγ, Μισέλ Τσεν Ρουφίνεν, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιεσδήποτε αποφάσεις είναι αντίθετες των Καταστατικών και Κανονισμών των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Μία άλλη σημαντική έκβαση είναι η επαναθέσπιση των διατάξεων που αφορούν στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου (νόμοι των παιχνιδιών, κανονισμοί διαιτησίας κτλ.) αμέσως μετά την έγκρισή τους από τη ΓΣ της Ομοσπονδίας. Είναι απαράδεκτο εξωτερικές πλευρές εκτός της ΕΠΟ να επιδοκιμάζουν τέτοιου είδους κανονισμούς που αφορούν στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η ΕΠΟ έχει την αποκλειστική δικαιοδοσία να αντιπροσωπεύσει το ελληνικό ποδόσφαιρο πριν από οποιεσδήποτε εσωτερικές ή εξωτερικές αρχές.

Δε θα πρέπει να υπάρχει περαιτέρω παρέμβαση από οποιονδήποτε εξωτερικό τρίτο παράγοντα, εκτός της ΕΠΟ. Ολοι οι κανονισμοί πρέπει να εγκριθούν από όλα τα απαραίτητα μέρη της εθνικής σας ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα καταστατικά σας (ΓΣ, ΔΣ, επιτροπές κτλ.) και πρέπει να εφαρμοστούν με άμεσες ενέργειες, εάν αυτό αποφασιστεί, αλλά χωρίς περαιτέρω ανάμειξη από οποιονδήποτε τρίτο παράγοντα (συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης). Οποιαδήποτε μέλη ή επιτροπές της Ομοσπονδίας σας, τα οποία δε σέβονται τις διατάξεις των ειδικών κανονισμών, πρέπει να δεχτούν κυρώσεις σύμφωνα με τους πειθαρχικούς κανονισμούς ή να αντικατασταθούν σύμφωνα με τα άρθρα της Ομοσπονδίας. Σχετικά με την πληροφορία σας ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού προετοιμάζει νομοθεσία για θέματα διαιτησίας, χωρίς τη δική σας συμφωνία και με διατάξεις που δεν έχουν εγκριθεί από τις ΓΣ σας, πρέπει να σας ειδοποιήσουμε για μια ακόμη φορά ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι αποδεκτές. Σας ζητάμε να εγγυηθείτε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2001, ότι η ελληνική νομοθεσία προσαρμόζεται (είναι σύμφωνη) με τα άρθρα της ΦΙΦΑ για τις ομοσπονδίες, σύμφωνα με τους όρους που υπάρχουν για τα κράτη-μέλη με τον οργανισμό μας. Εάν δε λάβουμε κάποια θετική πληροφόρηση από την Ομοσπονδία σας μέσα σε αυτή την προθεσμία, θα αναγκαστούμε να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες κατά της Εθνικής σας Ομοσπονδίας».

Στη ΓΓΑ χαρακτήρισαν αστεία την επιστολή, ενώ ανάλογη εκτίμηση έκαναν και στελέχη της ΕΠΑΕ! Πάντως, το νέο επεισόδιο αναδεικνύει τις ευθύνες της ΓΓΑ (υφυπουργού και συνεργατών) που επιτρέπει στην υφιστάμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας να βρίσκεται στη θέση της. Επίδειξη δύναμης και εφαρμογής των νόμων ο Γ. Φλωρίδης έκανε στην Ομοσπονδία Παγοδρομίας. Για την ΕΠΟ, είτε γιατί δε γνωρίζουν πώς είτε γιατί δε θέλουν πραγματικά, κάνουν μόνο δηλώσεις... Συνεπώς καθίστανται συνυπεύθυνοι και για τις πράξεις της...

ΞΑΝΘΗ
Ρότσα, τέλος!

Οι γνωστές λύσεις, που ακούν στα ονόματα Νίκος Καραγεωργίου και Γιάννης Ισπυρλίδης, ανέλαβαν την τεχνική ηγεσία της Ξάνθης, μετά την παραίτηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο Ελληνοαργεντίνος προπονητής υπέβαλε χτες στη διοίκηση την παραίτησή του, επικαλούμενος προσωπικούς, οικογενειακούς, αλλά και επαγγελματικούς (σχετικά με την επιχείρησή του στην Αθήνα) λόγους. «Φεύγω από την Ξάνθη σαν φίλος και στεναχωριέμαι γιατί δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω το έργο μου. Μερικά πράγματα δεν μπορούν να ξεπεραστούν σε αυτή τη ζωή», ήταν τα λόγια του Ρότσα μετά την αποχώρησή του.

Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στο Βόλο τα σπουδαία

Στο Βόλο θα γίνει το μεγάλο ματς της Α΄ Κατηγορίας αφού ο τοπικός Ολυμπιακός θα υποδεχτεί το πρωτοπόρο Αιγάλεω. Ενα ματς που αναμένεται αμφίρροπο αφού και οι δυο μονομάχοι θα διεκδικήσουν τη νίκη ώστε να διατηρηθούν ψηλά στη βαθμολογία.

Ο δεύτερος της βαθμολογίας Ακράτητος θα φιλοξενήσει στα Ανω Λιόσια την Καβάλα και ασφαλώς θα έχει τον πρώτο λόγο στην υπόθεση κατάκτησης των τριών βαθμών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναμέτρηση του Θριασίου Πεδίου, όπου η Ελευσίνα θα υποδεχτεί την Προοδευτική.

Το πρόγραμμα της σημερινής 16ης αγωνιστικής συμπληρώνουν τα ματς Παναιτωλικού-Καλαμαριάς, Λάρισας-Τρικάλων, Πανσερραϊκού-Ναυπακτιακού, Καλλιθέας-Απόλλωνα και Αγ. Νικολάου-Αιγίου. Ωρα έναρξης των αγώνων 15.00.

Τον «σκότωσε» το άγχος

Μόλις τρεις βδομάδες διήρκεσε η θητεία του Αρίγκο Σάκι στον πάγκο της Πάρμα. Ο Ιταλός τεχνικός υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας όπως εξήγησε. Ολα άρχισαν όταν ο Σάκι επισκέφτηκε το γιατρό του για τσεκ απ, αφού αισθανόταν πόνους στο στήθος. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά. Οι εξετάσεις έδειξαν υπερβολικό στρες και οι γιατροί του συνέστησαν ηρεμία και χαλάρωση. Μοιραία ο Ιταλός τεχνικός πήρε την απόφαση να αφήσει την Πάρμα, αφού και οι στόχοι της ομάδας φέτος απαιτούν ιδιαίτερο άγχος για την επιτυχία. Σημειώνεται ότι ο Σάκι δεν είχε καθίσει στον πάγκο κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Ουτινέζε για το Κύπελλο, όπου οι «Παρμεζάνοι» ηττήθηκαν με 2-1.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Αυλαία στο ΟΑΚΑ

Ανιση... από πλευράς δυναμικότητας, είναι η σημερινή αναμέτρηση με την οποία ανοίγει η αυλαία της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Εθνικής Κατηγορίας. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας και ένας εκ των βασικών μνηστήρων για την κατάκτηση του Κυπέλλου, Ολυμπιακός, υποδέχεται στις 19.00 (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) τον 14ο του βαθμολογικού πίνακα, ΟΦΗ. Οι «ερυθρόλευκοι», όπως υποστήριξε ο Τάκης Λεμονής, σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τον αντίπαλό τους, καθώς γνωρίζουν ότι κάθε αγώνας από δω και στο εξής είναι εξαιρετικά κρίσιμος και τα στραβοπατήματα μπορεί να αποβούν... μοιραία. Οι γηπεδούχοι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, σε αντίθεση με τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι πλήττονται από απουσίες. Συγκεκριμένα, από την αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, από το στρατόπεδο των Κρητικών θα λείψουν οι Σιμπνιέφσκι, Γκόμεζ (τιμωρημένος), Παυλόπουλος, Πίτσος, Κώτσιος, Χοσάδας, Διγκόζης (τραυματίες) και Κερεντζής. «Σίγουρα είναι ένα δύσκολο ματς αλλά δεν πρέπει να παίξουμε με κατεβασμένα χέρια. Δε θα πάμε για να χάσουμε. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις» είπε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου, ο τεχνικός του ΟΦΗ Γιάννης Σαμαράς.

«Πράσινες» ευθύνες

Εμμέσως πλην σαφέστατα η ΕΠΑΕ, με ανακοίνωσή της, επιρρίπτει ευθύνες στον Παναθηναϊκό για το πρόβλημα ηλεκτροφωτισμού στον αγώνα κυπέλλου με τον Πανιώνιο. Στηριζόμενη σε έγγραφο της ΔΕΗ αναφέρει πως «αν και είχε ειδοποιηθεί επανειλημμένως και εγγράφως, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δε φρόντισε να συνδεθούν οι προβολείς με ρεύμα μέσης τάσης, αλλά άφησε τη σύνδεσή τους στη χαμηλή. Προκειμένου ν' αποφευχθεί τυχόν νέο πρόβλημα» (...) η ΕΠΑΕ μετέθεσε την ώρα έναρξης του κυριακάτικου αγώνα ΠΑΟ - Πανιωνίου για τις 15.00. Επιπλέον επισημαίνει πως οι υπάρχοντες προβολείς είναι 800 LUX, ενώ για παιχνίδια Τσάμπιονς Λιγκ απαιτούνται 1.200 LUX. Αν οι «πράσινοι» λοιπόν θέλουν να δηλώσουν ως έδρα τη «Λεωφόρο», πρέπει να κάνουν κάτι σύντομα.

ΓΓΑ
Σύγκλιση απόψεων...

Ο στίχος «τόσα δίνω, πόσα θες», σύμφωνα με πληροφορίες, σκιαγραφεί την ουσία των συζητήσεων του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδη, με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σ. Κόκκαλη. Παρά τις διαψεύσεις ο «ερυθρόλευκος» επιχειρηματίας ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για το «ΣΤΟΙΧΗΜΑ», με ευνοϊκότερους για την εταιρία του όρους (π.χ. μείωση του ποσοστού που επιστρέφει στους παίκτες). Ακόμα εντρύφησαν στις διατάξεις του νομοσχεδίου που, βάσει της κυβερνητικής φιλοσοφίας, θα παραδίδει ακόμα περισσότερο το ποδόσφαιρο στους επιχειρηματίες (ποσοστό, εισαγωγή στο χρηματιστήριο, ρύθμιση χρεών κλπ.). Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Σ. Κόκκαλης ζήτησε από τον υφυπουργό να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, αναλαμβάνοντας να λύσει ο ίδιος (...) το «πρόβλημα Μητρόπουλου». Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι οριοθέτησε το χρονικό διάστημα πριν τη ΓΣ της ΕΠΑΕ. Την Τρίτη ο υφυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά με τους Σιρχάουζ, Φιλιππίδη και την επομένη με τους Κανελλάκη, Λουκόπουλο.

  • Στη συνάντηση του Γ. Φλωρίδη με το μόνιμο μέλος της ΔΟΕ και πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ν. Φιλάρετο, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ακαδημία. Από την πλευρά του ο ΓΓΑ, Ν. Εξαρχος, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Β. Σεβαστή, για θέματα του στίβου και τον διαβεβαίωσε πως οι υποσχέσεις (του υφυπουργού) οικονομικού περιεχομένου θα υλοποιηθούν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ