ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Π. ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Υπεράσπιση της δουλιάς και δωρεάν περίθαλψης

«Οταν μιλάμε για δημόσιο νοσοκομείο εννοούμε καθετοποίηση  του δημόσιου χαρακτήρα από τον ανώτατο ιατρικό διευθυντή μέχρι την καθαρίστρια», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ στην περιοδεία του στον «Ευαγγελισμό»

Επίσκεψη στο βιοχημικό εργαστήριο
Επίσκεψη στο βιοχημικό εργαστήριο
Τις έντονες ανησυχίες τους για τις επερχόμενες αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και για τις ρυθμίσεις του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου εξέφρασαν χτες οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στη διάρκεια της περιοδείας του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη στο νοσοκομείο.

Ηδη το αντί-ΕΣΥ νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο απ' τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και σήμερα αρχίζει η κατ' άρθρο συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. «Δεν πρέπει να περιοριστούν οι ανησυχίες και ο προβληματισμός μόνο στο νομοσχέδιο για την υγεία, γιατί έτσι παραβλέπουμε άλλους σημαντικούς τομείς. Πριν από λίγο πέρασε ο νόμος για τις εργασιακές σχέσεις που δεν αφήνει τίποτα όρθιο και καταργεί ακόμα και το οχτάωρο. Ερχεται το ασφαλιστικό. Γίνονται συνέχεια αναδιαρθρώσεις, με αρνητικές συνέπειες για το λαό», υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης στους εργαζόμενους.

«Τι προτείνετε εσείς; Τι πρέπει να γίνει;» ήταν τα ερωτήματα που έθεταν οι εργαζόμενοι στο βουλευτή του ΚΚΕ.

«Προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι έχει λόγο μόνο κάθε τετραετία και τον άλλο καιρό πρέπει να είναι αδρανής. Ενα από τα ιδεολογήματα που προσπαθούν να περάσουν είναι αυτό του μονόδρομου. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι λαοί έχουν δυο δρόμους. Οσοι αντιστάθηκαν νίκησαν» επισήμανε ο Π. Κοσιώνης για να τονίσει: «Να φωνάξουμε όλοι όσοι βλέπουμε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος».

Η περιοδεία του Π. Κοσιώνη άρχισε από τα μαγειρεία και τα πλυντήρια, ενώ επισκέφτηκε την αιμοδοσία, το βιοχημικόεργαστήριο, τις διοικητικές υπηρεσίες. Στο τέλος συναντήθηκε με την Επιστημονική Επιτροπή, την πενταμελή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ και το σωματείο των εργαζομένων.

Ιδιωτικοποίηση «από τα κάτω»

«Κάθε χρόνο το προσωπικό λιγοστεύει. Οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται και δε γίνονται προσλήψεις», είπαν οι εργαζόμενοι που απόμειναν στα πλυντήρια και στα μαγειρεία.

«Η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων αρχίζει "από τα κάτω"», υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ. Οπως επισήμανε, η ιδιωτικοποίηση που μέχρι τώρα εφαρμοζόταν για τις λεγόμενες βοηθητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων - με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν με εξευτελιστικούς μισθούς και ανασφάλιστοι - νομοθετείται και σε άλλους τομείς της δημόσιας υγείας.

Ο βουλευτής υπογράμμισε πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι με την ίδρυση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ) καταργούνται αυτόματα οι οργανισμοί των νοσοκομείων και οι οργανικές θέσεις των εργαζομένων, οι οποίοι θα μπορούν να αποσπώνται για την κάλυψη των κενών και παρά τη θέλησή τους. Επίσης, συνέχισε, οι ανώνυμες εταιρίες που ιδρύονται, και οι οποίες θα αναλάβουν σημαντικούς τομείς των νοσοκομείων, θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις, να προσλαμβάνουν προσωπικό με καινούριες, εντελώς διαφορετικές απ' ό,τι σήμερα, σχέσεις εργασίας.

«Οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η ιδιωτικοποίηση των πάντων. Στα πλαίσια αυτά θα γίνει ελάττωση των κρατικών κρεβατιών, ολιγοήμερες θεραπείες, συγχωνεύσεις, καταργήσεις νοσοκομείων, κάτι που θα σημάνει την ελάττωση των θέσεων εργασίας, αλλά και τη γιγάντωση του ιδιωτικού κεφαλαίου», είπε ο Π. Κοσιώνης. «Ετοιμάζονται αλλαγές που θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τους εργαζόμενους, αφού θίγονται οι δικές σας εργασιακές σχέσεις, αλλά και το κρίσιμο ζήτημα αρχής που είναι το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν, ισότιμη περίθαλψη», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπογράμμισε το διπλό καθήκον των εργαζομένων να προασπίσουν τόσο τα δικά τους συμφέροντα, όσο και το δικαίωμα στη δημόσια περίθαλψη.

«Το ΚΚΕ αγωνίζεται για δημόσια δωρεάν περίθαλψη σε όλο τον ελληνικό λαό που θα προσφέρεται μόνο από το δημόσιο. Δε δεχόμαστε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της υγείας», υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης και τόνισε: «Οταν μιλάμε για δημόσιο νοσοκομείο εννοούμε καθετοποίηση του δημόσιου χαρακτήρα από τον ανώτατο ιατρικό διευθυντή μέχρι την καθαρίστρια».

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η ανησυχία που εκφράσανε στο βουλευτή οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και για το ασφαλιστικό και κυρίως για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία η κυβέρνηση «έπαιξε» στο Χρηματιστήριο. Από την πλευρά του ο Π. Κοσιώνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση της ΕΕ, χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα τα επιτεύγματα της ιατρικής και την άνοδο του μέσου όρου ζωής για να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, να μειώσει τις συντάξεις και να μετακυλήσει το βάρος της ασφάλισης στους ίδιους τους ασφαλισμένους.

«Ισχυρίζονται ότι οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν νοσήματα φθοράς και πρέπει να τους προσέχουμε για περισσότερα χρόνια, και ότι υπάρχει υπογεννητικότητα. Ακόμα υποστηρίζουν ότι ενώ πριν εργάζονταν τέσσερις για ένα συνταξιούχο, τώρα εργάζονται 1,4εργαζόμενοι για ένα συνταξιούχο. Αυτά τα στοιχεία είναι πλασματικά γιατί δε λογαριάζουν το 12% της ανεργίας και γιατί παραβλέπουν ότι υπάρχει υπογεννητικότητα με δική τους ευθύνη, αφού τα οικονομικά προβλήματα δεν επιτρέπουν στις οικογένειες να κάνουν πολλά παιδιά. Το κόστος αυτό, αντί να το καλύψει το κράτος, προσπαθεί να το μετακυλήσει στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Εξετάσεις για βοηθούς φαρμακείων

Οι εξετάσεις για την απόκτηση βεβαίωσης επιτυχίας βοηθών φαρμακείου της εξεταστικής περιόδου Φεβρουαρίου 2001, θα γίνουν σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας ως εξής:

  • Στην Αθήνα την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 9 π.μ. και την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου - αίθουσα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας).
  • Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 9 π.μ. και την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. (Αίθουσα Δ12 της Φυσικομαθηματικής Σχολής).
  • Στην Πάτρα την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 9 π.μ. στην αίθουσα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. (Πανεπιστημιούπολη Ρίου - προκατασκευασμένα κτίρια).

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Εντονες αντιδράσεις για τις κεραίες

Την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται κοντά σε σπίτια και σχολεία ζητούν κάτοικοι μιας σειράς περιοχών. Χτες στη Λ. Ηρακλείου και Αγ. Λαύρας, απέναντι από βρεφονηπιακό σταθμό στα Πατήσια, κάτοικοι της περιοχής έκλεισαν συμβολικά για μία ώρα τους δύο δρόμους με το σύνθημα «όχι στην αόρατη απειλή της ακτινοβολίας, κάτω οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας». Συμπαραστάτες στον αγώνα τους είχαν και αντιπροσωπεία κατοίκων από το Περιστέρι που σε ανάλογη περίπτωση προχώρησαν δυναμικά στην απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

Κάτω από τη δυναμική κινητοποίηση και αντίδραση τους, γονείς, που τα παιδιά τους πηγαίνουν στα 1ο και 2ο Δημοτικά Μενιδίου στο κέντρο της πόλης, αλλά και πολλοί κάτοικοι επέβαλαν τελικά χτες το σταμάτημα της λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας της «Πάναφον», που έχει παράνομα εγκατασταθεί σε οικοδομή στην οδό Πάρνηθος 7, είναι καμουφλαρισμένη και στην κυριολεξία «βλέπει» στο προαύλιο των σχολείων. Στο πλευρό των γονιών βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Δασκάλων Αν. Αττικής «Σωκράτης» και ο Θ.Τραβασάρος, επικεφαλής της «Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου», που όπως σημείωσε «το θέμα των κεραιών στην πόλη είναι ένα μέρος της γενικότερης υποβάθμισης της περιοχής που επιβαρύνεται από διάφορες υπερτοπικές χρήσεις και... μεγάλα έργα, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να το δουν συνολικά και να αντιπαρατεθούν με τη συνολική κυβερνητική πολιτική, που εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα και αδιαφορεί για το περιβάλλον».

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε χτες το βράδυ και στη Καισαριανή, όπου οι κάτοικοι της οδού Λιδίας έκλεισαν το κεντρικό δρόμο της πόλης διαμαρτυρόμενοι για κεραία της «Πάναφον», η οποία φαίνεται πως επεκτείνει αυτή την περίοδο το δίκτυο των κεραιών της. Στο πλευρό των κατοίκων στάθηκε ο δήμαρχος της πόλης Γ. Κατημερτζής.

Τους πούλησε ο δουλέμπορος

Μέσα σε ένα χαμόσπιτο στη Ν. Μάκρη, κρύφτηκαν, περιμένοντας τον δουλέμπορο να τους μεταφέρει στην Ιταλία. Ομως, ο δουλέμπορος που είχε πάρει 2.000 δολάρια από τον καθένα για να τους περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, δεν εμφανίστηκε. Αντί αυτού, χτες το πρωί, εμφανίστηκαν αστυνομικοί και συνέλαβαν 14 Αφγανούς και 21 Κούρδους λαθρομετανάστες. Οι τελευταίοι οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας.

ΑΡΤΕΜΙΔΑ
Απεργούν οι εργάτες του δήμου

Νέα πενθήμερη απεργία ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου Αρτέμιδος ύστερα από έκτακτη γενική συνέλευσή τους που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη σαφή τήρηση του νόμου 1080/80 όσον αφορά στην τακτική και πάγια καταβολή του μισθού τους, τις παροχές που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (προμήθεια ρούχων εργασίας, γάλα κλπ.) και, τέλος, τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών εργασίας.

Σε απεργία πείνας οι αδιόριστοι ειρηνοδίκες

Σε απεργία πείνας κατεβαίνουν από σήμερα οι 100 αδιόριστοι ειρηνοδίκες που πέτυχαν στο διαγωνισμό του Ιουλίου του 1998 και παρόλο που είχαν περιληφθεί στον πίνακα επιτυχόντων δεν έχουν διοριστεί ακόμη. Οι αδιόριστοι ειρηνοδίκες θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 11.00 το πρωί έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν ομαδική απεργία πείνας.

Οι εκατό ειρηνοδίκες ζητούν την παράταση ισχύος του πίνακα επιτυχόντων πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 1999, προκειμένου να απορροφηθούν όλοι οι επιτυχόντες. Ο επίμαχος διαγωνισμός αφορούσε την πλήρωση 310 κενών θέσεων και δεν έχουν απορροφηθεί όλοι, αν και πέρασαν στο διαγωνισμό.

Οπως αναφέρει η «Κίνηση Επιτυχόντων Δοκίμων Ειρηνοδικών», σε όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς, γινόταν η τυπική παράταση της ισχύος του πίνακα επιτυχόντων από τότε που υφίσταται ο θεσμός του ειρηνοδίκη. Επίσης, η Κίνηση επισημαίνει ότι παρά τις υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις και τις εκκλήσεις από όλους τους προϊστάμενους των Ειρηνοδικείων της χώρας για την άμεση ενίσχυσή τους, οι 100 ειρηνοδίκες παραμένουν αδιόριστοι.

Η υπόθεση εκκρεμεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς οι αδιόριστοι ειρηνοδίκες κατέθεσαν προσφυγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ