ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Να μην παραδοθεί ο ορυκτός πλούτος στο μεγάλο κεφάλαιο

Ανακοίνωση της ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ

Τα τελευταία γεγονότα στο «Χονδρό Δένδρο» επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι τόσο η πολυεθνική «Ελ Ντοράντο» και η «Ελληνικός Χρυσός» από τη μία όσο και η κυβέρνηση από την άλλη, θα επιχειρήσουν να στρέψουν τους εργαζόμενους της περιοχής τον έναν απέναντι στον άλλον.

Το έργο του αποπροσανατολισμού γνωστό. Η «Ελληνικός Χρυσός» επιδιώκει να χρησιμοποιεί τους μεταλλωρύχους, είτε με την οικειοποίηση, είτε με εκβιασμό για ανεργία και απολύσεις. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί παράγοντες, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι, παίρνουν μέρος σ' αυτή την προβοκατόρικη αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα σήμερα να μετράμε τραυματίες. Σκοπός τους είναι να μη βγάλει συμπεράσματα ο λαός για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και να αποδυναμωθεί το λαϊκό κίνημα.

Το ΚΚΕ έγκαιρα έχει τοποθετηθεί για τις κατά καιρούς επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα μεταλλεία της περιοχής.

Αποκαλύψαμε ότι κανένας «αστικός θεσμός» και καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί ουσιαστικά να υποχρεώσει το κεφάλαιο να λειτουργήσει με όρους που αντιστρατεύονται το στόχο του: Τη διασφάλιση του μέγιστου ποσοστού κέρδους.

Συμβάλαμε με όλες τις δυνάμεις μας στην ανάπτυξη αγώνων ενάντια και στη σημερινή επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», παίρνοντας σαφή απόσταση από ενέργειες που συνειδητά ή όχι λειτουργούν προβοκατόρικα για την εξέλιξη των αγώνων. Δεν μείναμε σε μια περιβαλλοντολογική ανάλυση, προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε το κύριο: Ποιος κατέχει την ιδιοκτησία του ορυκτού πλούτου, των δασών και των παραλιών της περιοχής μας.

Προβάλαμε ότι είναι ανάγκη οι λαϊκές δυνάμεις που δεν συμφωνούν με την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», ταυτόχρονα να κτίσουν τη δική τους συμμαχία, όπου ο εργάτης, ο αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος στον τουρισμό να ζήσουν μαζί σ' αυτό τον τόπο.

Συμμαχία που δεν θα έχει ως κριτήριο τον τόπο καταγωγής, αλλά το λαϊκό συμφέρον.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι νέοι και οι νέες δεν πρέπει να συρθούν σε μια μετωπική αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός» που, κάτω από την πίεση της μαζικής ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας, οδηγούνται στην ταύτιση με τα συμφέροντα του εργοδότη.

Οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» πρέπει να αντιληφθούν ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να στοιχηθεί κάτω από τη σημαία των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση, τα μονοπώλια και τα άλλα κόμματά τους θα τρίβουν τα χέρια τους αν η αντιπαράθεση εστιαστεί: Απ' τη μια οι επιτροπές αγώνα και από την άλλη τα σωματεία των εργαζομένων. Ο καθένας αναλαμβάνει και τις ευθύνες που του αναλογούν για τον προσανατολισμό που δίνει στις όποιες κινητοποιήσεις γίνονται.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι νέοι και οι νέες πρέπει να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους ενάντια στην επένδυση από κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού και προβοκάτσιας.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πορεύεται σταθερά και αταλάντευτα στο δρόμο του αγώνα για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για την ανάκτηση των απωλειών, τη διεκδίκηση πραγματικών αλλαγών και τη διεκδίκηση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να έχει σταθερό σημείο ότι ο ορυκτός πλούτος πρέπει να γίνει λαϊκή περιουσία. Σε αυτό το θεμελιακό ζήτημα εναντιώνεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αποδέχονται και επιδιώκουν την παράδοση του ορυκτού πλούτου στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η «Ελ Ντοράντο».

Η θέση του ΚΚΕ παραμένει σταθερή από την εποχή της TVX. Να μην παραδοθεί ο ορυκτός πλούτος στο μεγάλο κεφάλαιο, γι' αυτό να μην προχωρήσει η επένδυση στις Σκουριές. Τα μεταλλεία στο Μαντέμ Λάκκο και την Ολυμπιάδα να ενταχθούν σε κεντρικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει και την επεξεργασία μεταλλευμάτων από δημόσιο φορέα. Αυτή η προοπτική απαιτεί ο αγώνας να κατευθύνεται ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Τότε μόνο μπορεί να μπουν στο επίκεντρο της οικονομίας και της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου οι κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες. Είναι ο δρόμος της εναντίωσης στην ΕΕ που θα αντιμετωπίζει τον πλούτο της χώρας ως λαϊκή περιουσία, είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Στην πεπατημένη της διαχείρισης

Αρχισε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις».

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ότι καταργούνται τα «καταστήματα κράτησης Γ' τύπου». Πρόκειται για φυλακές υψίστης ασφαλείας που είχαν θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς θεωρείται απολύτως επαρκές το προϋφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταχείριση του συνόλου των κρατουμένων. Ακόμα, περιέχει διατάξεις για τους κρατούμενους που εκτίουν ισόβια κάθειρξη, π.χ. για 25 χρόνια θα μπορούν να βγαίνουν μετά από 7 χρόνια κράτησης, χωρίς να υπάρξει καμία εκτίμηση για την πράξη ή την προσωπικότητα του κρατούμενου. Υπάρχει πρόβλεψη για ειδική αντιμετώπιση των ανηλίκων κρατουμένων, χωρίς να σημαίνει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επανένταξη και το σωφρονισμό τους.

Οπως έκανε καθαρό ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, η φιλοσοφία και μεθοδολογία του νομοσχεδίου είναι προσαρμοσμένη στην αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική, που έχει ως κύριο στοιχείο την περικοπή των δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι ένα σωστό σωφρονιστικό σύστημα με προσωπικό, κατάλληλες υποδομές και φροντίδα. Αυτό που κάνει είναι να ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων που είναι η διαχείριση του προβλήματος της συμφόρησης, η οποία επικρατεί στις φυλακές και όχι η οριστική επίλυσή του. Επισήμανε ότι από την άποψη αυτή το ΚΚΕ, επί της αρχής, δεν μπορεί να δώσει θετική ψήφο στο νομοσχέδιο αυτό και θα περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συζήτησης στην Επιτροπή και στη συνέχεια τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Η πιο κραυγαλέα περίπτωση, επισήμανε, ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι επιφανειακή και όχι ουσιαστική είναι η περίπτωση που αφορά τις διατάξεις για τους ανήλικους δράστες, την ποινική ευθύνη των ανήλικων και τον εγκλεισμό που αφορά μόνο ισόβια κάθειρξη. Εμείς συμφωνούμε σε αυτά τα μέτρα, και ήταν και δικά μας αιτήματα όλο το προηγούμενο διάστημα να υπάρξει μία ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση της ποινικής ευθύνης των ανήλικων δραστών. Ομως αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο του. Δεν μπορεί αυτές οι ρυθμίσεις να μη συνοδεύονται με υποδομές με προσωπικό, με μια φροντίδα για το τι θα γίνουν και ποια θα είναι τα αναμορφωτικά μέτρα γι' αυτούς τους ανήλικους. Αν υπάρχει μία διαφορετική αντιμετώπιση, σωστή, στην ποινική ευθύνη των ανήλικων δραστών, χωρίς όμως ουσιαστικά μέτρα αναμόρφωσης συγκεκριμένα, με προσωπικό με υποδομές με υπηρεσίες κ.λπ. τότε το μέτρο αυτό μπορεί να εξελιχθεί και επικίνδυνα». Οπως εξήγησε, «καταρχήν υπονομεύεται το ίδιο το μέτρο. Ενα μέτρο που είναι θετικό, που είναι σε θετική κατεύθυνση, από τη στιγμή που δεν υποστηρίζεται από την κυβέρνηση με άλλου είδους δομές και υπηρεσίες οδηγείται σε τέλμα. Ενοχοποιείται στη συνείδηση της κοινωνίας, υπονομεύεται η ίδια η αποτελεσματικότητα του μέτρου και χάνεται μια πολύτιμη ευκαιρία, πραγματικά να γίνει μια τομή σε μια τέτοια κατεύθυνση. Αν δε δοθεί λύση ουσιαστική με τους ανήλικους δράστες, επί της ουσίας οδηγούμαστε αυτοί οι νέοι να γίνουν ενεργούμενα μεγάλων εγκληματιών. Οδηγούμαστε στην εργαλειοποίηση όλων αυτών των νέων. Αντί να οδηγηθούμε στην επανένταξη και το σωφρονισμό, οδηγούμαστε στο να ανακυκλώνουμε μία τέτοια κατάσταση».

Ο Γ. Γκιόκας αναφέρθηκε και στο χρόνο κατάθεσης, επισημαίνοντας πως σχετίζεται με την περίοδο που η κυβέρνηση καταθέτει λίστες μέτρων στους δανειστές και εξυπηρετείται να μη γίνεται συζήτηση επί των ουσιαστικών ζητημάτων, όπου μάλιστα υπάρχει ταύτιση και σύγκλιση της κυβέρνησης με τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης. Ανέφερε ακόμα πως μόνο ερωτήματα προκαλούν τα κίνητρα μιας σειράς ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με το εργατικό - λαϊκό κίνημα και παίζουν το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ
Για τις ζημιές από την πλημμύρα

Μειώθηκε η στάθμη του νερού στη Λίμνη Κερκίνη, εξακολουθεί όμως να πλημμυρίζει ο κάμπος των Σερρών. Η στάθμη της λίμνης έπεσε στα 35,7 μέτρα και συνεχίζει να παρουσιάζει καθοδική τάση.

Τοπογράφοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ξεκίνησαν από χτες το πρωί την καταγραφή των πλημμυρισμένων εκτάσεων. Τα ακριβή στοιχεία αναμένεται να γίνουν γνωστά τη Δευτέρα. Εξάλλου, στο νομό βρίσκονται και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ, που επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών, καθώς ολοκληρωμένη εκτίμηση εκτιμάται ότι θα υπάρξει μετά τα μέσα Μάη, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχουν υποχωρήσει τα νερά.

Την άμεση και 100% αποζημίωση των αγροτών για τη ζημιά που έχουν υποστεί, διασφάλιση των δικαιωμάτων πενταετίας, πάγωμα των χρεών τους και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο νομό, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Βισαλτίας.

Σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αυτό που βιώνουν οι αγρότες του δήμου μας (και των υπόλοιπων δήμων του Νομού Σερρών) με τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών είναι απερίγραπτο. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και μπροστά σε ολοκληρωτική καταστροφή. Υπολογίζουν ότι δε θα μπορέσουν να μπουν στα χωράφια τους πριν από το καλοκαίρι, που σημαίνει χαμένη ολόκληρη η καλλιεργητική περίοδος. Αυτό θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα και για την επόμενη πενταετία εφόσον η φετινή χρονιά είναι χρονιά αναφοράς, χρονιά βάσης, για τον υπολογισμό των ποσοστώσεων της επόμενης πενταετίας (ΚΑΠ 2020).

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται σε "θεομηνίες" ή στα "έντονα καιρικά φαινόμενα". Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Η ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου δεν "αντέχει" την προστασία των ανθρώπων και των κατοικιών, του οδικού δικτύου, των καλλιεργειών».

Καλεί δε τους αγρότες, συνολικά το λαό της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με το δικό τους αγώνα να αποτρέψουν τα χειρότερα που έρχονται.

Συλλυπητήρια

Η ΤΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην σ. Βάσω Πολυζωίδου, μέλος της ΤΕ, για την απώλεια του πατέρα της Στυλιανού, που κηδεύτηκε το Σάββατο 4/4/2015, στο Σταυρό Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ