Τρίτη 7 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ
Για τις ζημιές από την πλημμύρα

Μειώθηκε η στάθμη του νερού στη Λίμνη Κερκίνη, εξακολουθεί όμως να πλημμυρίζει ο κάμπος των Σερρών. Η στάθμη της λίμνης έπεσε στα 35,7 μέτρα και συνεχίζει να παρουσιάζει καθοδική τάση.

Τοπογράφοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ξεκίνησαν από χτες το πρωί την καταγραφή των πλημμυρισμένων εκτάσεων. Τα ακριβή στοιχεία αναμένεται να γίνουν γνωστά τη Δευτέρα. Εξάλλου, στο νομό βρίσκονται και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ, που επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών, καθώς ολοκληρωμένη εκτίμηση εκτιμάται ότι θα υπάρξει μετά τα μέσα Μάη, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχουν υποχωρήσει τα νερά.

Την άμεση και 100% αποζημίωση των αγροτών για τη ζημιά που έχουν υποστεί, διασφάλιση των δικαιωμάτων πενταετίας, πάγωμα των χρεών τους και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο νομό, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Βισαλτίας.

Σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αυτό που βιώνουν οι αγρότες του δήμου μας (και των υπόλοιπων δήμων του Νομού Σερρών) με τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών είναι απερίγραπτο. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και μπροστά σε ολοκληρωτική καταστροφή. Υπολογίζουν ότι δε θα μπορέσουν να μπουν στα χωράφια τους πριν από το καλοκαίρι, που σημαίνει χαμένη ολόκληρη η καλλιεργητική περίοδος. Αυτό θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα και για την επόμενη πενταετία εφόσον η φετινή χρονιά είναι χρονιά αναφοράς, χρονιά βάσης, για τον υπολογισμό των ποσοστώσεων της επόμενης πενταετίας (ΚΑΠ 2020).

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται σε "θεομηνίες" ή στα "έντονα καιρικά φαινόμενα". Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Η ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου δεν "αντέχει" την προστασία των ανθρώπων και των κατοικιών, του οδικού δικτύου, των καλλιεργειών».

Καλεί δε τους αγρότες, συνολικά το λαό της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με το δικό τους αγώνα να αποτρέψουν τα χειρότερα που έρχονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ