ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκε η έκθεση με έργα του Α. Τάσσου

Στιγμιότυπο από την έκθεση
Στιγμιότυπο από την έκθεση
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή με μεγάλη επιτυχία η έκθεση με 48 έργα του χαράκτη Α. Τάσσου, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την «Εταιρία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος». Η ανταπόκριση του κόσμου στην έκθεση ήταν μεγάλη. Πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις Οργανώσεις των ΑΕΙ και των Κλαδικών της ΚΝΕ, το ανοιχτό εργαστήρι χαρακτικής δήμου Νίκαιας - Ρέντη, συλλόγους γυναικών, σπουδαστές από τη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος της ΚΕ του ΚΚΕ στον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη και την πολύτιμη και ανεκτίμητη προσφορά του στην Τέχνη και τη λαϊκή πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση. Είχε προηγηθεί η εκδήλωση τιμής, στον Περισσό, όπου πραγματοποιήθηκε αναλυτική παρουσίαση του έργου του Τάσσου και αναδείχθηκε η στράτευση της ζωής και της τέχνης του χαράκτη στα κομμουνιστικά ιδανικά, γιατί είναι αδύνατο να προσπαθήσει κανείς να μελετήσει τον Τάσσο ξέχωρα από την απόφασή του να στρατευτεί στο πλευρό του ΚΚΕ. Ετσι κι αλλιώς, μέσα από το έργο του εξέφρασε τις αγωνίες, τα βάσανα, αλλά και τους αγώνες και την προοπτική του λαού μας. Το έργο του γίνεται οδηγός μάχης και όπως έλεγε και ο ίδιος: «Το χέρι το δικό μου ξεκινάει από την καρδιά». Ο Τάσσος καταπιάστηκε με έργα μνημειακά, αλλά και με την εικονογράφηση βιβλίων, με γραμματόσημα και αφίσες.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αντίθετη στην πρόταση για την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα»

Την πρόταση της δημοτικής αρχής για κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας της Λάρισας για «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» θα συζητήσει, στη σημερινή συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λάρισας θα καταψηφίσει την πρόταση και σε ανακοίνωσή της, αφού σημειώνει ότι «μετά τη "μεγάλη ιδέα" των Μεσογειακών Αγώνων της προηγούμενης δημοτικής αρχής (ΝΔ) του κ. Τζανακούλη, έρχεται να προστεθεί μια "νέα" από την τωρινή δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) του κ. Καλογιάννη», υπογραμμίζει: «Ο αντιδραστικός θεσμός της "πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης", στοχεύει στην πανευρωπαϊκή πολιτιστική ομογενοποίηση, στην περιθωριοποίηση του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης, στην εξαφάνιση της προοδευτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αυτό λοιπόν που ενδιαφέρει την ΕΕ είναι όχι μόνο η αύξηση της κερδοφορίας από τον πολιτιστικό τομέα, αλλά και η "κοινωνική ενσωμάτωση", γνωστή και ως "κοινωνική συνοχή" ή "κοινωνική ειρήνη". Δηλαδή, η ιδεολογική χειραγώγηση των λαών ώστε να "καταπιούν" "αμάσητη" την επίθεση εναντίον τους από το κεφάλαιο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Αναφερόμενη στην εμπειρία που απέκτησε η χώρα μας από την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006 κάνει λόγο για «πολυδάπανα και ιστορικά ασύνδετα, επιφανειακά πολιτιστικά προγράμματα επιχειρηματικών γραφείων, φαγοπότι εργολάβων και ατζέντηδων, πάρτι χορηγών με χυδαία εμπορικά - κερδοσκοπικά κριτήρια που έπνιξαν όποιες φωτεινές εξαιρέσεις. Κοσμικές εκδηλώσεις, πλούσιοι μπουφέδες, πανηγυριώτικες κακόγουστες δράσεις που περιθωριοποίησαν ή απώθησαν ό,τι προοδευτικό υπήρχε στον τόπο και στις γειτονικές χώρες».

Και τονίζει: «Αποτελεί πρόκληση για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία των πολλών χιλιάδων ανέργων, των εκατοντάδων οικογενειών που ζουν σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης και προστρέχουν στα συσσίτια, που στερούνται βασικών αγαθών όπως ηλεκτρικό και θέρμανση, που καλούνται καθημερινά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συμμετέχουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου, που χάνονται και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι λόγω έλλειψης κονδυλίων, να κατασπαταληθούν 25-30 εκατομμύρια ευρώ για τις εκδηλώσεις. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που εκατοντάδες πολιτιστικοί φορείς της πόλης φυτοζωούν χωρίς καμιά ουσιαστική μέριμνα και χρηματοδότηση από το κράτος».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση επισημαίνει: «Η εργατική τάξη, η νεολαία, οι γυναίκες, οι άνεργοι, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη και να εκφράσουν πολύμορφα την αντίθεσή τους στην "πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021" της πλουτοκρατίας. Είναι ώριμη πλέον η ανάγκη της συσπείρωσης και της συντονισμένης δράσης των εργατικών συνδικάτων, των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, του κινήματος της νεολαίας, των ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων, με στόχο την καθημερινή προσπάθεια για την καλλιέργεια και την προβολή της προοδευτικής δημιουργίας, της Τέχνης που εκφράζει τη ζωή, τους αγώνες, τα οράματα της εργατικής τάξης».

«Κρυμμένο Σύμπαν»

Η νέα ταινία θόλου «Κρυμμένο Σύμπαν» παρουσιάζεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Συγγρού 387, τηλ. 210.9469670). Πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν; Πώς εξελίσσεται και τι αλλάζει; Ποιες είναι οι πιθανότητες ύπαρξης ζωής εκεί έξω; Κορυφαίοι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, εξερευνούν τα πέρατα του σύμπαντος αναζητώντας τις απαντήσεις. Η νέα ταινία θόλου του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, η δημιουργία της οποίας ξεπέρασε τα δύο χρόνια, παρουσιάζει πολλές από αυτές.

Η ταινία θόλου «Κρυμμένο Σύμπαν» μεταφέρει το κοινό σε ένα ασυνήθιστο ταξίδι στα βάθη του διαστήματος με ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό μέσο. Οι Εσχατιές του σύμπαντος έρχονται κοντά μας με πρωτοφανή σαφήνεια μέσω πραγματικών εικόνων που συλλαμβάνονται από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια στον κόσμο και προβάλλονται στην οθόνη για πρώτη φορά. Εκπληκτικές εικόνες του Διαστήματος, υψηλής ανάλυσης, επιτρέπουν στους θεατές να εξερευνήσουν τους πρώτους Γαλαξίες, να δουν Αστρα που γεννιούνται μέσα σε λαμπρά νέφη αερίου και σκόνης, να περιηγηθούν στην επιφάνεια του Αρη και να θαυμάσουν εικόνες μακρινών ουράνιων δομών, μαζί με εκπληκτικές όψεις του Ηλιου.

Η σκηνοθετική προσαρμογή και η ελληνική μεταγλώττιση της ταινίας έχει γίνει από την Μαρία Ζερβού. Αφήγηση Πέμη Ζούνη. Συμμετέχουν ο Γιώργος Φραντζεσκάκης και ο Δημήτρης Μενούνος.

Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για τα παιδιά.

Υμνοι με την Γιώτα Βέη

Η Γιώτα Βέη παρουσιάζει, σήμερα Τρίτη, στη σκηνή του Ιανού (Σταδίου 24, τηλ. 210.3217.917) Υμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και θρηνητικά τραγούδια, από τον κύκλο των Παραλογών, επιλογή από τα ωραιότερα και παλαιότερα τραγούδια της παράδοσης αλλά και μπαλάντες σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Υμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας και Αναστάσιμοι Υμνοι ερμηνευμένοι μοναδικά από την Γιώτα Βέη, με τη μεγάλη θητεία στα παραδοσιακά και δημοτικά τραγούδια. Οι ύμνοι αποδίδονται λιτά, με ελάχιστα όργανα και φωνή, δημιουργώντας κατανυκτική ατμόσφαιρα. Συνοδεύουν οι: Θάνος Πάνου (κιθάρα) και Κατερίνα Μητροπούλου (ούτι - κρουστά).

Είσοδος: 10 ευρώ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30. Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo IANOS RADIO.

Μεγάλη Βδομάδα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ποιητές, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί συναντώνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σήμερα Τρίτη 7 Απρίλη. Φέρνουν μαζί τους κείμενα που αγάπησαν για να «αφηγηθούν» ιστορίες από το «Δικό τους Πάσχα». Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από το Φουαγιέ μέχρι την Κεντρική Σκηνή, θα γεμίσει με λέξεις, φωνές, μουσικές δημιουργών, οι οποίοι επιλέγουν να διαβάσουν στο κοινό ποιήματα και κείμενα προσωπικά, αλλά και συγγραφέων που τους καθόρισαν, στο πνεύμα των ημερών.

Συμμετέχουν οι: Χριστίνα Αλεξανιάν, Λένα Αλκαίου, Αγγελος Αντωνόπουλος, Μπέτυ Αρβανίτη, Μπέτυ Βαλάση, Αβα Γαλανοπούλου, Στέλιος Γεράνης, Κωστής Γκιμοσούλης, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Ελένη Δαφνή, Νίκος Ερηνάκης, Μαρία Καβογιάννη, Παύλος Κάγιος, Λεωνίδας Κακούρης, Βασίλης Κάρδαρης, Λίλα Κονομάρα, Νικαίτη Κοντούρη, Σταμάτης Κραουνάκης, Βέρα Κρούσκα, Ελευθερία Κυρίτση, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Αλέξιος Μάινας, Υρώ Μανέ, Γιώργος Μαρκόπουλος, Ανδρέας Μήτσου, Ευαγγελία Μουμούρη, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κώστας Παπαγεωργίου, Κάλλια Παπαδάκη, Μάνια Παπαδημητρίου, Στρατής Πασχάλης, Γιάννης Πατίλης, Σταμάτης Πολενάκης, Ερη Ρίτσου, Κωστής Σαββιδάκης, Τάσος Σωτηράκης, Τζανής Τζανετάκης, Γιώργος Χαντζής, Θανάσης Χατζόπουλος, Δήμητρα Χατούπη, Δημήτρης Χουλιαράκης. Την εκδήλωση πλαισιώνουν η Αποστολία Παπαδαμάκη σε σόλο αυτοσχεδιασμούς, ο μαέστρος Νίκος Βασιλείου και η μεσόφωνος Ελένη Δάβου.

Ωρα έναρξης 8 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Αύριο Τετάρτη, 8 Απρίλη, στην Κεντρική Σκηνή, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υποδέχεται την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ, η οποία θα δώσει μια συναυλία με το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ. Συμπράττει η Χορωδία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΕΡΙΤ.

Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Γενική είσοδος 10 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ