ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ)
«Αναπτυξιακή Εταιρεία» για ... έντιμες μπίζνες

Σε μια αποκαλυπτική συνεδρίαση, που επιβεβαιώνει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ως περιφερειακή αρχή, η διοίκηση της Περιφέρειας του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την εκπόνηση μελέτης για τη σύσταση Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία θα προωθήσει την «επιχειρηματική, οικονομική και γενικότερα βιώσιμη ανάπτυξη», όπως σημειώνεται στο εισηγητικό σημείωμα της Περιφέρειας. Θα εγγυηθεί δηλαδή την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να λειτουργήσει η Τοπική Διοίκηση με επίκεντρο το κέρδος και με τις λαϊκές ανάγκες στο περιθώριο.

Την πρόταση ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εισηγούμενος τη σχετική πρόταση ο αντιπεριφερειάρχης, Χ. Καραμάνος, παραδέχτηκε ότι σκοπός της Εταιρείας θα είναι η κερδοφορία, προσπαθώντας να πείσει ότι αυτή θα λειτουργεί με... έντιμο τρόπο και όχι όπως άλλες. Απέφυγε επίσης να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν τη σχέση εργασίας που θα έχει το προσωπικό που θα προσληφθεί. Οι στόχοι της εταιρείας, όπως αποτυπώνονται στην εισήγηση, δίνουν έμφαση σε «ένα νέο αναπτυξιακό - παραγωγικό πρότυπο για την καταπολέμηση της ανεργίας, με αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις, με ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η σταδιακή αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων της Περιφέρειας.

«Για ποια διαθέσιμα μιλάτε; Αυτά που σε προηγούμενη συνεδρίαση, υλοποιώντας την κυβερνητική εντολή, αποφασίσατε να μεταφέρετε στην Τράπεζα της Ελλάδας για να πληρωθούν τα δάνεια; Τα λεφτά αυτά πρέπει να δοθούν για να αντιμετωπιστούν ανάγκες που έχει ο λαός», σημείωσε στην τοποθέτησή της η Αλ. Μπαλού, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η ίδια τόνισε συγκεκριμένα για τις αναπτυξιακές εταιρείες ότι πρόκειται για ένα εργαλείο με στόχο να περάσουν κομμάτια υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης στην αγορά, στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Είναι πολύ παλιό, διεφθαρμένο και σάπιο. Εχει αποτύχει να υπηρετήσει τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων αλλά έχει πετύχει να περάσουν τομείς στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να κατασπαταλιούνται κονδύλια, να προχωρά η ανταποδοτικότητα. Συμπλήρωσε ότι «η αναπτυξιακή εταιρεία που εισηγείται η Περιφέρεια μπαίνει σε χωράφια που είναι ευθύνη των υπηρεσιών της Περιφέρειας και θέτει το προσωπικό στο περιθώριο, ανοίγει το δρόμο να εισάγονται εργαζόμενοι με νέους όρους εργασίας». Πρόκειται, υπογράμμισε, για μια «πρόταση κομμένη και ραμμένη στην αντίληψη της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας και της ανάπτυξης που τσακίζει τα δικαιώματα του λαού και δεν διαφοροποιείται από αυτό που λέτε εσείς "υγιή" επιχειρηματικότητα».

Πολιτική ανεντιμότητα

Στο μεταξύ, σε μία προσπάθεια να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους της πρότασης της περιφερειακής αρχής και σε μια προφανή αδυναμία να αντιπαρατεθεί με πολιτικά επιχειρήματα, η διοίκηση της Περιφέρειας, διά του αντιπεριφερειάρχη, Χρ. Καπάταη, επιδόθηκε σε αντιΚΚΕ υστερία, συκοφαντώντας τον δήμαρχο Πάτρας, Κ. Πελετίδη, ότι η δημοτική αρχή συμμετέχει σε τρεις αναπτυξιακές εταιρείες. Δεν είπε, όμως, ότι η νέα δημοτική αρχή τις εταιρείες αυτές τις βρήκε, δεν τις σύστησε και το κλείσιμό τους τώρα συνεπάγεται απολύσεις εργαζομένων. Πρόκειται για πολιτική ανεντιμότητα, σχολίασε η Αλ. Μπαλού και επισήμανε ότι «εσείς υπερασπίζεστε και προωθείτε αυτές τις επιλογές, αντίθετα η "Λαϊκή Συσπείρωση", η δημοτική αρχή Πάτρας συγκρούεται και τις αντιπαλεύει. Εσείς έχετε την πλειοψηφία στην Περιφέρεια και την κυβερνητική πλειοψηφία, και όχι μόνο δεν καταργείτε τους μνημονιακούς νόμους και τον "Καλλικράτη", αλλά προωθείτε το περιεχόμενό τους. Δεν μπορείτε να κρύψετε την πολιτική σας συκοφαντώντας το ΚΚΕ και τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Εμείς ουδέποτε είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια στην Περιφέρεια, είπαμε ότι η Τοπική Διοίκηση είναι τμήμα του κράτους και εργαλείο υλοποίησης της στρατηγικής της ΕΕ».

Συνυπεύθυνη η ΚΕΔΕ για το οικονομικό αδιέξοδο των δήμων

Παρέμβαση της Ελπίδας Παντελάκη, εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της Ενωσης

Τις ευθύνες και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους, οι οποίοι οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο, ανέδειξε η Ελπίδα Παντελάκη, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Διοικητικό Συμβούλιο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά. Οπως τόνισε, για την κατάσταση αυτή «υπάρχει συνευθύνη, υπάρχουν πλάτες από τη μεριά σας και ουσιαστικά συγκυβερνάτε και με αυτή την κυβέρνηση και με τις άλλες διαχρονικά», συμπληρώνοντας πως η ΚΕΔΕ «έχει παραιτηθεί από τη διεκδίκηση πόρων από το κράτος».

Το οικονομικό πρόβλημα των δήμων, όπως είπε, «είναι καθαρά πολιτικό. Περίπου 20 - 30 δήμοι δεν μπορούν να κλείσουν προϋπολογισμούς και πληθαίνουν τα οικονομικά αδιέξοδα των υπόλοιπων δήμων, που πρέπει να αντιμετωπίσουν τη μισθοδοσία του προσωπικού και τις ανελαστικές δαπάνες τους ως δήμοι». Σημείωσε πως «από τον κρατικό προϋπολογισμό, αυτά που μένουν για όλους τους δήμους είναι 323,6 εκατομμύρια ευρώ και όχι μόνο δεν αρκούν αλλά υπάρχει και ένα χρηματοδοτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Επειδή γίνονται περιφερειακές συσκέψεις, προχωρά η ΚΕΔΕ σε τακτικό Συνέδριο στη Χαλκιδική. Για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά; Γίνονται για να μη διεκδικηθεί ούτε το αυτονόητο; Οτι το κράτος έχει την υποχρέωση να καλύψει τη μισθοδοσία και τις λειτουργικές ανάγκες των υπαρχουσών δομών αυτή τη στιγμή; Επειδή δε μιλάμε για νέες, διευρυμένες ανάγκες αλλά γι' αυτές που υπάρχουν σήμερα».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους υπερχρεωμένους δήμους σημείωσε ότι «οι δήμοι που μπαίνουν σε εξυγίανση έχουν περιορισμό των δαπανών τους σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μετατάξεις και να αυξήσουν τα ίδια έσοδα. Η δικαιολογία που λέτε είναι ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε λεφτά από το κράτος γιατί δεν έχει. Την ίδια στιγμή το κράτος, σ' αυτή τη δύσκολη - που λέτε - δημοσιονομική συγκυρία κάνει φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, προχωρά Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους επιχειρηματικούς ομίλους που τους απαλλάσσει 100% από πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί για λαθρεμπόριο, έκδοση πλαστών τιμολογίων, μη απόδοση ΦΠΑ. Δεν κάνετε το αυτονόητο, να κρατήσετε τα προσχήματα και να πείτε ότι με τους δήμους που βουλιάζουν, βουλιάζουν στα προβλήματα οι λαϊκές οικογένειες. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάτε».

Και κατέληξε θέτοντας το ερώτημα: «Δεν αντέχει η οικονομία να ικανοποιήσει τις αυτονόητες ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων αλλά αντέχει σε αυτή τη "δύσκολη συγκυρία" να φοροαπαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο, πολύ περισσότερο και προκλητικά να αυξάνει τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά;».

Νέα δάνεια

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΔΣ της ΚΕΔΕ με αποφάσεις του ζητά να συμπεριληφθούν στο Λογαριασμό Εξυγίανσης των δήμων τα 70 εκατομμύρια ευρώ αδιάθετα υπόλοιπα των ληξιπρόθεσμων και προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης που θα εξετάσει και θα προτείνει τρόπους για την ανακούφιση των δήμων που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Μάλιστα, σπρώχνει τους δήμους σε νέα δάνεια που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, «για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των χρεών τους», καθώς ζητά τη συνεισφορά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με την παροχή χαμηλότοκων δανείων και επιμήκυνση της περιόδου χάριτος.

Το ότι η ΚΕΔΕ λειτουργεί μακριά από το συμφέρον των εργατικών - λαϊκών οικογενειών αποδείχθηκε λίγη ώρα αργότερα, όταν συζητήθηκε το θέμα που αφορούσε την παραχώρηση αιγιαλού για χρήση από ιδιώτες. Τα μέλη των παρατάξεων που αποτελούν το ΔΣ της ΚΕΔΕ (και πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και διάφοροι «ανεξάρτητοι») εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομη την παραχώρηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση του συνόλου των αιγιαλών και των παραλιών στους ΟΤΑ α΄ βαθμού. Οπως φάνηκε και από την απόφαση που πάρθηκε, το ΔΣ ζητά να υπάρξει σύντομα σχετική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα ώστε να μπορούν οι δήμοι να παραχωρούν αιγιαλούς σε ιδιώτες έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα επιχειρήματά τους ήταν «η εξασφάλιση ανταποδοτικών τελών για τους ίδιους τους δήμους» ώστε να φροντίζουν για τον καλλωπισμό των παραλιών και την ασφάλεια των λουομένων...

Επίσκεψη σε ιδρύματα της πόλης

Ευχές με τους φιλοξενούμενους των Ιδρυμάτων της Πάτρας, αντάλλαξε ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης για Καλό Πάσχα. Συγκεκριμένα ο κ. Πελετίδης βρέθηκε στο Ασυλο Ανιάτων, στην Κιβωτό της Αγάπης, στο Καραμανδάνειο, στη Μέριμνα, στο Κωνσταντοπούλειο, στην Αγία Σκέπη και τη Φωλιά, ενώ παράλληλα συνομίλησε και με τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Ακόμα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο δημαρχείο της πόλης, βράβευσε τους νεαρούς σκακιστές του Σκακιστικού Ομίλου Πάτρας, Απόστολο Σταματόπουλο και Κυριακή Καλύβα, που διακρίθηκαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Επίλυσης Σκακιστικών Προβλημάτων τον περασμένο Γενάρη, καταλαμβάνοντας τη 2η και 3η θέση, αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ