ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Ανοίγει ο δρόμος για την ακύρωση όλων των μετεγγραφών

Το δρόμο για να ακυρωθούν όλες οι μετεγγραφές των φοιτητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που έγιναν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, ανοίγει χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Σύμφωνα με αυτήν, έγινε δεκτή η προσφυγή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και των 115 μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών, οι οποίοι προσέφυγαν κατά των αποφάσεων του υπουργού Παιδείας (Α. Λοβέρδου) όσο και κατά του σχετικού νόμου (4264/2014) που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών.

Το ΣτΕ έκρινε τελικά αντισυνταγματικές όσες μετεγγραφές έγιναν βάσει του νόμου του περασμένου έτους 4264/2014 και λέει ότι οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή τους πρέπει να ακυρωθούν, ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για μετεγγραφή «στερούνται νομίμου ερείσματος» και ότι οι Σχολές ή τα Τμήματα όπου οι πρωτοετείς αυτοί φοιτητές εισήχθησαν βάσει των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, οφείλουν να τους επανεγγράψουν, εάν τυχόν έχουν ήδη προβεί σε διαγραφή βάσει των επίμαχων αποφάσεων του υπουργού Παιδείας που ακυρώθηκαν. Ωστόσο, η απόφαση αυτή συνιστά τιμωρία για τους φοιτητές, για κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Κι αυτό γιατί όταν συμπλήρωναν τα μηχανογραφικά τους, είχε ήδη ψηφιστεί ο νόμος και γνώριζαν ότι θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής, κάτι που τώρα τους αφαιρείται, ενώ δε θα δήλωναν στο μηχανογραφικό τους Τμήματα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αν δεν μπορούσαν να φοιτήσουν σε αυτά.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι πρωτοετείς φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.

Το υπουργείο αφήνει ξεκρέμαστους τους φοιτητές

Η απόφαση του ΣτΕ τινάζει στον αέρα όλες τις μετεγγραφές, αφού δίνει το δικαίωμα και σε όποια άλλη Σχολή ή Τμήμα (πέραν των Αρχιτεκτονικών) να προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους, στερώντας ουσιαστικά από χιλιάδες παιδιά το δικαίωμα να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Στην πραγματικότητα, η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να υλοποιήσει την πρόθεση της κυβέρνησης για ακύρωση των μετεγγραφών, καθώς από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι «οι μετεγγραφές δε θα είναι πλέον εύκολες», «η δίκαιη (!) προσφυγή των Σχολών ενάντια στις μετεγγραφές είναι πράξη αντίστασης», «οι μετεγγραφές είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα»...

Με άλλα λόγια, το υπουργείο είχε δείξει τις διαθέσεις του υπέρ των Αρχιτεκτονικών Σχολών και κατά των φοιτητών, δηλώνοντας (ο υπουργός) ότι εάν μεν χάσουν οι Αρχιτεκτονικές Σχολές την προσφυγή, τότε το υπουργείο θα είναι εκεί να τις ενισχύσει στοιχειωδώς διδακτικά, ενώ προς τους φοιτητές υπό μετεγγραφή κύκλοι του υπουργείου είχαν δηλώσει ότι εάν το ΣτΕ δικαιώσει την Αρχιτεκτονική, τότε το υπουργείο δε θα μπορεί να κάνει τίποτα για τους φοιτητές!

Θυμίζουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, οι δυνάμεις του ΜΑΣ πρωτοστάτησαν σε αλλεπάλληλες και πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, απαιτώντας να ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές και να ενισχυθούν οικονομικά τα Ιδρύματα. Παράλληλα, το ΚΚΕ στήριξε τους φοιτητές υπό μετεγγραφή με Παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί στους αναπληρωτές

Καθυστέρηση έχει υπάρξει στη μισθοδοσία των αναπληρωτών για το μήνα Μάρτη, λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για το Πάσχα. Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σημειώνει πως η -για δεύτερο συνεχόμενο μήνα- καθυστέρηση στη μισθοδοσία των αναπληρωτών δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά. Καλεί τους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα τους αναπληρωτές, να απαιτήσουν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Να αμείβονται οι αναπληρωτές με προπληρωμή και καταβολή ανά 15θήμερο των αμοιβών τους. Απευθύνεται επίσης στους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, καλώντας σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε να μη μείνει κανένας απλήρωτος και μόνος ενόψει και του Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι καθυστερήσεις στις πληρωμές είχαν υπάρξει και τον προηγούμενο μήνα, το Φλεβάρη. Τότε, όπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προφασίστηκε ως δικαιολογία διοικητικές αλλαγές και αλλαγές στελεχών στα διάφορα υπουργεία, διάφορα γραφειοκρατικά κωλύματα.

«Η (για δεύτερο συνεχόμενο μήνα) καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας των αναπληρωτών δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά! Είναι πλέον φανερό ότι το ζήτημα δεν είναι γραφειοκρατικό.

Ως εκ τούτου, δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες και ερωτηματικά για το τι συμβαίνει τελικά με τα χρήματα για τη μισθοδοσία των συναδέλφων. Γιατί δεν καταβάλλονται στην ώρα τους;

Τα ερωτηματικά μεγαλώνουν αν σκεφτεί κανείς ότι η συγκυβέρνηση έχει προχωρήσει ουσιαστικά σε εσωτερικό δανεισμό, βάζοντας χέρι στα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, της Περιφέρειας Αττικής, του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αποπληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΕ», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών υπογραμμίζει πως «η συγκυβέρνηση αφήνει ξανά απλήρωτους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που ζουν και εργάζονται μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους και μάλιστα λίγες μέρες πριν τις γιορτές του Πάσχα! Την ίδια ώρα, πληρώνει εγκαίρως και στο ακέραιο τις "υποχρεώσεις" προς το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Δηλαδή, αναγνωρίζει και πληρώνει με χρήματα του λαού ένα χρέος που δεν το δημιούργησε ο ίδιος ο λαός, ένα χρέος που πήγε στις τσέπες και τα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών. Αυτή είναι η "περηφάνια" και ο "λιτός βίος" που ευαγγελίζεται η νέα συγκυβέρνηση! Κούρεμα των αναγκών του λαού και ταυτόχρονα υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα», σχολιάζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Ο καθένας θα σπουδάζει ανάλογα με την τσέπη του...

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, από εδώ και πέρα, οι μεταγραφές των φοιτητών στα πανεπιστήμια θα γίνονται με ανώτατο πλαφόν, το οποίο θα καθορίζεται από τις σχολές και δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, «χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το άρθρο 16 του Συντάγματος επιβάλλει στον νομοθέτη κατά τη θέσπιση των διατάξεων περί μετεγγραφών:

α) Να προβλέπει ανώτατο όριο για τις καθ' έκαστο ακαδημαϊκό έτος επιτρεπόμενες μετεγγραφές, το οποίο ευλόγως δεν δύναται να υπερβαίνει - συνολικά για τα εξάμηνα σπουδών - ποσοστό 10% επί των κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος εισαγομένων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα υποδοχής και

β) να καθιστά τα όργανα των Σχολών και των Τμημάτων υποδοχής αποφασιστικώς αρμόδια για να εκτιμούν, με ειδικώς αιτιολογημένη κρίση και χωρίς υποχρέωση εξαντλήσεως του ως άνω ορίου, αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητές τους τη διενέργεια μετεγγραφών κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος και ακολούθως να αποφασίζουν επί των σχετικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων, συνεκτιμώντας και την επίδοση εκάστου εξ αυτών στις σπουδές του».

Πρόκειται για απόφαση που θέτει τον «μπούσουλα» για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα και είναι εναρμονισμένη βέβαια με τις δηλωμένες προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για δραστικό περιορισμό των μετεγγραφών, που διά στόματος του υπουργού εκφράστηκαν με την κυνική ομολογία ότι ο καθένας θα σπουδάζει ανάλογα με την τσέπη του(!), αφού είχε πει ότι: «Πρέπει ταυτόχρονα οι γονείς (...) να έχουν μια μέριμνα ότι είναι πολύ πιο ακριβό για τους ίδιους να σπουδάσουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι τους (...) Και άρα να υπάρχει και μια ευθύνη ως προς το πώς συμπληρώνουν τα παιδιά τα μηχανογραφικά»...

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την παρουσία του Αμερικανού πρόξενου σε σχολείο

Πρόκληση για τον εκπαιδευτικό και προοδευτικό κόσμο της χώρας, για τον ίδιο το λαό, χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης την επίσκεψη του Αμερικανού πρόξενου στο 3ο ΓΕΛ Ευόσμου. Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την ανάπτυξη ενός πολιτιστικού - επιχειρηματικού προγράμματος του σχολείου και ήταν σε γνώση της διοίκησης της Εκπαίδευσης και του ίδιου του υπουργείου, αφού δεν ήταν αιφνιδιαστική, αλλά έτυχε υποδοχής με ανθοδέσμες και γλυκάκια!

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Η παρουσία του πρόξενου σε σχολείο, την ώρα που ακόμα στη γύρω περιοχή σιγοκαίει η φωτιά που άναψαν στη Γιουγκοσλαβία οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές μαζί με την ΕΕ, και η περιήγησή του με τους άντρες της ασφάλειάς του στους χώρους του σχολείου, ενώ σκορπίζουν νέες φωτιές στην περιοχή, είναι πρόκληση για τον ελληνικό λαό».

Θυμίζει ότι «η διοίκηση του σχολείου ενταφίασε αίτημα της Εθνικής Αντίστασης, τοπικού παραρτήματος της πόλης (ενώ ο Σύλλογος καθηγητών είχε αποδεχτεί το αίτημα) να παραβρεθούν αντιστασιακοί στη γιορτή του Πολυτεχνείου και να γνωρίσουν οι μαθητές πλευρές από το έπος της Αντίστασης, από "πρώτο χέρι", πριν πάψει αυτή η ηρωική γενιά να είναι ανάμεσά μας».

Επίσης, σημειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την άδεια που έδωσε στον Αμερικανό πρόξενο, αλλά και τις ευθύνες που έχουν «ο αιρετός του ΣΥΡΙΖΑ και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ (είναι και οι δύο σ' αυτό το σχολείο) που δεν προετοίμασαν με ενημέρωση και κινητοποίηση του κινήματος, ώστε ο Αμερικανός πρόξενος να μην περάσει την πόρτα του σχολείου».

Χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που δεν σηκώθηκαν να τρέξουν στην υποδοχή, αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν με τη στάση τους την παρουσία του πρόξενου στο σχολείο τους και συνέχισαν κανονικά το μάθημά τους.

Καλεί δε τον εκπαιδευτικό κόσμο, τους μαθητές, τους γονείς, να αντιδράσουν με αφοβία και να απαιτήσουν να μείνουν έξω από την πόρτα του σχολείου και η επιχειρηματικότητα και οι εκπρόσωποί της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ