ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Αποπροσανατολιστικός καβγάς

Ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις», του οποίου οι διατάξεις, όπως ανέδειξε το ΚΚΕ στη διάρκεια των συνεδριάσεων κινείται στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων για την τεχνητή αποσυμφόρηση των φυλακών χωρίς να λαμβάνονται καμία μέριμνα και φροντίδα για πραγματική αποσυμφόρηση και επανένταξη, για να σταματήσει να ανακυκλώνεται το πρόβλημα και για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, ότι καταργούνται τα «καταστήματα κράτησης Γ' τύπου». Πρόκειται για φυλακές υψίστης ασφαλείας που είχαν θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ακόμα, περιέχει διατάξεις για τους κρατούμενους που εκτίουν ισόβια κάθειρξη, π.χ. για 25 χρόνια θα μπορούν να βγαίνουν μετά από 7 χρόνια κράτησης, χωρίς να υπάρξει καμία εκτίμηση για την πράξη ή την προσωπικότητα του κρατούμενου. Υπάρχει πρόβλεψη για ειδική αντιμετώπιση των ανηλίκων κρατουμένων, χωρίς να σημαίνει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επανένταξη και το σωφρονισμό τους.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΝΔ στη διάρκεια της συζήτησης στήθηκε ένας ακόμα διπολικός καβγάς για το αν το νομοσχέδιο περιέχει φωτογραφικές διατάξεις υπέρ του Σ. Ξηρού, αλλά και για τα γεγονότα των καταλήψεων στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και αλλού.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ξεκαθάρισε όσον αφορά αυτά τα ζητήματα ότι: «Η δική μας θέση είναι γνωστή και πάγια όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς θεωρούμε τέτοιους κρατούμενους», όπως ο Σ. Ξηρός, «ως κοινούς εγκληματίες που πρέπει να εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις. Αλλο ζήτημα να δούμε τις γενικές διατάξεις που πάσχουν. Ούτε όμως κλίμα τρομολαγνείας, ούτε φυσικά, αναγόρευση αυτών των κρατουμένων σε κάτι ιδιαίτερο που διαμαρτύρεται που δήθεν αγωνίζεται κ.λπ. Είναι σαφής και ξεκάθαρη αυτή η θέση. Και φυσικά όλη αυτή η αποπροσανατολιστική, κατά τη γνώμη μας συζήτηση, αυτός ο βολικός δικομματικός καβγάς τροφοδοτήθηκε και από τα γεγονότα των καταλήψεων και αλλού, ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία και διεκδίκηση, με τους αγώνες του λαού μας. Πρόκειται για ενέργειες ομάδων που είναι διάτρητες, διαβρωμένες, που όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησαν συκοφαντικά και προβοκατόρικα σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος. Δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία αυτών των ομάδων όλα τα προηγούμενα χρόνια για τα προβλήματα και τα βάσανα των εργαζομένων της πατρίδα μας».

Οπως σημείωσε: «Αυτές τις ομάδες αξιοποίησε και η ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια για να δικαιολογήσει λογικές και πρακτικές καταστολής που στρέφονταν όμως αλλού. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναγορεύσει τέτοιου είδους ομάδες ως τμήμα του κινήματος, ως τμήμα των αγώνων και τις νομιμοποίησε και με πρόσφατες δηλώσεις». Πρόσθεσε ότι αυτή η «βολική δικομματική αντιπαράθεση» βολεύει για να σκιάσει και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις που αφορούν την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, αλλά και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει απέναντι στους δανειστές.

Ειδικά για το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι το ΚΚΕ επί της αρχής ψηφίζει «παρών», σημειώνοντας ότι η ουσία του «καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική ανάγκη για σωφρονισμό για επανένταξη, για βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές. Αντίθετα, με τον μανδύα του ανθρωπισμού έχουμε ένα ακόμα νομοσχέδιο τεχνητής αποσυμφόρησης φυλακών», «χωρίς να λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο βελτίωσης συνθηκών υλικοτεχνικής υποδομής μέριμνας για την επανένταξη των κρατουμένων».

Οπως επισήμανε «το ζήτημα δεν είναι μόνο να μην υπάρχον οι φυλακές Γ τύπου αλλά να υπάρχουν ασφαλείς και ανθρώπινες φυλακές για τους κρατούμενους και για το προσωπικό αυτών των φυλακών. Δεν είναι μόνο να μην υπάρχουν φυλακές ανηλίκων αλλά αυτοί οι ανήλικοι να επανεντάσσονται, να έχουν δικαιώματα, να τελειώνουν το σχολείο τους, να φεύγουν από το νοσηρό περιβάλλον όσοι ζουν σε αυτό, να αποκόβονται από εγκληματικά κυκλώματα. Αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι το ζήτημα μόνο να μην υπάρχουν στις φυλακές ή στο νοσοκομείο των φυλακών κόσμος με επιβαρυμένη υγεία, αλλά και όσοι βρίσκονται στις φυλακές να έχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα πρέπει. Σε αυτά τα ουσιαστικά ζητήματα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν δίνει καμία απάντηση».

Το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί επί της αρχής στην Επιτροπή με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, κατά ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ επιφυλάχτηκαν ΧΑ και Το Ποτάμι.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες

Σε έναν αποπροσανατολιστικό καβγά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται η αντιπαράθεση σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή του έκανε λόγο για επιδίωξη ορισμένων «να υπάρχει νεκρός» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει λύση, λέγοντας «μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ολοκληρώνοντας και επιβάλλοντας μια οριστική πολιτική γραμμή στο θέμα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε δήλωσή του, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες, τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία». Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «ατζέντα "φόβου" και "ανασφάλειας" την οποία κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν». Από την πλευρά τους ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «δώσει αμέσως εντολή να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να επέμβει η αστυνομία στους Πανεπιστημιακούς χώρους που τελούν υπό κατάληψη», ενώ το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την έννομη τάξη».

Οι πρυτανικές αρχές, με ανακοίνωσή τους, ισχυρίζονται πως «βασικότατες λειτουργίες που το νομιμοποιούν ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα στο πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου παραμένουν νεκρωμένες». Παράλληλα, επισημαίνουν «ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων».

Υπενθυμίζεται ότι στην Πρυτανεία γίνεται εδώ και 16 μέρες κατάληψη από άτομα του λεγόμενου «αντιεξουσιαστικού χώρου» με αιτήματα ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας «τύπου Γ» και αλληλεγγύης σε κρατούμενους που κάνουν απεργία πείνας.

Από την Αστυνομία, έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου 15 συλλήψεις στο χώρο γύρω από το Πανεπιστήμιο. Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν δυο υπάλληλοι πολυεθνικής, Αλγερινής καταγωγής, που βρέθηκαν τυχαία έξω από τα Προπύλαια και ένας Πολωνός σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών στη χώρα του (Πολωνία) και θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Εφετών. Σημειώνεται πως δύο από τους συλληφθέντες ήταν ανήλικοι.

Στις φυλακές συνεχίζεται για 45η μέρα η απεργία πείνας κρατουμένων με αιτήματα την άμεση κατάργηση του 187Α (τρομοκρατική οργάνωση), του κουκουλονόμου, του νόμου για τις αποκαλούμενες φυλακές τύπου Γ, την απελευθέρωση για λόγους υγείας του καταδικασμένου για τη 17 Νοέμβρη, Σάββα Ξηρού, την οριοθέτηση της χρήσης και της επεξεργασίας του DNA σαν αποδεικτικού μέσου.

Ανακοίνωση του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ», μαζί με τις ευχές του στους φίλους και τις φίλες συναγωνιστές και συναγωνίστριες, συντρόφους και συντρόφισσες που, σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, στήριξαν την πορεία του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ», εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του σε ένα σημαντικό αριθμό φίλων συμπαραστατών που, με κάθε τρόπο, έδειξαν στην περίοδο του φετινού ΠΑΣΧΑ, την αλληλεγγύη τους στο Ιδρυμα με προσφορές χρηματικών ενισχύσεων, τροφίμων και άλλων ειδών βοήθειας.

Καλούμε και πάλι, τις εκατοντάδες και χιλιάδες φίλους του «ΣΠΙΤΙΟΥ» να πάρουν μέρος στη διαδικασία αλληλεγγύης - με κάθε μορφή - στο Ιδρυμα με βάση τις δυνατότητές τους, μικρές ή μεγαλύτερες.

Η λειτουργία του Ιδρύματος του «Σ.τ.Α.» σε ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής προσφοράς είναι δεδομένο ότι αφορά και στηρίζεται σε κάθε άνθρωπο με κοινωνικά ενδιαφέροντα. Και είναι πολύτιμο το ενδιαφέρον αυτό να εκδηλώνεται, περιοδικά, και στην κατεύθυνση ενίσχυσης του Ιδρύματος Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών το «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» με όποιον τρόπο είναι δυνατό.

Με τη βάσιμη αυτή προσδοκία, το ΔΣ του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» απευθύνει σε όλους τους φίλους και συναγωνιστές αυτήν την έκκληση, αναμένοντας, σχετικά, την ανταπόκρισή τους.

Το ΔΣ του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»

Σημείωση (για όποια οικονομική ενίσχυση):

Λογ/σμός Εθνικής Τράπεζας: 040768014 - 73 και

Λογ/μός Τράπεζας Πειραιώς: 5023-048023 -175

Δύο νεκροί από πυροτεχνήματα

Δύο άτομα σκοτώθηκαν φέτος το Πάσχα από τη χρήση βεγγαλικών, ενώ τραυματίστηκαν πέντε, τρία σοβαρά και δύο ελαφρά. Στην Ανω Αμφεια, λίγο έξω από την Καλαμάτα, 23χρονος και 26χρονος που ήταν στην αυλή του σχολείου, το οποίο βρίσκεται σε σημείο με υψομετρική διαφορά και σε απόσταση, από διερχόμενα καλώδια της ΔΕΗ, έδεσαν μια κροτίδα σε καλώδιο και την πέταξαν προς τα ηλεκτροφόρα σύρματα. Το καλώδιο όμως που πέταξαν ήρθε σε επαφή με τα ηλεκτροφόρα σύρματα της ΔΕΗ και μην έχοντας προλάβει να αφήσουν το άλλο άκρο, πέθαναν ακαριαία από ηλεκτροπληξία.

Εξάλλου, τον απολογισμό των ελέγχων για την αντιμετώπιση της παράνομης κατοχής και εμπορίας ειδών πυροτεχνίας σε όλη τη χώρα κατά τη γιορτινή περίοδο έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45.429 έλεγχοι σε καταστήματα, σπίτια, μέσα μεταφοράς, μικροπωλητές κ.λπ., στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 86 παραβάσεις και συνελήφθησαν 93 άτομα.

Κατασχέθηκαν 2.846 γραμμάρια πρώτων υλών πυροτεχνίας, καθώς και 156.616 είδη πυροτεχνίας, και συγκεκριμένα 94.551 παιδικά αθύρματα, 56.283 κροτίδες, 2.246 φωτοβολίδες, 2.326 αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί, 1.065 συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων - ρουκετών και 145 καψύλλια.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Τρίπολης διοργανώνει, την Κυριακή 19 Απρίλη 2015 και ώρα 12 μ.μ., εκδήλωση για τη μάχη του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών, στη Γλόγοβα. Για συμμετοχή, με πούλμαν, αναχώρηση, στις 10 το πρωί, από το μεγάλο καφενείο στην πλατεία Αγίου Βασιλείου Τρίπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ