Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες

Σε έναν αποπροσανατολιστικό καβγά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται η αντιπαράθεση σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή του έκανε λόγο για επιδίωξη ορισμένων «να υπάρχει νεκρός» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει λύση, λέγοντας «μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ολοκληρώνοντας και επιβάλλοντας μια οριστική πολιτική γραμμή στο θέμα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε δήλωσή του, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες, τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία». Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «ατζέντα "φόβου" και "ανασφάλειας" την οποία κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν». Από την πλευρά τους ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «δώσει αμέσως εντολή να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να επέμβει η αστυνομία στους Πανεπιστημιακούς χώρους που τελούν υπό κατάληψη», ενώ το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την έννομη τάξη».

Οι πρυτανικές αρχές, με ανακοίνωσή τους, ισχυρίζονται πως «βασικότατες λειτουργίες που το νομιμοποιούν ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα στο πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου παραμένουν νεκρωμένες». Παράλληλα, επισημαίνουν «ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων».

Υπενθυμίζεται ότι στην Πρυτανεία γίνεται εδώ και 16 μέρες κατάληψη από άτομα του λεγόμενου «αντιεξουσιαστικού χώρου» με αιτήματα ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας «τύπου Γ» και αλληλεγγύης σε κρατούμενους που κάνουν απεργία πείνας.

Από την Αστυνομία, έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου 15 συλλήψεις στο χώρο γύρω από το Πανεπιστήμιο. Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν δυο υπάλληλοι πολυεθνικής, Αλγερινής καταγωγής, που βρέθηκαν τυχαία έξω από τα Προπύλαια και ένας Πολωνός σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών στη χώρα του (Πολωνία) και θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Εφετών. Σημειώνεται πως δύο από τους συλληφθέντες ήταν ανήλικοι.

Στις φυλακές συνεχίζεται για 45η μέρα η απεργία πείνας κρατουμένων με αιτήματα την άμεση κατάργηση του 187Α (τρομοκρατική οργάνωση), του κουκουλονόμου, του νόμου για τις αποκαλούμενες φυλακές τύπου Γ, την απελευθέρωση για λόγους υγείας του καταδικασμένου για τη 17 Νοέμβρη, Σάββα Ξηρού, την οριοθέτηση της χρήσης και της επεξεργασίας του DNA σαν αποδεικτικού μέσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ