ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα την Παρασκευή

Στις 12 το μεσημέρι, στην αμερικανική πρεσβεία

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Δράσης για την Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας που αποφάσισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και έχει οριστεί για τις 19 Απρίλη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία, την Παρασκευή 17 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, με συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη. Κεντρικά συνθήματα - αιτήματα της συγκέντρωσης αυτής, που καλούν επίσης η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Πανελλαδική Αγωνιστική Συσπείρωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, είναι τα εξής:

  • ΟΧΙ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα
  • Η πορεία της χώρας είναι υπόθεση του λαού της
  • Αμεση κατάργηση του επικίνδυνου διατάγματος «ΟΜΠΑΜΑ».

Το διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις 9 Μάρτη 2015, ανακηρύσσει την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας ως «ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» και επέβαλε κυρώσεις κατά κυβερνητικών στελεχών, με το πρόσχημα της «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αυτή η προκλητική επιθετική κίνηση έχει προκαλέσει την αντίδραση λαϊκών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο -στην καμπάνια συμμετέχουν και οι λαϊκές οργανώσεις της χώρας μας- και ήδη οι υπογραφές που απαιτούν την κατάργηση του διατάγματος ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια στη Βενεζουέλα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Στη διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης συμμετέχουν ακόμα η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ), η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαίων (ΠΟΔΝ).


ΣΥΝΟΔΟΣ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Διαπίστωση των διαφορετικών προσεγγίσεων και ευχολόγιο περί ισοτιμίας

Στο περιθώριο της Συνόδου έγινε και η συνάντηση των Προέδρων Ρ. Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα

Από την «ιστορική» συνάντηση των Προέδρων Κούβας και ΗΠΑ
Από την «ιστορική» συνάντηση των Προέδρων Κούβας και ΗΠΑ
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.--

Το περασμένο Σάββατο ολοκληρώθηκε στην Πόλη του Παναμά η 7η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής, για πρώτη φορά με τη συμμετοχή της Κούβας, που είχε αποκλειστεί αμέσως μετά τη νίκη της Επανάστασης από την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών, όπου κυριαρχούσε η γνώμη των ΗΠΑ. Η Σύνοδος αυτή καθαυτή, με το σύνθημα - ευχολόγιο «Πρόοδος με ισοτιμία: Η πρόκληση της συνεργασίας στην Αμερική», η οποία χαρακτηρίζεται από τα διεθνή ΜΜΕ ιστορική, κατέγραψε το συσχετισμό δύναμης που υπάρχει σήμερα στην αμερικανική ήπειρο των 35 κρατών που εκπροσωπήθηκαν, με τις διαφορετικές προσεγγίσεις και συμμαχίες υπέρ ή κατά του ισχυρού «παίχτη» της περιοχής που είναι οι ΗΠΑ. Επίσης, η Σύνοδος χαρακτηρίστηκε από τη συνάντηση μιας ώρας του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και του Προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, που έρχεται λίγο καιρό μετά τις 17 Δεκέμβρη 2014, οπότε εγκαινιάστηκε μια περίοδος διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών για την εξομάλυνση των διπλωματικών διμερών σχέσεων. Βεβαίως, από την πλευρά των ΗΠΑ η νέα προσέγγιση αποτελεί τη διαφορετική τακτική με τον ίδιο σκοπό: Να χτυπηθούν οι κατακτήσεις και τα επιτεύγματα που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό και το παράδειγμα που δίνει.

Στις διήμερες εργασίες ξεχώρισαν η ομιλία του Κουβανού ηγέτη Ραούλ Κάστρο που αναφέρθηκε στην μακρά ιστορία της χώρας του και την επιθετική πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού εναντίον της, που όπως είπε «κληρονόμησε ο σημερινός Πρόεδρος, χωρίς να είναι υπεύθυνος», ενώ τον χαρακτήρισε «ειλικρινή και τίμιο πολιτικό», λόγω της ταπεινής του καταγωγής και τον κάλεσε να κάνει περισσότερα βήματα για «φυσιολογικές πολιτισμένες διμερείς σχέσεις, αναγνωρίζοντας ότι πάντα θα υπάρχουν διαφορές».

Και ο Ομπάμα ήταν γενικά χαμηλών τόνων, λέγοντας ότι πρέπει να ξεπεραστούν λάθη του παρελθόντος, ενώ έκανε αναφορά εν είδει ...ευχολογίου για «πρακτική» αμοιβαία συνεργασία όλων με όλους σε ένα ...δήθεν αγγελικό κόσμο που «η οικονομία της αγοράς θα φροντίζει για τη γενική ευημερία των πολιτών». Λες και ο καπιταλισμός στο στάδιο του ιμπεριαλισμού, που κατασφάζει λαούς για τα μερίδια των αγορών, θα γίνει ξαφνικά ...δίκαιος και ανθρωπιστής. Επίσης, ξεχώρισε η ομιλία του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που κάλεσε ανοιχτά τον Αμερικανό Πρόεδρο να σταματήσει την επιθετική πολιτική και να υπάρξει «αμοιβαία επωφελής συνεργασία».

Στήριξη σε Κούβα και Βενεζουέλα από τη Σύνοδο των Λαϊκών Οργανώσεων

Η Σύνοδος δεν κατέληξε σε κάποια κοινή διακήρυξη, σε αντίθεση με τη λεγόμενη Σύνοδο των Λαϊκών Οργανώσεων, με συμμετοχή 3.500 εκπροσώπων συνδικάτων, μαζικών οργανώσεων, οργανώσεων νεολαίας που στη δική της διακήρυξη υπογράμμισε την ανάγκη της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, την ανάγκη για άμεση άρση του πολύπλευρου αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, για διαγραφή της χώρας από τον κατάλογο χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, την καταδίκη του προκλητικού διατάγματος του Προέδρου Ομπάμα να χαρακτηρίσει τη Βενεζουέλα και την κυβέρνησή της ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Ακόμα διατυπώθηκε η απαίτηση να φύγουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της Συνόδου των Λαϊκών Οργανώσεων ήταν και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εκπροσώπων καταδίκασε την ενέργεια της διοργανώτριας χώρας, του Παναμά, να εμφανίσει ως «αντιπροσωπεία της κοινωνίας των πολιτών» και μισθοφόρους όπως ο Φέλιξ Ροντρίγκες Μεντιγκουτία, αποδεδειγμένα πρώην πράκτορας της CIA (ζει στο Μαϊάμι) που έχει στο ενεργητικό του συμμετοχή στην εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, συμμετοχή στην ομάδα που δολοφόνησε τον θρυλικό επαναστάτη Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία το 1968, όταν είχε τραυματιστεί και αιχμαλωτιστεί από το στρατό, επίσης συμμετοχή σε εγκλήματα δικτατοριών της ηπείρου κατά των λαών. Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του, η κουβανική αντιπροσωπεία προέβη σε καταγγελία, απαίτησε την απομάκρυνσή του, πράγμα που πέτυχε έχοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας των κινημάτων.

Συνάντηση Ομπάμα - Κάστρο

Η συνάντηση του ηγέτη της Κούβας, Ρ. Κάστρο, και του Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, η πρώτη ηγετών των δύο χωρών μετά το 1956, δηλαδή πριν την Επανάσταση, χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές «αποδοτική και ειλικρινής», όπως και η συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, αντίστοιχα, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια και Τζον Κέρι, που προηγήθηκε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε πολύ διαφορετικά οράματα για τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Και ήμουν πολύ ευθύς μαζί του, του είπα ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να μιλάμε για ζητήματα όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία των συναθροίσεων και η ελευθερία του Τύπου». Επίσης, σημείωσε πως είπε στον Κουβανό ομόλογό του ότι οι χώρες τους μπορούν να τερματίσουν τον ανταγωνισμό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Αργά το βράδυ χθες έγινε γνωστό ότι ο Ομπάμα, κάλεσε το Κονγκρέσο, να εξετάσει την αφαίρεση της Κούβας από την λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, όπως είχε διαφανεί από την Σύνοδο στον Παναμά.

Ο ηγέτης της Κούβας στις δηλώσεις του σημείωσε: «είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε για τα πάντα, αλλά χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί, πολύ υπομονετικοί. Σε ορισμένα πράγματα θα συμφωνήσουμε, σε άλλα θα διαφωνήσουμε», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζονται αυταπάτες».


ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Γενική απεργία σήμερα ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα

Μήνυμα αλληλεγγύης στην εργατική τάξη από το ΠΑΜΕ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Γενική απεργία πραγματοποιείται σήμερα σε όλη τη Βραζιλία, όπου οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων αντιδρούν στην προώθηση του λεγόμενου νόμου 4300/2004, που διευρύνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους μέσω δουλεμπορικών γραφείων και εργολάβων σε όλους τομείς της οικονομίας. Το αντεργατικό έκτρωμα που αναμενόταν να εγκριθεί στην τελική του μορφή χτες το βράδυ, προωθούν ορισμένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της «αριστερής κυβέρνησης» της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος (PT), από όπου προέρχεται η Ρουσέφ και το ΚΚ της Βραζιλίας (PCdoB), που στηρίζει γενικά την αστική κυβέρνηση, είχαν δηλώσει ότι θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο, όπως είχαν κάνει επί της αρχής, αν και ένας βουλευτής του ΚΚ της Βραζιλίας υπερψήφισε. Ο νόμος, εισηγητής του οποίου είναι ο βιομήχανος σύμμαχος της Ρουσέφ Σάντρο Μάμπελ του PMDB (Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας) κάνει πιο φτηνή την εργατική δύναμη, ώστε τα βραζιλιάνικα μονοπώλια να «ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητά τους» και τα κέρδη των καπιταλιστών, ενώ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο αντιλαϊκό μπαράζ που προετοιμάζεται στο όνομα της λεγόμενης «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Βραζιλίας και σε μήνυμά του σημειώνει: «Η διεθνής πείρα δείχνει ότι τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα που ονομάζονται εταιρείες ενοικίασης, η ανάθεση έργων σε εργολάβους αξιοποιείται παγκοσμίως από τους καπιταλιστές για τη διάσπαση των εργαζομένων, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, για τη μείωση των μισθών και το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση. Είναι ψέμα ότι το outsourcing θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας. Στην Ελλάδα, η εφαρμογή όλων των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, οι μειώσεις στους μισθούς και η κυριαρχία της ενοικιαζόμενης εργασίας συνοδεύτηκε από εκτίναξη της ανεργίας στο 30%, ενώ παράλληλα και αυτοί που δουλεύουν εργάζονται σε 4ωρα και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με μισούς μισθούς, μισή ζωή. Το outsourcing είναι ακόμα ένα μέσο για την κατάργηση της σταθερής δουλειάς και αποφέρει αμύθητα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ καταδικάζει τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η μόνη ταξική απάντηση σε αυτήν τη σύγχρονη μορφή σκλαβιάς είναι ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Αγώνας για την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και του outsourcing. Αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις που καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διαχωρισμούς.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στην εργατική τάξη της Βραζιλίας και στις οργανώσεις - μέλη της ΠΣΟ στη Γενική Απεργία της 15ης Απρίλη».

Στην κινητοποίηση καλούν οι 5 συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, ανάμεσά τους και η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βραζιλίας (CTB), που ανήκει στη δύναμη της ταξικής Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που βάζει ζήτημα κατάργησης της αντιδραστικής νομοθεσίας στην πράξη με κλιμάκωση των εργατικών αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ