Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Γενική απεργία σήμερα ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα

Μήνυμα αλληλεγγύης στην εργατική τάξη από το ΠΑΜΕ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Γενική απεργία πραγματοποιείται σήμερα σε όλη τη Βραζιλία, όπου οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων αντιδρούν στην προώθηση του λεγόμενου νόμου 4300/2004, που διευρύνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους μέσω δουλεμπορικών γραφείων και εργολάβων σε όλους τομείς της οικονομίας. Το αντεργατικό έκτρωμα που αναμενόταν να εγκριθεί στην τελική του μορφή χτες το βράδυ, προωθούν ορισμένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της «αριστερής κυβέρνησης» της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος (PT), από όπου προέρχεται η Ρουσέφ και το ΚΚ της Βραζιλίας (PCdoB), που στηρίζει γενικά την αστική κυβέρνηση, είχαν δηλώσει ότι θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο, όπως είχαν κάνει επί της αρχής, αν και ένας βουλευτής του ΚΚ της Βραζιλίας υπερψήφισε. Ο νόμος, εισηγητής του οποίου είναι ο βιομήχανος σύμμαχος της Ρουσέφ Σάντρο Μάμπελ του PMDB (Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας) κάνει πιο φτηνή την εργατική δύναμη, ώστε τα βραζιλιάνικα μονοπώλια να «ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητά τους» και τα κέρδη των καπιταλιστών, ενώ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο αντιλαϊκό μπαράζ που προετοιμάζεται στο όνομα της λεγόμενης «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Βραζιλίας και σε μήνυμά του σημειώνει: «Η διεθνής πείρα δείχνει ότι τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα που ονομάζονται εταιρείες ενοικίασης, η ανάθεση έργων σε εργολάβους αξιοποιείται παγκοσμίως από τους καπιταλιστές για τη διάσπαση των εργαζομένων, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, για τη μείωση των μισθών και το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση. Είναι ψέμα ότι το outsourcing θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας. Στην Ελλάδα, η εφαρμογή όλων των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, οι μειώσεις στους μισθούς και η κυριαρχία της ενοικιαζόμενης εργασίας συνοδεύτηκε από εκτίναξη της ανεργίας στο 30%, ενώ παράλληλα και αυτοί που δουλεύουν εργάζονται σε 4ωρα και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με μισούς μισθούς, μισή ζωή. Το outsourcing είναι ακόμα ένα μέσο για την κατάργηση της σταθερής δουλειάς και αποφέρει αμύθητα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ καταδικάζει τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η μόνη ταξική απάντηση σε αυτήν τη σύγχρονη μορφή σκλαβιάς είναι ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Αγώνας για την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και του outsourcing. Αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις που καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διαχωρισμούς.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στην εργατική τάξη της Βραζιλίας και στις οργανώσεις - μέλη της ΠΣΟ στη Γενική Απεργία της 15ης Απρίλη».

Στην κινητοποίηση καλούν οι 5 συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, ανάμεσά τους και η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βραζιλίας (CTB), που ανήκει στη δύναμη της ταξικής Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που βάζει ζήτημα κατάργησης της αντιδραστικής νομοθεσίας στην πράξη με κλιμάκωση των εργατικών αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ