Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προχωράει πώληση «S-300» στο Ιράν

Αντιδράσεις από ΗΠΑ, Ισραήλ και Γερμανία

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τις έντονες αντιδράσεις ΗΠΑ, Ισραήλ και Γερμανίας προκάλεσε η απόφαση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να άρει, με προεδρικό διάταγμα, στις 13/4, τις κυρώσεις που είχε επιβάλει το 2010 ο τότε προκάτοχός του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για την πώληση ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S-300» στο Ιράν, στο πλαίσιο πιέσεων διεθνούς διαπραγμάτευσης για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η άρση απαγόρευσης στην πώληση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων στο Ιράν, που είχε κλειστεί με διμερή συμφωνία το 2007 έναντι 800.000.000 δολαρίων, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης και την εφαρμογή συμφωνίας ανταλλαγής ιρανικού πετρελαίου έναντι ρωσικών προϊόντων με την Τεχεράνη. Ο Πεσκόφ εξήγησε ότι η υπογραφή σχετικού ρωσικού προεδρικού διατάγματος ήταν μεταξύ άλλων συνέπεια της προκαταρκτικής συμφωνίας που επήλθε στις 2/4/15 στη Λοζάνη της Ελβετίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα «S-300» αναμένεται, εκτός απροόπτου, να παραδοθούν στο Ιράν εντός του 2015, δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και Interfax ο γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχάνι.

Αμέσως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εξέφρασε ανησυχίες προς τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, για την άρση της απαγόρευσης πώλησης των «S-300» στο Ιράν. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τάχθηκε εναντίον της απόφασης της Ρωσίας να παραδώσει στο Ιράν τους «S-300» λέγοντας σε δημοσιογράφους: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας... Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ανταμοιβές στο στάδιο αυτό».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντέδρασε πιο έντονα. Πρώτα από όλα επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο εκφράζοντας την «απογοήτευση» της κυβέρνησής του και υποστήριξε ότι αυτό «θα αυξήσει την επιθετικότητα του Ιράν στην περιοχή» και «θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή». Ο Πούτιν από την πλευρά του υποστήριξε ότι τα αντιπυραυλικά συστήματα «S-300» είναι αμιγώς αμυντικά και όχι επιθετικά και ότι ως εκ τούτου δεν συνιστούν απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ ή άλλης χώρας.

Τέλος, χτες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την Ισπανία όπου βρέθηκε, εξέφρασε την απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε «μη αναστρέψιμα βήματα» προκειμένου να διευθετήσει το ζήτημα με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εφόσον παράλληλα πάρουν παρόμοια μέτρα οι άλλοι εταίροι στη διεθνή διαπραγμάτευση. Ο ίδιος ανήγγειλε ότι ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει στις 21 τρέχοντος μηνός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ