Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ενδοαστικές κόντρες πρώην Ουτσεκάδων

Στο φόντο της προβοκατόρικης δήλωσης του Αλβανού πρωθυπουργού για ένωση με την Αλβανία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Με καζάνι που σιγοβράζει μοιάζει τις τελευταίες μέρες το Κοσσυφοπέδιο, αφενός λόγω της σοβαρής, μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης που πλήττει το προτεκτοράτο των ΕΕ και ΝΑΤΟ, των συνεχιζόμενων επεισοδίων βίας κυρίως κατά της σερβικής κοινότητας έπειτα και από την πρόσφατη, προβοκατόρικη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα περί «ένωσης του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία ή με τον κλασικό τρόπο, είτε εντός ΕΕ». Οι δηλώσεις αυτές ανασκαλεύουν τις θεωρίες περί «μεγάλης Αλβανίας» και προμηνύουν νέα δεινά για τους λαούς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δε λείπουν και οι επιθέσεις εναντίον Σέρβων. Την Μ. Πέμπτη ένας 17χρονος Σέρβος τραυματίστηκε σοβαρά, όταν δέχτηκε στο στήθος μαχαιριά από Αλβανούς ληστές στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Τη Δευτέρα, άλλοι δύο νεαροί Σέρβοι ηλικίας περίπου 20 ετών τραυματίστηκαν από ρίψη πυρών στην ίδια πόλη. Σε άλλο μεμονωμένο επεισόδιο, άγνωστοι δράστες άνοιξαν πυρ κατά περιπολικού της αστυνομίας που ήταν σταθμευμένο έξω από το Κέντρο Υγείας επίσης στη βόρεια Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με αποτέλεσμα υλικές ζημιές.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της ζωής στο προτεκτοράτο, οδηγούν και σε κόντρες μεταξύ πρώην Ουτσεκάδων. Χτες, τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα των Κοσσοβάρων Αλβανών ανήγγειλαν την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής το ερχόμενο Σάββατο (18 του μήνα) στην Πρίστινα.

Την απόφαση για συμμετοχή στη διαδήλωση πήραν στη διάρκεια συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα στην Πρίστινα ο ηγέτης της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου» Ραμούς Χαραντινάι, ο πρόεδρος του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Βισάρ Ιμέρι και ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για το Κόσοβο» Φατμίρ Λιμάι. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στη διοργάνωση αντικυβερνητικής διαδήλωσης επικαλούμενοι ως αιτίες τις πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, το ζήτημα «κατάληψης» του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTK και την υπό συγκρότηση Ενωση Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ