Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΤΙΚΑΝΟ
Ανακλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ. - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι αναφορές του πάπα Φραγκίσκου στη γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία χαρακτήρισε ως μία από τις «τρεις ανήκουστες τραγωδίες» που έζησε η ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα. Ο πάπας αναφέρθηκε σε αυτή, μιλώντας την Κυριακή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου είπε: «Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως "η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα", έπληξε το λαό σας των Αρμενίων». Ο πάπας είπε ακόμα πως φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το «μαρτύριο» αυτό και ότι «και σήμερα ζούμε ένα είδος γενοκτονίας, εξαιτίας της γενικευμένης και μαζικής αδιαφορίας», αναφερόμενος και στις διώξεις που αντιμετωπίζουν χριστιανικοί πληθυσμοί σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, όπου αλωνίζουν οργανώσεις που έθρεψαν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, όπως το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ). Βεβαίως, οι αναφορές του πάπα καμία σύνδεση δεν έκαναν με το πώς η δολοφονική δράση των «τζιχαντιστών» είναι αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των σχεδιασμών για το μοίρασμα αγορών και πρώτων υλών (έτσι και το ΙΚ «γεννήθηκε» ως μοχλός για αυτά τα σχέδια). Ισα - ίσα. Τέτοιες δηλώσεις φαίνεται ότι όσο περνά ο καιρός, γίνονται «βούτυρο στο ψωμί» προετοιμασιών και για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στο όνομα της «προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών». Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι ο πάπας χαρακτήρισε «τραγωδίες του αιώνα» και «εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός», επιβεβαιώνοντας πόσο εντατικά δουλεύουν οι μηχανισμοί αντιδραστικής προπαγάνδας των αστικών επιτελείων διεθνώς...!

Από τη μεριά της, η Αγκυρα αντέδρασε έντονα στην αναφορά σε «γενοκτονία» των Αρμενίων (κάτι που εξακολουθεί να αμφισβητεί), με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να δηλώνει ότι «η ανάγνωση αυτών των οδυνηρών γεγονότων κατά μεροληπτικό τρόπο είναι ανάρμοστο εκ μέρους του πάπα και της αρχής που εκπροσωπεί». Ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του πάπα δε βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του υπέρ της συμφιλίωσης (σ.σ. χριστιανών και μουσουλμάνων), κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε στην Τουρκία το Νοέμβρη.

Χτες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «θέλω να προειδοποιήσω τον πάπα να μην επαναλάβει αυτό το λάθος».

Οι τουρκικές αρχές κάλεσαν τον πρέσβη του Βατικανό στην Αγκυρα, Αντόνιο Λουτσιμπέλλο, για να εκφράσουν την «απογοήτευσή τους», σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Λουτσιμπέλλο, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε τον πρέσβη της χώρας Μεχμέτ Πατσάσι από το Βατικανό για διαβουλεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ