Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Ανάκτηση εδαφών» βλέπει ο Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την εκτίμηση ότι οι τζιχαντιστές έχασαν το 1/4 των εδαφών που κατέλαβαν το περασμένο καλοκαίρι εξαιτίας επιχειρήσεων που έκαναν τους τελευταίους μήνες οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σε συνεργασία με τον υπό αμερικανικής ηγεσίας συνασπισμό έκανε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υποδεχόμενος τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι στο Λευκό Οίκο.

Επίσης, ο Ομπάμα επιχείρησε να προβάλει το δήθεν «ανθρωπιστικό» ενδιαφέρον του για τους χιλιάδες αμάχους που έχουν πέσει θύματα του πολέμου, ανακοινώνοντας έκτακτη «ανθρωπιστική βοήθεια» περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Εξήρε το έργο του Ιρακινού πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι αφότου ανέλαβε την εξουσία, πριν από περίπου επτά μήνες, οι ιρακινές δυνάμεις εμφανίζονται «καλύτερα εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες».

Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Α. Γουόρεν, κάνοντας ανάλογες εκτιμήσεις για τη θέση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία υποστήριξε ότι εκεί οι ισλαμιστές μισθοφόροι «διατηρούν γενικά τον έλεγχό τους», χάνοντας, αφενός έδαφος γύρω από τη βόρεια συριακή κουρδική πόλη Κομπανί, αλλά αντιθέτως κερδίζοντας έδαφος στα περίχωρα της Δαμασκού και της Χομς, εισβάλλοντας προ ημερών και στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στο Γιαρμούκ.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Τσέχα, Βέρα Γιούροβα, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές που έχουν στρατολογηθεί από το «Ισλαμικό Κράτος» σε Συρία και Ιράκ είναι περίπου 5.000 έως 6.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 1.450 Γάλλων. Εξέφρασε δε το φόβο ότι αυτοί οι αριθμοί «είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υποτιμημένοι» και ότι αυτό που χρειάζεται είναι πρόληψη παρά καταστολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ