Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διπλωματικές κινήσεις και αναζωπύρωση εχθροπραξιών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Παρά τις διπλωματικές κινήσεις, όλα δείχνουν τη συνέχιση της σύγκρουσης και μάλιστα πριν τους εορτασμούς της 70ής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης. Τη Δευτέρα, έγινε η συνάντηση των ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο Βερολίνο, όπου εξετάστηκε η κατάσταση τήρησης της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας της 12ης Φλεβάρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η διαδικασία απόσυρσης των βαρέων όπλων από τη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Πάντως, το τελευταίο 48ωρο, δεν έλειψαν οι μάχες και οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς) για παραβιάσεις της συμφωνίας. Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει το θάνατο 6 Ουκρανών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 12, ενώ οι αρχές των δύο αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών καταγγέλλουν το βομβαρδισμό θέσεων των δυνάμεών τους και με βαρύ πυροβολικό, ακόμα και στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, όπου σκοτώθηκε ένας πολιτοφύλακας και 5 τραυματίστηκαν.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», των ΥΠΕΞ των τεσσάρων χωρών, αν και με σημαντικές αποκλίσεις απόψεων, υπήρξε συμφωνία για την καλύτερη επιτήρηση της εκεχειρίας. Οπως δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, υπήρξε κοινή κατάληξη να δημιουργηθούν επιτροπές εργασίας στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής για το σκοπό αυτό. Αυτές οι επιτροπές πρέπει να ασχοληθούν με «στρατιωτικά ζητήματα, τα ζητήματα ασφάλειας, θέματα σχετικά με την οικονομική ανασυγκρότηση του Ντονμπάς, ανθρωπιστικά θέματα, καθώς και ζητήματα σχετικά με την πολιτική μεταρρύθμιση», δηλαδή με ό,τι στην ουσία προέβλεπε η συμφωνία της 12ης Φλεβάρη. Ουσιαστικά, όμως, τίποτε δεν έχει προχωρήσει, με βασικό λόγο την κωλυσιεργία της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ δήλωσε, επίσης, σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπάρχει «καμία εναλλακτική» πέρα από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ.

Επίσης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που με βάση τη συμφωνία είναι ο υπεύθυνος για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, καταγράφει συχνές παραβιάσεις, ενώ παρατηρητές του στο Σιροκίνο, κοντά στη Μαριούπολη, αναφέρουν ότι για την «αναζωπύρωση των συγκρούσεων» ευθύνεται ο στρατός της Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ