Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικές ετοιμασίες για τα νέα αντιλαϊκά «παζάρια»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σύντομες εξελίξεις στο Κυπριακό προμηνύουν δηλώσεις που γίνονται εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ενώ κορυφώνονται τα «παζάρια» μεταξύ διαφόρων κέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα (που έχουν προγραμματιστεί για τις 19/4), ο ηγέτης του ψευδοκράτους και ξανά υποψήφιος Ντερβίς Ερογλου έκανε λόγο πάλι για «οδικό χάρτη» «επτά βημάτων» που έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη και προβλέπει λύση μέχρι το τέλος του 2015 ή το αργότερο τον ερχόμενο Φλεβάρη. Σύμφωνα με το «χάρτη», το Σεπτέμβρη θα γίνει πολυμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή και των «εγγυητριών δυνάμεων» και δημοψηφίσματα το Δεκέμβρη, με ένα σχέδιο λύσης που θα καθοριστεί με διαπραγματεύσεις «πάρε-δώσε» μεταξύ των δύο πλευρών. Επιπλέον, ο Ερογλου χαρακτήρισε το Κοινό Ανακοινωθέν που υπογράφτηκε το Φλεβάρη του 2014 (και κάνει λόγο για δύο «συνιστώντα κράτη») ως το σημαντικότερο έγγραφο μετά τις συμφωνίες '77-'79.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η πρόταση απορρίπτεται από το ίδιο το Κοινό Ανακοινωθέν», ενώ υποστήριξε ότι το πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες «εξαρτάται αποκλειστικά αν υπάρχει πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές και τις προτάσεις που θα υποβάλλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την τρίτη φάση των συνομιλιών».

Στο μεταξύ, ο Ν. Αναστασιάδης αναμένεται μεθαύριο Παρασκευή στην Αθήνα, για επαφές που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα αφορούν το Κυπριακό, θέματα οικονομίας και περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αβ. Λίμπερμαν, που βρέθηκε στην Κύπρο, στο πλαίσιο «ιδιωτικής επίσκεψης», ενώ θα ακολουθήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, για να ενισχυθεί η συνεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ