Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο, με προκλητική νομοθεσία, επιβάλλει την ανιστόρητη ταύτιση του σοσιαλισμού με το φασισμό και ποινικοποιεί τη δράση των κομμουνιστών

Οι τραμπούκοι του «Δεξιού Τομέα» που τιμούν τους συνεργάτες των ναζί
Οι τραμπούκοι του «Δεξιού Τομέα» που τιμούν τους συνεργάτες των ναζί
Με συνοπτικές διαδικασίες στις 9 Απρίλη, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας (προϊόν των εκλογών βίας και νοθείας μετά την απροκάλυπτη επέμβαση ΕΕ και ΗΠΑ, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία) ψήφισε μια σειρά νόμων, που προχωράνε στην απαράδεκτη και ανιστόρητη ταύτιση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού με το φασισμό. Η ταύτιση αυτή, βέβαια, είναι επί της ουσίας και η επίσημη γραμμή της ΕΕ που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με αυτήν την αντιδραστική νομοθεσία, διώκεται ποινικά η «δημόσια άρνηση του εγκληματικού χαρακτήρα του κομμουνισμού και του φασισμού, καθώς και η αναπαραγωγή, η μετάδοση και η δημόσια χρήση των συμβόλων τους».

Στόχος η δράση των κομμουνιστών και η ουσιαστική αναγνώριση των φασιστών

Βέβαια, σκοπός της νομοθεσίας είναι να εμπεδωθεί η αντικομμουνιστική τρομοκρατία, να ποινικοποιηθεί η δράση των κομμουνιστών και όσων αγωνιστών αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, οι σημερινοί φασίστες, υμνητές των συνεργατών των ναζί που πολέμησαν τον Κόκκινο Στρατό, όπως ο «Δεξιός Τομέας» αναβαθμίζονται, ο αρχηγός τους Ντμίτρο Γιάρος διορίστηκε πρόσφατα σύμβουλος ασφαλείας στο Υπουργείο Αμυνας, ενώ τα ουκρανικά τάγματα SS, όπως και ο λεγόμενος «ουκρανικός αντάρτικος στρατός» (UPA), που δρούσε ενάντια στη Σοβιετική Ενωση, ανακηρύσσονται σε εθνικούς ήρωες.

Η νέα νομοθεσία αναμένεται να επικυρωθεί και από τον αντιδραστικό Πρόεδρο Ποροσένκο, και όταν μπει σε ισχύ προβλέπεται οι «παραβάτες» να διώκονται με ποινές κάθειρξης έως και δέκα χρόνια. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν τη σημαία και τον Υμνο της ΕΣΣΔ και των ναζί, μνημεία, ακόμη και τοπωνύμια, ονόματα δρόμων ή επιχειρήσεων που αναφέρονται στην σοβιετική εποχή. Ηδη το Σάββατο, στο Χάρκοβο, αντιδραστικά στοιχεία, με τη στήριξη των κυβερνητικών αρχών, αφού παρατηρούσαν αμέτοχες, γκρέμισαν άγαλμα του Λένιν.

Η νέα αυτή προκλητική ενέργεια έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας, της πρόσφατης ανάκρισης στην Υπηρεσία Ασφαλείας του Προέδρου του Πέτρο Σιμονένκο, για «συμμετοχή σε ποινικά αδικήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την υποστήριξη των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και δράσεις που αποσκοπούν στην ανατροπή του συνταγματικού καθεστώτος και ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Επίσης, για την υποτιθέμενη «εκλογή του στο προεδρείο του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας», με αφορμή το γεγονός ότι τα δύο κόμματα συμμετέχουν στο λεγόμενο ΚΚ της Σοβιετικής Ενωσης - Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων, που συσπειρώνει κόμματα από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Το ίδιο το ΚΚ Ουκρανίας κατήγγειλε τη σύλληψη και απαιτεί την απελευθέρωση του Αλεξάντερ Μπόνταρτσουκ, αγωνιστή πρώην μέλους του, που εκδίδει το περιοδικό «Εργατική Τάξη» και διώκεται με το πρόσχημα ότι «παραβιάζει έμμεσα την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας» με την αρθρογραφία του. Το ΚΚ Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα του παράσχει στήριξη και νομική βοήθεια.

Αντιδράσεις από τη Ρωσία

Η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε την ουκρανική ηγεσία ότι «ξαναγράφει την Ιστορία» και χρησιμοποιεί «πραγματικά ολοκληρωτικές μεθόδους». Σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Το Κίεβο χρησιμοποιεί μεθόδους αληθινά ολοκληρωτικές, οι οποίες επιτίθενται στην ελευθερία της σκέψης, της γνώμης και της συνείδησης, διχάζει την κοινωνία και προωθεί "μια εθνικιστική ιδεολογία"». Επίσης, προστίθεται ότι «παραβιάζει διεθνείς δεσμεύσεις του, "εξυμνώντας" τους μαχητές του αμφιλεγόμενου Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού (UPA), ο οποίος είχε πολεμήσει εναντίον του Κόκκινου Στρατού και είχε συνεργαστεί με τους ναζί πριν στραφεί εναντίον τους».

«Τοποθετώντας στο ίδιο επίπεδο τους φασίστες επιτιθέμενους και τους στρατιώτες οι οποίοι πολέμησαν το φασισμό (...), οι ουκρανικές αρχές προδίδουν εκατομμύρια βετεράνους» και ταυτόχρονα «προσπαθούν να διαγράψουν τη συλλογική μνήμη εκατομμυρίων Ουκρανών», επισημαίνει η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας. Βεβαίως, και η ρώσικη ηγεσία επιχειρεί να καπηλευτεί την ηρωική προσφορά και συμβολή των σοβιετικών λαών στην νίκη ενάντια στο ναζισμό και να «θάψει» κάθε μνήμη της κοινής σοσιαλιστικής πατρίδας, κάθε κατάκτηση που έφερε ο σοσιαλισμός στα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ