Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχείς σφαγές και επιλεκτικό εμπάργκο

Από χτεσινή διαμαρτυρία Υεμενιτών στο Κάιρο ενάντια στην επέμβαση υπό τη Σαουδική Αραβία
Από χτεσινή διαμαρτυρία Υεμενιτών στο Κάιρο ενάντια στην επέμβαση υπό τη Σαουδική Αραβία
ΣΑΝΑΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Προσπερνώντας σαν «λεπτομέρεια» το αιματοκύλισμα του υεμενίτικου λαού από τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη του (υπό Σαουδικής Αραβίας) 10μελούς συνασπισμού που ισοπεδώνει από τις 26 Μάρτη αστικές και αγροτικές περιοχές της Υεμένης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χτες κατά πλειοψηφία απόφαση για την επιβολή επιλεκτικού εμπάργκο όπλων και την επίσπευση «ειρηνευτικών» συνομιλιών.

Η απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη ψηφίστηκε από τους πρέσβεις 14 χωρών - μελών, ενώ η Ρωσία απείχε της ψηφοφορίας καθώς επιδίωκε διευρυμένο εμπάργκο όπλων που θα αφορούσε όλες τις εμπόλεμες πλευρές.

Μεταξύ άλλων, επιβάλλεται εμπάργκο όπλων στην ηγεσία των Σιιτών Χούτι που έχουν καταλάβει από τον περασμένο Σεπτέμβρη τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά, των βορειοδυτικών και κεντρικών περιοχών της χώρας και καλούνται να σταματήσουν «άμεσα και άνευ όρων» τις εχθροπραξίες. Η απόφαση ζητεί όλες τις πλευρές «να διαπραγματευτούν το συντομότερο για την ταχεία διακοπή» των συγκρούσεων ενώ δεν αναφέρει ούτε λέξη κατά του σαουδαραβικού στρατιωτικού συνασπισμού που σφαγιάζει εδώ και τρεις βδομάδες εκατοντάδες αμάχους την Υεμένη και έχει εκτοπίσει από τις εστίες τους πάνω από 121.000 πολίτες. Παρά το γεγονός ότι το ίδιο 24ωρο ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, Ζεΐντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις απώλειες αμάχων στην Υεμένη, τονίζοντας ότι από τις αεροπορικές επιδρομές έχουν ισοπεδωθεί στην Υεμένη πάνω από 50 δημόσια κτίρια, εκ των οποίων τουλάχιστον οκτώ νοσοκομεία, 17 σχολεία, εργοστάσια, γέφυρες, τζαμιά.

Το ίδιο 24ωρο στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, Ριάντ, ο Σαουδάραβας στρατηγός Αχμεντ Ασίρι, εκπρόσωπος της επιχείρησης «Αποφασιστική Καταιγίδα» στην Υεμένη, εξήρε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι η άσκηση «διπλωματικής και στρατιωτικής πίεσης χρειάζεται για να επιτευχθεί ειρήνη». Απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν στην Υεμένη βρίσκονται ήδη αιγυπτιακά στρατεύματα και εάν ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μετέβη χτες αιφνιδίως στο Κάιρο με αυτόν τον σκοπό.

Μέσα στον κυκεώνα εξελίξεων εκπρόσωπος των τζιχαντιστών της οργάνωσης AQPA («Αλ Κάιντα» Αραβικής Χερσονήσου) υποστήριξε ότι τη Δευτέρα σκοτώθηκε από βόμβες αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη νοτιοανατολική Υεμένη ένα από τα ιδρυτικά ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, ο Ιμπραχίμ αλ Ρουμπάις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ