Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΓΑΛΛΙΑΣ
Συνέχεια αναβάπτισης προς όφελος του κεφαλαίου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα τροφή στη διαδικασία αναπαλαίωσης του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» Γαλλίας συνεχίζει να δίνει η αντιπαράθεση ανάμεσα στη σημερινή πρόεδρο Μαρίν Λεπέν και τον ιδρυτή του κόμματος και πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν. Χτες, ο Λεπέν δήλωσε στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» ότι στις περιφερειακές εκλογές του Δεκέμβρη δε θα είναι υποψήφιος (στη νοτιοανατολική Προβάνς Αλπ Κοτ ντ' Αζούρ, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει). Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η καλύτερη υποψήφια να τον αντικαταστήσει θα ήταν η εγγονή του, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, που είναι ήδη βουλευτής της περιφέρειας Βοκλίζ και ισχυρίστηκε: «Αν πρέπει να θυσιαστώ για το μέλλον του κινήματος, δε θα είμαι εγώ αυτός που θα του προκαλέσει ζημιά...».

Την περασμένη εβδομάδα, η Μαρίν Λεπέν είχε χαρακτηρίσει τη στάση του Ζαν Μαρί «πολιτική αυτοκτονία» (μετά από νέες προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο πατέρας της), αναδεικνύοντας ότι η «ρήξη» της σημερινής ηγεσίας με τον ιδρυτή του κόμματος αφορά μόνο το πώς το «Εθνικό Μέτωπο» θα διατηρήσει υψηλά ποσοστά έναντι των άλλων διεκδικητών της αστικής εξουσίας και την ικανότητα να εγκλωβίζει λαϊκά στρώματα, συμβάλλοντας στην υποταγή τους.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση της Λεπέν να κινήσει πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του πατέρα της, καλώντας τον «να επιδείξει σωφροσύνη, να αναλάβει την ευθύνη για το πρόβλημα που προκάλεσε ο ίδιος και πιθανόν να αναστείλει κάθε πολιτική του δραστηριότητα». Από τη μεριά του, ο Λεπέν είπε: «Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου προφανώς και ίσως επιτεθώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ