ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΙΝΔΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΥΣΗ
Αναζήτηση νέων επενδυτών και «εταίρων» σε βάρος των λαών

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΤΤΑΒΑ.--

Την προσπάθεια της ινδικής πλουτοκρατίας να ενισχύσει τη θέση της διεθνώς, στο οικονομικό αλλά όχι μόνο πεδίο, αποτυπώνει η πολυήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στη Δύση. Χτες, Τετάρτη, ο Μόντι έφτασε στον Καναδά, αφού νωρίτερα είχε βρεθεί σε Γαλλία και Γερμανία.

Η επίσκεψη στον Καναδά ήταν η πρώτη Ινδού ηγέτη στη συγκεκριμένη χώρα μετά από 42 χρόνια και ο καναδικός Τύπος επικέντρωνε στο ρόλο που η τεράστια ινδική αγορά μπορεί να διαδραματίσει για τις καναδέζικες εξαγωγές.

Στη Γερμανία, ξεχώρισε η έναρξη των εργασιών της βιομηχανικής Εκθεσης στο Ανόβερο που ο Μόντι εγκαινίασε μαζί με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Ο Μόντι χαρακτήρισε τη χώρα του «άγκυρα οικονομικής σταθερότητας, μηχανή ανάπτυξης και δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο». Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μόντι επανέφερε το αίτημα της χώρας του να εξασφαλίσει θέση στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ απευθυνόμενος στα επιτελεία των πολυεθνικών επικαλέστηκε εκτιμήσεις που εμφανίζουν τη χώρα του τη μόνη αναδυόμενη οικονομία με αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, προσπαθώντας να πείσει ότι οι επενδύσεις στη χώρα του θα αποφέρουν σίγουρα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. Στη Γαλλία, ξεχώρισε η υπογραφή για την προμήθεια 36 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Ραφάλ», ως μέρος μιας μεγαλύτερης παραγγελίας που οι δύο χώρες διαπραγματεύονται εδώ και καιρό για την απόκτηση συνολικά 126 πολεμικών αεροσκαφών. Η αξία της παραγγελίας εκτιμάται συνολικά γύρω στα 20 δισ. δολάρια.

Παρίσι και Νέο Δελχί συνυπέγραψαν συνολικά 20 συμφωνίες, που αφορούν μεταξύ άλλων τη συνεργασία σε κλάδους όπως η πυρηνική ενέργεια, η εξερεύνηση του Διαστήματος, οι σιδηροδρομικές μεταφορές.

ΥΕΜΕΝΗ
Πιέσεις για «στρατηγικές ασκήσεις» και χερσαία επέμβαση

ΚΑΪΡΟ - ΡΙΑΝΤ - ΣΑΝΑΑ.--

Την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων ευρείας κλίμακας από αιγυπτιακές, σαουδαραβικές και άλλες αραβικές δυνάμεις στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας μέσα στο επόμενο διάστημα στο πλαίσιο δοκιμών με βάση το σχέδιο συγκρότησης μιας αραβικής κοινής στρατιωτικής δύναμης (γνωστής και σαν «αραβικό ΝΑΤΟ») ανακοίνωσαν κατά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή τους στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας, πρίγκιπας Μοχμάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η Σαουδική Αραβία πιέζει την Αίγυπτο για την αποστολή χερσαίων δυνάμεών της στην Υεμένη, εντούτοις η αιγυπτιακή προεδρία απέφυγε κάθε αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι για το Κάιρο είναι «κόκκινη γραμμή» η ασφάλεια στην περιοχή του Κόλπου και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στην Υεμένη προκαλεί δραματικές συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) σημειώνει ότι ήδη 11.000.000 Υεμενίτες από το σύνολο των 26.000.000 κατοίκων της χώρας υποσιτίζονται γιατί δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ικανές ποσότητες βασικών τροφίμων και ότι άλλα 16.000.000 άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια, ενώ υπάρχει αύξηση τομών σε όλα τα βασικά αγαθά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ιράν υπέβαλε στον ΟΗΕ ένα ειρηνευτικό σχέδιο τεσσάρων σημείων ζητώντας το άμεσο σταμάτημα των σαουδαραβικών βομβαρδισμών κατά των Σιιτών Χούτι. Επιπλέον ο Ριγιάντ Γιασίν, υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης (που στηρίζεται από το δυτικό και αραβικό ιμπεριαλισμό), δήλωσε πως τις επόμενες βδομάδες θα αρχίσει η «πολιτική διαδικασία ειρηνευτικού διαλόγου» για το μέλλον της Υεμένης στη Ριάντ της Σ. Αραβίας υπό την αιγίδα του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου».

Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μιλώντας από την Πορτογαλία όπου βρέθηκε χτες, σημείωσε ότι η έναρξη πολιτικής ειρηνευτικής διαδικασίας για την Υεμένη είναι εφικτή μόνο σε ένα, όπως είπε, «νομότυπο πλαίσιο» και ότι όποιες άλλες συνομιλίες προωθούνται από άλλους «είναι μη ρεαλιστικές και απαράδεκτες». Σημείωσε ότι η χώρα του έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με δύο εκ των ισχυρών συμμάχων της Σ. Αραβίας, την Τουρκία και το Πακιστάν, και το Ομάν που ήταν η μόνη χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που απέχει από τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η όξυνση του ανταγωνισμού των μονοπωλίων στο χώρο του ΙΝΤΕΡΝΕΤ και της τεχνολογίας αντανακλάται στη χτεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ να ξεκινήσει έρευνα για «παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας» έναντι της Google, όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων Android και «την πιθανή κυρίαρχη θέση που έχει κατακτήσει στις αγορές υπηρεσιών διαδικτυακής αναζήτησης».

ΜΟΣΧΑ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων ROSATOM υπέγραψε χτες συμφωνία με τις νιγηριανές αρχές για τη δημιουργία τεσσάρων πυρηνικών σταθμών στη Νιγηρία συνολικού κόστους άνω των 80 δισ. δολαρίων, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος 4.800 ΜW ως το 2035, ώστε να εξασφαλιστεί ο τερματισμός των πολύωρων προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση εκατομμυρίων νοικοκυριών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μια πιθανή, άγνωστη μέχρι σήμερα παρενέργεια της παρακεταμόλης, που φαίνεται πως εκτός από τον πόνο καταστέλλει και τις συναισθηματικές αντιδράσεις, φαίνεται πως ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychological Science» και την οποία δημοσιοποίησε χτες η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν χτες στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης 29 Παλαιστινίους, με την υποψία ότι ανήκουν στην ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του θα παραβλέψει την τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σφαγή των Αρμενίων το 2015 και φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «ό,τι απόφαση κι αν λάβουν, θα μπει από το ένα αφτί και θα βγει από το άλλο». Στο μεταξύ, αναλυτές εκτιμούν ότι το κυβερνών AKP θα έχει πτώση 1% - 8% στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη.

Στις ΗΠΑ ο Ιρακινός πρωθυπουργός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, συνεχίζοντας χτες για δεύτερη μέρα τις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον με σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, έθεσε ως προτεραιότητα των επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού όχι την άμεση ανακατάληψη της βόρειας ιρακινής πόλης Μοσούλης, αλλά τον πλήρη έλεγχο της στρατηγικής πόλης Μπαϊτζί που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας και της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται ή πολιορκείται εδώ και πολλούς μήνες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Λίγο πριν τη χτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Αστον Κάρτερ στο Πεντάγωνο, ο Αμπάντι είπε στους δημοσιογράφους ότι η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης δεν πρόκειται να αρχίσει πριν την έναρξη του μήνα του Ραμαζανιού, στα μέσα Ιούνη. Πρόσθεσε πως το Ιράκ έχει άμεση ανάγκη από «διεθνή υποστήριξη» και ότι ο στρατός έχει μεγάλες ανάγκες κυρίως σε άρματα μάχης. Ερωτηθείς για τη συνεισφορά του Ιράν στην πρόσφατη επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ, απάντησε πως υπήρξε σημαντική και κρίσιμη «ιδιαίτερα κατά την τωρινή συγκυρία». Εξήγησε πως στο Ιράκ βρίσκονται συνολικά μόλις 110 Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, ενώ αντίστοιχα οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές, σύμβουλοι και δυνάμεις ασφαλείας ξεπερνούν τις 3.000.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε... επιφυλακή το «Μπαρμπαρός»;

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την είδηση ότι «η Τουρκία ανανέωσε για δεύτερη φορά τη NAVTEX, μέχρι και τη 14η Μάη, ώστε το πλοίο (σ.σ.: το "Μπαρμπαρός") να παραμένει μεταξύ Μερσίνας και της περιοχής μέχρι τον κόλπο της Αλεξανδρέττας» μετέδωσαν χτες τα κυπριακά ΜΜΕ. Η περιοχή αυτή βρίσκεται κοντά στις βόρειες ακτές του νησιού, ανάμεσα στην τουρκική ακτογραμμή και τα Κατεχόμενα.

Ο «Φιλελεύθερος» επικαλέστηκε «πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος δεν αποκλείεται να κινηθεί δυτικά της Κύπρου, στη «μέση γραμμή» που η Τουρκία συνεχίζει να θεωρεί πως έχει με την Αίγυπτο. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ αναμένεται η επανέναρξη (μέσα στο Μάη μάλλον) των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν στην προετοιμασία μιας ακόμα διχοτομικής «λύσης», που θα προσφέρει νέα τροφή στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αλλά και συμβιβασμούς στην περιοχή.

Στην Ελλάδα εξάλλου θα βρίσκεται αύριο για επίσημες συναντήσεις ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης.

ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - B. ΑΦΡΙΚΗ
Εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η φτώχεια δεν επηρεάζει δυσμενώς μόνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή, αλλά μειώνει σημαντικά τις ελπίδες των νέων γενιών για μία καλύτερη ζωή καθώς αποδεικνύεται πως είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που απομακρύνουν τα παιδιά από τις δύο βασικές βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Στοιχεία της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για την Εκπαίδευση σε 20 χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αναφέρουν πως τουλάχιστον 21.000.000 παιδιά είναι εκτός σχολείου ή απειλούνται να βρεθούν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Βεβαίως, η φτώχεια είναι αποτέλεσμα πρωτίστως των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των συγκρούσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ