ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

Εντείνονται οι προετοιμασίες των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν μαζικά, μαχητικά και αποφασιστικά μέρος στην απεργία της 1ης Μάη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σ' όλη τη χώρα. Στην Αττική η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί.

Ηδη, μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεδριάζουν για να κηρύξουν απεργία και για να σχεδιάσουν τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Μεταξύ άλλων, απεργία κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στις κατά τόπους συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Επίσης, σε συνεδρίασή του, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία και να διοργανώσει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία, και όχι να αφήσει να εκφυλίζεται ως μια αργία, «μέρα των λουλουδιών», που και φέτος θα επιχειρήσουν διάφοροι να περάσουν, όπως ο Δήμος Λάρισας, που συνεχίζει στα χνάρια της προηγούμενης δημοτικής αρχής το πανηγύρι στην εξοχή.

Αποφάσισε, επίσης, μία ώρα στάση εργασίας την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Απρίλη, προκειμένου να αξιοποιηθούν από τα σωματεία για εκδηλώσεις σε τόπους δουλειάς. Το ΕΚ Λάρισας σχεδιάζει ακόμα τις εξής εκδηλώσεις:

  • Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Απρίλη, από 4 έως 10 μ.μ., ποδοσφαιρικούς αγώνες σε γήπεδα 5Χ5 με ομάδες που θα φτιάξουν τα σωματεία, εργαζόμενοι από διάφορους χώρους δουλειάς και σχολές μαθητείας, ΕΠΑΣ, κ.λπ.
  • Την Πέμπτη 30 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., προβολή ταινίας στα γραφεία του.

Για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας και των άλλων εκδηλώσεων, το ΕΚ Λάρισας οργανώνει σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων της δύναμής του, σήμερα, Πέμπτη 16 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσά του.

Σύσκεψη για την 1η Μάη διοργανώνουν ακόμα η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, το Σάββατο 25 Απρίλη, στις 10 π.μ., στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος).

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
«Μαγειρέματα» κυβέρνησης - εργοδοτών στις πλάτες των εργαζομένων

Ακόμα και από τα ελάχιστα που υποσχέθηκε προεκλογικά υποχωρεί η κυβέρνηση, με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των συνδικάτων έξω από το υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των συνδικάτων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Βήμα το βήμα, με «όχημα» τον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», η κυβέρνηση αρχίζει «να ξηλώνει το πουλόβερ» ακόμα και των ελάχιστων που εξήγγειλε προεκλογικά για τους εργαζόμενους, όπως η επαναφορά του κατώτερου μισθού με νόμο στα 751 ευρώ και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο καθεστώς που υπήρχε πριν από τις αντεργατικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων.

Ετσι, χτες, στην «τριμερή συνάντηση» που συγκάλεσε το υπουργείο Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, έγινε φανερό ότι μεθοδικά και σταθερά η κυβέρνηση υποχωρεί από τις αρχικές της υποσχέσεις και παράλληλα δίνει απλόχερα το βήμα στους εργοδοτικούς φορείς για να προβάλουν τις απαράδεκτες αξιώσεις τους, πίσω από τις οποίες οχυρώνεται και η ίδια.

Τι γίνεται με τις «ωριμάνσεις»;

Αφού, λοιπόν, η κυβέρνηση εγκατέλειψε την υπόσχεσή της για άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού με νόμο στα 751 ευρώ και ολόκληρου του πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, μετά τη χτεσινή τριμερή συνάντηση, πηγές του υπουργείου Εργασίας άφηναν να εννοηθεί ότι σε αυτή τη «σταδιακή» και «κουτσή» επαναφορά δεν θα περιέχονται οι ωριμάνσεις (τριετίες, πενταετίες, επιδόματα πολυετίας) και ότι το ζήτημα αυτό θα είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων!

Σημειώνεται ότι μετά το «πάγωμα» των ωριμάνσεων που επιβλήθηκε με την ΠΥΣ 6/2012, αυτοί που αμείβονταν με την ΕΓΣΣΕ, αλλά και οι υπόλοιποι, που ο μισθός τους καθοριζόταν από κλαδικές συμβάσεις, έχουν ήδη χάσει μία τριετία, το χρόνο δηλαδή που έχει μεσολαβήσει από το Φλεβάρη του 2012 μέχρι σήμερα.

Τώρα, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να νομοθετήσει ότι με την ψήφιση του νόμου θα αρχίσει να ξαναμετράει ο χρόνος προϋπηρεσίας του κάθε εργαζόμενου. Αντίθετα, παραπέμπει το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων. Αυτό σημαίνει ότι αν η εργοδοτική πλευρά δεν δεχτεί να μετρά ο χρόνος που θα διανυθεί από εδώ και πέρα ως προϋπηρεσία, τότε το «πάγωμα» που επιβλήθηκε με την ΠΥΣ θα συνεχίσει να υφίσταται.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε το δήθεν «ξεπάγωμα» των ωριμάνσεων που υπόσχεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση, είναι «μια τρύπα στο νερό», αφού δεν φέρνει κανένα πρακτικό αντίκρισμα στο μισθό του εργαζόμενου.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, σε δήλωσή του, κάνει καθαρό ότι «το σχετικό Σχέδιο Νόμου αναμένεται να διαμορφωθεί στην τελική μορφή του τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης, το Σχέδιο Νόμου θα αποσταλεί στην ΟΚΕ (σ.σ. τη Δευτέρα) για γνωμοδότηση και στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μέχρι τώρα «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης, με τις απανωτές διαρροές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα «σχέδια νόμου» που εμφανίστηκαν, δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Οτι η επαναφορά του κατώτερου μισθού, αλλά και συνολικά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις Συμβάσεις, βρίσκεται στις μυλόπετρες των «διαβουλεύσεων» με τους «κοινωνικούς εταίρους», στους οποίους άλλωστε η κυβέρνηση υποσχέθηκε «ισοδύναμα» μέτρα προκειμένου να αποδεχτούν τυχόν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Οι αξιώσεις της εργοδοσίας

Σε κάθε περίπτωση, αν και όταν το νομοθέτημα φτάσει στη Βουλή, θα έχει τη σφραγίδα των συνεννοήσεων με τους εργοδότες, χωρίς να τίθεται και η παράμετρος της διαπραγμάτευσης που γίνεται με τους λεγόμενους «θεσμούς». Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, αλλά και από τις θέσεις που διατύπωσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Ετσι, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κ. Μπίτσιος, αφού νουθετεί το υπουργείο Εργασίας με προτροπές όπως «περιμένουμε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και υιοθέτηση ρεαλιστικών λύσεων, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις», την ίδια στιγμή κάνει καθαρό ότι: «Η θεσμοθέτηση υψηλότερων αμοιβών και άλλων αμφιλεγόμενων διοικητικών μέτρων μπορεί να διογκώσει περαιτέρω την αδήλωτη εργασία και εισφοροδιαφυγή. Αυτό είναι εις βάρος τόσο των δημόσιων οικονομικών και της υγείας των Ταμείων, όσο και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας».

Μόνο που η «ανταγωνιστικότητα» την οποία επικαλείται ο ΣΕΒ για να θεμελιώσει την άρνησή του για οποιαδήποτε αύξηση στους μισθούς και αλλαγές στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έχει γίνει αποδεκτή από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως ο στρατηγικός στόχος και της δικής της πολιτικής. Αυτή η στρατηγική τους σύμπλευση δίνει σήμερα το περιθώριο στον ΣΕΒ να αρνείται και τα ελάχιστα ψίχουλα προς τους εργαζόμενους και να εμφανίζεται αδιάλλακτος.

Ανάλογες, όμως, είναι οι αιτιάσεις και των υπόλοιπων εργοδοτικών οργανώσεων, που απ' ό,τι φαίνεται με τον «διάλογο έρχεται και η όρεξη»! Ετσι, ο εκπρόσωπος των μεγαλοξενοδόχων, Γ. Ρέτσος, έθεσε και πάλι ζήτημα για παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τις οποίες θεωρεί υψηλές και έκανε γνωστό ότι στην ΟΚΕ ο ΣΕΤΕ θα πάει με τις δικές του προτάσεις - αξιώσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, δήλωσε ανοιχτά πως «η όποια παρέμβαση της πολιτείας μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Υπάρχουν θέματα που συζητήσαμε σήμερα, όπως είναι οι ωριμάνσεις που θα φέρουν μια μεγάλη αύξηση στο μισθολογικό κόστος, είναι μεγάλη κουβέντα και γι' αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης των εταίρων. Το θέμα του ΟΜΕΔ είναι ένα μεγάλο ζήτημα...».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση της ΕΣΕΕ, της οποίας ο πρόεδρος, Β. Κορκίδης, παρουσίασε τις θέσεις των μεγαλεμπόρων που αντιμάχονται και τη νομοθετική επαναφορά των ωριμάνσεων, δίνοντας πάσα στην κυβέρνηση, αλλά και βάζοντας σοβαρές ενστάσεις για την επαναφορά της λειτουργίας του ΟΜΕΔ σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς.

Θαμώνας στο «διάλογο» η ΓΣΕΕ

Από την πλευρά της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού κατά το σύνηθες έδωσε άλλοθι σε κυβέρνηση και εργοδότες με τη συμμετοχή της στον προσχηματικό διάλογο, ο πρόεδρός της, Γ. Παναγόπουλος, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «...κυρίως στο σημείο που αφορά στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως συμβατό μ' αυτά που διεκδικούσαν και διεκδικούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις», για να προσθέσει πως «πεδίο για να κρίνουμε τα πάντα είναι η εφαρμογή, είναι η νομοθέτηση και η υλοποίηση γιατί ακόμη βρισκόμαστε στο επίπεδο των προθέσεων και των εξαγγελιών».

Παρέμβαση αλληλεγγύης έξω από τα «Mc Donald's»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση στο κατάστημα της πολυεθνικής «Mc Donald's» στο Σύνταγμα διοργάνωσαν χτες το πρωί η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Η κινητοποίηση έγινε για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στην απεργία που κάνουν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι στα καταστήματα fast - food, στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, με αίτημα την κατοχύρωση κατώτατου βασικού μισθού και αξιοπρεπείς αμοιβές. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της πολυεθνικής «Mc Donald's» διεκδικούν αύξηση του ωρομισθίου και κατοχύρωσή του σε εθνικό επίπεδο, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και κατοχύρωση συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Οι συγκεντρωμένοι άπλωσαν το πανό τους δίπλα από την είσοδο του καταστήματος, φώναξαν συνθήματα και μοίρασαν την κοινή ανακοίνωση της Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Κάθε χώρα στον καπιταλισμό έχει δυο πρόσωπα. Το ένα του πλούτου και της χλιδής, μια χούφτα ανθρώπων που ζει εκμεταλλευόμενη τη δουλειά της πλειοψηφίας. Από την άλλη, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε κάθε χώρα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μισθούς πείνας. Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που σήμερα κινητοποιούνται στις ΗΠΑ για την κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων τους».

«Δε θα σας περάσει!» διαδήλωσαν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα

Μαζική διαμαρτυρία χτες μέσα κι έξω από την αίθουσα του «κοινωνικού διαλόγου»

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων καταγγέλλουν τον «κοινωνικό διάλογο» και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

Eurokinissi

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων καταγγέλλουν τον «κοινωνικό διάλογο» και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης
«Αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις κλαδικές, όχι άλλα προνόμια στους καπιταλιστές». Αυτό το σύνθημα ακούστηκε χτες ξανά και ξανά έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, ύστερα από κάλεσμα Ομοσπονδιών και Συνδικάτων της Αττικής. Την ώρα εκείνη, βρισκόταν σε εξέλιξη ο «κοινωνικός διάλογος» που συγκάλεσε το υπουργείο Εργασίας με θέμα τον κατώτερο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Λίγο αργότερα, αντιπροσωπεία από τα Συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες μπήκε στην αίθουσα που βρίσκονταν οι «κοινωνικοί εταίροι» και ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, για να παραδώσουν το υπόμνημά τους. Η αγανάκτηση για την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης και τα παιχνίδια με τους «κοινωνικούς εταίρους» στις πλάτες των εργαζόμενων ξεχείλισε.

«Δε θα σας περάσει, να το ξέρετε! Ο διάλογος που κάνετε εδώ είναι προσχηματικός. Φέρτε τώρα το νόμο που να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, όπως με νόμο ορίστηκε ο μισθός στα 586. Αυτό που κάνετε εδώ είναι πανηγύρι», είπαν οι συνδικαλιστές. Με την παρέμβασή τους έκαναν καθαρό ότι δε δίνουν καμία συναίνεση στο «διάλογο», αφού, όπως είπαν, «20 χρόνια γίνεται "κοινωνικός διάλογος" και οι εργάτες πάντα ήταν οι χαμένοι».

Απευθυνόμενοι στον υπουργό Εργασίας, αναρωτήθηκαν: «Δεν ξέρετε άραγε ποιες είναι οι θέσεις των εργοδοτών; Εδώ είναι οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, που δεν προσέρχονται ούτε να συνομιλήσουν με τα συνδικάτα για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων. Εδώ είναι ο ΣΕΤΕ, που τα ξενοδοχεία τους έχουν γεμίσει με υποαπασχολούμενους με 5μηνα, 4ωρα και απλήρωτους εργαζόμενους».

Ο Ν. Παπαγεωργίου ενημερώνει τους συγκεντρωμένους μετά από την παρέμβαση στην «τριμερή»
Ο Ν. Παπαγεωργίου ενημερώνει τους συγκεντρωμένους μετά από την παρέμβαση στην «τριμερή»
Εξω από το υπουργείο Εργασίας, τα συνθήματα δυνάμωναν κι άλλο: «Σας πήραμε χαμπάρι, όλο "θα" και "θα", 751 ζητά η εργατιά», «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Εργάτη, μη δεχτείς με ψίχουλα να ζεις». Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Μιλώντας αργότερα στους συγκεντρωμένους, ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα στους τόπους δουλειάς, για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων που θα αποκαθιστούν τις απώλειες των εργαζομένων από την κρίση, άμεση επαναφορά με νόμο των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ως ελάχιστη βάση για διαπραγματεύσεις, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης που υπονομεύουν τον κατώτερο μισθό κ.ά.

Το υπόμνημα των σωματείων

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν τα συνδικάτα προς τον υπουργό Εργασίας σημειώνουν: «Οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους έχουν ένα πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα: Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ με νόμο ΤΩΡΑ. Κάθε άλλη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης εξυπηρετεί τους εργοδότες που αξιοποιούν το αντεργατικό οπλοστάσιο για να κρατούν στον πάτο μισθούς και δικαιώματα. Αυτόν το σκοπό έχει η σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων και γι' αυτό την καταδικάζουμε.

Την παραπομπή άλλωστε τέτοιων ζητημάτων στον "κοινωνικό διάλογο" την έχουμε ζήσει την τελευταία 20ετία σε όλες τις παραλλαγές. Τα καταστροφικά αποτελέσματα τα έχουμε βιώσει σε κάθε πλευρά της ζωής της εργατικής οικογένειας. Από την εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων μέχρι τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Από τις περικοπές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, μέχρι τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Το κλίμα αναμονής που επιχειρείτε να καλλιεργήσετε με τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί και δε θα μείνει αναπάντητο, γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε χρόνο, ούτε χρήμα. Αντίθετα, και πείρα έχουν και μνήμη. Αυτά που με βάρβαρο τρόπο τους επιβλήθηκαν στα πέντε χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης δεν αφήνουν περιθώρια για υπομονή και αντοχή.

Με επιμονή και οργάνωση θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποκατασταθούν οι τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί το εργατικό εισόδημα τα χρόνια της κρίσης. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (δουλεμπορικά, μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία) και οι ατομικές συμβάσεις που κυριαρχούν υπονομεύουν τον κατώτατο μισθό. Η κατάργηση όλων αυτών των μορφών, η πλήρης και σταθερή δουλειά αποτελούν αιτήματα των εργαζομένων.

Θα είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια να στείλετε στις καλένδες τα ψίχουλα που από σήμερα συζητιούνται σε έναν ψευτοδιάλογο, με - δήθεν - κόκκινες γραμμές. Μόνη λύση είναι η άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των Συλλογικών Συμβάσεων ΤΩΡΑ με νόμο. Ο αγώνας για το ξήλωμα ολόκληρου του αντεργατικού οπλοστασίου και την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών θα είναι συνεχής και κλιμακούμενος».

Το υπόμνημα υπογράφουν: Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μισθωτών Τύπου - Χάρτου, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμάκου, Συνταξιούχων ΙΚΑ. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου. Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, Ενωση Λιθογράφων, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, Ενωση Λογιστών Ελεγκτών, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Ηλεκτροτεχνιτών, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Ιδιωτικές Κλινικές, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Εργατικό γλέντι την Κυριακή στον Πειραιά

Εργατικό γλέντι αλληλεγγύης διοργανώνουν για μία ακόμη χρονιά το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, η ΠΕΜΕΝ, ο «Στέφενσων», η ΠΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Καθαριστριών, οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά και ο Σύλλογος Γυναικών «Η Πρόοδος». Το γλέντι θα γίνει την Κυριακή 19 Απρίλη, στη 1 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, δίπλα από το ΥΕΝ.

Στις 26 Απρίλη η συναυλία του ΠΑΜΕ

Με μεγάλη συναυλία, αφιερωμένη στο διεθνές εργατικό τραγούδι, στις 26 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, θα γιορτάσει το ΠΑΜΕ τη συμπλήρωση 16 χρόνων από την ίδρυσή του. Παράλληλα, η συναυλία έχει σκοπό να συνεισφέρει στην οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, με τη λαχειοφόρο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί το τριπλό CD που ετοιμάζει το ΠΑΜΕ, με πολιτικά και εργατικά τραγούδια από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, όλα σε καινούργιες ενορχηστρώσεις, αλλά και δέκα πρωτότυπα τραγούδια.

Ενοχλήθηκε ο υπουργός...

Η χτεσινή παρέμβαση των συνδικάτων φαίνεται ότι ενόχλησε τον υπουργό Εργασίας. Μόλις αποχώρησε η αντιπροσωπεία τους, ο Π. Σκουρλέτης έσπευσε στις κάμερες να δηλώσει πως: «Εμείς εμμένουμε στο διάλογο, από τις μονομερείς παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη. Κάποια σωματεία θεώρησαν ότι αυτήν τη στιγμή μπορούν να παρέμβουν με αυτόν τον τρόπο. Τους δεχτήκαμε. Αναρωτιέμαι όμως αν αυτός ο τρόπος βοηθάει στην προσπάθειά μας, ή δεν είναι και τόσο χρήσιμη μια τέτοια παρέμβαση». Ποιον κοροϊδεύει; Αν έχει σκοπό να νομοθετήσει υπέρ των εργαζόμενων, τι την θέλει τη γνώμη των εργοδοτών; Μήπως δεν είναι οι ίδιοι που στις επιχειρήσεις τους τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα, απέχουν από κάθε συζήτηση για Συλλογικές Συμβάσεις; Οι εργαζόμενοι δε δέχονται υποδείξεις από την κυβέρνηση. Ούτε πρόκειται να ανεχτούν τα «κομπρεμί» που στήνουν στις πλάτες τους κυβέρνηση, εργοδοσία και εργατοπατέρες, όσο κι αν θα το 'θελε ο υπουργός Εργασίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ