ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΚΑΜΙΝΗ - Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Παραπομπή του μεταναστευτικού στην ... «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

«Λύσεις» στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των αντίστοιχων ευρωενωσιακών κανονισμών, αναζητά η συγκυβέρνηση

Στην ...αναζήτηση της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, συμφώνησαν χτες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης. «Αλληλεγγύη» που στην πραγματικότητα πρόκειται για την αντιμεταναστευτική πολιτική που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας, εξαιτίας συμφωνιών και συνθηκών που αποδέχεται η σημερινή συγκυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της.

Σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της αναζήτησης χώρων για τη φιλοξενία των προσφύγων - μεταναστών που καταφτάνουν μαζικά στη χώρα, ο Γ. Καμίνης τάχθηκε υπέρ ενός κέντρου φιλοξενίας στην Αθήνα. Συμπλήρωσε ότι στο δήμο υπάρχουν 1.800 κενά κτίρια (σ.σ. δεν ανήκουν όλα στο Δημόσιο), τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρότεινε αυτά να ενοικιαστούν με ευρωενωσιακά κονδύλια. Δήλωσε δε πρόθυμος ο δήμος να συνδράμει στην ανακαίνιση των κτιρίων. Και ο Γ. Καμίνης, όπως και η κυβέρνηση, μέσα στη βδομάδα, υπέδειξε «λύση» στο πρόβλημα στο πλαίσιο της ΕΕ, η πολιτική της οποίας ευθύνεται σημαντικά για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Η αναπληρώτρια υπουργός και ο δήμαρχος συμφώνησαν επίσης στην προοπτική του αναλογικού καταμερισμού των προσφύγων - μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Πάντως, την ώρα που το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση, η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Τ. Χριστοδουλοπούλου (σ.σ. που όπως είπε πρόσφατα οι μετανάστες ...εξαφανίζονται), βρίσκεται στο στάδιο του «προβληματισμού και γόνιμης συζήτησης. Τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε και στο στάδιο της υλοποίησης»... Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι θα ζητήσει τη συνδρομή και υπουργείων για την απόδοση χώρων.

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός διευθυντής του ευρωενωσιακού οργανισμού επιτήρησης συνόρων Frontex, Φ. Λεγκερί, επρόκειτο χτες να συναντηθεί στην Αθήνα με την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Προχτές επισκέφτηκε περιοχές στον Εβρο και τη Μυτιλήνη.

Τέλος, και χτες συνεχίστηκαν οι συλλήψεις και διασώσεις μεταναστών στη χώρα. Στη Σύμη, σκάφος το οποίο μετέφερε 68 μετανάστες βρέθηκε σε βραχώδη περιοχή. Οι μετανάστες εγκατέλειψαν το σκάφος και εντοπίστηκαν σε ορεινή και δύσβατη περιοχή. Διασώθηκαν 41 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε ακυβέρνητο σκάφος που εντοπίστηκε στο Φαρμακονήσι. Αλλοι 61 εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη. Στην Κω 33 μετανάστες, εκ των οποίων 11 παιδιά, εντοπίστηκαν όταν επέβαιναν σε φουσκωτό. Ενας 21χρονος μετανάστης και ο 58χρονος αλλοδαπός διακινητής του συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα. Ο μετανάστης βρέθηκε κρυμμένος σε φορτίο φορτηγού με πολυεστερικά υλικά. Αλλοι 3 μετανάστες εντοπίστηκαν σε φορτηγά που θα τους μετέφεραν στο εξωτερικό. Ενας 36χρονος μετανάστης με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και ο 26χρονος αλλοδαπός συνεργός του συνελήφθησαν στο λιμάνι της Πάτρας.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Επαφές στη Βραζιλία για τις «μπίζνες» των μονοπωλίων

Από τις επαφές του Κ. Ησυχου στη Βραζιλία

ΥΠΕΘΑ

Από τις επαφές του Κ. Ησυχου στη Βραζιλία
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Κ. Ησυχου, στη Βραζιλία, στο πλαίσιο της «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί να αναπτύξει η κυβέρνηση, κάνοντας ανοίγματα σε μια σειρά καπιταλιστικά κέντρα, χωρίς να αμφισβητεί βέβαια τη στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα. Παραπέρα, τα ανοίγματα αυτά έρχονται να ικανοποιήσουν αποκλειστικά ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, εξασφαλίζοντάς του πρόσβαση σε νέες αγορές, νέα πεδία κερδοφορίας σε τομείς όπως η Ενέργεια και τα εξοπλιστικά.

Σε αυτήν τη βάση, ο Κ. Ησυχος επισκέφθηκε το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, όπου είχε συνάντηση με τον σύμβουλο για εξωτερικές υποθέσεις της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, Μ. Α. Γκαρσία. Οπως ανακοινώθηκε, «υπήρξε ταύτιση απόψεων σε πολύ σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τον νέο πολυπολικό κόσμο που έχει αναδειχθεί, τον σημαντικό ρόλο της Βραζιλίας σε αυτό το παγκόσμιο σκηνικό αλλά και τον ρόλο της στο πλαίσιο της ομάδας χωρών BRICS. Συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας και αναβάθμισης των διμερών σχέσεων σε πολλαπλά επίπεδα, όπως πολιτικά, αμυντικά, ενεργειακά, οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και εμπορικά».

Επίσης, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιταχυνθεί η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Μπραζίλια, καθώς και η επίσκεψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής τεχνική ενημέρωση για τον επερχόμενο διαγωνισμό υδρογονανθράκων που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και την πιθανή συμμετοχή της PETROBRAS».

Από το υπουργείο διαχέεται επίσης ότι η βραζιλιάνικη πλευρά επεσήμανε «τον θετικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με την πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική που σε αυτήν τη φάση ξεδιπλώνεται. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η σημασία των σχέσεων της Ελλάδας με την Βραζιλία αλλά και με την ομάδα χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική)».

Συμφωνήθηκε, τέλος, οι πρέσβεις στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, να εντατικοποιήσουν τις επαφές, το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πρώτο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας και συμφωνίας των δύο χωρών.

ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΗΝΙΟΧΟΣ 2015»
Ξεκινά με συμμετοχή δυνάμεων από ΗΠΑ και Ισραήλ

Ξεκινά μεθαύριο, Δευτέρα, η δεκαήμερη Διακλαδική Ασκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2015», σε συνδυασμό με την άσκηση «Αστραπή» του Πολεμικού Ναυτικού. Η άσκηση προβλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών - ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς, ενώ, για πρώτη φορά, θα λάβουν μέρος δυνάμεις ξένων χωρών και συγκεκριμένα του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Επί ποδός τίθενται όλες οι Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας για εκτέλεση σεναρίων που προβλέπουν από αερομαχίες έως προσβολές επίγειων στόχων.

Η συμμετοχή αμερικανικών και ισραηλινών μονάδων στην άσκηση επιβεβαιώνει την ενίσχυση επί κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ της διασύνδεσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ, στην επικίνδυνη για το λαό προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, πατώντας σε άξονες και αντιάξονες με ιμπεριαλιστικά κέντρα και άλλα μονοπώλια της Ανατολικής Μεσογείου, επιχειρώντας να αποκτήσει κάποιο προβάδισμα στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων της περιοχής.

Διόλου τυχαία, τέλη Μάρτη, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, από τις ΗΠΑ που επισκεπτόταν, δημοσιοποιούσε τα σχέδια της κυβέρνησης να εμπλακούν αμερικανικά μονοπώλια στις εξορύξεις ελληνικών υδρογονανθράκων και οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις στην προστασία των τέτοιων «επενδύσεων»:

«Θα επιδιώξουμενα εμπλακούν στην εξόρυξη και αμερικανικές εταιρείες. Είτε επίσημα το αμερικανικό κράτος, είτε αμερικανικές εταιρείες, διότι είναι σημαντική η παρουσία των ΗΠΑ και για την ασφάλεια αυτών των επενδύσεων», έλεγε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας, δε, και τα ανοίγματα της κυβέρνησης στο αμερικανο-εβραϊκό λόμπι και την ισραηλινή κυβέρνηση, έλεγε: «Τώρα είναι ώρα για επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου και με το Ισραήλ και πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί περισσότερο η συνεργασία με την αμερικανο-εβραϊκή κοινότητα. Μπορούμε να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία και με τη βοήθεια των ΗΠΑ να μπορέσουμε να δώσουμε τη λύση ασφάλειας στην περιοχή. Γιατί να μη δώσουμε εναέριο χώρο, αυτό που χρειάζεται το Ισραήλ απ' την Ελλάδα; Από το Ισραήλ στην Κύπρο και μέχρι την Κρήτη. Γιατί να μην υπάρχουν συμφωνίες προστασίας της μεγάλης οικονομικής ζώνης, στον ορισμό της οποίας θα προχωρήσουμε και στην Ελλάδα; Γιατί να μην προχωρήσουμε και σε αμυντικές συμφωνίες;»...

ΕΕΔΥΕ
Η προσφυγιά και ο ξεριζωμός είναι καρποί του ιμπεριαλισμού

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), μπροστά στο νέο κύμα μεταναστών - προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της: «Στις συνθήκες κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού, με την καπιταλιστική κρίση και τους πολέμους να εξαπλώνονται, εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώνονται από τις εστίες τους. Η Ελλάδα, και μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, παραμένει σταθερή στη στρατηγική της ΕΕ για "έλεγχο των μεταναστευτικών ροών" και άλλα μέτρα μακριά από την ουσία και τις αιτίες του προβλήματος, την ίδια στιγμή που συμμετέχει ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά. Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο επίτροπο δόθηκαν διαβεβαιώσεις για μη αμφισβήτηση των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου».

«Η τοποθέτηση της κυβέρνησης για το πρόβλημα έδειξε καθαρά τη συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων για μετανάστες και πρόσφυγες. Είναι η πολιτική που -σε εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν και του Κανονισμού του Δουβλίνου- στοιβάζει και εγκλωβίζει σε απάνθρωπους χώρους ανθρώπινες ζωές. Η όποια επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος δεν μπορεί να κρύψει την ουσία του», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει ακόμα ως απαράδεκτες τις δηλώσεις για μετανάστες που «χαλάνε την εικόνα του τουρισμού της χώρας».

Μπροστά στο ενδεχόμενο χειροτέρευσης της κατάστασης στην περιοχή -εξαιτίας της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων- η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης πανελλαδικά, μαζί με τους άλλους αγωνιστικούς φορείς, να εκφράσουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους που φτάνουν στην Ελλάδα και να διεκδικήσουν ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και μέτρα (έγγραφα κλπ.) για να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

«Η προσφυγιά, το ξερίζωμα, είναι καρπός του ιμπεριαλισμού, της ανεργίας, της φτώχειας, των πολέμων. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος απαιτεί άλλα εργαλεία και μέσα σε απειθαρχία προς τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη Συνθήκη Σένγκεν», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ