ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την υφαρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων

Ερώτηση του Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την υφαρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων, νοσοκομείων, Πανεπιστημίων, ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τη συμφωνία της στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη 2015 να πληρώσει ο λαός το χρέος, που δεν χρωστάει ο ίδιος στους δανειστές, "στο ακέραιο και εγκαίρως", με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) υφάρπαξε τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των δημόσιων φορέων και οργανισμών Τοπικής Διοίκησης, ενώ πιέζει για την "εθελοντική" δέσμευση των ελάχιστων αποθεματικών των ήδη κατεστραμμένων ασφαλιστικών ταμείων. Την ίδια ώρα βρίσκει 500 εκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς, προωθεί απαλλαγή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από πρόστιμα στην εφορία.

Αυτή η απόφαση επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση του λαού που υποφέρει. Μπαίνουν σε άμεσο κίνδυνο η λειτουργία βρεφικών - παιδικών σταθμών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δομών, της καθαριότητας, η πληρωμή εργαζομένων και κοινωνικών επιδομάτων. Τα νοσοκομεία θα βρεθούν σε ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία περίθαλψης ασθενών, Πανεπιστήμια και Σχολεία θα υποβαθμίσουν περαιτέρω τη λειτουργία τους. Κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο οι συντάξεις, το επίδομα ανεργίας χιλιάδων ανέργων.

Οι απαντήσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και των "τριών θεσμών" δείχνουν ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει μόνιμη πρακτική συμπίεσης των κρατικών κοινωνικών δαπανών. Αποδεικνύεται ότι η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη είναι "γέφυρα" για νέο μνημόνιο και θυσίες του λαού.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ελήφθη σε συνεργασία και μετά από αίτημα της τρόικας; Πώς τοποθετείται στο θέμα της μονιμοποίησης της ΠΝΠ και της σχέσης της με τη συμφωνία-νέο μνημόνιο που συζητιέται για το επόμενο διάστημα;».


Τους «συμμάχους» και τα μάτια σας... λέει το Ποτάμι

«Ανακολουθία» στην κυβέρνηση βλέπει το ΠΑΣΟΚ

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
«Δεν ξεμένουμε μόνο από λεφτά, αλλά και από συμμάχους», ισχυρίστηκε χτες, μιλώντας στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, εκφράζοντας ανησυχίες για το κατά πόσο η συγκυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει τη ρευστότητα και τα στηρίγματα στο εξωτερικό που χρειάζονται τα ντόπια μονοπώλια προς αναθέρμανση της οικονομίας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα στο λαό, όπως επίσης ότι ρισκάρισε και έχασε τη στήριξη των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την παραπέρα διαχείριση του χρέους. Παρ' όλα αυτά εμφανίστηκε πρόθυμος το κόμμα του να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση, αρκεί αυτή να πει καθαρά τι διαπραγματεύεται με τους εταίρους, ποιες είναι οι συγκεκριμένες «μεταρρυθμίσεις» που προτείνει η κυβέρνηση και τι ζητάνε οι δανειστές.

Ταυτόχρονα, πιέζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, έκανε προτάσεις όπως «κόψτε τις συντάξεις στους 50άρηδες», λαϊκίστικα τσιτάτα που κρύβουν τη γενικευμένη επέλαση του κεφαλαίου και της ΕΕ έναντι στο δικαίωμα του λαού σε ανθρώπινα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και αξιοπρεπείς συντάξεις.

Για «πολιτική και ηθική ανακολουθία» και «ωμό θεσμικό κυνισμό» κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Ευ. Βενιζέλος, στηλιτεύοντας τη νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και την επίκληση κατεπειγουσών αναγκών, τακτική που ακολούθησε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση στην οποία συμμετείχε.

Εκφράζοντας την ανησυχία των ντόπιων μονοπωλίων για την πορεία της οικονομίας, ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας», «πρόβλημα ρευστότητας» και διαρροή καταθέσεων. Παραπέρα εκτίμησε ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς σε ένα «Μνημόνιο 3» στο οποίο και θα παραμείνει για «μακρά περίοδο».

Σε αυτή τη βάση, κάλεσε ανοικτά την κυβέρνηση να προσαρμοστεί στο μείγμα διαχείρισης της προηγούμενης συγκυβέρνησης: «Να προσχωρήσετε πανηγυρικά στην πολιτική μας, αυτό είναι το σωστό για τη χώρα και η δικαίωσή μας, το άλλο είναι η καταστροφή της χώρας», είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να «κλείσει» τη διαπραγμάτευση, αλλά δεν το κάνει γιατί έχει «εσωτερικό πρόβλημα», δεν μπορεί να το «περάσει» σε όλους τους βουλευτές της.


Κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή αγωνιστών δημάρχων

Την πλήρη αντίθεσή της στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, κατέθεσε για μια ακόμη φορά χτες η δημοτική Αρχή της Πάτρας, κλείνοντας τις υπηρεσίες του Δήμου και πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση καλούσαν επίσης σωματεία εργαζομένων της Πάτρας.

Αίτημα όλων είναι η άμεση και οριστική απόσυρση της ΠΝΠ και τα διαθέσιμα στα ταμεία του Δήμου να παραμείνουν για τους εργαζόμενους, το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τις τράπεζες, τους δανειστές και το κεφάλαιο. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης προανήγγειλε «κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που θα έχουν πολλές και διαφορετικές μορφές, με σκοπό να μην τους αφήσουμε να κλέψουν τα χρήματα του λαού».

Επίσης, χτες, από νωρίς το πρωί η δημοτική Αρχή Πετρούπολης, αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου έκαναν εξορμήσεις στη λαϊκή αγορά, σε δημοτικούς χώρους Αθλητισμού - Πολιτισμού και εργασιακούς χώρους της πόλης ενημερώνοντας για την απόφαση της κυβέρνησης αλλά και τη χτεσινή ψήφιση της ΠΝΠ από τη Βουλή. Παράλληλα, καλούσαν τους δημότες, να συμμετάσχουν στη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Αργότερα το μεσημέρι, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργάνωσε νέα παρέμβαση ενάντια στην ΠΝΠ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και Καισαριανής και οι πρόεδροι των Σωματείων στους δήμους Χαϊδαρίου και Καισαριανής. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης έγινε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκη.


ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Πύργων Εορδαίας

Συμπληρώθηκαν χτες 71 χρόνια από τη θηριωδία που διέπραξαν οι ναζί κατακτητές σε συνεργασία με ντόπιους συνεργάτες τους στους Πύργους Εορδαίας. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη σφαγή αμάχων στη χώρα μετά από αυτήν των Καλαβρύτων.

Στις 24 Απρίλη 1944, άνδρες της Βέρμαχτ με τη συνοδεία ντόπιων συνεργατών της, μελών της ΠΑΟ, αφού κύκλωσαν το χωριό επιτέθηκαν και άρχισαν να σκοτώνουν αδιακρίτως τους κατοίκους. Εκατοντάδες ήταν τα θύματα. Συνολικά 359 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν μαζικά ή πυρπολήθηκαν μέσα σε σπίτια ή αχυρώνες. Μεσόβουνο, Κλεισούρα, Ερμακιά είχαν ήδη γνωρίσει τη δολοφονική μανία των κατακτητών.

Σε ανακοίνωσή της για την επέτειο του ολοκαυτώματος, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Οι Πύργοι όπως και τα γύρω χωριά είχαν από νωρίς ενταχθεί στην πάλη ενάντια στον κατακτητή. Ενίσχυαν με μαχητές τα τμήματα του ΕΛΑΣ, ενώ στο χωριό υπήρχε επιτροπή του ΕΑΜ που φρόντιζε την ενίσχυση των ανταρτών με τρόφιμα.

Είναι ακριβώς αυτή η δράση που έπρεπε να χτυπηθεί παραδειγματικά, να τσακιστεί κάθε εστία αντίστασης στο φασισμό. Να πληρώσουν με το αίμα των παιδιών τους όσοι αντιστέκονταν.

Κι όμως ο λαός μας άντεξε, εμπιστεύτηκε τη δύναμή του και με την πάλη του ελευθερώθηκε. Αυτός ο τιτάνιος αγώνας είχε μπροστάρη, οργανωτή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ, που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του σε αυτήν τη μάχη.

Η προσπάθεια που γίνεται σήμερα από ΕΕ, ΗΠΑ και κυβερνήσεις, για την παραχάραξη της Ιστορίας, την ανιστόρητη και επικίνδυνη εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό, έχει ως στόχο να σβηστούν τα εγκλήματα των ναζί, να συγκαλυφτεί η αμέριστη βοήθεια που παρείχαν στη φασιστική Γερμανία οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλιά τους, και φυσικά να εξαφανιστεί η μεγάλη προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη.

Η πάλη ενάντια στο φασισμό στις μέρες μας πρέπει να ενταθεί. Τα αποκρουστικά εγκλήματα των ναζί, τα ολοκαυτώματα, έγιναν εξαιτίας της φύσης αυτής της "ιδεολογίας", που σήμερα ωθεί, καθοδηγεί του οπαδούς της, στο να εγκληματούν σε βάρος μεταναστών, εργατών, συνδικαλιστών, αντιφασιστών, κομμουνιστών. Ο φασισμός, ο ναζισμός πρέπει να καταδικαστούν όχι μόνο από τα δικαστήρια, αλλά από τον ίδιο τον ελληνικό λαό και σ' αυτό μπορεί να συμβάλει το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα που θα απομονώνει την εγκληματική, ναζιστική Χρυσή Αυγή και θα δυναμώνει τη δράση του ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά και θρέφει το ναζισμό.

Εγκλήματα όπως αυτό στους Πύργους και τα γειτονικά χωριά, φέρνουν για πολλοστή φορά στην επικαιρότητα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που η διεκδίκησή τους προϋποθέτει ανάλογη πολιτική βούληση και όχι λεονταρισμούς που καταλήγουν σε επώδυνους συμβιβασμούς. Ετσι θα δικαιωθούν οι αγώνες αυτών που έδωσαν τη ζωή τους στην πάλη και οι θυσίες των θυμάτων των ναζιστικών θηριωδιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ