Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Πύργων Εορδαίας

Συμπληρώθηκαν χτες 71 χρόνια από τη θηριωδία που διέπραξαν οι ναζί κατακτητές σε συνεργασία με ντόπιους συνεργάτες τους στους Πύργους Εορδαίας. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη σφαγή αμάχων στη χώρα μετά από αυτήν των Καλαβρύτων.

Στις 24 Απρίλη 1944, άνδρες της Βέρμαχτ με τη συνοδεία ντόπιων συνεργατών της, μελών της ΠΑΟ, αφού κύκλωσαν το χωριό επιτέθηκαν και άρχισαν να σκοτώνουν αδιακρίτως τους κατοίκους. Εκατοντάδες ήταν τα θύματα. Συνολικά 359 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν μαζικά ή πυρπολήθηκαν μέσα σε σπίτια ή αχυρώνες. Μεσόβουνο, Κλεισούρα, Ερμακιά είχαν ήδη γνωρίσει τη δολοφονική μανία των κατακτητών.

Σε ανακοίνωσή της για την επέτειο του ολοκαυτώματος, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Οι Πύργοι όπως και τα γύρω χωριά είχαν από νωρίς ενταχθεί στην πάλη ενάντια στον κατακτητή. Ενίσχυαν με μαχητές τα τμήματα του ΕΛΑΣ, ενώ στο χωριό υπήρχε επιτροπή του ΕΑΜ που φρόντιζε την ενίσχυση των ανταρτών με τρόφιμα.

Είναι ακριβώς αυτή η δράση που έπρεπε να χτυπηθεί παραδειγματικά, να τσακιστεί κάθε εστία αντίστασης στο φασισμό. Να πληρώσουν με το αίμα των παιδιών τους όσοι αντιστέκονταν.

Κι όμως ο λαός μας άντεξε, εμπιστεύτηκε τη δύναμή του και με την πάλη του ελευθερώθηκε. Αυτός ο τιτάνιος αγώνας είχε μπροστάρη, οργανωτή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ, που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του σε αυτήν τη μάχη.

Η προσπάθεια που γίνεται σήμερα από ΕΕ, ΗΠΑ και κυβερνήσεις, για την παραχάραξη της Ιστορίας, την ανιστόρητη και επικίνδυνη εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό, έχει ως στόχο να σβηστούν τα εγκλήματα των ναζί, να συγκαλυφτεί η αμέριστη βοήθεια που παρείχαν στη φασιστική Γερμανία οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλιά τους, και φυσικά να εξαφανιστεί η μεγάλη προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη.

Η πάλη ενάντια στο φασισμό στις μέρες μας πρέπει να ενταθεί. Τα αποκρουστικά εγκλήματα των ναζί, τα ολοκαυτώματα, έγιναν εξαιτίας της φύσης αυτής της "ιδεολογίας", που σήμερα ωθεί, καθοδηγεί του οπαδούς της, στο να εγκληματούν σε βάρος μεταναστών, εργατών, συνδικαλιστών, αντιφασιστών, κομμουνιστών. Ο φασισμός, ο ναζισμός πρέπει να καταδικαστούν όχι μόνο από τα δικαστήρια, αλλά από τον ίδιο τον ελληνικό λαό και σ' αυτό μπορεί να συμβάλει το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα που θα απομονώνει την εγκληματική, ναζιστική Χρυσή Αυγή και θα δυναμώνει τη δράση του ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά και θρέφει το ναζισμό.

Εγκλήματα όπως αυτό στους Πύργους και τα γειτονικά χωριά, φέρνουν για πολλοστή φορά στην επικαιρότητα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που η διεκδίκησή τους προϋποθέτει ανάλογη πολιτική βούληση και όχι λεονταρισμούς που καταλήγουν σε επώδυνους συμβιβασμούς. Ετσι θα δικαιωθούν οι αγώνες αυτών που έδωσαν τη ζωή τους στην πάλη και οι θυσίες των θυμάτων των ναζιστικών θηριωδιών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντικομμουνιστική ΕΕ δεν μπορεί να ξαναγράψει την Ιστορία των λαών (2019-08-29 00:00:00.0)
Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στο φασισμό (2019-01-30 00:00:00.0)
Επιστολή προς τους μαθητές για την 28η Οκτωβρίου (2014-10-25 00:00:00.0)
Πρόσχημα ο ρατσισμός, στόχος το λαϊκό κίνημα (2013-12-01 00:00:00.0)
Κίνδυνος ποινικοποίησης των ριζοσπαστικών ιδεών (2013-06-02 00:00:00.0)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (2006-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ