ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συλλαλητήρια αντίστασης και ελπίδας

Από μεθαύριο Τρίτη οι ταξικές δυνάμεις, με ραχοκοκαλιά τις Επιτροπές Αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, που κάθε ημέρα πολλαπλασιάζονται, επιταχύνουν τη δράση τους, ρίχνονται στη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στο διάστημα 13-15 Μάρτη. Με την προκήρυξη στο χέρι και το υπόμνημα των υπογραφών που θα αποσταλεί στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα, εκατοντάδες συνδικαλιστικά στελέχη μεταφέρουν το κάλεσμα του αγώνα σε κάθε γωνιά της χώρας. Μέσα από συσκέψεις, περιοδείες σε εργασιακούς χώρους, συγκεντρώσεις σε εργοστάσια και επιχειρήσεις το μήνυμα της αντίστασης πρέπει να φτάσει παντού. Σε όλους τους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και στους ανέργους, στους αγρότες και στους επαγγελματοβιοτέχνες. Γιατί σ' αυτό τον αγώνα, κανένας δεν περισσεύει, κανένας δεν πρέπει να μείνει απ' έξω.

Από την άλλη πλευρά του χαρακώματος η κυβέρνηση συνεχίζει να τρενάρει τη δημοσιοποίηση των αποφάσεών της, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ για το συνέδριο που γίνεται στα μέσα Μάρτη. Ετσι πληροφορίες τη φέρουν να γνωστοποιεί τις προτάσεις του αγγλικού οίκου κατά το τρίτο δεκαήμερο του Μάρτη.

Παρ' όλα αυτά, η αντιασφαλιστική της επίθεση, που έρχεται να συμπληρώσει το πρόσφατο αντεργατικό νομοσχέδιο, έχει περιγραφεί αρκετά ευκρινώς από τα κυβερνητικά στελέχη και επικεντρώνεται:

  • Στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Στη μείωση του ύψους των συντάξεων με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του.
  • Στην ουσιαστική κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών.
  • Στην απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
  • Στη συνολική μετακύληση των αποθεματικών των ταμείων, μέσω του χρηματιστηρίου, προς το κεφάλαιο.
  • Στη δραστική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της δημόσιας υγείας για πρόληψη και περίθαλψη.
  • Στο χτύπημα των επικουρικών ταμείων και της επικουρικής σύνταξης.
  • Στην αφαίμαξη της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ειδικών ταμείων.
  • Και σαν συνέπεια όλων αυτών, την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης σε βάρος της κοινωνικής.

Γι' αυτό, όπως υπογραμμίζει και στις θέσεις της για την κοινωνική ασφάλιση η ΚΕ του ΚΚΕ, «ο στόχος για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων δεν επαρκεί. Το θέμα είναι να παρεμποδίσουμε, με τη φιλοδοξία να ματαιώσουμε στην πορεία, όλα τα αντιλαϊκά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη, να διεκδικήσουμε νέες κατακτήσεις».

Ακόμα περισσότερο: «Η οργάνωση της πάλης πρέπει να επικεντρώνει την προσοχή στην αντιμετώπιση της ουσίας των αντιλαϊκών μέτρων, να μην περιορίζεται στο ιδιαίτερο πρόβλημα του κάθε κλάδου. Να στηρίζεται στη συλλογική δράση, στο συντονισμό του αγώνα, να συμβάλλει στη δημιουργία μαζικού, μαχητικού κινήματος, που θα μπει εμπόδιο στην προώθηση των αντιδραστικών μέτρων στη Βουλή και θα είναι πανέτοιμο για σκληρές αναμετρήσεις».

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να θολώσει τα νερά, να κάμψει τις αντιστάσεις, βάζει μπροστά ένα νέο επικοινωνιακό τρικ. Διακηρύσσει ότι η επόμενη τριετία θα είναι τριετία κοινωνικής πολιτικής με τη δημιουργία «ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης για τις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες», όπως αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη.

Στην πράξη πρόκειται για ένα «δίχτυ» αντιπερασπασμού, γιατί τη στιγμή που η κυβέρνηση βάλλει κατά κατακτήσεων των εργαζομένων, όπως τα κατώτατα όρια συντάξεων, που πρωθυπουργικοί σύμβουλοι προπαγανδίζουν ανοιχτά την ολοκληρωτική άρνηση του κράτους να συμμετάσχει στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, φτιασιδώνει το «κοινωνικό της προσωπείο» με επιδόματα, βοηθήματα ακόμα και σε είδος - π.χ. τροφή - στους «αποκλεισμένους». Υποκρίνεται για τις εκατοντάδες χιλιάδες του «περιθωρίου» που η ίδια η πολιτική της καταδίκασε και ενώ η αντιασφαλιστική της επίθεση θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγήσει στον αποκλεισμό ακόμα περισσότερους.

Στον αποπροσανατολισμό αυτό η κυβέρνηση βρήκε συνοδοιπόρο για άλλη μια φορά την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Στην τελευταία Ολομέλεια της διοίκησης, που συνεδρίασε με θέμα το ασφαλιστικό, ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» από κοινού σήκωσαν την αυλαία του «κοινωνικού διαλόγου». Πριν ακόμα η κυβέρνηση επίσημα παρουσιάσει τις προτάσεις της, τα πρωτοκλασάτα στελέχη τους δήλωσαν έτοιμοι για το παζάρι. «Πριν αλέκτορα φωνήσαι..!» γύρισαν την πλάτη στους εργαζόμενους. Μάλιστα τη στάση τους αυτή επιχείρησαν να την κρύψουν μέσα από ένα πακέτο «εναλλακτικών προτάσεων», «μελετών» και «μαχητικών» ψιθυρισμών.

Επί του πρακτέου, όμως, κοινώς, «ποιούν την νήσσαν». Γι' αυτό απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για 24ωρη απεργία το δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη. Είπαν «όχι» και στο ενδεχόμενο ενός συλλαλητηρίου. Και στη συνέχεια ολοκλήρωσαν το ρόλο τους με ανοιχτή επίθεση κατά του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, κατηγορώντας το για διασπαστική τακτική. Αλλά αν είναι «διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος» η δράση εκείνων που, με όσες δυνάμεις διαθέτουν, συσπειρώνουν, κινητοποιούν τους εργαζόμενους και καλούν όλους, συνδικάτα και συνδικαλιστές χωρίς εξαιρέσεις στον αγώνα, τότε πώς να χαρακτηρίσουμε τους συνδικαλιστές αυτούς που μπροστά στην αντιασφαλιστική πλημμυρίδα επιδιώκουν να κρατήσουν καθηλωμένα τα συνδικάτα, τα οδηγούν σε παραλυτική ακινησία, στραγγαλίζουν κάθε σκέψη για αντίσταση;


Γ. Ζ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πίστη στη δύναμη του αγώνα

Εκπρόσωποι του συνδικαλισμού των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας, των συνταξιούχων και πολλών άλλων μαζικών φορέων, γνωστοί αγωνιστές του λαϊκού κινήματος που πρόσκεινται σε όλα τα πολιτικά κόμματα, συμμετέχουν στις Επιτροπές Αγώνα που συγκροτήθηκαν στη Μαγνησία και στη Λάρισα. Στη Θεσσαλία, άλλωστε, το έδαφος για την αγωνιστική συσπείρωση και συντονισμένη δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων έχει καλλιεργηθεί εδώ και καιρό, είτε μέσα στους αγροτικούς αγώνες, είτε με πρωτοβουλίες που έχουν πάρει παλιότερα εργατικά συνδικάτα. Ομως, αυτή η κοινωνική και πολιτική πλατύτητα των Επιτροπών Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση δείχνει ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και κρίσιμο κι αυτό έχει συνειδητοποιηθεί, όπως έχει συνειδητοποιηθεί και η αναγκαιότητα συντονισμού της πάλης, εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, των πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που απειλεί θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και διακυβεύει το μέλλον όλων των ανθρώπων της εργασίας.

Για την ανάγκη επέκτασης, έντασης και συντονισμού της λαϊκής πάλης, ώστε να μην ανατραπεί η Κοινωνική Ασφάλιση, μιλούν στον «Ρ» Θεσσαλοί αγωνιστές - πρόσκεινται σε διάφορα κόμματα - οι οποίοι συμμετέχουν στις Επιτροπές Αγώνα που συγκροτήθηκαν στο Βόλο και στη Λάρισα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις 13 Μάρτη το συλλαλητήριο

Σε προσκλητήριο αγώνα καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την παλλαϊκή συγκέντρωση που διοργανώνει την Τρίτη 13 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. (είχε ανακοινωθεί αρχικά για τις 14/3) στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε από συνδικαλιστές όλων των τάσεων, με κοινή διάθεση για την προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των αγροτών θεωρεί σαν επιτακτική ανάγκη την ανάπτυξη ενός Μετώπου όλων των μισθωτών, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των αγροτών και μικρομεσαίων επαγγελματιών - βιοτεχνών, για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας ενάντια στις πολύ επικίνδυνες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, της Παιδείας, Υγείας, εργασιακές σχέσεις.

Στο κάλεσμά της στο λαό της πόλης η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης - εργοδοσίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει «η ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Η απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από την υποχρέωση καταβολής φόρων. Ο εξαναγκασμός των ασφαλισμένων, με πρόσθετη οικονομική θυσία τους, να καταφύγουν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες».

Ο λαός έχει υποχρέωση να αποτρέψει αυτές τις αρνητικές εξελίξεις και το παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 13 του Μάρτη στην πλατεία Αριστοτέλους θα αποτελέσει, κατά τη γνώμη των μελών της Επιτροπής Αγώνα, το πρώτο σοβαρό βήμα λαϊκής κινητοποίησης στην κατεύθυνση της ρήξης με τις αντιλαϊκές πολιτικές και μεθοδεύσεις.

Συνδικαλιστικά στελέχη που συμμετέχουν στις περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις για τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το παλλαϊκό συλλαλητήριο, δίνουν την εικόνα ότι στους χώρους δουλιάς υπάρχει αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, αποφασιστικότητα για συμμετοχή σε αγώνες και μια ανάταση πρωτόγνωρη τα τελευταία χρόνια.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι όσο πλησιάζει η μέρα της μεγάλης κινητοποίησης θα πληθαίνουν τα φαινόμενα συμμετοχής των εργαζομένων στην προσπάθεια να αποτελέσει το συλλαλητήριο στις 13 Μάρτη τη δυναμική απάντηση των εργαζομένων στα όσα «ανανεωτικά» αποφασίζονται γι' αυτούς χωρίς αυτούς.

Να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα αυτή η πάλη

Δήλωση της Βάντα Σιαφάκα, προέδρου του συλλόγου εργαζομένων ιδιωτικών κλινικών νομού Λάρισας

«Συμμετέχω στην Επιτροπή Αγώνα γιατί αντιλαμβάνομαι ότι μόνο με την πάλη όλων μας - εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων - κι ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και των κομματικών προτιμήσεων του καθενός, μπορούμε να "σώσουμε" την Κοινωνική Ασφάλιση. Διότι σήμερα είναι, πλέον, φανερό ότι η Κοινωνική Ασφάλιση κινδυνεύει στη χώρα μας. Εχουν μπει "μπροστά" μέτρα και πολιτικές που αποσκοπούν στην ανατροπή της, στην κατάργηση των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες και με θυσίες.

Συμμετέχω στην Επιτροπή Αγώνα γιατί γνωρίζω ότι η πάλη μας για να μην ανατραπεί η Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα, να οργανωθεί σωστά και να συντονιστεί καλά, ώστε να έχει αποτελέσματα.

Ως ένα από τα σοβαρά καθήκοντα της Επιτροπής Αγώνα θεωρώ και αυτό της ενημέρωσης του κόσμου για την κρισιμότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, για το μέγεθος της απώλειας με την οποία άμεσα απειλούμαστε. Και η πλήρης ενημέρωση θα βοηθήσει πολλούς να μπουν στη μάχη, θα τους κάνει πιο αποφασιστικούς να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».

Εχουμε πολλά να κάνουμε

Μιλά στο «Ρ» ο Γιάννης Δαούλας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας

«Η επίθεση της κυβέρνησης και των πολυεθνικών εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων και, γενικότερα, των λαϊκών στρωμάτων είναι πολύμορφη και πολύπλευρη. Στα πλαίσια αυτής της επίθεσης απειλείται άμεσα και η Κοινωνική Ασφάλιση. Ομως οι εργαζόμενοι δεν είμαστε διατεθειμένοι ν' αποδεχτούμε αυτό, ούτε να μετατραπούμε σε «ομήρους» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών που θέλουν να μας απομυζήσουν. Θα παλέψουμε - εγώ και τότε που ήμουν στην ΠΑΣΚΕ πίστευα στη δύναμη του αγώνα - όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ΕΒΕ, οι νέοι και οι συνταξιούχοι με όλες τις δυνάμεις για να μην περάσει η ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και η Επιτροπή Αγώνα της Λάρισας που συμμετέχω έχει πολλά να κάνει και πιστεύω πως θα συμβάλει πολύ, με την οργάνωση και το συντονισμό της λαϊκής δράσης, στην επίτευξη των στόχων μας».

Τα περιθώρια έχουν στενέψει

Δήλωση του Αθανάσιου Σιάφα, απερχόμενου προέδρου της ΕΔΟΠ - ΔΕΗ Μαγνησίας

«Η συμμετοχή μου στην Επιτροπή Αγώνα Μαγνησίας για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης μαζί με άλλες δυνάμεις από όλα τα κοινωνικά στρώματα, καταδεικνύει την έντονη ανησυχία μας για τις αντεργατικές ρυθμίσεις που έρχονται σαν καταπέλτης να ανατρέψουν το οικοδόμημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνοντας, ίσως, τη χαριστική βολή στο δικαίωμα στην υγεία και την πρόνοια όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επειδή τα περιθώρια έχουν "στενέψει", πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και να αναδείξουμε το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης ως ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα. Χρειάζεται η συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων, σε όποιο πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν, για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα σχέδια των "αρμοδίων" και γι' αυτό αποφασίστηκε συλλαλητήριο για τις 15 του Μάρτη στο Βόλο, με σκοπό την ενημέρωση του Μαγνησιώτικου λαού και την αγωνιστική μας διάθεση για περαιτέρω κινητοποιήσεις».

Οπως χτες, έτσι κι αύριο στο δρόμο του αγώνα

Δήλωση του Γιώργου Σακοράφα, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

«Η συμμετοχή μου στην Επιτροπή Αγώνα δηλώνει την απόφαση των αγροτών του νομού μας να συντονίσουν την αγωνιστική δράση τους με όλα τ' άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού για τη σωτηρία της Κοινωνικής Ασφάλισης, που απειλείται από την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο αγροτικός κόσμος είναι πολύ ευαίσθητος στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς σ' αυτή θα στηριχτεί για να ζήσει κάπως καλά στα γηρατειά. Γιατί με το βοήθημα των 46.000 δραχμών το μήνα που παίρνει από τον ΟΓΑ ο γέροντας και η γερόντισσα του χωριού δεν μπορούν να ζήσουν, αλλά γίνονται βάρος στα παιδιά και στα εγγόνια. Με το νέο νόμο που ψηφίστηκε το 1998 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαιτεί από τον φτωχό αγρότη να πληρώσει "τσουχτερό χαράτσι" για να έχει σήμερα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ΕΣΥ και κάποια μικρή σύνταξη, αύριο. Ομως, κοντά στους 400.000 άμεσα κι έμμεσα ασφαλισμένους τους ΟΓΑ δε θα έχουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη σύνταξη, επειδή, λόγω της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, δε βρήκαν χρήματα να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ. Να, λοιπόν, γιατί οι αγρότες βρίσκονται συχνά στους δρόμους του αγώνα και να γιατί χρειάζεται να συντονίσουν τη δράση τους - κι αυτό κάνουμε τώρα - με τα άλλα λαϊκά στρώματα για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα όλων στην Κοινωνική Ασφάλιση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ