ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χωρίς περίθαλψη το 38% των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ!

Αποκαλυπτικά στοιχεία στην ακρόαση του νέου διοικητή στη Βουλή

Το 38% των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ είναι χωρίς γιατρούς και φάρμακα λόγω των οφειλών τους στο Ταμείο! Από αυτούς, το 80% οφείλουν έως 3.000, ενώ 91.000 οφείλουν ποσά έως και 500 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά, που δείχνουν ότι οι φτωχοί αγρότες και οι οικογένειές τους είναι ανασφάλιστοι, παρουσιάστηκαν χτες στην Επιτροπή Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, από τον Θ. Μπακαλέξη, προτεινόμενο από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλη, για τη θέση του διοικητή στον ΟΓΑ. Ο διορισμός του εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης. Το ΚΚΕ ψήφισε «λευκό».

Σύμφωνα με τον διοικητή, από τους 600.000 ασφαλισμένους, οι 239.000 (38%) «είναι εκτός συστήματος» γιατί «έχουν καθυστερούμενες οφειλές». Η κυβέρνηση για να εισπράξει τις οφειλές, όπως ειπώθηκε, προγραμματίζει τη λεγόμενη «εκούσια αύξηση της εισπραξιμότητας», δηλαδή ρυθμίσεις και καμία απαλλαγή.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της Επιτροπής, ανέφερε ότι το ΚΚΕ, από το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ήταν αυτό για την ανθρωπιστική κρίση, είχε καταθέσει πρόταση για την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αγροτών που έχουν απλήρωτες εισφορές, την οποία η κυβέρνηση απέρριψε. Οπως είπε, το ΚΚΕ θα επιμείνει και απαίτησε συγκεκριμένη απάντηση. Ο Δ. Στρατούλης απάντησε λέγοντας: «Είχα πει και τότε ότι είχατε δίκιο». Ανέφερε δε ότι έχει ετοιμάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία «μέχρι την άλλη Δευτέρα θα μπει στη διαβούλευση», χωρίς να δώσει καμία διευκρίνιση.

Ακόμα, από τους 700 υπαλλήλους που αριθμούσε ο ΟΓΑ το 2010, σήμερα είναι 503! Μάλιστα, ο Θ. Μπακαλέξης δίνοντας και το στίγμα της διαχείρισης που θα ακολουθήσει, χαρακτήρισε τη μείωση του προσωπικού «χαμηλό κόστος διοίκησης» και «δυνατό σημείο» του Οργανισμού, όταν αυτό έχει ως αποτέλεσμα η καταβολή των συντάξεων να καθυστερεί πάνω από 2 χρόνια! Συμπλήρωσε ακόμα ότι με το PSI, από τον ΟΓΑ «κουρεύτηκαν» 457 εκατομμύρια ευρώ!

Τέλος, όταν ρωτήθηκε από την Δ. Μανωλάκου «αν υπάρχει προοπτική ενοποίησης των Ταμείων» αρκέστηκε να πει: «Ελπίζω να μην είμαι ο τελευταίος διοικητής του Οργανισμού»...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΡΩΓΗΣ» - ΛΑΡΙΣΑ
Συνεχίζουν την απεργία για 22η μέρα

Από την πικετοφορία αλληλεγγύης που οργάνωσε το ΕΚ Λάρισας
Από την πικετοφορία αλληλεγγύης που οργάνωσε το ΕΚ Λάρισας
Με πρωτοστάτες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) και το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών του νομού, δυναμώνει το κύμα εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή» (όμιλος Euromedica), που απεργούν για 22 μέρες, διεκδικώντας δεδουλευμένα οκτώ μηνών.

Ο αγώνας των εργαζομένων στρέφεται κατά της πρακτικής του συγκεκριμένου ομίλου - αλλά και γενικότερα των επιχειρήσεων στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας - ν' αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους, αδιαφορώντας αν δεν μπορούν πλέον ν' ανταποκριθούν ακόμα και στις καθημερινές ανάγκες επιβίωσης.

Ολες αυτές τις μέρες, στο χώρο έξω από την επιχείρηση, όπου συγκεντρώνονται καθημερινά οι απεργοί, καταφτάνουν εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων, που δίνουν δύναμη στους εργαζόμενους να συνεχίσουν τη σκληρή μάχη. Εκφραση της ταξικής αλληλεγγύης ήταν και η πικετοφορία που οργάνωσε την περασμένη Παρασκευή το ΕΚ Λάρισας.

Συμπαράσταση στους απεργούς με την παρουσία εκπροσώπων τους στο χώρο της απεργίας, αλλά και με χρηματική ενίσχυση, έχουν εκδηλώσει εργατικά σωματεία, όπως των Οικοδόμων, του Επισιτισμού - Τουρισμού, της Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, των Εργαζομένων στους ΟΤΑ, των εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου. Επίσης, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ενωση Γυναικών, η Γραμματεία του ΕΣΥΝ κ.ά. Χρήματα συγκέντρωσαν οι εργαζόμενοι στο «Ιπποκράτειο» και τα παρέδωσαν, ως πρώτη δόση, στους απεργούς.

Οι εργαζόμενοι της «Αρωγής» έχουν να αντιμετωπίσουν μια αδίστακτη εργοδοσία, που χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να σπάσει την απεργία. Απειλεί με απολύσεις, στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό με προσλήψεις εργαζομένων που θα «δουλέψουν» για 2 - 3 μήνες και με μεταφορά απεργοσπαστών από την Καρδίτσα. Επιδίδεται ακόμα και σε ξυλοδαρμούς απεργών, όπως αυτός που - όπως καταγγέλλει το ΕΚΛ - έγινε έξω από την επιχείρηση, με τον εργοδότη και το γιο του να επιτίθενται στους απεργούς που κρατούσαν πανό, να ρίχνουν στο έδαφος και να πατούν μια εργάτρια και να γρονθοκοπούν έναν άνεργο που ήταν εκεί για συμπαράσταση.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόστιμα και στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση στην «Αρωγή», ενώ για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων παρέπεμψε στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη φάση του «κοινωνικού διαλόγου».

Κλείνει το «Χαλυβουργείο» στη Θεσσαλονίκη

Την τελευταία πράξη για το «Χαλυβουργείο» της Θεσσαλονίκης («Ηellenic Steel»), παρουσίασε χτες ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Η πλειοψηφία του Σωματείου προχώρησε πρόωρα σε εκλογές αν και οι αρχαιρεσίες έπρεπε να γίνουν κανονικά το Σεπτέμβρη του 2015, με μόνο στόχο να προλάβει να κρατήσει τις καρέκλες του, την ώρα που με τη στάση του συμβάλλει να μετατραπεί το εργοστάσιο σε κουφάρι. Ετσι, χτες οι εργαζόμενοι ψήφιζαν για ΔΣ Σωματείου και αντιπροσώπους για ΕΚΘ και Ομοσπονδία και ταυτόχρονα έμπαιναν στο πρόγραμμα «εθελούσιας» που ανακοίνωσε η εταιρεία. Την Παρασκευή 8/5 έληξε και η παράταση της διαθεσιμότητας στην οποία είχε τεθεί το σύνολο του προσωπικού, 183 εργαζόμενοι. Ηδη 140 άτομα έχουν δηλώσει οικειοθελή αποχώρηση. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν έως 31/8, για λόγους ασφαλείας των εγκαταστάσεων και για να συνδράμουν στις διαδικασίες της εκκαθάρισης, την οποία έχει αποφασίσει η μητρική. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την πλειοψηφία του σωματείου και του ΕΚΘ ότι «αντί να οργανώσει τον αγώνα τον εργαζομένων, έβαλε πλάτη στα σχέδια της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο χωρίς να ανοίξει μύτη».

Ο

«ΝΗΡΕΑΣ»: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 14 Μάη οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Νηρέας», με απόφαση του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Γιάλτρα Ευβοίας. Το κλαδικό συνδικάτο καταγγέλλει πως η εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών, απολύθηκε λόγω συνδικαλιστικής δράσης.

«ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ»: Σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (11 π.μ. έως 1 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση προχωρούν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κιολεΐδης ΑΕΒΕ», σήμερα Τρίτη, με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και της Εργοστασιακής Επιτροπής. Οπως καταγγέλλουν, δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη, ενώ τρέχει ήδη ο Μάης. Επίσης τους οφείλονται παλαιότερες αποδοχές, για τις οποίες έχουν καταθέσει αγωγή και αναμένεται η δικαστική απόφαση. Η προσφυγή τους στην Επιθεώρηση Εργασίας θα συζητηθεί την Τετάρτη.

«ΕΡΓΑΝΗ»: Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 80.223 θέσεις εργασίας καταγράφει το σύστημα «Εργάνη» για τον μήνα Απρίλιο. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 186.479, ενώ οι απολύσεις σε 106.256. Ωστόσο, το 16μηνο (2014 και πρώτο τετράμηνο του 2015) οι προσλήψεις που έγιναν ήταν μόνο κατά το 50,17% θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 33,25% μερικής απασχόλησης και το 14,58 εκ περιτροπής εργασίας.

«ΜΥΤΙΛΗΝΗ»: Να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα των απλήρωτων εργαζομένων του πλοίου «Μυτιλήνη», ζητά από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Το πλοίο βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι Καρλοβάσου από τις 5/2, ενώ από τις 19/2 οι εργαζόμενοι κάνουν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών. Η εταιρεία έχει αφήσει το πλοίο δύο φορές χωρίς καύσιμα. Το Σάββατο οι εργαζόμενοι διανυκτέρευσαν χωρίς ρεύμα, νερό και τρόφιμα. Με παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου και των ναυτεργατών, εξασφαλίστηκε η διανυκτέρευσή τους σε ξενοδοχείο για την Κυριακή, και δόθηκε υπόσχεση για ανεφοδιασμό του πλοίου με καύσιμα.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ψηφίζουν κάθε μέρα, μέχρι και την Κυριακή 17 Μάη, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β).

ΧΑΡΤΕΡΓΑΤΕΣ: Σήμερα Τρίτη ξεκινούν οι εκλογές στο Σωματείο Χαρτεργατών. Από τις 12 μέχρι τις 16 Μάη, κάλπη θα στηθεί σε εργοστάσια του κλάδου, ενώ την Κυριακή 17 Μάη οι χαρτεργάτες μπορούν να ψηφίσουν από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου της «ΣΟΦΤΕΞ» (Χαρτεργατών 3, Βοτανικός).

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»: Ο Σύλλογος Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» (ΣΕΝΕ), με αφορμή την παγκόσμια μέρα της νοσηλεύτριας - νοσηλευτή, οργανώνει σήμερα εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Εργασιακή Εξουθένωση των Υγειονομικών - ζητήματα Υγείας κι Ασφάλειας στο Νοσοκομείο». Η εκδήλωση θα γίνει στο δώμα του Ευαγγελισμού (11ος όροφος κτιρίου ΑΧΕΠΑ στις 12.30 το μεσημέρι.

ΕΡΤ: Την παρουσία τους στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ αποφάσισαν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι και μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ, με το αιτιολογικό ότι είναι εκ νέου εργαζόμενοι της ΕΡΤ και άρα αμειβόμενοι, από την στιγμή της ψήφισης του νέου νόμου. Η διοίκηση της ΕΡΤ σημειώνει σε ανακοίνωση ότι «μόνο αρμόδιο όργανο που θα επιμεληθεί της διαδικασίας ανάθεσης καθηκόντων στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ΑΕ, οι συμβάσεις των οποίων αναβίωσαν από τις 29/4/2015, είναι το πρώτο ΔΣ που θα προκύψει από την εφαρμογή του νόμου 4324/2015».

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Ολιγόωρη στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 π.μ. πραγματοποιούν σήμερα τα σωματεία σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ. Επίσης σήμερα, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ