ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Η διείσδυση της Τουρκίας προχωράει

TΙΡΑΝΑ.--

Με μία «εμπροσθοφυλακή» 120 επιχειρηματιών, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκλήρωσε στις 13 του μήνα, την πρώτη, μετά από έξι χρόνια, επίσκεψή του στην Αλβανία, εγκαινιάζοντας την οικοδόμηση του μεγαλύτερου τζαμιού των Βαλκανίων, που θα ονομάζεται τζαμί Ναμάτζγκια, στην περιοχή Πρέζε στα περίχωρα των Τιράνων, κοντά στο κτίριο του αλβανικού Κοινοβουλίου.

Η θεμελίωση του τζαμιού, που θα έχει έκταση 20.000 τ.μ., χωρητικότητα περίπου 4.500 ανθρώπων και κόστος ανέγερσης περίπου 30 εκατ. δολάρια, έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις αλβανικές αρχές, καθώς για την ανέγερσή του χρειάστηκε να καταστραφεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της αλβανικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν το προωθεί δυναμικά, σαν ισχυρό σύμβολο της επιρροής της και της έντονης διείσδυσης των τουρκικών μονοπωλίων στην Αλβανία, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με δεδομένες τουρκικές επενδύσεις ύψους 2,7 δισ. δολαρίων.

Στη διάρκεια συναντήσεων που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι και τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ο Ερντογάν υπέγραψε συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας και για την αποφυγή υποτίθεται «της στρατολόγησης τζιχαντιστών από το "Ισλαμικό Κράτος"». Συζήτησαν ακόμη τις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα θα υπογραφεί στρατηγικό έγγραφο της διμερούς εταιρικής σχέσης, ενώ προέβλεψε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να φτάσει το 1 δισ. δολάρια ως το τέλος του χρόνου.

Οι μεγάλες μπίζνες των τουρκικών μονοπωλίων στην Αλβανία προωθούνται και με ...στιγμιότυπα όπως τα δάκρυα του Ρ. Τ. Ερντογάν και της συζύγου του, Εμινέ, στη διάρκεια εκδήλωσης στο προάστιο Πρέζε, κατά τη διάρκεια απαγγελίας ποιήματος του Τούρκου εθνικιστή ποιητή Αρίφ Νιχάι Ασγια από μαθήτρια, στην τουρκική γλώσσα.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΙΝΔΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Σύσφιξη διμερών σχέσεων αλλά και αντιθέσεις

Οι πρωθυπουργοί Ινδίας και Κίνας στην υπογραφή διμερών συμφωνιών
Οι πρωθυπουργοί Ινδίας και Κίνας στην υπογραφή διμερών συμφωνιών
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχτηκε (κάτι που δε συνηθίζει) τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στη γενέτειρά του Σιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανξί, προσπαθώντας να σηματοδοτήσει την ισχυροποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, ωστόσο οι αντιθέσεις δεν μπορούν να εκλείψουν.

Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία των διμερών οικονομικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να δυναμώσουν την επικοινωνία για τους «Δρόμους του Μεταξιού», την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών και την πολιτική του Μόντι «Δράση προς Ανατολή» (Act East).

Το γεγονός ότι και οι δύο επικράτειες αποτελούν μεγάλες αγορές για τα μονοπώλια, οδήγησαν σε διάφορα βήματα σύσφιξης της συνεργασίας. Ετσι, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα «υψηλού επιπέδου Σώμα» - που θα εξετάσει ειδικά τρόπους ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, με προτεραιότητα τομείς όπως οι υποδομές, η πληροφορική, η φαρμακοβιομηχανία, η γεωργία αλλά και η μεταποίηση.

Μόντι και Λι Κετσιάνγκ (ο Κινέζος πρωθυπουργός) παραβρέθηκαν στην υπογραφή συνολικά 24 συμφωνιών, στις οποίες συγκαταλέγεται και η ανάπτυξη σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι οι δυο χώρες αποφάσισαν να ανοίξουν και τρίτο προξενείο (σε Τσενγκντού και Καλκούτα).

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ενδεικτική ήταν η δήλωση που έκανε ο Μόντι, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα: «Οι συζητήσεις μας ήταν ειλικρινείς, εποικοδομητικές και φιλικές. Καλύψαμε όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένων αυτών που εξομαλύνουν τις σχέσεις. Ζήτησα από την Κίνα να ξανασκεφτεί την προσέγγισή της σε θέματα που μας εμποδίζουν να εξασκήσουμε όλη τη δυναμική στις σχέσεις μας».

Αν και οι δύο χώρες είναι «εταίροι» στη διακρατική συμμαχία των BRICS, τους «χωρίζει» η διεκδίκηση των μεγάλων ασιατικών αλλά και διεθνών αγορών, ενώ και οι εδαφικές τους διαφορές δημιουργούν συχνά «σύννεφα». Για τις διαφιλονικούμενες περιοχές στη μεθόριο των Ιμαλαΐων, ο Μόντι ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να ενταθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ο Κετσιάνγκ ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αναζήτησης «μιας δίκαιης απόφασης» όσον αφορά το συνοριακό ζήτημα.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ανησυχία για τις αρχαιότητες στην Παλμύρα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δραματική έκκληση για την αποτροπή μίας νέας ανεπανόρθωτης καταστροφής στα αρχαιολογικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στην Παλμύρα της κεντρικής Συρίας (240 χλμ. ΒΑ της Δαμασκού) από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» απηύθυνε, χτες, η επικεφαλής της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα. Αφορμή έδωσαν οι πληροφορίες πως οι ισλαμιστές μισθοφόροι, που κατά καιρούς έχουν κάνει απίστευτες βαρβαρότητες, καταστροφές και πλιάτσικο σε ασσυριακές αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας στο βόρειο Ιράκ, βρίσκονται σε ακτίνα μικρότερη των 2 χλμ. από το κέντρο της περίφημης συριακής πόλης.

Η Παλμύρα, γνωστή κατά τη βιβλική εποχή ως Τάντμορ, πόλη - σταθμός καραβανιών, φιλοξενεί ερείπια ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων. Εγινε ιδιαίτερα γνωστή για τον πλούτο και τη σπουδαία αρχιτεκτονική της, ιδιαίτερα κατά την εποχή της θρυλικής βασίλισσάς της Ζηνοβίας και τη ρωμαϊκή περίοδο.

Παρόμοια έκκληση είχε απευθύνει και η συριακή κυβέρνηση στη «διεθνή κοινότητα» για αποτροπή της καταστροφής. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τέτοια περιστατικά χρησιμοποιούνται κατά καιρούς, και ανάλογα με τις «ανάγκες», ως αφορμή μικρότερων ή μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωποι του «Ισλαμικού Κράτους» σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκαλούν οι πρόσφατες πληροφορίες για σοβαρό τραυματισμό και παραλυσία του αρχηγού τους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στο τέλος Μάρτη στο βόρειο Ιράκ, δημοσιοποίησαν ηχητικό «μήνυμά» του για να δείξουν ότι είναι ζωντανός. Στο 30λεπτο μήνυμα αυτό (που ερευνάται αν είναι αυθεντικό) ο αυτοαποκαλούμενος «χαλίφης» καλεί «σε τζιχάντ κάθε μουσουλμάνο στον κόσμο», κατά των ΗΠΑ και των «άπιστων μουσουλμανικών χωρών που έχουν στραφεί εναντίον τους».

Τέλος, χτες, το κεντρικό και δυτικό Ιράκ συγκλονίστηκε για μία ακόμη φορά από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, οι χειρότερες εκ των οποίων αναφέρθηκαν στη δυτική πόλη Ραμάντι, όπου σκοτώθηκαν 10 αστυνομικοί.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τους 72 έφτασαν τελικά οι εργάτες που κάηκαν ζωντανοί, στη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε σε διώροφο εργοστάσιο κατασκευής παπουτσιών. Τώρα η κυβέρνηση των Φιλιππίνων εμφανίζεται να εντοπίζει παραβάσεις εργατικών νόμων και η υπουργός Εργασίας κατήγγειλε ότι τουλάχιστον 104 εργάτες είχαν προσληφθεί παράνομα από υπεργολάβο. Το εργοστάσιο ανήκε στον όμιλο «Kentex Manufacturing Corp», που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, χρησιμοποιεί χημικές ουσίες ιδιαίτερα εύφλεκτες.

ΡΙΟΣΟΥΣΙΟ.-- 15 χρυσωρύχοι στην πόλη Ριοσούσιο στα δυτικά της Κολομβίας στην επαρχία Κάλντας, θεωρούνται νεκροί μετά τον εγκλωβισμό τους σε παράνομο ορυχείο. Ηδη έχουν ανασυρθεί οι σοροί 4 εργατών. Οι εργάτες, 19-45 χρονών, παγιδεύτηκαν την Τετάρτη, μετά από διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος που σταμάτησε και τη λειτουργία αντλιών νερού, με αποτέλεσμα το ορυχείο να πλημμυρίσει. Αλλοι 45 που κατάλαβαν έγκαιρα το πρόβλημα, κατάφεραν να βγουν. Οι άτυχοι συνάδελφοί τους παγιδεύτηκαν σε βάθος ως και 30 μέτρων. Τα ατυχήματα σε ορυχεία της Κολομβίας είναι συνηθισμένα, καθώς πολλά είναι παράνομα ή με ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας. Μόνο το 2014, υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 120 εργάτες σε τέτοιες συνθήκες.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ρίψη όλμων αργά το βράδυ της Πέμπτης, κοντά σε σπίτι του προαστίου Αλ Σαλάμ στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, προκάλεσε το θάνατο οκτώ ατόμων, εκ των οποίων τα επτά παιδιά, μεταξύ 5 και 10 ετών. Η περιοχή θεωρείται προπύργιο ακραίων ισλαμιστών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Πανεθνική 24ωρη απεργία, στις 25 Μάη (που είναι επίσημη αργία στη Βρετανία) ως τις 19.00 στις 26 Μάη, θα πραγματοποιήσουν οι περίπου 16.000 εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηροδρόμους, για μισθολογικά θέματα. Θα είναι η πρώτη πανεθνική απεργία στους σιδηροδρόμους εδώ και 20 χρόνια.

ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Αποτυχημένο πραξικόπημα

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.--

Τεταμένη... ηρεμία επικρατούσε από νωρίς χτες στην Μπουζουμπούρα, πρωτεύουσα του κεντροαφρικανικού Μπουρούντι (10 εκατομμυρίων κατοίκων), μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις των προηγούμενων δύο ημερών ανάμεσα σε υποστηρικτές του απερχόμενου Προέδρου του Μπουρούντι, Πιερ Νκουρουνζίζα, και υποστηρικτές στρατιωτικών - στασιαστών με επικεφαλής τον στρατηγό Γκοντφρουρά Νιγιομπάρ, που επιχείρησαν, ανεπιτυχώς όπως φαίνεται, να ανατρέψουν την κυβέρνηση, την περασμένη Τετάρτη.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος υποστήριξε πως η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, ότι συνελήφθησαν αρκετοί συνεργάτες των στασιαστών και ότι γίνονται προσπάθειες για τη σύλληψη και των αρχηγών τους. Ο επικεφαλής τους, Γκ. Νιγιομπάρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, χτες το μεσημέρι, υποστήριξε πως είναι έτοιμος αυτός και οι άνδρες του να παραδοθούν «με την ελπίδα ότι δεν θα μας σκοτώσουν».

Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Νκουρουνζίζα, που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις από τα τέλη Απρίλη όταν γνωστοποίησε τα σχέδιά του να διεκδικήσει για τρίτη φορά τον προεδρικό θώκο της χώρας, ανακοίνωσε χτες πως επέστρεψε στο Μπουρούντι από την Τανζανία, όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη, διαβεβαιώνοντας πως «ελέγχει την κατάσταση».

Οι ΗΠΑ, πάντως, που διαφωνούσαν ανοιχτά με τα σχέδια του Νκουρουνζίζα, έκλεισαν την πρεσβεία τους στο Μπουρούντι χτες, για δεύτερο 24ωρο, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν άμεσα.

Η συγκεκριμένη χώρα είναι φτωχή, αγροτική στην περιοχή των Μεγάλων Αφρικανικών Λιμνών, πρώην αποικία της Γερμανίας και του Βελγίου, κράτος - μέλος του ΟΗΕ από το 1962, με παράδοση πραξικοπημάτων, ενώ έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα ουρανίου, νικελίου, κοβαλτίου, πλατίνας και χαλκού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ