ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αύριο Τετάρτη η πανυγειονομική απεργία

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας σε όλη τη χώρα

Από παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία
Από παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία
Μέχρι την τελευταία ώρα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την αυριανή πανυγειονομική απεργία, που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ και συμμετέχουν η ΕΙΝΑΠ, η ΕΝΙΘ και η ΟΕΝΓΕ. Στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας καλεί με το πλαίσιό του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Στη Θεσσαλονίκη, η κινητοποίηση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Αριστοτέλους, μπροστά στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Σε μαζική συμμετοχή καλεί η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Σήμερα, συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις σε «Αγία Ολγα», «Ελπίς», «Σωτηρία» και «Σισμανόγλειο». Σήμερα, επίσης, συγκέντρωση οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Ογκολογικό Αγίων Αναργύρων, στις 12 μ. για τα οξυμένα προβλήματα στο νοσοκομείο.

Για τη μέρα της απεργίας, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 μ. έως τη λήξη του ωραρίου. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, όπως και στη συγκέντρωση στο υπουργείο.

Απόφαση συμμετοχής στην πανυγειονομική απεργία έχουν πάρει η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Οργανώνουν συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στη Διεύθυνση Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας (Σολωμού 60), για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν αύριο και σε άλλες πόλεις. Στην Αρτα, θα γίνει συγκέντρωση σήμερα Τρίτη, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς, από τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, το Εργατικό Κέντρο, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, τα σωματεία συνταξιούχων και το Σύλλογο Γυναικών της ΟΓΕ.

Κόβουν και ράβουν στα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ

Μια ακόμη σοβαρή καταγγελία για τα σφαγεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) κάνουν η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «ασθενής χειρουργημένος από κρανιοφαρυγγείωμα (ένας από τους πιο δυσκολοχειρούργητους αντιμετωπίσιμους όγκους του εγκεφάλου), ενώ έπαιρνε επίδομα αναπηρίας για χρόνια κι ενώ έχει απόφαση της ΑΣΥΕ (Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή), με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, παραπέμφθηκε στα ΚΕΠΑ, κόπηκε το επίδομα και του δώσανε 30%, γιατί η ασθένειά του δεν καταγράφεται από τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), ενώ συμπεριλαμβανόταν στον προηγούμενο κανονισμό αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω.

Ο ασθενής προσέφυγε στη δευτεροβάθμια επιτροπή των ΚΕΠΑ. Εκεί, στη βάση ενός απαράδεκτου κλίματος που έχει δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί από «ψηλά», ότι «οι ανάπηροι όλο επιδόματα ζητάνε και γι' αυτό έχει χρεοκοπήσει και η χώρα», αντιμετωπίστηκε αυτός και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και της ΣΕΑΑΝ με τον πιο σκληρό τρόπο από την πρόεδρο της επιτροπής.

Τώρα, ο ασθενής καλείται να επανεξεταστεί γιατί η επιτροπή δεν είχε την ανάλογη συγκρότηση με ευθύνη της διοίκησης, γιατί πρέπει να εξεταστεί και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

«Επιτέλους στοπ!» καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος. Σημειώνουν το συγκεκριμένο περιστατικό σαν «έναν ακόμα λόγο για τη μαζική συμμετοχή των αναπήρων και των χρόνιων πασχόντων με τις οικογένειές τους στο συλλαλητήριο στις 20 του Μάη, μέρα πανελλαδικής απεργίας στην Υγεία και στην Πρόνοια».

Μαρτύριο είναι τα ΚΕΠΑ και για τους ασθενείς με τη νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα (ΕΚ). Η νόσος του Crohn προσβάλλει όλο το πεπτικό σύστημα και η EK το παχύ έντερο. Αν και αποτελούν χρόνιες παθήσεις οι ασθενείς, μπορεί να χρειαστούν να επανεξεταστούν απ' τα ΚΕΠΑ κάθε χρόνο, ή αν είναι ...τυχεροί μετά από τρία χρόνια, επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι επιτροπές - στις οποίες δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος - δεν αξιολογούν τον ασθενή, αλλά εφαρμόζουν μια λίστα αξιολόγησης, που στερεί πολύτιμα ποσοστά αναπηρίας απ' τον ασθενή.

Προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών στην «Αρωγή»

Η εργοδοσία του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή», αντί να πληρώσει τα δεδουλευμένα οκτώ μηνών που χρωστάει στους εργαζόμενους, οι οποίοι έφτασαν στα όρια της εξαθλίωσης, σέρνει στο δικαστήριο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Ν. Λάρισας. Απαιτεί να βγει παράνομη η απεργία για τα δεδουλευμένα - ξεκίνησε στις 20 Απρίλη - καθώς και να καταδικαστούν ο πρόεδρος του ΕΚΛ και η πρόεδρος του Σωματείου, σε μια προσπάθεια να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΛ σημειώνει: «Το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν αγωνιστικά να πληρωθούν τα δεδουλευμένα οκτώ μηνών, που υπερασπίζονται το ΕΚΛ και το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Ν. Λάρισας δεν πρόκειται να σταματήσει με την εργοδοτική τρομοκρατία και τα δικαστήρια. Το ΕΚΛ και το Σωματείο θα παλεύουν με συνέπεια για τα εργατικά δικαιώματα κάθε εργαζόμενου. Η συνδικαλιστική δράση και οι αγώνες δεν μπορεί να ποινικοποιούνται και αυτοί που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους να κυκλοφορούν ελεύθεροι και περήφανοι.

Αξιώνουμε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στην "Αρωγή" και σε κάθε άλλη επιχείρηση, αλλά και να βάλει τέλος στη βιομηχανία των διώξεων σε βάρος συνδικάτων και συνδικαλιστών που υπερασπίζονται τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων. Καλούμε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, κάθε μαζικό φορέα, να καταδικάσει την προσπάθεια της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και να σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων της "Αρωγής"».

Ανακλήθηκαν αποφάσεις για τα φάρμακα

Στην ανάκληση της νέας «θετικής λίστας», η οποία συνοδεύτηκε απ' τη μείωση των Ασφαλιστικών Τιμών (ΑΤ) - με αποτέλεσμα να επέλθουν νέες επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων - προχώρησε χτες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι νέες ΑΤ - δηλαδή το κόστος που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ - ανακοινώθηκαν απ' την ΗΔΙΚΑ στις 15.5.2016. Η ΑΤ μειώθηκε σε 1.887 φάρμακα και αυξήθηκε σε 876. Σε 697 φάρμακα η μείωση ήταν μεγαλύτερη από 2%, ενώ σε 141 η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από 2%. Ηταν λοιπόν οφθαλμοφανές ότι οι άρρωστοι θα πλήρωναν ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή που μεσοσταθμικά για το 2014 έφτασαν στο 25,12% και αντιστοιχούσαν σε 622 εκ. ευρώ. Οι άρρωστοι εκτός απ' τις συμμετοχές 10% και 25% πληρώνουν και τη διαφορά μεταξύ Λιανικής Τιμής (ΛΤ) και ΑΤ, σε περίπτωση που ο γιατρός γράψει φάρμακο μεγαλύτερης αξίας. Ετσι, ο ασθενής υποχρεώνεται στη λεγόμενη επιβάρυνση που για το 2014 έφτασε σε 10,84% ή 67,4 εκ. ευρώ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Προετοιμάζουν πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα

Στηριγμένες στην πείρα από τη δράση που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες και προετοιμάζουν πανελλαδική συγκέντρωση στις 23 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων έκανε απολογισμό του τρόπου που προετοιμάστηκε η προηγούμενη μεγάλη κινητοποίηση, την 1η Απρίλη, με συγκεντρώσεις σε 23 πόλεις και μία από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων στην Αθήνα. Αιχμή αποτέλεσε το αίτημα για άμεση καταβολή του Δώρου Πάσχα, μαζί με μια σειρά προβλήματα των συνταξιούχων.

Η κινητοποίηση προετοιμάστηκε με περιφερειακές συσκέψεις, στις οποίες πήραν μέρος όχι μόνο τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, αλλά και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι. Εγιναν 16 τέτοιες συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, καθώς και εννιά στην Αθήνα.

Σε αυτές, συμμετείχαν 145 σωματεία και περίπου 2.700 άνθρωποι. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε στις μαζικές συγκεντρώσεις της 1ης Απρίλη. Ακολούθησαν συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, όπου έγινε εκτίμηση της δουλειάς αυτής και δόθηκε συνέχεια με την προετοιμασία της κινητοποίησης για την Υγεία στις 20 Μάη.

Με παρακαταθήκη αυτόν τον τρόπο δουλειάς, με συσκέψεις από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις ετοιμάζουν την κάθοδο των συνταξιούχων στις 23 Ιούνη στην Αθήνα, με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, θα δώσουν το «παρών» στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη.

Το σύνθημα «κάτω τα χέρια από τα Ταμεία» διαπερνά τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ σημειώνει: «Παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με τις αποφάσεις της κυβέρνησης διαπιστώνουμε ότι επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Μια από τα ίδια. Σαρώνονται τα αποθεματικά - τα διαθέσιμα - τα ρευστά για να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις των μνημονίων και πολιτικών αποφάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων απέναντι σε ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνονται οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, ο φτωχός λαός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ