ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο πόδι οι αγρότες ενάντια στη φοροληστεία

Απαντούν με κινητοποιήσεις στην πολιτική της συγκυβέρνησης που εφαρμόζει τους ψηφισμένους νόμους της προηγούμενης

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών ενάντια στη φοροαφαίμαξη
Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών ενάντια στη φοροαφαίμαξη
Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την κινητοποίηση ενάντια στη φοροληστεία της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών, που θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στην Α' ΔΟΥ Λάρισας (γραφεία πρώην ΕΑΣ Λάρισας στη Φιλιππούπολη), η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) οργάνωσε χτες ενημερωτική συγκέντρωση στην πλατεία των Φαρσάλων.

Για τον ίδιο λόγο, σήμερα το πρωί θα γίνει περιοδεία - εξόρμηση των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της Ελασσόνας στη Λαϊκή Αγορά της πόλης. Για όλα τα αιτήματά της, η ΕΟΑΣΛ ζητάει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεχίζουν την ίδια πολιτική

Τη χτεσινή συγκέντρωση στα Φάρσαλα «άνοιξε» ο Γ. Νικολόπουλος, γραμματέας της ΕΟΑΣΛ. Στην κεντρική ομιλία, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΛ, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ως κυβέρνηση, δηλώνει αποφασισμένος να εφαρμόσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί είναι έσοδα του προϋπολογισμού του 2015 που πρέπει να είναι ισοσκελισμένος και να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, για να πληρωθούν οι δανειστές και να ενισχυθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Ετσι, μας φορολογεί για πρώτη φορά με 13% από το πρώτο ευρώ καθαρού αγροτικού εισοδήματος, μας επιβάλλει να πληρώσουμε φέτος ένα επιπλέον 27,5% στο φόρο ως προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, ενώ στο αγροτικό εισόδημα περιλαμβάνονται και φορολογούνται και οι επιδοτήσεις, όταν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.

Δεν έχουμε κανένα αφορολόγητο ποσό, ούτε έκπτωση φόρου. Το αφορολόγητο έως τις 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις που ψηφίστηκε, δεν δίνει ουσιαστική φοροελάφρυνση και ακόμη κι αν εμφανίζουν ζημιά, ή χαμηλό εισόδημα, οι παραγωγοί θα φορολογηθούν με το τεκμαρτό εισόδημα, τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης».

Ο Ρ. Μαρούδας κάλεσε τους αγρότες των Φαρσάλων να μπουν στον αγώνα και να διεκδικήσουν: Για φέτος, με τροποποίηση του νόμου, να καθορισθεί έκπτωση φόρου μέχρι 3.000 ευρώ από το συνολικό ποσό του φόρου που αναλογεί στον κάθε αγροτοκτηνοτρόφο.

Επίσης, οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί (ενιαίο για έσοδα και επιδοτήσεις), καθώς και την κατάργηση των βιβλίων για τους αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ. Κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Να μην ισχύσει η προκαταβολή 27,5% επί του φόρου. Να καταργηθούν ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και τα κάθε είδους χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Συγκέντρωση και στη Νάουσα

Συγκέντρωση αγροτών ενάντια στο εμπάργκο και τη φοροληστεία διοργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» Νάουσας, αύριο, Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Καθημερινά, με περιοδείες και εξορμήσεις, μεταφέρει κάλεσμα για αγωνιστικό ξεσηκωμό στους αγρότες της περιοχής. Χτες, στελέχη του Αγροτικού Συλλόγου περιόδευσαν στα χωριά Στενήμαχο, Μονόσπιτα, Χαρίεσσα. Μίλησαν με τους αγρότες που τώρα μαζεύουν τα πρώιμα κεράσια και βλέπουν να πουλιούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω και από πέρσι. Τους κάλεσαν να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους σε οργανωμένο αγώνα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» Νάουσας σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Στις συνέπειες του εμπάργκο των εξαγωγών των αγροτοκτηνοτροφικών μας προϊόντων για μια ακόμη χρονιά, έρχεται να προστεθεί από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η φοροεπιδρομή (...)

Ολα αυτά, παράλληλα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020, που περικόπτει τις ενισχύσεις τουλάχιστον 50 - 60% έως το 2019, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται, οι τιμές πώλησης των προϊόντων μας είναι εξευτελιστικές και μας καλούν με τις οικογένειές μας να ζήσουμε με το μισό εισόδημα από όσο είχαμε πριν από δύο χρόνια».

Ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους να παλέψουν ενάντια στις πολιτικές που επιβάλλουν εμπάργκο στην αξιοποίηση της σοδειάς τους, να αγωνιστούν για την ανατροπή των πολιτικών που τους οδηγούν στη φτώχεια, στον αφανισμό και το ξεκλήρισμα, συντονισμένα με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από την ίδια πολιτική και τη φοροληστεία.

Στις 10 Ιούνη διαδηλώνουν στα Χανιά

Τέλος, με αιχμή τη φοροαφαίμαξη των αγροτών, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων (ΕΟΑΣΝΧ) καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 10 Ιούνη, στις 11 π.μ. στην Εφορία Χανίων.

Καταγγέλλει τη φοροληστεία που γίνεται σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρά τις προεκλογικές ψεύτικες - όπως αποδείχτηκε - δεσμεύσεις τους.

Στην ανακοίνωσή της εξηγεί: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να ψηφίσει δύο φορολογικά νομοσχέδια την ίδια χρονιά. Το φορολογικό νομοσχέδιο που ισχύει από φέτος, ψηφίστηκε το 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Η νέα συγκυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα υπάρχει 12.000 ευρώ αφορολόγητο εισόδημα, που τώρα το παραπέμπουν στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, αν και όποτε ψηφιστεί, που στην καλύτερη περίπτωση θα ισχύει από το οικονομικό έτος 2016.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος και του χρόνου οι αγρότες θα φορολογηθούν με τον ίδιο τρόπο, με 13% φόρο από το πρώτο ευρώ. Η προκαταβολή 27,5% που δίνουμε στην ουσία είναι δάνειο προς την κυβέρνηση και φυσικά δεν θα επιστραφεί στους αγρότες. Υπολογίζουν από τη φοροληστεία σε βάρος των αγροτών να εισρεύσουν στα άδεια κρατικά ταμεία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Μεγάλη αφαίμαξη θα υπάρχει με την καταβολή του ΦΠΑ, που τον έκαναν τρίμηνο. Ούτε καν το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ δεν καταργούν που το είχαν κάνει σημαία προεκλογικά και λέγανε ότι θα είναι το πρώτο μέτρο που θα παίρνανε».

Η ΕΟΑΣΝΧ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. «Φτάνουν πια η κοροϊδία, οι ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις, η άγρια φορολογία του λαού για να την βγάζουν καθαρή και να μένουν αφορολόγητοι εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Καλούν σε αιμοδοσία για τους τραυματίες των ΕΛΠΕ

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τούρκικων Σπουδών, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φυσικό, Νοσηλευτική, Φαρμακευτική, ΕΜΜΕ, Οικονομικών Σπουδών και Οδοντιατρική του ΕΚΠΑ, ΠΑΠΕΙ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, ΣΕΜΦΕ, Ηλεκτρολόγων και Ναυπηγών του ΕΜΠ και η Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας καταγγέλλουν το νέο έγκλημα στα ΕΛΠΕ, που έχει στερήσει μέχρι τώρα τη ζωή σε τρεις εργάτες, ενώ άλλοι τρεις συνεχίζουν να νοσηλεύονται τραυματισμένοι.

«Και αυτό το εργοδοτικό έγκλημα ήρθε ως αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας και εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, που θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους της εργοδοσίας. Παρά την αύξηση της κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια, στον όμιλο ΕΛΠΕ εντείνεται η εργολαβοποίηση, με στόχο την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, από "φτηνούς" εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης που θεριεύει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και στο χώρο των πετρελαίων», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωση.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν όλους τους φοιτητές να δηλώσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στους τραυματίες εργαζόμενους που έχουν άμεση ανάγκη από αίμα, υπογραμμίζοντας ότι «όσοι φοιτητές μπορούν να δώσουν αίμα, να πάνε άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο της Αττικής και να δηλώσουν ότι θέλουν να δώσουν αίμα στην τράπεζα αίματος του ΠΑΜΕ, όπου ήδη συνδικάτα, σωματεία και φορείς συμβάλλουν στην τεράστια ανάγκη που υπάρχει».

Στάση εργασίας για την «απληρωσιά» στις ιδιωτικές κλινικές

Με τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων οχτώ μηνών οι εργαζόμενοι στην κλινική «Αθήναιον» του ομίλου «Euromedica». Τη στάση εργασίας, από τη 1 μ.μ. έως τις 4 μ.μ., προκήρυξε το κλαδικό σωματείο εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές Αθήνας, μετά από σύσκεψη με εργαζόμενους. «Η απλήρωτη εργασία ταλανίζει εδώ και τρία χρόνια τους εργαζόμενους του ομίλου. Εχει οδηγήσει στην εξαθλίωση εκατοντάδες συναδέλφους», υπογραμμίζει το σωματείο και συνεχίζει: «Η εργοδοσία του ομίλου έδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τι πραγματικά σημαίνουν για τον εργαζόμενο η ανάπτυξη, η κερδοφορία, η ανταγωνιστικότητα. Την ώρα που επενδύει εκατομμύρια ευρώ στον ιατρικό τουρισμό, την ώρα που θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα, την ίδια ώρα οι συνάδελφοι ζουν με "έναντι", με χαρτζιλίκια, τους οφείλονται δεδουλευμένα 8 μηνών, χωρίς προοπτική εξόφλησης». Επισημαίνει ακόμα την ανάγκη ο αγώνας των εργαζομένων στη «Euromedica» να πάρει πανελλαδικές διαστάσεις, «να συνδεθεί με τον αγώνα στο θεραπευτήριο "ΑΡΩΓΗ" (επίσης ομίλου "Euromedica") στη Λάρισα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ