ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στο Βελιγράδι
  • Τη διοργανώνουν κόμματα και οργανώσεις αντιΝΑΤΟικού προσανατολισμού
  • Συμμετέχουν Ελληνες Κομμουνιστές που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από τη Θεσσαλονίκη

Σήμερα Τετάρτη πραγματοποιείται στο Βελιγράδι η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που οργανώνουν φορείς και Κόμματα της Γιουγκοσλαβίας, ως απάντηση στην προκλητική επίσκεψη εκεί, του πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα. Ο "χασάπης" του ΝΑΤΟ επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, συμμετέχοντας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ, και εκτιμάται πως έχει στόχο την προαναγγελία της διαιώνισης των κυρώσεων σε περίπτωση που δεν εξολοθρευτεί η πρώην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας.

Τη μεγάλη διαδήλωση, διοργανώνουν οργανώσεις όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, η Γιουγκοσλαβική Αριστερά, το Πατριωτικό Μέτωπο, το ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο της Γιουγκοσλαβίας. Αναμένεται να συμμετέχουν διαδηλωτές και από άλλες βαλκανικές κυρίως αλλά και ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρινόμενοι στη διεθνή έκκληση για συμπαράσταση που έχουν απευθύνει οι διοργανωτές φορείς.

Οι Ελληνες κομμουνιστές στα πλαίσια της δράσης του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού κέντρου που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν και στηρίζουν την πρωτοβουλία. Πολύ δε περισσότερο που αυτή η προκλητική επίσκεψη του πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα, πραγματοποιείται λίγο πριν τη συμπλήρωση των 2 χρόνων από τη βρώμικη ιμπεριαλιστική επέμβαση που έσπειρε τον όλεθρο στη Γιουγκοσλαβία και αφάνισε χιλιάδες λαού.

Στο Βελιγράδι, λοιπόν, σήμερα Τετάρτη αναμένεται να εκφραστεί δυναμικά η απάντηση του γιουγκοσλαβικού λαού στη νέα πρόκληση. Αλλά και το αίτημα των Βαλκανικών λαών για να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή.

Αγωνιστικό «παρών» στη μεγάλη διαδήλωση θα δώσουν κομμουνιστές και άλλοι φιλειρηνικοί πολίτες, που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη σήμερα τα χαράματα με προορισμό το Βελιγράδι. Παρά το σύντομο χρόνο που μεσολάβησε από την αναγγελία της διαδήλωσης στο Βελιγράδι, το γεγονός ότι η αποστολή γίνεται σε μέρες εργάσιμες, αρκετοί εργάτες, υπάλληλοι αλλά και φοιτητές (βρίσκονται σε περίοδο εξεταστική) συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Βαλκανικού Αντινατοϊκού Κέντρου που στηρίζει το ΚΚΕ, ώστε να συμβάλει στην επιτυχία της αντιιμπεριαλιστικής συγκέντρωσης.

«Οι Ελληνες κομμουνιστές αλλά και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στάθηκαν αντίθετοι στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Ολο το προηγούμενο διάστημα οι εκδηλώσεις αντίστασης του ΚΚΕ και των φίλων της ειρήνης απέναντι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και παρουσία στα Βαλκάνια πήραν, αλλά και συνεχίζουν να παίρνουν, ποικίλες μορφές (μπλόκο τρένων, στρατιωτικές φάλαγγες, συναυλίες, ημερίδες, διαδηλώσεις). Με τη σύσταση του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου με έδρα τη Θεσσαλονίκη γίνεται προσπάθεια να συντονιστούν οι εκδηλώσεις αυτές με όλα τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις των Βαλκανίων που εναντιώνονται σ' αυτή την ιμπεριαλιστική παρουσία και δράση», δήλωσε στο «Ρ» ο Γ. Χαβατζάς, μέλος της ΕΠ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή των πολιτών της Θεσσαλονίκης στη διαδήλωση είπε: «Με αφορμή την επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος, του εγκληματία πολέμου Χ. Σολάνα, τότε ΓΓ του ΝΑΤΟ και τώρα επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, που γίνεται για να ασκηθούν νέες πιέσεις στο γιουγκοσλάβικο λαό, θεωρήσαμε χρέος να συμμετέχουμε στη διαδήλωση αντίστασης που οργανώνεται. Ετσι αντιπροσωπεία αγωνιστών από τη Θεσσαλονίκη με μπροστάρηδες του κομμουνιστές θα μεταβεί εκεί για να εκφράσει την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τους αγωνιζόμενους Γιουγκοσλάβους».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ
Αγνωστο αν διενεργήθηκε έλεγχος...

Το έγγραφο που έδειχναν οι οδηγοί της «ΚΦΟΡ» στους διαδηλωτές και που βεβαιώνει την... απολύμανση των οχημάτων!
Το έγγραφο που έδειχναν οι οδηγοί της «ΚΦΟΡ» στους διαδηλωτές και που βεβαιώνει την... απολύμανση των οχημάτων!
Ως αργά χτες το βράδυ δεν έγινε γνωστό αν τελικά διενεργήθηκε ο έλεγχος στα άρματα μάχης και άλλα πολεμικά εργαλεία του ΝΑΤΟ, που, επιστρέφοντας από το Κόσσοβο, εγκαθίστανται προσωρινά στο στρατόπεδο της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, για να φύγουν στη συνέχεια μέσω του λιμανιού για τις χώρες προέλευσης. Ελεγχο για τον οποίο δεσμεύτηκε το Γ` Σώμα Στρατού στο πλαίσιο της μαχητικής κινητοποίησης των κομμουνιστών το βράδυ της Δευτέρας, που έστησαν μπλόκο σε ΝΑΤΟική φάλαγγα που μετέφερε γερμανικά άρματα μάχης, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη στο ύψος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Η δέσμευση είχε διαβιβαστεί στους διαδηλωτές, μέσω του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, και δήλωνε με σαφήνεια, πως αρμόδια επιτροπή του στρατού θα μετέβαινε χθες στο στρατόπεδο «Μ. Λεβαντή» στη Σίνδο, για να διενεργήσει τον αναγκαίο έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί αν τα πολεμικά σύνεργα του ΝΑΤΟ που επιστρέφουν από τη μολυσμένη περιοχή του Κόσσοβου η οποία βομβαρδίστηκε από χιλιάδες βόμβες και βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, και μέσω της Θεσσαλονίκης διακινούνται προς τις χώρες τους, μεταφέρουν επικαθήμενα ραδιενεργά κατάλοιπα. Μάλιστα το Γ` Σώμα Στρατού δεσμεύτηκε πως το σχετικό πόρισμα της επιτροπής θα δημοσιοποιούνταν, ώστε να ενημερωθεί ο λαός.

Πάντως, μέχρι τώρα, και μετά από τις πιέσεις που δέχτηκαν οι Ελληνες επιτελείς, ως αποτέλεσμα των μαζικών αντιδράσεων του λαού της περιοχής, η διέλευση του ύποπτου πολεμικού υλικού γίνεται με τη συνοδεία έγγραφης βεβαίωσης της «KFOR», που βεβαιώνει απλά πως το υλικό που μεταφέρεται έχει απολυμανθεί. Τίποτε συγκεκριμένο, δηλαδή, αν και μόνο το γεγονός πως τη βεβαίωση αυτή χορηγεί η «KFOR» την καθιστά αναξιόπιστη. Και το τραγικό είναι πως οι αρχές της χώρας μας, συνεχίζουν να μην παίρνουν μέτρα για τον έλεγχο και τον περιορισμό των όποιων κινδύνων υποκρύπτονται από αυτή την ανεξέλεγκτη διέλευση.

Στο μεταξύ η ΚΟΘ του ΚΚΕ, από την αρχή που ξέσπασε το θέμα των επιπτώσεων από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, έχει ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία διέλευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων να ανακοινώσουν τι μέτρα παίρνουν και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται αν διενεργούνται.

Εγγραφο του Προέδρου του ΟΛΘ

Στο πλαίσιο αυτό στις 29 Γενάρη και έπειτα από δεύτερη επιστολή της ΚΟΘ προς τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (η πρώτη στάλθηκε στις 8 Γενάρη) ο πρόεδρος του ΟΛΘ Απόστολος Γενίτσαρης, με έγγραφό του ενημερώνει πως «η διοίκηση του Οργανισμού, έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες». Δυστυχώς, όμως, αντί να φωτίσει το ζήτημα, το συσκοτίζει περισσότερο, αφού στην απαντητική επιστολή δε γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο πώς και από ποιους διενεργούνται οι έλεγχοι, ενώ από την άλλη επιβεβαιώνεται πως και ο ΟΛΘ αρκείται στις διαβεβαιώσεις των ΝΑΤΟικών. Στις ενέργειες που αναφέρεται ότι έχει προχωρήσει ο ΟΛΘ περιλαμβάνονται:

- Ενημέρωση των εργαζομένων και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.

- Απαίτηση όπως όλα τα προς φόρτωση οχήματα και φορτία στρατιωτικής φύσης προερχόμενα από το Κόσσοβο, ελέγχονται με ευθύνη των καθ' ύλην αρμοδίων και εκδίδεται από τους αρμόδιους φορείς σχετική βεβαίωση για την έλλειψη ραδιοτοξικότητας.

- Διενέργεια ελέγχων με πρωτοβουλία του ΟΛΘ ΑΕ, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ακόμη επισημαίνεται ότι όλα τα φορτία αντιμετωπίζονται με βάση το διεθνή Κώδικα ΙΜΟ (IMDG) και τον αντίστοιχο Ειδικό Κανονισμό του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχες επιστολές έχει αποστείλει η ΚΟΘ και προς τον καθηγητή Ν. Μουσιόπουλο Συντονιστή του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με το οποίο ζητά να διενεργηθεί έλεγχος σε Λιμάνι και Τελωνείο Ευζώνων, αλλά και προς την Ενωση Τελωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας από την οποία ζητά να πάρει τα αναγκαία μέτρα ελέγχου, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τελωνειακών υπαλλήλων καθώς και του λαού της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι στιγμής όμως, καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε.

Στην επιστολή προς τον Ν. Μουσιόπουλο η ΚΟΘ του ΚΚΕ σημειώνει πως από τις περιοδείες στελεχών της «στους χώρους του Λιμανιού και στο Τελωνείο Ευζώνων, διαπιστώσαμε έντονη ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους, επειδή από τα δύο αυτά σημεία τόσο στη διάρκεια του πολέμου, όσο και τώρα, πηγαινοέρχονται στρατιωτικές φάλαγγες από τις μολυσμένες περιοχές του Κοσσόβου». Και γι' αυτό ζητά από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ να προχωρήσει σε έλεγχο στα επίμαχα σημεία.

Προς το συνδικαλιστικό όργανο των Τελωνειακών Υπαλλήλων, που καλύτερα από τον καθένα έζησαν το πάνε - έλα των δολοφονικών όπλων και των στρατευμάτων που έσπειραν το θάνατο και την καταστροφή στη Βαλκανική, η ΚΟΘ του ΚΚΕ γνωστοποιεί πως και με Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή, ζητά να παρθούν τα αναγκαία μέτρα ελέγχου. Και ζητά, αν συμμερίζονται τις ανησυχίες του ΚΚΕ, στο μέτρο των δικών τους ευθυνών, να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ευρύτατη συσπείρωση μαζικών φορέων σε αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις
  • Αύριο, στις 6.30 το απόγευμα, πραγματοποιείται επιστημονική ημερίδα στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ
  • Στις 14 του Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα, το μεγάλο αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους

Οι φορείς της Θεσσαλονίκης στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο μεγαλειώδες αντιπολεμικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στις 14 του Φλεβάρη, στις 7 μμ, στην πλατεία Αριστοτέλους προκειμένου να καταδικαστεί το Νατοϊκό έγκλημα που διαπράχτηκε στην περιοχή και να απαιτηθεί η απομάκρυνση των Νατοϊκών στρατευμάτων.

Οπως τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της Επιτροπής φορέων νομού Θεσσαλονίκης, πάνω από τριάντα πέντε φορείς της πόλης συμμετέχουν και καλούν στις εκδηλώσεις, ενώ πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλόγων και οργανώσεων δηλώνουν τη συμμετοχή τους και ο κατάλογος καθημερινά διευρύνεται. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι αύριο Πέμπτη 8/2 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Οι συνέπειες στο φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία».

«Οι ισχυροί της Νέας Τάξης προωθούν τα άνομα συμφέροντά τους στην περιοχή, χωρίς να λογαριάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, τη ζωή και το μέλλον των λαών και των παιδιών μας», δήλωσε ο Μιχάλης Σπυριδάκης, μιλώντας από μέρους της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων της Θεσσαλονίκης. «Επιβάλλουν, συνέχισε, τις επεκτατικές τους βλέψεις πάνω από τα πτώματα χιλιάδων αθώων ανθρώπων, καταδικάζοντας ολόκληρη την περιοχή σε οικονομικό μαρασμό. Σ' αυτό το διαρκές έγκλημα, οι φορείς και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης κι όλης της χώρας μπορούν και πρέπει να απαντήσουν από κοινού. Ηδη πολλοί φορείς και προσωπικότητες της πόλης μας, μετά από σύσκεψη, αποφασίσαμε το συντονισμό των προσπαθειών και της κοινής δράσης μας».

Σχετικά με την επίσκεψη του Σολάνα στο Βελιγράδι, ο Μιχ. Σπυριδάκης είπε πως επιδίωξη του πρώην γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι η ολοκλήρωση ενός καταστροφικού έργου που δεν τελείωσε με τους βομβαρδισμούς και με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου. «Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο πόλεμος έχει διάφορες μορφές και διεξάγεται με πολλά μέσα. Κατά την άποψή μας ενάντια σ' αυτή τη συνέχεια του πολέμου με όλες τις μορφές και όλα τα μέσα πρέπει να επαγρυπνούμε και να εναντιωθούμε. Γι' αυτό χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσεται σ' αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος κάλεσε όλους τους πολίτες να δώσουν το «παρών» προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα υπέρ της ειρήνης, υπέρ της δημόσιας ασφάλειας και υγείας και πάνω από όλα υπέρ της κατάργησης του στρατιωτικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ, που όπως υπογράμμισε, έδειξε τα τελευταία χρόνια την εγκληματική του δράση.

Πρόσθεσε ότι είναι σίγουρο πως από τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι Νατοϊκοί υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον. Είναι αδιανόητο, ανέφερε, να επαναλαμβάνεται στην καρδιά της Ευρώπης αυτό που έγινε στον Πόλεμο του Κόλπου και αφού έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των πολεμικών ενεργειών σε βάρος του ιρακινού λαού. «Είναι επίσης εγκληματικό να γίνεται η επίθεση σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού που τόσα προσέφερε στην ελευθερία του κόσμου κατά την περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Συμμετέχουμε σ' αυτές τις εκδηλώσεις ακριβώς για να δηλώσουμε την αντιπολεμική μας διάθεση και τη διάθεσή μας για τη διασφάλιση της ειρήνης και της υγείας των πολιτών», υπογράμμισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και κατέληξε δηλώνοντας ότι το αίτημα της διάλυσης του ΝΑΤΟ μπορεί να συσπειρώσει το σύνολο του ελληνικού λαού καθώς και των άλλων λαών της Ευρώπης.

Μιλώντας, εκ μέρους του δημάρχου και του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Στ. Καλαφάτης σημείωσε ότι έχουν χρέος οι δημότες της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Επιτροπή φορέων της πόλης.

«Σηματοδοτείται μια ενότητα των φορέων σ' ένα κοινό πλαίσιο και αυτό το χαιρετίζουμε», τόνισε ο Δ. Κίτσιος, πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. «Τα δημοσιοϋπαλληλικά συνδικάτα, πρόσθεσε, θα είναι μπροστά στις εκδηλώσεις αυτές και πιστεύω ότι οι δύο πρωτοβουλίες είναι η απαρχή μιας πορείας και η συνεργασία αυτή θα είναι διαρκής».

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Ν. Γιαννόπουλος, που κάλεσε τους εργαζόμενους της πόλης να πάρουν ενεργό μέρος στις εκδηλώσεις.

«Είναι οξύμωρο για να μην πω ανήθικο να γίνονται έρευνες και να δαπανώνται τεράστια ποσά για την ανεύρεση ενδεχόμενων παραγόντων που προκαλούν τους διάφορους καρκίνους και από την άλλη με τον πόλεμο να σπέρνουμε αυτό το αίτιο του καρκίνου», είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Χρ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Θεσσαλονίκης Κ. Δρούτσας, δήλωσε ότι είναι θετικό που όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης σώζουν την τιμή της ελληνικής κοινωνίας, εκφράζοντας εκείνο που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει μέσα στην ψυχή του, δηλαδή την εναντίωσή του στη βία, στην παραπληροφόρηση και στην πλύση εγκεφάλου.

Σημειώνεται ότι στην ημερίδα που πραγματοποιείται αύριο με πρωτοβουλία της Επιτροπής φορέων νομού Θεσσαλονίκης ομιλητές θα είναι ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ, Ανδρέας Θεοφίλου, πυρηνικός φυσικός, Β. Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος, Χρ. Παπακωνσταντίνου, αναπληρωτής καθηγητής καρδιοχειρουργικής, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα γίνεται αύριο στις 18.30 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Συνεχίζονται οι αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις

Με δυναμικές εκδηλώσεις κάθε μορφής συνεχίζει τον αγώνα του το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας, καταδικάζοντας τους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες. Μέχρι και σήμερα έχουν ανακοινωθεί οι εξής δραστηριότητες:

- Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου αποφάσισε κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Γενάρη, τη διοργάνωση διαδήλωσης από την πλατεία Αλεξανδρή (Γαρδένιας), σήμερα Τετάρτη και ώρα 6.00 μ.μ. προς την αμερικανική πρεσβεία. Με ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΔΣ σαλπίζουν μήνυμα στο λαό του δήμου τους να υποστηρίξει ενεργά την παραπάνω πρωτοβουλία με την πάνδημη συμμετοχή στη συγκεκριμένη κινητοποίηση.

- Η «Πρωτοβουλία για την Ειρήνη - Αλληλεγγύη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, σήμερα Τετάρτη και ώρα 7 30 μ.μ. με θέμα: «Σύνδρομο Βαλκανίων - Σύνδρομο ΝΑΤΟ». Ομιλητές θα είναι ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, ο Βασίλης Τσίκαρης, καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και η Παρασκευή Κοψίδα, φιλόλογος, δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καβάλας καλεί όλους τους μαζικούς φορείς του Νομού σε σύσκεψη αύριοΠέμπτη, στις 6.00 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, για να συζητήσουν και συναποφασίσουν τα επόμενα βήματα στον αντιΝΑΤΟικό τους αγώνα.

- Το Συντονιστικό Αγώνα ΣχολείωνΛακωνίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, διοργανώνουν συναυλία διαμαρτυρίας την Παρασκευή 9 Φλεβάρη και ώρα 9.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές καλούν τους νέους της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση και να καταδικάσουν το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία μισθοφορικού στρατού.

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΚΟΘ - υπουργού Μακεδονίας - Θράκης

Τις ανησυχίες του Κόμματος για τις αρνητικές εξελίξεις στο Κόσσοβο και τη ΝΑ Γιουγκοσλαβία, καθώς και για την ανεξέλεγκτη διέλευση από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας πολεμικού υλικού προερχόμενου από το Κοσσυφοπέδιο, μολυσμένου με ραδιενεργά κατάλοιπα, εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησε με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη.

Στη συνάντηση το κλιμάκιο του ΚΚΕ σημείωσε τις διάχυτες ανησυχίες, που υπάρχουν στην κοινή γνώμη και όχι μόνο, για το ότι φάλαγγες της KFOR πηγαινοέρχονται προς και από τις μολυσμένες με ραδιενεργά κατάλοιπα περιοχές του Κοσσόβου. Γι' αυτό ζητήθηκε η παρέμβασή του για μέτρα ελέγχου από επικαθήμενα ραδιενεργά κατάλοιπα στις φάλαγγες τόσο στο τελωνείο Ευζώνων όσο και στο λιμάνι της πόλης Θεσσαλονίκης. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την προχτεσινοβραδινή ακινητοποίηση της φάλαγγας γερμανικών αρμάτων μάχης στην περιοχή της Σίνδου που έφερε στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα και την αποκάλυψη ότι οι στρατιωτικές ορδές της KFOR μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με μόνη διαβεβαίωση για την απολύμανσή τους... από την ίδια την KFOR!!!

Ο υπουργός διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι θα εντείνει τα μέτρα ελέγχου που θα πρέπει να παίρνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην ίδια συνάντηση η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ προσκάλεσε τον υπουργό να μετέχει στις εκδηλώσεις που οργανώνει στις 23, 24, 25 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Θέμα των εκδηλώσεων θα είναι η «Ειρήνη στα Βαλκάνια». Τόσο στη διάρκεια της συνάντησης όσο και στη συνέχεια με ειδικό δελτίο Τύπου, ο υπουργός ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόσκληση να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσει το ΚΚΕ.

ΛΑΡΙΣΑ
Οχήματα του στρατού κατοχής στο Μεζούρλο!

Μεγάλος αριθμός οχημάτων που χρησιμοποιεί η ελληνική δύναμη του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής στο Κόσσοβο, μεταφέρονται στη Λάρισα, όπου γίνονται από τους τεχνικούς του 303 ΠΕΒ οι απαραίτητες ανακατασκευές ή αποσύρονται οριστικά μέχρι να εκποιηθούν δημοπρασίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Ημερήσιος Κήρυκας», πληροφορίες αναφέρουν πως στο διάστημα των τελευταίων δύο - τριών μηνών έχουν μεταφερθεί στη Λάρισα περίπου 60 οχήματα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από το γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, εκπρόσωποι του οποίου επισήμαναν ότι τα οχήματα που συμπληρώνουν κάποιες συγκεκριμένες ώρες επιχειρησιακής λειτουργίας έρχονται στη Λάρισα για τα περαιτέρω. Ορισμένα από τα οχήματα αυτά, είτε υφίστανται τις απαραίτητες τροποποιήσεις και ανακατασκευές και επαναπροωθούνται σε μονάδες του Ελληνικού Στρατού ή οδηγούνται στο Μεζούρλο. Οπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, μετά και από το θόρυβο που προκλήθηκε από τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου και τη μόλυνση των περιοχών όπου χρησιμοποιήθηκαν, κλιμάκιο ειδικών ήρθε στη Λάρισα προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις στα οχήματα.

Υστερα και απ' αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι στο 303 ΠΕΒ εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα αποτελέσματα αυτά έχουν σταλεί στο «Δημόκριτο», χωρίς να υπάρξει περαιτέρω πληροφόρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οχήματα αυτά εκποιούνται, τα περισσότερα για ανταλλακτικά, σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ