ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
«Δε σας δίνουμε τη Σερβία»
  • Δυναμική και μαζική η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του λαού και της νεολαίας
  • Εντυπωσίασαν με την παρουσία τους οι Ελληνες διαδηλωτές
  • Νέα αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση σήμερα στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο Κοινοβούλιο

Associated Press

Συγκλονίστηκε το κέντρο του Βελιγραδίου από τη μαζική δυναμική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη σημερινή άφιξη του Χ. Σολάνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή ημερομηνίας στην επίσκεψη του πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ αλλά και ο περιορισμός σε τρεις μόνο ώρες παρουσίας στην πόλη του Βελιγραδίου, εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα της απήχησης που είχε η χτεσινοβραδινή διαδήλωση. Στο «ανανεωμένο» πρόγραμμά του ο Χ. Σολάνα προβλέπεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας και εκπρόσωπο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Μαυροβουνίου. Μπροστά στην εμμονή που δείχνει ο πρόεδρος της ΚΕΠΠΑ να πραγματοποιήσει έστω και την κατά τόσο περιορισμένη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, οι Σέρβοι διαδηλωτές αποφάσισαν να απαντήσουν με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις σήμερα στις 9 το πρωί μπροστά στο Κοινοβούλιο και στις 12 στο ξενοδοχείο «Heyett» όπου θα καταλύσει.

Πρωταγωνιστής της αντιιμπεριαλιστικής αυτής διαδήλωσης ήταν η νεολαία του Βελιγραδίου αλλά και ο εργαζόμενος λαός. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη διασταύρωση όπου βρίσκονται τα βομβαρδισμένα κτίρια των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών και του Επιτελείου Στρατού. Οι Σέρβοι διαδηλωτές με συγκίνηση στα μάτια και έντονα χειροκροτήματα και επευφημίες υποδέχτηκαν τους Ελληνες διαδηλωτές που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη ειδικά για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης οι χιλιάδες Σέρβοι αγωνιστές απαίτησαν να εκτελεστεί άμεσα η απόφαση γιουγκοσλαβικού δικαστηρίου που έχει καταδικάσει σε 20 χρόνια φυλάκιση τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα. Απαίτησαν δηλαδή να συλληφθεί ο εγκληματίας πολέμου μόλις πατήσει το πόδι του στο Βελιγράδι. Παράλληλα, απαίτησαν να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια και να σταματήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξελίσσονται, με στόχο τον παραπέρα διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και τη γενίκευση της κρίσης στη Βαλκανική. Με μια μαχητική πορεία οι διαδηλωτές, Σέρβοι και Ελληνες, προχώρησαν ως την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου εκεί έκαψαν το ομοίωμα του Σολάνα, στο πρόσωπο του οποίου καθρεφτίζεται γι' αυτούς η εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία οι διαδηλωτές κάλεσαν τους Σέρβους αστυνομικούς, που είχαν αναλάβει τη φύλαξή της, να συστρατευτούν στον αγώνα μαζί τους για να πάψουν να φυλάνε τους εγκληματίες του ΝΑΤΟ. Επανειλημμένα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, που αποτελεί σύμβολο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, διαδηλωτές δήλωναν «Δε σας δίνουμε τη Σερβία», «Το Κόσσοβο είναι Σερβία». Την ίδια στιγμή από τις ντουντούκες ακουγόταν η προειδοποίηση πως μετά το Κόσσοβο ακολουθεί η σειρά της Βοϊβοντίνας, γι' αυτό τώρα είναι η ώρα να ξεσηκωθεί ο σέρβικος λαός.

Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι και τη γερμανική πρεσβεία, ενώ διαλύθηκε μετά από μιάμιση ώρα διαρκή διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός

Αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών και φίλων της ειρήνης από τη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησαν από χτες τα χαράματα με μόνο σκοπό να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να μεταφέρουν την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον αγώνα που συνεχίζει να διεξάγεται στη Σερβία. Οι Ελληνες διαδηλωτές με δική τους προσυγκέντρωση και πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης διαδηλώνοντας ασταμάτητα το σύνθημα «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός». Με την ελληνική σημαία και τα κόκκινα λάβαρα υψωμένα προειδοποίησαν: «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε».

«Μπράβο στους Ελληνες». Με αυτή τη φράση, με χειροκροτήματα, με δάκρυα στα μάτια και σφίγγοντάς τους στην αγκαλιά υποδέχτηκαν οι Σέρβοι τους Ελληνες διαδηλωτές την ώρα που έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης και μετά μαζί πορεύτηκαν, υποδεικνύοντας ότι ο μόνος δρόμος για τους λαούς είναι ο δρόμος του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα. Από κοινού ακούστηκε το σύνθημα στα σέρβικα «Σολάνα, ούμπιτσα (δολοφόνε)» καθώς και στα ελληνικά «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια».

Συνάντηση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας

Νωρίς το απόγευμα η πολυμελής αντιπροσωπεία των κομμουνιστών από τη Θεσσαλονίκη έφτασε στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, όπου τους υποδέχτηκε ο Βλαντιμίρ Κρίζιανιν, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων CPC. «Σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας για τη συμμετοχή σας σ' αυτή τη διαδήλωση», είπε ο Β. Κρίζιανιν καλωσορίζοντας τους Ελληνες. Στη συνέχεια αναφερόμενος στο περιεχόμενο της κινητοποίησης είπε: «Ενας από τους μεγαλύτερους κακοποιούς του ΝΑΤΟ, που εγκλημάτησε εναντίον της χώρας μας, αποφάσισε να προκαλέσει τα αισθήματα του λαού μας και να επισκεφθεί το Βελιγράδι. Εμείς σήμερα, με όλες τις δυνάμεις που μπορούμε να συγκεντρώσουμε, θα εναντιωθούμε στην παρουσία του, θα δείξουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για να διαπιστώσει ότι είναι ανεπιθύμητος».

  • Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του συντρόφου τους Ζόραν Σοκόλοβιτς, πρώην υπουργού Εσωτερικών στην κυβέρνηση της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας που οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι δολοφονήθηκε προχτές - οι γιουγκοσλαβικές αρχές αναφέρουν ότι αυτοκτόνησε - πραγματοποίησαν στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας παρουσία του Σλ. Μιλόσεβιτς και των Ελλήνων αγωνιστών. Στη διάρκεια του πολιτικού αυτού μνημοσύνου ο Νικολάι Σαΐνοβιτς αλλά και ο Βράνισλαβ Ιβκοβιτς, μέλη της ΚΕ, άφησαν σαφείς αιχμές πως η δολοφονία του Ζόραν Σοκόλοβιτς είχε άλλους στόχους και δεν ήταν ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών όπως συνειδητά άφησαν να εννοηθεί προκειμένου να χτυπήσουν τη μνήμη του, αλλά ούτε και αυτοκτονία.
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Διαδήλωσαν στην αμερικάνικη πρεσβεία

Την καταδίκη του ραδιενεργού ΝΑΤΟικού εγκλήματος στα Βαλκάνια διατράνωσαν οι κάτοικοι του Ζωγράφου σε πορεία που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα προς την αμερικάνικη πρεσβεία με πρωτοβουλία του Δήμου και τη συμμετοχή της Επιτροπής Ειρήνης και της ΟΓΕ.

Κρατώντας πανό, αναμμένους πυρσούς, πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα «Το Κόσσοβο πεθαίνει από τη λευχαιμία», «Να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Γιουγκοσλαβία» και «Οι Ελληνες φαντάροι δεν είναι για θυσία, να γυρίσουν τώρα από τη Γιουγκοσλαβία» οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία. «Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Γιουγκοσλαβία μετά τους βομβαρδισμούς και το απεμπλουτισμένο ουράνιο που εξοντώνει μέρα με τη μέρα την περιοχή. Θέλουμε να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, μόνο καταστροφές φέρνει, έρχεται δήθεν για ειρήνη και μόνο πολέμους κάνει» μας λέει η Κατερίνα Κορδογιάννη, κάτοικος της περιοχής. «Το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ο μόνος του σκοπός είναι να τρομοκρατεί τους λαούς» δηλώνει ο Γιάννης Αγιανιτόπουλος. Οι διαδηλωτές, φτάνοντας στην αμερικάνικη πρεσβεία, βρέθηκαν απέναντι από ισχυρότατη αστυνομική δύναμη. Τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» «Δολοφόνοι, δολοφόνοι» και «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλιά» δονούσαν την ατμόσφαιρα και αντιπροσωπεία με επικεφαλής το δήμαρχο θυροκόλλησε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ψήφισμα απαιτεί την απαγόρευση της χρήσης και την καταστροφή των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, τη λήψη μέτρων ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες των βομβαρδισμών, την αποζημίωση από το ΝΑΤΟ, της Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη που έλαβαν μέρος στο βομβαρδισμό, καθώς και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών.

«Αυτό το ψήφισμα εκφράζει τις ανησυχίες και την αγωνία του ζωγραφιώτικου λαού, μετά τις αποκαλύψεις για το ΝΑΤΟικό ραδιενεργό έγκλημα, και τη διάθεση αντίστασης για την καταδίκη αυτού του εγκλήματος» δήλωσε στο «Ρ» ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου.

Καταδικάζει το ΔΣ Μελιτειέων Κέρκυρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μελιτειέων Κέρκυρας σε ψήφισμά του καταγγέλλει το έγκλημα των αμερικανονατοϊκών στα Βαλκάνια, που δεν τελείωσε με τη λήξη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. «Η χρήση θανατηφόρων ραδιενεργών όπλων θα ακολουθεί για δεκαετίες τους λαούς της περιοχής, όπως αποδεικνύεται ιστορικά και από ανάλογες περιπτώσεις. Η αφύπνιση, η αντίσταση και ο αγώνας των λαών ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων αποτελεί μονόδρομο για τη μη επανάληψη τέτοιων φαινομένων», τονίζεται στο ψήφισμα.

Ακολούθως υπογραμμίζεται: «Οι τελευταίες δεκαετίες αποδεικνύουν ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών πολέμου, προϋποθέτει τον αφανισμό ή την πλήρη υποταγή των λαών. Στη λύση αυτής της αντίφασης, που δημιουργούν τα συμφέροντα μιας χούφτας γερακιών στον κόσμο, καλούνται κυρίως να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκοί φορείς της κοινωνίας. Σ' αυτή τη λογική το ΔΣ κηρύσσει την περιοχή του Δήμου αποπυρηνικοποιημένη ζώνη. Ζητά τον επαναπατρισμό των στρατιωτών και φοιτητών από τη Γιουγκοσλαβία. Απαιτεί τον καθαρισμό των υδάτων, του εδάφους και του αέρα, για την προστασία του ντόπιου πληθυσμού της Γιουγκοσλαβίας. Είναι ενάντια στον ελλιμενισμό πλοίων, του αμερικανονατοϊκού στρατιωτικού συμπλέγματος, στο νησί και δηλώνει τη συμμετοχή και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σε αγώνες και κινητοποιήσεις, για την πραγματική ειρήνη στην περιοχή».

Αντιιμπεριαλιστικά γκράφιτι

Διαγωνισμό γκράφιτι, με αφορμή και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και τις συνέπειες της δολοφονικής δράσης του ΝΑΤΟ, διοργανώνουν μαθητές και μέλη της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη (ΝΔΕ) στο Μαρούσι. Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Αμαρουσίου - Μελισσίων, μαζί με τη ΝΔΕ, καλούν κάθε νέο και νέα αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι να εκφραστεί δημιουργικά.

Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις

- Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας καλεί όλους τους μαζικούς φορείς του Νομού σε σύσκεψη σήμεραΠέμπτη, στις 6.00 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, για να συζητήσουν και συναποφασίσουν τα επόμενα βήματα στον αντιΝΑΤΟικό τους αγώνα.

- Το Συντονιστικό Αγώνα ΣχολείωνΛακωνίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, διοργανώνουν συναυλία διαμαρτυρίας την Παρασκευή 9 Φλεβάρη και ώρα 9.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές καλούν τους νέους της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση και να καταδικάσουν το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία μισθοφορικού στρατού.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου διοργανώνει συγκέντρωση την Κυριακή 11 Φλεβάρη και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του συνδικάτου οικοδόμων (Αρτέμιδος 6). Θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Φωτιάδης με θέμα: «Τις επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια στη Γιουγκοσλαβία και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», καθώς και ο νομικός Αγγελος Ρεμπής για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Καταγγέλλουν τους «φιλειρηνιστές» Αμερικανούς

Την καταδίκη του στο ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην οποία επισημαίνει: «Το ΔΣ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρακολουθώντας τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή των Βαλκανίων, από την έναρξη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία μέχρι τις τραγικές συνέπειές του που εκδηλώνονται με θανάτους φαντάρων - στρατιωτικών από λευχαιμία, με τερατογενέσεις και με την τεράστια οικολογική καταστροφή, δηλώνουμε ότι: Είμαστε αντίθετοι σε κάθε χρήση πυρηνικών όπλων, σε οργανισμούς που συναποφασίζουν για τη χρήση αυτών και που δημιουργούν πολέμους, χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και πολύ περισσότερο στις ανθρώπινες ζωές, μάχιμες και άμαχες. Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση και όλους όσοι υπέγραψαν για το αιματοκύλισμα του γιουγκοσλαβικού λαού, αποκρύπτοντας την αλήθεια για τις συνέπειες και κυρίως τους "φιλειρηνιστές" Αμερικάνους, που θέλουν να "προστατέψουν" τον κόσμο με πυρηνικά, αδιαφορώντας για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Ζητάμε να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές και να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και επί μακρόν παρακολούθηση της υγείας τους, ν' απομακρυνθούν τα πυρηνικά όπλα από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τους βομβαρδισμούς και τους θανάτους. Ν' αποζημιωθεί ο γιουγκοσλαβικός λαός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την αποκατάσταση των καταστροφών (περιβαλλοντικών, υλικών, ψυχικών, απώλειες ζώων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ