ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ? ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Κλιμακώνονται οι... καθυστερήσεις

Σε αμφισβήτηση τίθενται ακόμα και τα περιβόητα κονδύλια του ΚΠΣ, αφού οι «μεγάλες χώρες» αποφάσισαν ότι η παραμικρή καθυστέρηση συνεπάγεται την ακύρωσή τους

Μπήκαμε ήδη στο δεύτερο μήνα του 2001 και στην κυβέρνηση... συσκέπτονται οι υπουργοί μεταξύ τους για τα λεγόμενα «επιχειρησιακά προγράμματα» που ΘΑ εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το γνωστό πρόβλημα των καθυστερήσεων, που αφορά στο κύκλωμα εκπόνηση-κατάθεση-έγκριση κοινοτικών προγραμμάτων και εκταμίευση κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, επανέρχεται στην επικαιρότητα. Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, και Εργασίας, Τ. Γιαννίτση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη σύσκεψη συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα που αφορούν στη σύσταση και στελέχωση των ειδικών υπηρεσιών που αποτελούν προϋπόθεση για την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων κλπ. Ομολογείται δηλαδή ότι ενώ βρισκόμαστε στις αρχές του 2001, στην κυβέρνηση συζητούν διαδικαστικά θέματα προκειμένου να εγκριθούν τα κοινοτικά προγράμματα. Η ελληνική πλευρά πρέπει να καταθέσει 25 συνολικά επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία... κάποια στιγμή θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση...

Είναι γνωστό, βέβαια, ότι η λεγόμενη... κοινοτική βοήθεια δεν αφορά και δεν αποβλέπει στην ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας, αλλά στην ανάπτυξη... ολίγων και συγκεκριμένων. Των γνωστών ονομάτων της οικονομικής ολιγαρχίας και των γνωστών επίσης «πιράνχας», που κινούνται γύρω και μέσα στο πολιτικό σύστημα. Ο «Ρ», βέβαια, δεν αισθάνεται ιδιαίτερη αγωνία για το αν καθυστερούν ή όχι τα κοινοτικά προγράμματα, αν θα «τρέξουν» τα έργα κλπ. Αυτό όμως που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις και, με βάση τους νέους αυστηρούς κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων, εγκεκριμένα χρήματα που δεν αξιοποιούνται μέσα στα πλαίσια της κάθε χρονιάς χάνονται οριστικά. Για τις καθυστερήσεις αυτές έχουν ακουστεί διάφορα κατά καιρούς. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ισχυρίζονται ότι οι «βόρειοι εταίροι», μέσω γραφειοκρατικών εμποδίων, επιχειρούν να μειώσουν ή και να ακυρώσουν ακόμα και τα κονδύλια που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου, κάτι που εκφράστηκε και με την ιδιαίτερα εχθρική συμπεριφορά του νέου Γάλλου επιτρόπου περιφερειακής ανάπτυξης, Μ. Μπαρνιέ. Αλλοι υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στις γνωστές και από το παρελθόν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες των κυβερνητικών μηχανισμών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης

Με τη σιγουριά ότι, εντός των καθορισμένων χρονικών περιθωρίων, θα έχουν απορροφηθεί τα κονδύλια του Γ? ΚΠΣ, συνολικού ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δραχμών, τα οποία έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης να τα μοιράσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο, εμφανίστηκε χτες ο γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ν. Διακουλάκης. Η Γραμματεία δημιουργήθηκε με σκοπό την κατανομή των κονδυλίων στους... δικαιούχους, ωστόσο ο Ν. Διακουλάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ένα χρόνο μετά την έγκριση του Γ? ΚΠΣ, δεν έχει εκταμιευτεί δραχμή για «δράσεις» που υπάγονται στο Γ? ΚΠΣ, αφού ακόμα δεν έχει συστηθεί καν η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης. Κατά τα άλλα, ανέφερε πως «έχουν ήδη ενταχθεί και υλοποιούνται έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας, ύψους 350 δισεκατομμυρίων δραχμών, που αντιστοιχούν στο 16% των συνολικών διαθεσίμων πόρων»...

Βέβαια, μπορεί να εκτιμάται ότι τα έργα που ήδη υλοποιούνται και έχουν επιλεγεί για το 2000 φτάνουν το ύψος των 350 δισ. δρχ., εντούτοις αυτά τα έργα είχαν επιλεγεί πολύ καιρό πριν την έγκριση του Γ? ΚΠΣ και αφορούν κύρια σε έργα δημοσίων επιχειρήσεων, στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για παραχώρηση σε ιδιώτες. Συνεπώς προκύπτει ότι η εκτιμώμενη απορρόφηση είναι περισσότερο θεωρητική, παρά πραγματική. Αν και σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, η «απορρόφηση» για το 2000 κρίνεται «ικανοποιητική» και εντός των μίνιμουμ ορίων που θέτει η ΕΕ, αφού κάθε χρόνο μέχρι το 2006 πρέπει να απορροφάται το 1/7 του συνολικού ποσού, εντούτοις τα πράγματα φαίνεται να... δυσκολεύουν για το 2001. Με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, δεν αναμένεται να επιλεγούν έργα που να καλύπτουν το 14% των κονδυλίων του Γ? ΚΠΣ.

ΚΚΕ
Πλήρης συμπαράσταση στο λαό της Λέσβου

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας των κατοίκων της Λέσβου με την Αλ. Παπαρήγα
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας των κατοίκων της Λέσβου με την Αλ. Παπαρήγα
Την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των κατοίκων της Λέσβου εξέφρασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σε συνάντηση που είχε στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Επιβίωση του νησιού.

Σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Ο Νομός Λέσβου αντιπροσωπεύει ένα πάρα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται σήμερα απέναντι στον εργαζόμενο λαό, στην περιφέρεια, απέναντι στην αγροτική οικονομία και ιδιαίτερα στη μικρομεσαία αγροτιά.

Εμείς υποστηρίζουμε με ζέση, αλλά και με πλήρη συνείδηση τα αιτήματα των αγωνιζόμενων κατοίκων του νησιού.

Εκτιμάμε πολύ θετικά το ότι έχει διαμορφωθεί μια τέτοια πλατιά και αντιπροσωπευτική Επιτροπή Αγώνα.

Πιστεύουμε ότι αν η κυβέρνηση θέλει μπορεί να έρθει σε απειθαρχία και αντίθεση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τα συμφέροντα των λίγων, προκειμένου να στηρίξει την παραγωγή του λαδιού του νησιού, υπέρ του μικρομεσαίου αγρότη και όχι υπέρ των μεγαλεμπόρων του ελαιολάδου. Μπορεί επίσης να πάρει δραστικά μέτρα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, που είναι ο δεύτερος βασικός τομέας και πηγή ανάπτυξης του νησιού.

Ας το πούμε καθαρά: Στην Ελλάδα συντελείται ανάπτυξη ορισμένων επιχειρήσεων και τομέων, μόνο που αυτή η ανάπτυξη συμφέρει τους λίγους.

Εμείς πιστεύουμε ότι η Λέσβος, όπως και όλη η Ελλάδα, μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της διατροφής του πληθυσμού με τέτοια ποιότητα και ποσότητα και με καλές τιμές, αν υπάρξει ουσιαστική αντίδραση στην κυρίαρχη πολιτική».

Στο υπουργείο Γεωργίας

Στα οξυμένα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου, αναφέρθηκε η αντιπροσωπεία των κατοίκων του νησιού, στην οποία συμμετείχαν πέντε δήμαρχοι, ο νομάρχης, εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νησιού και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, και στον υπουργό Γεωργίας. Ο Γ. Ανωμερίτης όμως αντί να αναφερθεί στο πώς θα βρεθούν άμεσες λύσεις, επικαλέστηκε τους νόμους της ελεύθερης αγοράς - θα του διέφυγε... μάλλον να πει ποιος ψήφισε στις Βρυξέλλες έναν κανονισμό που στηρίζει την ελεύθερη αγορά και τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών. Εκτός αυτών πρέπει να αναφερθεί ότι η αντιπροσωπεία έθεσε υπόμνημα με το πρόβλημα του λαδιού, αλλά ο υπουργός Γεωργίας τους μίλησε για το Γ` ΚΠΣ και τις προοπτικές που ανοίγονται. Αλλ' αντ' άλλων, δηλαδή. Αλλά ακόμα κι έτσι, είναι φανερό ότι αναμάσησε τα γνωστά εκσυγχρονιστικά ψέματα, αφού τα «πακέτα», είτε αυτά λέγονταν Ντελόρ, είτε Πρόντι, ούτε έφεραν κάποιο αποτέλεσμα σε όφελος των αγροτών και στην προκειμένη περίπτωση των ελαιοπαραγωγών, ούτε πρόκειται να φέρουν. Και πάνω απ' όλα είναι φανερό ότι με τα κονδύλια των ΚΠΣ, οι ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούν να αγοράσουν ψωμί.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Κρήτης, αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για να πραγματοποιηθεί χτες ένα μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο.

Οι συμμετέχοντες, που ήταν στην πλειοψηφία τους ελαιοπαραγωγοί και παραγωγοί κηπευτικών, απαίτησαν την άμεση επίλυση των προβλημάτων τους. Από την πλευρά της όμως η «πράσινη» διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, επιχείρησε να περιορίσει τα αιτήματα και έδειξε ότι την ενδιέφερε η εκτόνωση της αγανάκτησης των αγροτών και όχι η αγωνιστική διεκδίκηση μέχρι την επίλυση των προβλημάτων. Και ούτε λόγος για αγωνιστικές κινητοποιήσεις σύγκρουσης και ρήξης με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το χτεσινό συλλαλητήριο ξεκίνησε από τα γραφεία της ΟΑΣ Ηρακλείου, από εκεί μια μηχανοκίνητη φάλαγγα, με αγροτικά αυτοκίνητα, τρακτέρ και ΙΧ χάραξε πορεία για τη Νομαρχία. Να σημειωθεί ότι στους αγρότες του Νομού Ηρακλείου προστέθηκαν άλλοι 200 περίπου αγρότες που ήρθαν από την Ιεράπετρα. Γύρω στις 11πμ οι αγρότες προχώρησαν στον αποκλεισμό της Νομαρχίας και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το νομάρχη, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος για την επίλυση των προβλημάτων τους. Μετά από αρκετές ώρες ανακοινώθηκε ότι σήμερα το πρωί θα γίνει συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον υπουργό Γεωργίας.

Νομάρχης και κάποια μέλη της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ μεθόδευσαν εκείνη την ώρα τη διάλυση του συλλαλητηρίου, άλλα τα σχέδιά τους σκόνταψαν στην αποφασιστικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συγκεντρωμένων αγροτών. Με αποφασιστικότητα δήλωσαν ότι δεν κάνουν πίσω και πως θα παραμείνουν έξω από τη Νομαρχία μέχρι να μάθουν τα αποτελέσματα της συνάντησης. Και όπως είπαν, μετά τις απαντήσεις του υπουργού θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι.

Πάντως, αν κρίνει κανείς από τα λεγόμενα του υπουργού Γεωργίας πριν μερικές μέρες στο Ηράκλειο, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα καλύτερο για τους αγρότες της Κρήτης. Ο υπουργός έγινε γνώστης των προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών και των παραγωγών κηπευτικών, αλλά δήλωσε και αυτός αναρμόδιος... αφού επικαλέστηκε τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και την ίδρυση παρατηρητηρίου τιμών!

ΑΙΓΙΟ
Kαταδίκη 102 αγροτών

Στη μαζική καταδίκη 102 αγωνιστών αγροτών προχώρησε χτες το δικαστήριο του Αιγίου. Επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 μηνών και 10 ημερών στον καθένα, κρίνοντάς τους ένοχους για παρακώλυση συγκοινωνιών, δηλαδή επειδή συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 1996 στο μπλόκο του Αιγίου. Οι καταδικασθέντες αγρότες άσκησαν έφεση κι αφέθηκαν ελεύθεροι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ