ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αιματηρές επιθέσεις του στρατού

Ο Ποροσένκο με στολή παραλλαγής ...προωθεί την ειρήνη
Ο Ποροσένκο με στολή παραλλαγής ...προωθεί την ειρήνη
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Το αιματοκύλισμα στην Ανατολική Ουκρανία, από τους συνεχείς βομβαρδισμούς των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, συνεχίζεται αμείωτο. Στο στόχαστρο, το τελευταίο 24ώρο, βρέθηκαν εκ νέου προάστια του Ντονέτσκ, όπως το Κιέβσκι και το Κουιμπισέφσκι, όπου βρήκαν το θάνατο τρεις γυναίκες και έχουν τραυματιστεί πολύ σοβαρά δύο παιδιά, ένα 7χρονο αγόρι και ένα 14χρονο κορίτσι, ενώ χτυπήθηκαν επίσης το 21ο νοσοκομείο στην περιοχή, ένας παιδικός σταθμός και δύο πολυκατοικίες. Στις μάχες, επίσης, με τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε το θάνατο τριών στρατιωτών του και τον τραυματισμό άλλων 13, ενώ κατηγόρησε τους πολιτοφύλακες για παραβιάσεις της συμφωνίας του Μινσκ από την πλευρά τους 35 φορές. Αυτή την κατηγορία απορρίπτει η άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι μόνο απαντάνε όταν δέχονται πυρά από το στρατό, κάτι που καταγγέλλουν ότι από το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη συνέβη 38 φορές.

Ταυτόχρονα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε περιοδεία στη ζώνη αντιπαράθεσης κοντά στη Μαριούπολη, ενώ ρίχνοντας και άλλο «λάδι στη φωτιά», σημείωσε ότι η χώρα του υπερασπίζεται τις «αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας και της Ευρώπης ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας» και ότι θα «συνεχίσει να πολεμάει την τρομοκρατία, εφαρμόζοντας τη συμφωνία του Μινσκ». Επίσης, ανακοίνωσε ότι από τα μέσα Ιούλη θα αρχίσουν τα έργα για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με τη Ρωσία.

Σε μια έμμεση απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «αναγκάζουν το Κίεβο να συνεχίζει τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία», ενώ παράλληλα προέτρεψε την Ουάσιγκτον «να εφαρμόσει πλήρως τη διμερή Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς». Η ανακοίνωση βγήκε με αφορμή την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κατηγορεί τη Μόσχα ότι παραβιάζει τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνών συνθηκών για τους εξοπλισμούς.

«Το συμπέρασμα από την έκθεση είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτιμά ακόμη την προπαγανδιστική προσέγγιση, αντί για μια μελετημένη, λεπτομερειακή και ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα που άπτονται της εφαρμογής των συνθηκών για τον έλεγχο των εξοπλισμών» σημειώνει το ρωσικό υπουργείο και αρνείται ότι έχει παραβιάσει τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), την οποία είχαν συνάψει το 1987 οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ τότε, για την εξάλειψη των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραύλων «Κρουζ», με βεληνεκές 500-5.500 χιλιομέτρων.

Επίσης, αν και δεν έγιναν πολλά γνωστά από τη συνάντηση διπλωμάτων του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), την Τετάρτη, στο Παρίσι -που εξέτασε την κατάσταση στην Ουκρανία-, η ρωσική πρόταση να συμπεριληφθούν και αντιπροσωπείες των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) στις συζητήσεις, δεν έγινε αποδεκτή από την ουκρανική αντιπροσωπεία.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Ασκήσεις της νέας «δύναμης κρούσης» του ΝΑΤΟ

Με τη συμμετοχή περίπου 2.000 στρατιωτών από εννιά ΝΑΤΟικές χώρες, ξεκίνησαν προχτές στη βορειοδυτική Πολωνία και θα διαρκέσουν έως τις 19 Ιούνη, οι στρατιωτικές ασκήσεις «Noble Jump 2», στο πλαίσιο προετοιμασιών της λεγόμενης «Κοινής Δύναμης Κρούσης Υψίστης Ετοιμότητας» (VJTF), που συγκροτήθηκε πριν από ένα χρόνο στο πλαίσιο «αντιμετώπισης» της «ρωσικής απειλής», και αναμένεται να είναι επιχειρησιακά «σε πλήρη λειτουργία» εντός του 2016.

Εως το 2016, η «Kοινή Δύναμη Κρούσης Υψίστης Ετοιμότητας» (VJTF) προβλέπεται πως θα απαρτίζεται από περίπου 5.000 στρατιώτες που θα έχουν την κάλυψη επίλεκτων αεροπορικών, χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων, και θα είναι έτοιμοι για «δράση» μέσα σε δύο - το πολύ τρεις - μέρες. Το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης της VJTF έγινε τον περασμένο Απρίλη στην Τσεχία και την Ολλανδία, το δεύτερο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Πολωνία, ενώ μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζονται ανάλογα γυμνάσια σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία (κυρίως το δίμηνο Οκτώβρη - Νοέμβρη 2015).

Πέρα από τα γυμνάσια της δύναμης κρούσης VJTF, σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο και έως τις 20 Ιούνη, είναι και τα ναυτικά γυμνάσια BALTOPS, που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και οι 17 σύμμαχοί τους στη Βαλτική, με τη συμμετοχή 5.600 ανδρών και 50 πολεμικών πλοίων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Επανεξέταση των συμφωνιών με το Ισραήλ ζητά ο Αμπάς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την επανεξέταση όλων των συμφωνιών που έχουν κάνει οι Παλαιστίνιοι με το Ισραήλ, σε επίπεδο πολιτικής, οικονομίας και ασφάλειας, ζήτησε το βράδυ της Τετάρτης από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Πρόεδρος Αμπάς, που βρίσκεται στο Βελιγράδι με αφορμή τα εγκαίνια της νέας Παλαιστινιακής πρεσβείας, σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με το Σέρβο ομόλογό του, Τόμισλαβ Νίκολιτς: «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει τις συμφωνίες. Πρέπει να τις τηρήσει. Πρέπει να σταματήσουν την "εποικιστική δραστηριότητα", τις προσπάθειες "εβραιοποίησης" της Ιερουσαλήμ, που "θάβουν" τη θρησκευτική ταυτότητα Μουσουλμάνων και Χριστιανών, και να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους».

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «WAFA», ο Αμπάς απέρριψε εκ νέου οποιοδήποτε ενδεχόμενο για «προσωρινές αποφάσεις ή σύνορα», αντί μίας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας στη βάση της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ.

Στη συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, οι Πρόεδροι Νίκολιτς και Αμπάς τόνισαν ότι δεν υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Σερβίας και Παλαιστίνης, επιβεβαίωσαν τις θερμές διμερείς σχέσεις και εξέφρασαν την πρόθεσή τους για την περαιτέρω αναβάθμισή τους. Ειδικότερα, ο Σέρβος Πρόεδρος ευχαρίστησε την Παλαιστίνη για τη μη αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και ο Αμπάς απάντησε ότι η Παλαιστίνη αναγνωρίζει την υποστήριξη της Σερβίας στον ΟΗΕ και την ανταποδίδει.

Οι διώξεις στο Δικαστήριο της Χάγης

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Μάλκι, ανήγγειλε ότι όταν θα μεταβεί στις 25 του μήνα στη Χάγη, όπου είναι η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ, μέλος του οποίου είναι από την 1η Απρίλη η Παλαιστινιακή Αρχή), θα παρουσιάσει τις πρώτες εκθέσεις, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και την καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, κατά τους φονικούς βομβαρδισμούς του περασμένου καλοκαιριού.

Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» σημείωσε πως σύντομα αντιπροσωπεία του ΔΠΔ θα μεταβεί στην περιοχή, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την εξέλιξη, λέγοντας ότι είναι «διαδικασία ρουτίνας» και κατηγόρησαν τους Παλαιστίνιους ότι τάχα «αποφεύγουν την ειρηνευτική διαπραγμάτευση»...

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης και χτες τα ξημερώματα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έκαναν νέο μπαράζ συλλήψεων σε Αν. Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη, συλλαμβάνοντας οχτώ νεαρούς Παλαιστίνιους, ηλικίας από 16 έως 19 ετών, επειδή διαμαρτυρήθηκαν όταν Ισραηλινοί αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν ένα 13χρονο αγόρι, γιατί πετούσε πέτρες εναντίον τους.

Κόβουν τη χρηματοδότηση αραβικών θιάσων

Αντιδράσεις προκάλεσε, χτες, στο Ισραήλ, η απόφαση του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ, να επιβάλει κυρώσεις και να διακόψει τη δημόσια χρηματοδότηση των παραστάσεων που δίνει ένας αραβικός θίασος, με θέμα τη ζωή ενός Παλαιστινίου που ενεπλάκη στη δολοφονία Ισραηλινού στρατιώτη. Σε παρόμοια κίνηση προέβη και η Ισραηλινή υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μιριάμ Ρεγκέβ, που απείλησε να διακόψει τη χρηματοδότηση ενός αραβοϊσραηλινού θεάτρου στη Γιάφα, κοντά στο Τελ Αβίβ, εάν ο διευθυντής του, ένας Ισραηλινός Αραβας, συνεχίσει να αρνείται να δώσει παραστάσεις στην κοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

ΕΕ - ΠΓΔΜ
Ακαρπη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε «ναυάγιο» κατέληξε η προχτεσινοβραδινή μαραθώνια μεσολάβηση του Γερμανού επιτρόπου της ΕΕ για τις σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, στη συνάντηση των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες έπειτα από την άρνηση του πρωθυπουργού, Νικόλα Γκρούεφσκι, να ικανοποιήσει την απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραίτηση και τη συγκρότηση νέας, μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έως το τέλος Απρίλη 2016.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ αντάλλαξαν κατηγορίες.

Ο Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, κατηγόρησε τον Ζ. Ζάεβ ότι ευθύνεται για την αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας, κατηγορώντας τον πως προσήλθε στις διαπραγματεύσεις «χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού».

Από την μεριά του ο Ζόραν Ζάεβ κατηγόρησε τον Γκρούεφσκι ότι η συνάντηση απέτυχε εξαιτίας της εμμονής του πρωθυπουργού να διατηρήσει με κάθε τρόπο την εξουσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τις συνομιλίες του Χαν με τους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ «ανοιχτές και διεξοδικές», σημειώνοντας ότι δεν κατάφεραν παρόλα αυτά να οδηγήσουν σε τελική συμφωνία. Κάλεσε, έτσι, «όλες τις πλευρές της ΠΓΔΜ» να δράσουν «προς το συμφέρον της χώρας τους και των πολιτών της και να καταλήξουν σε μόνιμη πολιτική συμβιβαστική λύση, χωρίς αναβολές και να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις».

Τέλος, ο Επίτροπος Γ. Χαν σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Τwitter, δήλωσε πολύ απογοητευμένος από την «έλλειψη υπευθυνότητας και ηγετικής βούλησης κάποιου», συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ «αξίζουν κάτι καλύτερο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ