Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Επανεξέταση των συμφωνιών με το Ισραήλ ζητά ο Αμπάς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την επανεξέταση όλων των συμφωνιών που έχουν κάνει οι Παλαιστίνιοι με το Ισραήλ, σε επίπεδο πολιτικής, οικονομίας και ασφάλειας, ζήτησε το βράδυ της Τετάρτης από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Πρόεδρος Αμπάς, που βρίσκεται στο Βελιγράδι με αφορμή τα εγκαίνια της νέας Παλαιστινιακής πρεσβείας, σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με το Σέρβο ομόλογό του, Τόμισλαβ Νίκολιτς: «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει τις συμφωνίες. Πρέπει να τις τηρήσει. Πρέπει να σταματήσουν την "εποικιστική δραστηριότητα", τις προσπάθειες "εβραιοποίησης" της Ιερουσαλήμ, που "θάβουν" τη θρησκευτική ταυτότητα Μουσουλμάνων και Χριστιανών, και να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους».

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «WAFA», ο Αμπάς απέρριψε εκ νέου οποιοδήποτε ενδεχόμενο για «προσωρινές αποφάσεις ή σύνορα», αντί μίας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας στη βάση της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ.

Στη συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, οι Πρόεδροι Νίκολιτς και Αμπάς τόνισαν ότι δεν υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Σερβίας και Παλαιστίνης, επιβεβαίωσαν τις θερμές διμερείς σχέσεις και εξέφρασαν την πρόθεσή τους για την περαιτέρω αναβάθμισή τους. Ειδικότερα, ο Σέρβος Πρόεδρος ευχαρίστησε την Παλαιστίνη για τη μη αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και ο Αμπάς απάντησε ότι η Παλαιστίνη αναγνωρίζει την υποστήριξη της Σερβίας στον ΟΗΕ και την ανταποδίδει.

Οι διώξεις στο Δικαστήριο της Χάγης

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Μάλκι, ανήγγειλε ότι όταν θα μεταβεί στις 25 του μήνα στη Χάγη, όπου είναι η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ, μέλος του οποίου είναι από την 1η Απρίλη η Παλαιστινιακή Αρχή), θα παρουσιάσει τις πρώτες εκθέσεις, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και την καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, κατά τους φονικούς βομβαρδισμούς του περασμένου καλοκαιριού.

Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» σημείωσε πως σύντομα αντιπροσωπεία του ΔΠΔ θα μεταβεί στην περιοχή, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την εξέλιξη, λέγοντας ότι είναι «διαδικασία ρουτίνας» και κατηγόρησαν τους Παλαιστίνιους ότι τάχα «αποφεύγουν την ειρηνευτική διαπραγμάτευση»...

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης και χτες τα ξημερώματα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έκαναν νέο μπαράζ συλλήψεων σε Αν. Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη, συλλαμβάνοντας οχτώ νεαρούς Παλαιστίνιους, ηλικίας από 16 έως 19 ετών, επειδή διαμαρτυρήθηκαν όταν Ισραηλινοί αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν ένα 13χρονο αγόρι, γιατί πετούσε πέτρες εναντίον τους.

Κόβουν τη χρηματοδότηση αραβικών θιάσων

Αντιδράσεις προκάλεσε, χτες, στο Ισραήλ, η απόφαση του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ, να επιβάλει κυρώσεις και να διακόψει τη δημόσια χρηματοδότηση των παραστάσεων που δίνει ένας αραβικός θίασος, με θέμα τη ζωή ενός Παλαιστινίου που ενεπλάκη στη δολοφονία Ισραηλινού στρατιώτη. Σε παρόμοια κίνηση προέβη και η Ισραηλινή υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μιριάμ Ρεγκέβ, που απείλησε να διακόψει τη χρηματοδότηση ενός αραβοϊσραηλινού θεάτρου στη Γιάφα, κοντά στο Τελ Αβίβ, εάν ο διευθυντής του, ένας Ισραηλινός Αραβας, συνεχίσει να αρνείται να δώσει παραστάσεις στην κοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ