Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σκληρά παζάρια για επιθεωρήσεις, κυρώσεις και πιστοποίηση της συμφωνίας

Από το τραπέζι των συνομιλιών το φετινό Μάρτη στην Ελβετία (φωτ. αρχείου)
Από το τραπέζι των συνομιλιών το φετινό Μάρτη στην Ελβετία (φωτ. αρχείου)
ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε κρίσιμη καμπή φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στη Βιέννη, με στόχο την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανάμεσα στην αντιπροσωπεία Ιρανών αξιωματούχων και ομολόγων τους από την Ομάδα των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και τη Γερμανία, που προφανώς προωθείται στο πλαίσιο ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή.

Ενα από τα βασικά σημεία συνεχιζόμενης τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι η σταθερή (εύλογη) άρνηση του Ιράν να επιτρέψει την έστω και «συμβολική» εμφάνιση επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως το στρατιωτικό σύμπλεγμα «Parchin», όπου ευρωπαϊκές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται πως ίσως εκεί να πραγματοποιούνται στρατιωτικά πυρηνικά προγράμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε χτες άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας «Jerusalem Post», επικαλούμενο το ισραηλινό ίδρυμα «ερευνών» για τη Μέση Ανατολή, MENRI, το ζήτημα επιθεωρήσεων σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις υποτίθεται ότι είχε προ μηνών συμφωνηθεί μεταξύ των Ιρανών αξιωματούχων και των ομολόγων τους της Ομάδας των 5+1. Ωστόσο, η κατηγορηματική απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχομένου στη συνέχεια από τον Ιρανό ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που φέρεται πως «άδειασε» την επίσημη ιρανική αντιπροσωπεία διαπραγματευτών, δείχνει πως «ανέτρεψε τα δεδομένα» και τα «συμφωνηθέντα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης». Η εξέλιξη, σύμφωνα με τους αναλυτές του MENRI, προκάλεσε αφενός «προβληματισμό» στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που φερόταν να είναι πρόθυμος για την επίτευξη συμφωνίας και αφετέρου αντιδράσεις κυρίως στους αξιωματούχους της ΕΕ, που επιμένουν ως σήμερα στη διενέργεια ελέγχων «σε πυρηνικές εγκαταστάσεις», συμπεριλαμβανομένων και κάποιων στρατιωτικών...

Επίσκεψη του διευθυντή της CIA στο Ισραήλ

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν, μάλιστα, πως ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, είχε μεταβεί την περασμένη βδομάδα στο Ισραήλ, προκειμένου να πείσει ότι ίσως να μην είναι απαραίτητες οι επιθεωρήσεις σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αφού αυτό μπορεί να επιτευχθεί με άλλα μέσα, όπως π.χ. με την αξιοποίηση των μυστικών υπηρεσιών. Δεν έγινε, ωστόσο, γνωστό εάν και κατά πόσον ο Μπρέναν καθησύχασε σχετικώς τον ομόλογό του, αρχηγό της Μοσάντ, Ταμίρ Πάρντο, τον αρχηγό των ισραηλινών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, Χερτζλ Χαλεβί, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Γιόσι Κοέν...

Η χτεσινή δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «BFM» και το ραδιοσταθμό «RMC», δείχνει να επιβεβαιώνει ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις έχουν μεταξύ άλλων «κολλήσει», εξαιτίας της άρνησης του Ιράν να επιτρέψει τις «συμβολικές» επιθεωρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του από επιθεωρητές της ΙΑΕΑ. Ο Φαμπιούς δήλωσε με νόημα ότι «οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν πρέπει να είναι επαληθεύσιμη και ακόμη δεν υπάρχουν αυτές οι εγγυήσεις». «Εάν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η συμφωνία είναι σταθερή, πρέπει να μπορούμε να ελέγχουμε τις (πυρηνικές) εγκαταστάσεις» τόνισε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε μια συμφωνία με το Ιράν, που θα είναι επαληθεύσιμη, σταθερή, ισχυρή και σήμερα δεν έχουμε εγγυήσεις γι' αυτό».

Αλλα ανοικτά ζητήματα στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα πρέπει να οδηγήσουν σε μία τελική συμφωνία, υποτίθεται ως τις 30 τρέχοντος μηνός, αφορούν τη διαδικασία άρσης των διεθνών και δυτικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και τη θέσπιση μέτρων ελέγχου και πιστοποίησης του «απαραβίαστου» της συμφωνίας.

Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας, προέβλεψε χτες ότι από δω και πέρα οι διαπραγματεύσεις «θα είναι πολύ δύσκολες», λόγω κρίσιμων «λεπτομερειών» που θα πρέπει να διευκρινιστούν και να συμφωνηθούν μετά την κατ' αρχήν συμφωνία-πλαίσιο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που επιτεύχθηκε στις 2 Απρίλη, στη Λωζάνη της Ελβετίας, ανάμεσα στο Ιράν και την Ομάδα των 5+1.

Το ίδιο 24ωρο, οι αρμόδιες αρχές της Ελβετίας και της Αυστρίας ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας, ώστε να εξακριβωθεί ποια ή ποιες χώρα/-ες κατασκόπευαν το τραπέζι των συνομιλιών στα ξενοδοχεία της Βιέννης και της Γενεύης, όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη από τη ρωσική εταιρεία λογισμικού κυβερνο-ασφάλειας «Κασπέρσκι», ότι στα ξενοδοχεία αυτά εντοπίστηκε το κατασκοπευτικό πρόγραμμα «Duqu», που χρησιμοποιούν συνήθως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και που υποτίθεται πως είχε «εξαλειφτεί» το 2012.

Επιπλέον, την περασμένη Τετάρτη, η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» είχε αναφερθεί στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι ένας «εξεζητημένου τύπου» ιός υπολογιστών είχε μολύνει τα συστήματα υπολογιστών στα ξενοδοχεία όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ότι «η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι η πρώτη απτή απόδειξη σε ποιων το στόχαστρο έχουν τεθεί οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ